(11-02-2021, 11:54)micrenda Wrote: Dar pana când nu apar experientele persoanelor care au avut experienta directa, nu pot decât sa am o părere și nu ma simnt s-o recomand unei începător.
Inspirati de Apple si modul lor de a lansa cu succes produse invaluite in mister, de cativa ani incoace din ce in ce mai multe companii prefera sa ofere cat mai putine informatii si date tehnice ale produselor inainte de punerea lor pe piata.
Asta se intampla si aici, ne-am ales cu 3 poze si doua filmulete de 10 secunde din care fiecare intelege ce vrea sau cat poate :) si alimenteaza o discutie din care in mod normal ar fi trebuit sa tragem concluzii clare mult mai devreme.
Am urmarit cu interes topicul pentru ca sunt interesat de o rasnita noua, compacta, fara dozator, eventual mai silentioasa decat cea din dotare si sincer, tot nu sunt convins de calitatea G-iota. Faptul ca este inclinata si sistemul antiretentie sunt aspecte care nu reusesc sa compenseze constructia precara a rasnitei si calitatea materialelor folosite.
Apropo de calitate, aveti idee din ce material este realizat portcutitul inferior? Din pozele postate aici, pe HB si video-urile de pe YT mie imi pare a fi din aluminiu, nicidecum otel sau bronz, materiale recomandate mai ales in cazul cutitelor plate
inclinate care in timpul rasnirii nu genereaza doar forte axiale asupra portcutielor si axului motorului.
Cand doar o treime sau jumatate din suprafata cutitelor primesc si maruntesc boabele, in timpul rasnirii se intampla doua lucruri:
- cutitul superior fix se va uza neuniform prematur
- axul motorului si portcutitul inferior flexeaza mai mult sau mai putin in functie de materiale si distanta pana la punctele lor de sprijin; distanta dintre cele doua cutite variaza in timpul rasnirii.
Ma indoiesc de faptul ca portcutitul a fost realizat din aluminiu 7075, aliaj mai scump datoritata caracteristicilor sale precum rezistenta mare la rupere, rezistenta la alungire si duritatea Brinell de ~150 (min-max 115-190) adica foarte apropiata de a otelului moale sau bronzului cu aluminiu in compozitie.
Mie rasnita G-iota mi se pare o jucarie sau un kit tipic chinezesc care, asa cum spunea si renato, devine functional dupa ce schimbi subansamblele din materiale ieftine sau prost realizate.
Da, sunt constient ca pentru a performa, si rasnitele mai scumpe au nevoie de unele modificari insa cel putin in cazul lor ti se ofera o baza robusta cu care sa lucrezi, carcase solide, rulmenti de calitate, motoare serioase cu bobinaje din cupru si nu cupru aliat sau chiar aluminiu chior+lac electroizolant colorat(exista si vine tot din China :D).
Urmatoarele teste si verificari ar fi edificatoare, ne-ar ajuta sa intelegem daca avem de-a face cu o jucarie propulsata pe piata doar de marketing agresiv sau o rasnita decenta ce poate deveni un competitor redutabil intr-un versus cu participanti consacrati:
- uniformitatea macinaturii cu site Kruve
- diametrul si abaterile axului
- elasticitatea ansamblului ax-portcutit verificata la extremitati cu ceasul comparator, un cantar cu arc aka dinamometru si comparata cu a altor rasnite
- paralelismul cutitelor
- repetabilitatea setarilor granulatiei; inca nu am vazut un sistem de blocare a portcutitului superior iar suprafata de contact a filetului va deveni insuficienta in timp, pe masura ce va interveni uzura.