(15-10-2016, 00:52)Levo Wrote: Nu , unii compusi din uleiuri volatilizeaza si la temperatura camerei , de aceea se si recomanda sa executam shot-ul cat mai repede iar , ce emulsioneaza in ceasca sunt compusi mult mai stabili si nu fac obiectul prezentei , COMPOZITIA CHIMICA A CAFELEI
tipic pentru discutiile din forum, fiecare citeste ce-a spus altul, cu gandul la ideile sale, despre care vrea sa vorbeasca; deseori, incercand sa insailezi, recunosti un dialog al surzilor!
sunt 2 bau-bau-uri aici, in acceptiunea mea si nu numai, false alarme: incalzirea cutitelor si a camerei de rasnire, precum si evaporarea unor uleiuri volatile din macinatura, la temperatura camerei sau mai aiurea...datorita procesului de rasnire prost facut;
inca odata: " gustul cafelei , e dat de uleiurile volatile aflate in suspensie (espresso), daca o parte din ele se volatilizaeza inainte sa ajunga in apa , din cauza caldurii data de rasnire , sunt considerate pierdute...si din gustul cafelei.... " si,
" unii compusi din uleiuri volatilizeaza si la temperatura camerei , de aceea se si recomanda sa executam shot-ul cat mai repede iar , ce emulsioneaza in ceasca sunt compusi mult mai stabili si nu fac obiectul prezentei "
uleiurile din espresso nu sunt in
suspensie (solid insolubil in mediu lichid), ci in
emulsie (lichide reciproc insolubile, amestecate mecanic, sub presiunea de extractie)!
exista desigur si particule solide in suspensie in espresso, o parte contribuie la acel
mouthfeel, dar espresso-ul ne place pentru gustul ce-l dau
solidele dizolvate; daca o lume de profesionisti in domeniul cafelei accepta ca randamentul de extractie (
extraction yield-ul) este, in lipsa a ceva mai bun, un
indicator obiectiv, stiintific al calitatii extractiei, atunci cum ramane cu gustul espresso dat de uleiurile volatile care nu intra in acest e
xtraction yield ?!
cand am spus uleiuri ce ajung sa emulsioneze in ceasca, m-am referit la (toate, intreaga cantitate) uleiurile ajunse deja in bautura espresso;
daca gustul cafelei e dat de uleiurile volatile, atunci inseamna ca intr-o extractie reusita pentru care am macinat fara degajare de caldura (probabil manual, si chiar si atunci, cat mai lent si mai... apasat, sa nu fuga uleiurile...sorry!) aceste uleiuri care dau gust bauturii trebuie sa ajunga in ceasca; si daca ajung in ceasca sunt in emulsie, nu in suspensie;
ori tot
tu zici (dece mi-i fi zicand cu
Dvs.; eu stiu ca numai Bunul Dumnezeu se scrie cu D mare in interiorul propozitiei si cu initiala majuscula pronumele care il refera; dar atat! si oricum, se tot spune ca aici pe forum nu folosim pronume complicate de politete; ok, vrei sa te delimitezi de mine...) de compusii aia volatili care dau gust cafelei espresso in ceasca, ca incep sa se evaporeze la temperatura camerei;
si cum se numesc, daca tot exista si trebuie sa-i diferentiem?
si daca incep sa se evaporeze la temperatura camerei, la ce mai e bun bau-bau-ul cu incalzitul macinaturii in rasnita?
a, si componentele alea volatile din uleiuri, care dau gust cafelei espresso exista in toate sortimentele de cafea, sau eu, cu cafelele comune pe care le consum nu ar trebui sa-mi fac griji in plus?
sigur, e ceva ce proiectantii de rasnite studiaza si au in vedere in utilizare profesionala, alaturi de sute de alte fenomene fizice... doar ca nici ei nu se inteleg intre ei: sunt rasnite care termostateaza camera de rasnire, rasnite care incalzesc si rasnite care racesc; e vorba de rasnite de mii de euro;
si noi, stransi roata in acest thread despre M47, in loc sa privim si sa masuram pucuri, sau sa cantarim si sa periem retentiile de macinatura, sau sa admiram poze macro cu macinatura, sau cu boabe prajite frumos, sau cu conuri de curgere frumos colorate si tigrate etc. ... privim frustrati la drobul de sare care ar urma sa cada peste bunele noastre obiceiuri si credinte...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)