Welcome Back Log In Create Account

Rasnita Kinu M47 Classic (ex. prototip Che) - impresii in utilizare

(06-09-2016, 11:45)Lyvyoo Wrote: Impresii destul de bune inclusiv de pe forumul olandez, aici.  De urmarit topicul...

Hmm. Mi se pare mie, sau e pe-acolo un pret pe care inca il asteptam?
Vibiemme Domobar Piccolo, AeroPress, Kinu M47

Reply
Sunt cele pentru "the rest of the world"..
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(06-09-2016, 14:59)Lyvyoo Wrote: Sunt cele pentru "the rest of the world"..

Corect, putem compara cu M48. Dar daca nu mi-a scapat ceva, e mai mult decat stiam pana acum.
Vibiemme Domobar Piccolo, AeroPress, Kinu M47

Reply
Review despre M47 si despre M68 cu vechiul design, pe home barista. Topicul pe Kafe Netz este aici.  Initiativa deschiderii ii apartine unui tip din Olanda, Bas, impresionat de constructie si rezultat, prieten cu Bob, cel care a facut review-ul pe forumul din Olanda. 
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(06-08-2016, 08:02)Torin Wrote: Pentru mine Kinu M47 merita fiecare banut, e o rasnita utilizabila zi de zi la prepararea espresso cu rezultate constant bune si excelente dpdv gust.
In zilele astea de "Kinu"-iala placuta [Image: smile.gif] am folosit Kenya Ndaroini si Etiopia Werka de la Origo. Yummy Yummy [Image: banan.gif]

Torin, cum e gustul fata de Ascaso? Sunt diferente sesizabile in bine/rau?
Intrebare valabila si pentru restul posesorilor de M47 care au avut sansa sa o compare taste-wise, nu doar cu Ascaso, ci si cu alte rasnite pana in 500 Euro (inclusiv Vario), exclusiv pentru espresso. A renuntat cineva la electrica din dotare in favoarea lui M47 datorita gustului [Image: smile.gif] ?

Multumesc.
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Mignon XL, M47, VST 15g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Pitcher 400 ml

Reply
Colegul meu ovisod a renuntat la vario pentru M47, chiar a povestit astazi de asta in vizita pe care am relatat-o la Hedone.

Reply
(14-10-2016, 17:51)mmariusc Wrote: Torin, cum e gustul fata de Ascaso? Sunt diferente sesizabile in bine/rau?

Sint diferente sesizabile in bine, fara discutie. Cu M47 in sfarsit pot sesiza acele note subtile, iasomie, caise, alune etc
Nu mereu, dar in destule cazuri. Si asta pe un espressor Gaggia Classic.
Cu Ascaso imi iesea o cafea cu gust placut overall, absolut decenta, dar as minti daca as spune ca detectam vreo nota specifica respectivei cafele, poate doar cacao si ciocolata....

Reply
straniu totuși, ambele au cutite conice, nu? de unde diferența in gust?
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
Mai este Kinu M47 pe stoc??? CHE nu raspunde la PM.
CREM ONE Profiler; Compak E8; Sculptor 078S; Kinu M47; VST18-20gr.
Ex: LELIT PL62S(kit profilare CS), Mazzer SJ

Reply
(14-10-2016, 20:05)maki Wrote: straniu totuși, ambele au cutite conice, nu? de unde diferența in gust?

Din cutite...
Si mie mi se pare mai OK cafeaua macinata cu M38 vs PL43MMI
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
MAKI e cea mai buna pe care ti- o permiti,eu visez la ea ....dupa ceva timp nu  o sa te mai incapa camasile :)
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

Reply
Normal sa fie diferenta de gust , pentru ca M47 , daca se rasneste incet si constant nu incalzeste deloc aproape , pe cand orice electrica va incalzi putin din cauza turatiei  - "slowly is better" spune un slogan de la HG one (101). Frecare exista , atat intre cutite si cafea cat si a particulelor de cafea inre ele , si ele toate ( particulele de cafea ) cu peretii camerei de rasnire. Se pare ca turatia maxima ar fi undeva intre 450 -500 rpm...problema e controversata. Dar gustul cafelei , e dat de uleiurile volatile aflate in suspensie (espresso), daca o parte din ele se volatilizaeza inainte sa ajunga in apa , din cauza caldurii data de rasnire , sunt considerate pierdute...si din gustul cafelei....
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
(14-10-2016, 20:31)tapughenadie Wrote: Mai este Kinu M47 pe stoc??? CHE nu raspunde la PM.

Nu mai este nici un model pe stoc. Eu am comandat si achitat luni si o voi primi in prima saptamana din noiembrie.
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibrik Soy C4G

Reply
(14-10-2016, 22:32)Levo Wrote: Normal sa fie diferenta de gust , pentru ca M47 , daca se rasneste incet si constant nu incalzeste deloc aproape , pe cand orice electrica va incalzi putin din cauza turatiei  - "slowly is better" spune un slogan de la HG one (101). Frecare exista , atat intre cutite si cafea cat si a particulelor de cafea inre ele , si ele toate ( particulele de cafea ) cu peretii camerei de rasnire. Se pare ca turatia maxima ar fi undeva intre 450 -500 rpm...problema e controversata. Dar gustul cafelei , e dat de uleiurile volatile aflate in suspensie (espresso), daca o parte din ele se volatilizaeza inainte sa ajunga in apa , din cauza caldurii data de rasnire , sunt considerate pierdute...si din gustul cafelei....

practic ce spui tu aici este ca bate orice electrica, pt ca "orice electrica" incalzeste putin macinatura. putin derutant as spune...
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
Nu chiar orice, mai sunt electrice sub 400 rpm... aia de o vazuram azi ;)

Reply
(14-10-2016, 22:32)Levo Wrote: Normal sa fie diferenta de gust , pentru ca M47 , daca se rasneste incet si constant nu incalzeste deloc aproape , pe cand orice electrica va incalzi putin din cauza turatiei  - "

Si eu am avut problema asta cu diminuarea gustului in ceașca datorită încălzirii macinaturii, pe durata rasnirii si a evaporarii substanțelor volatile din cafea.
Cum explicam atunci ca o rasnita, de ex K30 dar mai sunt si altele, are 1450 rot/min iar gustul in ceașca reda caracteristicile de gust ale soiului de de cafea folosit pentru extracție?

La ce te temperaturi te referi, când pui diferențele de gust pe seama încălzirii din cauza turațiilor diferite ale celor doua tipuri de râșnite, cu cuțite conice si cu cuțite plate?
Cu M47, când se poate considera ca se macină încet, pentru a nu încălzi macinatura si de la ce nivel se trece in zona in care apare acest fenomen nedorit?

Acasa, eu as pune diferențele de gust pe seama caracteristicilor diferite ale macinaturilor livrate de diferitele categorii de râșnite, echipate cu diferite dimensiuni de cuțite, diferite geometrii si diferite viteze de rotație.
Intr-adevăr dacă durata unei rasniri se prelungește prea mult ar putea apărea si acest fenomen de încălzire a macinaturii. Dar, la modul in care preparam noi cafeaua de dimineața, in sesiuni scurte de 1-2 rasniri, cuțitele nu cred ca au timp sa se încălzească intr-o asemenea măsura, încât sa producă evaporarea substanțelor volatile din cafea.
In regim de cafenea cred ca lucrurile stau altfel. Ritmul de preparare este altul, motorul râșnitei se încălzește, axul la fel, boabele din hopper preiau caldura iar macinatura începe sa sufere.
Aici apare nevoia unor viteze mici de rasnire, sau a răcirii motorului râșnițelor care lucrează la turații mari (k30 are si o asemenea varianta pentru horeca), echiparea cu cuțite din titan (metal inert) șamd.

In opinia mea, acasă, fenomenul de încălzire a macinaturii nu cred sa fie elementul care ar trebui luat in calcul, dacă gustul in ceașca nu este cel așteptat.
Calitatea macinaturii, prin gradul ei de uniformitate si prin raportul fracție mare/finess, are o influența determinanta asupra gustului, alături de atenția acordată manoperei si de calitatea expresorului.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
E da , asa ar fi  , dar nu o spun eu  , eu doar citez o concluzie  cu care sunt de acord a celor de la HG .Slower Is BetterThe majority of flat or conical burr sets have been designed to spin at upwards of 1,000 to 1,300 rpm. While coffee gets ground faster at those speeds, the downside to high rpm is the heat generated during the grinding process can adversely affect the flavor of the finished product. In response, Mazzer’s 83mm burr set has been designed to operate at much lower rpm, in the range of 400 to 500, but still maintaining a respectable grind time because of the large outside diameter and increased surface area of the set.Taking this concept a step further, we designed the HG-1 to further take advantage of the lower speed specification.  When turning the flywheel, the top grinding speed of the HG-1 for an average user is approximately 100 to 120 rpm, resulting in a grind time of around 28 seconds for a 18g shot. In combination with the large surface area of the burr set, the even lower grind speed, as well as the direct grind path, the thermal stability of the HG-1  is excellent.

Uleiurile volatile vaporizeaza  in ordinea inversa a densitatii odata cu cresterea temperaturii pe unitate de timp.
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
pe mine m ai convins, daca un producator spune ceva pe saitul lui, atunci 100% este adevarat.
nici nu stiu la ce mai sunt bune forumurile, cand putem citi pe saiturile producatorilor toate laudele si gata, ne luam produsul... :)
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
Banuiesc totusi , ca producatorul se adreseaza utilizatorilor pe banii lor ( invitandu-i sa cumpere si nu la bani putini )   in consecinta cred ca nu si-ar da cu stangul in dreptul , investind si ceva bani in cercetare...pe de alta parte nu e un produs contestat ( de catre mai multe forumuri ) ci invers , doar pe asta m-am bazat si crede-ma  ca nu sunt departe de achizitie , astept doar sa vad ce va face Kinu cu M68 la inceput de noiembrie , presupun ca nu o sa renunte la produs din cauza inadvertentelor de opinii , dintre noi forumul  ( din care facem parte  si noi  ) si partenerul Che. [Image: 06.gif]

Reply
Nu cred ca ciondanelile noastre cu Che au ajuns in germania.
Si nu cred ca ar trebui sa ne referim la partea germana ca fiind Kinu, ar fi nedrept...

Dar tot consider ca M68 e tichie de margaritar si nu merita... chiar si electrificata "magnetic"

Reply
Da , dar face parte din triunghiul deliciilor la rasnite manuale , iar partea germana nu prea cred ca e interesata de piata din RO , banuiesc ca vor doar sa o produca aici si sa o vanda acolo la pret sub Versalab. [Image: wink.gif] iar noi ne lipim aditional si cu totul aleator , nu facem parte din lista lor.( ca piata de desfacere romaneasca )

Nu pot sa cred ca poti promova ceva asa...#955

Reply
(14-10-2016, 22:32)Levo Wrote: ... orice electrica va incalzi putin din cauza turatiei ...
... gustul cafelei , e dat de uleiurile volatile aflate in suspensie (espresso)... 

trec peste hiperbola cu incalzirea macinaturii in rasnitul de acasa, ca problema nelinistitoare pentru espressomani;
intreb totusi despre ce uleiuri volatile este vorba, cele care nu ajung sa emulsioneze in ceasca, ci se pierd la folosirea unei rasnite neglijente?
daca sunt volatile, fenomenul de trecere in stare de vapori apare la care temperatura anume? sa fie peste 45C la cat se poate regla camera de rasnire a lui Mythos One Clima Pro (rasnita de peste $3200, facuta nu ca rasnita de fitze, ci pentru a fi vanduta si utilizata)?
cati din inginerii de la Nuova Simonelli, care au conceput rasnita respectiva (impreuna cu un team de barista), sunt batuti in cap si n-au auzit de efectul de pierdere al uleiurilor volatile din bobul prajit!

corpul rasnitei mele, Macap M7 e din aluminiu si cu siguranta as simti macar o boare de temperatura mai ridicata, daca in interior, in camera de rasnire ar fi 30C, nu 45C! asta dupa 120g de cafea macinate in batch, pentru cele 6 shoturi facute azi dimineata... nu cred ca in conditii de casa se merge in medie, pe mai  mult de atata...

nu, ma opresc aici, dar nu inainte de a observa ca afirmatia de mai sus, cu "orice rasnita electrica", nu e adevarata!

cred ca e a treia oara cand amintesc de Kafatek Monolith, in varianta cutite plane acoperite cu TiN ($2450), care are viteza reglabila si afisata digital pe un panou frontal, intre 20 si 800 rot/min (!!!), sau varianta cu conice, care are 144 rot/min... si mai sunt si altele, dar am lungit-o destul...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Eu chiar am nevoie si de o rasnita manuala pt portabilitate. Mai tarziu voi lua probabil si una electrica. Am comandat modelul M47 si adaptorul ( by the way , e 45 ron in plus fata de pretul afisat). Macar din curiozitate vreau sa o folosesc si cu o surubelnita electrica, nu eram asa sigur de cuplul minim necesar, oferta e mare la aceste produse. Raspunsul  primit de la Kinu: 5 Nm si max 400 rpm.
Ma gandeam la ceva de genul asta:
https://www.amazon.com/gp/product/B00S8D0ICG/ref=ox_sc_act_title_2?ie=UTF8&psc=1&smid=A2UDCB00XFXZU1#productDetails
Are 240 rpm ( e posibil sa se mai piarda din rotatii in sarcina), se incarca prin USB! Parca nu ar fi chiar asa de usor de manevrat una verticala.  Una in form de pistol am acasa deja si o voi incerca si pe aia, dar e cam mare, vreau ceva mai mic. Chiar nu a incercat nimeni , macar de curiozitate?
Din ce mai caram pe la tancuri chimice, in tinerete, diferite tipuri de uleiuri, nu mi-a aduc aminte sa fi avut vreo unul punctul de evaporare sub 50 grade Celsius, bine nu erau uleiuri din cafea, dar uleiul oricare ar fi el, cred nu e o substanta usor volatila. Nu cunosc insa regimul termic in diferite rasnite din pacate, dar se poate masura cu un termometru cu infrarosu, pt Kino M47 voi putea face un test dc e cineva interesat voiajul viitor: rasnire manuala si cu surubelnita electrica.
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero,  Kinu M47,  Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II

Reply
E 68 , de la 50rpm la 350rpm :)

Reply
(14-10-2016, 23:30)Levo Wrote: E da , asa ar fi  , dar nu o spun eu  , eu doar citez o concluzie  cu care sunt de acord a celor de la HG .Slower Is Better....... While coffee gets ground faster at those speeds, the downside to high rpm is the heat generated during the grinding process CAN adversely affect the flavor of the finished product.
Uleiurile volatile vaporizeaza  in ordinea inversa a densitatii odata cu cresterea temperaturii pe unitate de timp.

Dupa cum se poate observa, nici autorul textului nu este categoric in afirmații si folosește cuvântul "CAN"- POATE (afecta negativ aroma).
Nu indica nicăieri cât se încălzesc cuțitele, care este temperatura macinaturii după o rasnire sau doua de câteva secunde si nici după sesiuni cu număr mai mare de macinari.
Nu ne arată nici de la ce temperatura începe procesul de evaporare al substanțelor volatile, nici timpul cât ar trebui ca acesta temperatura, crescută, sa acționeze asupra macinaturii astfel încât procesul de evaporare sa se resimtă si in gust, nu face nicio referire la regimul casnic de lucru, cel cu hopper-ul gol dar cu cântărirea boabelor si folosirea doar a cantității dorite șamd.
Doar aspecte cu caracter general, cu valabilitate mare pentru un regim intens de lucru al râșnițelor in baruri, cafenele sau restaurante si, in opinia mea, fără relevantă pentru utilizarea in regim casnic a acestora.

Sa nu mai pomenim de faptul ca macinatura cade intr-o sita, montata intr-un portfiltru care au fost încălzite destul de tare odată cu expresorul. Ar însemna ca, fenomenul de încălzire datorat acestui aspect, ar trebui sa compromită o mare parte din macinatura care vine in contact sau este in apropierea zonei de contact cu metalul astfel încălzit. Ori nu este cazul.

Îmi este greu sa îmi imaginez după cât timp de utilizare al unei râșnite cuțitele se vor încălzi astfel încât sa producă evaporarea accelerata a substanțelor volatile si dacă acasă, unde rasnesc o data sau de doua ori pe zi, acest fenomen chiar are timp sa se producă in cele cca 10-15 sec de utilizare.

Repet, in opinia mea, încălzirea cuțitelor rasnitei ar fi la coada listei mele de motive pentru care gustul unui shot de espresso ar fi compromis.
De aceea, criteriile mele in alegerea unei râșnite pentru uz casnic, nu au inclus si temperatura la care ajung cuțitele in timpul unei rasniri.
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Nu , unii compusi din uleiuri volatilizeaza si la temperatura camerei , de aceea se si recomanda  sa executam shot-ul cat mai repede iar , ce emulsioneaza in ceasca sunt compusi mult mai stabili si nu fac obiectul prezentei , iar rasnitele de mai sus sunt de dorit fara remuscari , daca s-ar trece bariera pecuniara , este normal ca Dvs. sa nu resimtiti nici o boare la cele 900 rpm ale rasnitei Dvs. v-ati apropiat suficient cu electrica de turatia buna la care nu se incalzeste plus ca aluminiul disipa foarte bine caldura. Cand spun rasnita electrica , nu ma pot gandi  la exceptii , ci la regula  ( si cum sunt multi posesori de Kafa Tek la noi in RO ). Banuiesc ca toate rasnitele de cafea au acelasi scop comun ( de fite sau nu ) , insa o fac in mod diferit cu rezultate diferite dupa soiul lor [Image: wink.gif] . Iar daca doriti Dvs si electrice cu turatii reduse sub 700rpm plate si cele conice liber pentru ca sunt gravitationale si nu sunt conditionate de forta centrifuga.

(15-10-2016, 00:43)Lyvyoo Wrote: E 68 , de la 50rpm la 350rpm [Image: smile.gif]

Vreau si eu... [Image: wink.gif]

(15-10-2016, 00:18)radudani Wrote:
(14-10-2016, 22:32)Levo Wrote: ... orice electrica va incalzi putin din cauza turatiei ...
... gustul cafelei , e dat de uleiurile volatile aflate in suspensie (espresso)... 

trec peste hiperbola cu incalzirea macinaturii in rasnitul de acasa, ca problema nelinistitoare pentru espressomani;
intreb totusi despre ce uleiuri volatile este vorba, cele care nu ajung sa emulsioneze in ceasca, ci se pierd la folosirea unei rasnite neglijente?
daca sunt volatile, fenomenul de trecere in stare de vapori apare la care temperatura anume? sa fie peste 45C la cat se poate regla camera de rasnire a lui Mythos One Clima Pro (rasnita de peste $3200, facuta nu ca rasnita de fitze, ci pentru a fi vanduta si utilizata)?
cati din inginerii de la Nuova Simonelli, care au conceput rasnita respectiva (impreuna cu un team de barista), sunt batuti in cap si n-au auzit de efectul de pierdere al uleiurilor volatile din bobul prajit!

corpul rasnitei mele, Macap M7 e din aluminiu si cu siguranta as simti macar o boare de temperatura mai ridicata, daca in interior, in camera de rasnire ar fi 30C, nu 45C! asta dupa 120g de cafea macinate in batch, pentru cele 6 shoturi facute azi dimineata... nu cred ca in conditii de casa se merge in medie, pe mai  mult de atata...

nu, ma opresc aici, dar nu inainte de a observa ca afirmatia de mai sus, cu "orice rasnita electrica", nu e adevarata!

cred ca e a treia oara cand amintesc de Kafatek Monolith, in varianta cutite plane acoperite cu TiN ($2450), care are viteza reglabila si afisata digital pe un panou frontal, intre 20 si 800 rot/min (!!!), sau varianta cu conice, care are 144 rot/min... si mai sunt si altele, dar am lungit-o destul...
COMPOZITIA CHIMICA A CAFELEI
Principalul component activ farmacologic din cafea este alcaloidul, cafeina. Chimic, cafeina este 1,3,7-trimetilxantina, avand rude apropiate, teofilina 1,3-dimetilxantina din ceai (Camellia sinensis) si teobromina 3,7-dimetilxantina din cacao. Toate aceste substante apartin familiei metilxantinelor, care au actiune stimulatoare nu numai asupra sistemului nervos central, ci si asupra muschiului inimii, determinand o crestere atat a pulsului, cat si a debitului cardiac. Tot sub efectul cafeinei se relaxeaza si musculatura bronhiilor, favorizand o respiratie mai buna. Cercetari recente au sugerat ca un consum adecvat de cafea protejeaza ficatul marilor bautori de alcool de riscul aparitiei cirozei hepatice. Conform stu diilor realizate in ultimul timp, s-au identificat in cafea peste 600 de compusi chimici diferiti: minerale circa 4%, din care mentionam potasiul (250 mg la 100 ml cafea espresso), magneziu, fosfor, proteine, aminoacizi, glucide, lipide, trigliceride, cafeina. Compozitia cafelei se modifica semnificativ in timpul prajirii, calitatea ei fiind in stransa legatura cu acest proces. Prin prajire, unii compusi se transforma, generand sute de substante volatile, care dau aroma, iar alti compusi dispar.

Reply
(15-10-2016, 00:52)Levo Wrote: Nu , unii compusi din uleiuri volatilizeaza si la temperatura camerei , de aceea se si recomanda  sa executam shot-ul cat mai repede iar , ce emulsioneaza in ceasca sunt compusi mult mai stabili si nu fac obiectul prezentei , COMPOZITIA CHIMICA A CAFELEI

tipic pentru discutiile din forum, fiecare citeste ce-a spus altul, cu gandul la ideile sale, despre care vrea sa vorbeasca; deseori, incercand sa insailezi, recunosti un dialog al surzilor!

sunt 2 bau-bau-uri aici, in acceptiunea mea si nu numai, false alarme: incalzirea cutitelor si a camerei de rasnire, precum si evaporarea unor uleiuri volatile din macinatura, la temperatura camerei sau mai aiurea...datorita procesului de rasnire prost facut;

inca odata: " gustul cafelei , e dat de uleiurile volatile aflate in suspensie (espresso), daca o parte din ele se volatilizaeza inainte sa ajunga in apa , din cauza caldurii data de rasnire , sunt considerate pierdute...si din gustul cafelei.... "   si,
" unii compusi din uleiuri volatilizeaza si la temperatura camerei , de aceea se si recomanda  sa executam shot-ul cat mai repede iar , ce emulsioneaza in ceasca sunt compusi mult mai stabili si nu fac obiectul prezentei "

uleiurile din espresso nu sunt in suspensie (solid insolubil in mediu lichid), ci in emulsie (lichide reciproc insolubile, amestecate mecanic, sub presiunea de extractie)!
exista desigur si particule solide in suspensie in espresso, o parte contribuie la acel mouthfeel, dar espresso-ul ne place pentru gustul ce-l dau solidele dizolvate; daca o lume de profesionisti in domeniul cafelei accepta ca randamentul de extractie (extraction yield-ul) este, in lipsa a ceva mai bun, un indicator obiectiv, stiintific al calitatii extractiei, atunci cum ramane cu gustul espresso dat de uleiurile volatile care nu intra in acest extraction yield ?!

cand am spus uleiuri ce ajung sa emulsioneze in ceasca, m-am referit la (toate, intreaga cantitate) uleiurile ajunse deja in bautura espresso;
daca gustul cafelei e dat de uleiurile volatile, atunci inseamna ca intr-o extractie reusita pentru care am macinat fara degajare de caldura (probabil manual, si chiar si atunci, cat mai lent si mai... apasat, sa nu fuga uleiurile...sorry!) aceste uleiuri care dau gust bauturii trebuie sa ajunga in ceasca; si daca ajung in ceasca sunt in emulsie, nu in suspensie;
ori tot tu zici (dece mi-i fi zicand cu Dvs.; eu stiu ca numai Bunul Dumnezeu se scrie cu D mare in interiorul propozitiei si cu initiala majuscula pronumele care il refera; dar atat! si oricum, se tot spune ca aici pe forum nu folosim pronume complicate de politete; ok, vrei sa te delimitezi de mine...) de compusii aia volatili care dau gust cafelei espresso in ceasca, ca incep sa se evaporeze la temperatura camerei;
si cum se numesc, daca tot exista si trebuie sa-i diferentiem?
si daca incep sa se evaporeze la temperatura camerei, la ce mai e bun bau-bau-ul cu incalzitul macinaturii in rasnita?
a, si componentele alea volatile din uleiuri, care dau gust cafelei espresso exista in toate sortimentele de cafea, sau eu, cu cafelele comune pe care le consum nu ar trebui sa-mi fac griji in plus?

sigur, e ceva ce proiectantii de rasnite studiaza si au in vedere in utilizare profesionala, alaturi de sute de alte fenomene fizice... doar ca nici ei nu se inteleg intre ei: sunt rasnite care termostateaza camera de rasnire, rasnite care incalzesc si rasnite care racesc; e vorba de rasnite de mii de euro;

si noi, stransi roata in acest thread despre M47, in loc sa privim si sa masuram pucuri, sau sa cantarim si sa periem retentiile de macinatura, sau sa admiram poze macro cu macinatura, sau cu boabe prajite frumos, sau cu conuri de curgere frumos colorate si tigrate etc. ... privim frustrati la drobul de sare care ar urma sa cada peste bunele noastre obiceiuri si credinte...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(15-10-2016, 00:43)RaduCarutasu Wrote: ...
Sa nu mai pomenim de faptul ca macinatura cade intr-o sita, montata intr-un portfiltru care au fost încălzite destul de tare odată cu expresorul. Ar însemna ca, fenomenul de încălzire datorat acestui aspect, ar trebui sa compromită o mare parte din macinatura care vine in contact sau este in apropierea zonei de contact cu metalul astfel încălzit. Ori nu este cazul.
...

Bine punctat...

(14-10-2016, 22:32)Levo Wrote: Nu , unii compusi din uleiuri volatilizeaza si la temperatura camerei ...

Multa lume se pare ca nu a auzit de aromoterapie... ;)
Dar totusi inhalatii am facut macar odata in viata oricare fiecare !!! cu apa la 60-70 grade... si miroseau tare, nu, acele uleiuri volatile... ;)
Si daca nu se volatilizeaza la temperatura camerei, de ce miroase cand rasnesti cafea, chiar manual ? :D

Reply
(15-10-2016, 08:11)renatoa Wrote: ...
Si daca nu se volatilizeaza la temperatura camerei, de ce miroase cand rasnesti cafea, chiar manual ? :D

Tocmai asta doream sa punctez:
Care este temperatura si cât timp ar trebui aceasta sa acționeze supra macinaturii astfel încât procesul de volatilizare sa devină atât de evident, încât gustul extractiei sa fie influențat intr-o maniera sesizabilă?
Este clar ca elementele cel mai ușor volatile se vor evapora rapid și la temperaturi mici. Influentează acestea destul de mult gustul in ceașca?
Din momentul prajirii boabelor încep procesele chimice care vor influența puternic si intr-un mod definitoriu gustul in ceașca .
As dori sa găsesc un studiu legat de gustul extractiei si modul in care încălzirea cuțitelor unei râșnite si a rasnitei in totalitate, utilizată in regim casnic, influentează acest gust.

Eu, cel puțin, nu sesizez diferențe de arome in lichidul extras, in cazul in care țâșnirea a durat mai multe sau mai putine secunde sau dacă prepararea pucului nu am făcut-o exact in același timp, de fiecare data.

Reply
Domnilor , am avut nesansa sa sune curierul pe tel. chiar in momentul  cand rasneam un shot , n-am apucat sa tampez si sa agat portafiltru si l-am lasat asa pe blat , cand m-am intors de la poarta cca. 3-4 min. ( mi se taiase maioneza ) , cafeaua nu prea mai avea intensitate la miros si am avut clar senzatia ca s-a pierdut ceva , asa ca am luat-o de la capat...practic vorbind - coffee failed.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)