Hello There, Guest! Login Register


Röstmeister

#31
Boabele arata destul de mediu pentru 4 minute de dezvoltare, ceeace ma face sa cred ca temperatura a scazut prea mult in dezvoltare, la apasarea tastei cu boaba.
Si asta, ca si FC-ul aparent ok ca durata, dar fortat, se datoreaza frigului in care ai prajit.
La o temperatura mai normala, de 24 grade, altul ar fi fost comportamentul... FC pe la min 6 si dezvoltarea daca o lasai 4 minute intrai deja in SC.

Poti face schimb de experienta cu @mihneasusan, care a laudat aceeasi cafea, prajita pe Gene, in conditii ambientale mai normale, banuiesc.

La urmatoarea prajire fa focul in soba Smile
 
Reply
#32
Da, am prăjit în bucătărie, la apx. 23 grade. Este extrem de aromată iar acum simt puternic și nuanțele de caramel in V60. În espresso, cu preinfuzie am bitter pronunțat iar fără acceptabil. După ce s-a degazat simt greșelile facute în abordarea prăjirii dar cafeaua rămâne una cu un potențial excepțional!
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#33
Am citit acum si postarea lui mihnea. Pe rostmeister cum se poate controla temperatura? Se monteaza variator de tensiune? Data viitoare voi praji la caldura.

Oricum aromele resimtite difera si datorita modului de extractie. El esspresso si v60 eu ibric.

Maine voi incerca sa maresc timpul de extractie poate elimin gustul de pleava dar sigur voi da de amar si asa prezent.

Dar nah... Mai umblam la prajitor, mai la preparare... Pana la urma iese ceva.

Offtopic. Am facut ibric cu o lavazza punga crem.. Nu stiu exact denumirea retin doar gradul de prajire 8 din 10... Si sincer prefer pleava de azi decat arsul (nu amarul) de atunci.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#34
(26-11-2019, 16:56)rob8402000 Wrote: Pe rostmeister cum se poate controla temperatura? Se monteaza variator de tensiune? 

Da, si da... am discutat de asta in pagina anterioara... 

Masoara intai temperatura chiar la iesirea din hotgun, daca ai 300-330 grade, esti in parametri.
Doar ca mai trebuie si ambientalul sa creasca putin, altfel e ca la focul de tabara... pe fata te pripeste, iar spatele iti ingheata... cam asa basculeaza boabele intre doua extreme, nu le e prea bine... Wink
 
Reply
#35
Ca o completare a unei postari anterioare in care spuneam ca dupa prima prajire cu rostmeister si prepararea unei cafele la ibric am simtit gust de pleava vreau sa spun ca a fost din cauza prepararii am subetras cafeaua. Restul cafelelor au fost ok.

Azi am facut a doua prajire. Nu mai pun poze caci seamana cu prima. Daca prima prajire am facut o la 17 grade azi am prajit la 12 ??? mi s a interzis prajirea in casa. Mai putin si prajesc in strada.
Azi m am mutat in pivnita si acolo raman... Caci se pastreaza temperaturi relativ constante tot anul.

Am incercat sa masor temperatura la iesirea din aparat dar termometrul meu merge doar pana la 300 grade si am peste. Urmatoarele achizitii un termometru ce inregistreaza temperaturi mai ridicate si variatorul de tensiune.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#36
Poti incerca o masuratoare mai in miezul lucrurilor... chiar daca nu al boabelor Smile
Desurubeaza busonul cu axul de pe capacul tamburului, si introdu acolo tija termometrului pe post de ax.
Fa o prajire fake, fara boabe. In felul asta o sa poti masura temperatura in centru, si daca inclini putin termometrul, chiar si mai jos, in bataia directa a aerului. 
Daca ai peste 270 si acolo, atunci trebuie variator musai.
Axul acela are 5mm, daca tija termometrului e mai groasa de atat, nu te mai apuca...

Ca sa compensezi temperatura ambianta scazuta, fa rost de o cutie de carton incapatoare, si prajeste in ea, se va recicla un pic de aer cald evacuat din tambur si va incalzi "ambientul".
Poti face o prajire in gol sa vezi daca ai crestere de temperatura la ambele capete, atat in zona fantelor de sub tastatura, pe unde trage aer din afara, cat si la capatul opus, unde e "cuptorul".
 
Reply
#37
Am masurat temperatura in centru tamburului si in partea de jos in bataia aerului. Am intre 190-200 grade. Nu m am gandit ca se pierde chiar atat de mult din temperaturii ambientale scazute. Mai exersez prajirea in aceste conditii pana voi reusi sa corelez temperatura exterioara cu timpii de prajire si development.

Foarte buna ideea cu cutia de carton.

Ca si metoda de masurare am scos dintr o parte capacul detasabil pe unde se baga boabele si pe acolo am bagat tija termometrului masurand chiar in in centru si in partea de jos. Tamburul se invarte si daca axul sta fix doar intr o parte.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#38
si eu ma uit la aparatul asta din perspectiva pretului. ce nu inteleg insa este ce-l diferentiaza mai exact de Gene.
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#39
Gene capteaza pleava. Il poti folosi in bucatarie sub o hota sau ii poti monta conducta de evacuare, Rostmeister nu.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#40
Prajirea aer cald majoritar convectiv la ambele.
Ambele abuzeaza boabele cu temperatura prea mare, asa cum vin ele din fabrica, daca tensiunea din casa este peste normal.
Limitarea temperaturii in faza de uscare la Gene e o iluzie, ce vedem drept, sa zicem... 175 grade, sunt pe evacuare, si reprezinta de fapt o amestecare de aer la peste 330 grade la intrare in momentele in care releul este cuplat, cu aer in curs de racire in momentul cand releul este decuplat. Partea grava este ca acest aer fiebinte ataca boabele direct si imediat de la iesire din suflanta si intrarea in camera de sticla, pe cand la RM parcurge un drum prin aer liber de aprox 3 cm pana la tambur si 5 cm in interiorul tamburului, amestecandu-se cu aer ambiant, chiar daca la iesire din hotgun are tot peste 330 ca la Gene, la atingerea boabelor este mai calmat, sub 200 in faza de uscare si urcand pana la 250 pe final.

Agitarea tot mecanica, mai energica, la 20 RPM in loc de 10 cat are Gene, dar paletele sunt mai putin elaborate decat la gene. Uniformitatea in final este cam de acelasi nivel

Gene are libertate mai mare de reglaje, dar full manual, nu are un mod one push roast, ca RM.
RM are protectie la lasarea nesupravegheata, daca nu ai apasat butonul de first crack pana in minutul 10, intra in racire in mod automat.

Racirea e mai buna la RM, dupa 3 minute ai boabe care nu mai necesita racire suplimentara.

Gestiune plevei mai buna la Gene, o strange toata la un loc, RM o imprastie, necesita un spatiu imprejmuit sau izolat de lucru.
O hota nu rezolva mare lucru decat daca are un tiraj de tornada, si indepartezi filtrul, care altfel ar opri toata pleava sa se duca pe evacuare. Mult mai practic e cu un aspirator mic portabil pe acumulator, pornit din cand in cand, dupa cum se face de groasa patura de pleava.

Aprecierea prajirii: la Gene nu prea se aude FC... la RM nu prea se vede culoarea reala a boabelor, poate cu o lanterna puternica LED culoare neutra,

Pretul... 1/3 la RM Smile
 
Reply
#41
Si cu toate problemele, cu un Gene s-a castigat concursul nostru de roast de acu vreo 2 ani. Ce vreau sa spun este ca prajitul cu un gene sau RM nu-i chiar asa nasol dupa toate neajunsurile enumerate de renatoa.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#42
si eu am rostmeister de putina vreme. Legat de temperaturile la iesire din suflanta si in tambur am postat eu cateva posturi mai sus. nu stiu cat de concludente sunt caci temperatura ambientala era de 17 grade. la iesire din pistol erau peste 300 grade, iar in centru erau 190-200 grade. 

la sfatul lui renatao am bagat aparatul intr-o cutie iar temperatura la gura cutiei in partea cu tamburul varia intre 20-22 grade, iar in partea cu suflanta cam 40 grade asta la o temperatura ambientala de 12 grade.

nah...ce sa i faci...din cauza plevii nu mi se permite sa prajesc inauntru, doar in pivnita....

inca un aspect interesant a fost ca pleava a ramas in cutia de carton in care am bagat aparatul.

Gene nu am avut, deci no coment.

am mai cumparat si alte tipuri de cafele de la barhaker: india, tanzania si kenya. saptamanile ce urmeaza nu am timp de joaca, dar voi impartasi experientele mele legate de prajirea acasa,
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#43
(13-12-2019, 18:32)Fane Wrote: Si cu toate problemele, cu un Gene s-a castigat concursul nostru de roast de acu vreo 2 ani. Ce vreau sa spun este ca prajitul cu un gene sau RM nu-i chiar asa nasol dupa toate neajunsurile enumerate de renatoa.

Da, nu e nasol cu nici unul dupa ce inveti sa cunosti scula.
De la mine nu veti auzi decat partile slabe, defect profesional... de laudatori e plin netul, prefer mai bine sa stiu de ce sa ma feresc Wink
 
Reply
#44
Daca scrii numai tu pe aici nu mai intra nimeni nou in comunitatea prajitorilor... Smile
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#45
Nu pare chiar asa... s-au vandut doua RM de cand s-a revitalizat discutia asta Tongue
 
Reply
#46
(19-01-2020, 15:29)rob8402000 Wrote: Am prajit cafea verde Kenya Kiambu de la barshaker pret aprox 100 ron /kg (nu mai retin exact).
...
Cafeaua a fost prajita Rostmeister pe programul 3 al aparatului astfel: first crack la min 8.30, developare 3.30-4 min si racire 3.30 min.

Cum reusesti sa duci FC asa sus, ai variator pe alimentare ?

Prea multa dezvoltare, parerea mea... 2 minute ajung, daca vrei limone africano Big Grin
Dar cum ajungi la 4 minute pe programul 3 Huh ar trebui sa se termine pe la min 3... Confused
 
Reply
#47
Nu am variator de tensiune dar temperatura ambientala e de 12-15 grade probabil de asta. Chiar daca aparatul este intr o cutie.

Marti voi praji o tanzania in aceleasi conditii si revin cu observatii.

Programul trei are developarea in jur de 3.30 min nu retin exact dar la urmatoarea prajire ma uit exact. Am dat interval 3.30-4.00.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#48
Wink 
[attachment=7533][attachment=7534][attachment=7535][attachment=7536]

Am fript o indianca de data asta Smile
Am pus cate doua poze atat cu cafeaua verde cat si cu cea prajita caci mi se par diferite din cauza luminii, dar e aceeasi cafea.

Cafeaua India Monsooned Malabar AA de la barshaker acum 45 ron/kg (eu parca am dat 30 ron pe ea, am cumparat mai multe si poate ma insel). 

Despre prajire: temperatura exterioara intre 10-15 grade, nu am mai pus termometru.

La sfatul lui @renatoa am pus aparatul intr-o cutie astfel ca acolo am temperatura de 20-22 grade in partea cu tamburul

Nu stiu daca am mai scris dar eu prajesc portii de 150 gr cat consum timp de o saptamana.

In premiera am folosit programul 2 al aparatului (cand am prajit pe 3 acest sortiment de cafea mi s-a parut cam amarui si brut atat la ibric cat si la aeropress)

First crack a inceput la min 8.00, la 8.15 am apasat butonul de crack al aparatului, iar ultimele crakuri s-au auzit la min 9.20. Racirea a inceput la min 11.20 si prajirea s-a terminat la min 14.50,

Deci 3 min developare si 3.30 min racire.

Am observt ca boabele sunt mai mari si mai frumoase decat ale altor cafele ce mi se par cam ciufulite (sau poate asa e soiul lor), desi nu prea e pe gustul meu.

Astept si alte paereri si experiente ale colegilor ce folosesc acest prajitor. Ce cafele mai prajiti, ce programe mai folositi etc.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#49
Aparatul tau ramane o enigma pentru mine, cum de nu intra automat in racire in concordanta cu programul, care pe programul 2 ar trebui sa se intample la aprox 2 minute dupa apasarea butonului de FC.

Oricum 3:30 dezvoltare este mult peste ce obisnuim majoritatea, sau cel putin cei cu care sunt eu in legatura si care care pretindem ca prajim light-medium.
2 minute dupa sfarsitul FC se cheama chiar ca iti place sa traiesti periculos, ma mir ca nu a intrat in SC... Big Grin
Sa auzim cum ti se pare gustul, pozele sunt relative.
Si data viitoare incearca o prajire cu oprire cand se termina FC. Wink 

Daca prin ciufuleala intelegi un fel de tigrare/celulita, asta se cheama o prajire light, cum vezi in imaginea atasata, o mostra de prajire nordica de la un guru pe care unii il zeifica... Smile si daca vezi asa ceva la altii zici ca e gunoi Smile
 
Reply
#50
2-3 minute de dezvoltare depind si de ror-ul din acea perioada. daca ai un ror mic si o temperatura finala a boabelor la fel nu prea mare nu mai reprezinta "trait periculos", insemna "keep calm, situatia-i sub control". Tongue
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#51
Pe programul 3 am observat ca am 4 min developare, pe 2 am avut trei, poate nu sunt toate setate la fel sau poate nu exista o setare standard.

Mai jos extras din manualul de utilizare a aparatului pe care il si atasez pentru doritori:

Roasting programmes
Roasting level Roasting result Approx. roasting time, min.
(inc. 3,5 min cooling time)
1 – 2 Mild coffee 12 - 14 min
3 Medium coffee 13 - 15 min
4 – 5 Strong coffee 14 - 16 min
6 – 7 Espresso 16 - 18 - min

Programul 3 mi s-a terminat la 16.25 cu o cafea tanzania iar programul 2 la min 14.50 indianca de ieri.

Voi incerca sa opresc si dupa first crack.

Cand am spus cafea ciufulita ma refeream la boabele verzi. Boabele de cafea india sunt mai frumoase, mai mari, uniforme, imi par calitate mai ridicata, iar boabele verzi de kenya, tanzania, duble ca pret sunt mai neuniforme, mai mici lasand impresia ca sunt de pe fundul sacului ce au refuzat altii.

Desi kenya si tanzania sunt mai pe gustul meu decat indianca asta frumoasa.

Voi incerca sa cumpar un termometru cu sonda k si atunci va voi da mai multe detalii.Deocamdata nu urmaresc ror sau ati parametrii ci merg pe setarile aparatului.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#52
Aspectul nu prea are legatura cu calitatea.
Tine si de cat de mare e chinu in care cresc... 
Nu toti grasunii pleznesc de conditie fizica buna... Wink

E plin de surprize aparatul asta... ar fi al 5-6lea de care am stiinta, din care 4 mi-au trecut prin mana, si fiecare a avut ceva diferit Smile

Si cum iti propui sa plasezi termometrul ? Sa masoare ce ?
 
Reply
#53
(27-01-2020, 20:06)renatoa Wrote: Aspectul nu prea are legatura cu calitatea.
Tine si de cat de mare e chinu in care cresc... 
Nu toti grasunii pleznesc de conditie fizica buna... Wink

E plin de surprize aparatul asta... ar fi al 5-6lea de care am stiinta, din care 4 mi-au trecut prin mana, si fiecare a avut ceva diferit Smile

Si cum iti propui sa plasezi termometrul ? Sa masoare ce ?

Sa masoare temperatura din centrul tamburului in toate etapele si pe diverse programe. Prajire fara boabe, bineinteles.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#54
In centru nu este chiar in bataia jetului de aer, care e orientat un pic mai jos.
Si e normal, boabele sunt aruncate pe peretele tamburului, intr-un strat care se intinde cam de la ora 5 pana la ora 10, iar jetul de aer intra cam pe la ora 4.
Pot fi chiar si peste 20 grade diferenta...
As sugera sa masori ma degraba pe peretele din spate, intr-un punct cam la ora 7-8, fata de centru.

Am masurat si eu acolo, si in centru si in alte puncte, dar astept sa vad ce iese la exemplarul tau Big Grin
Mai mult evolutia ma intereseaza, ca valoarea exacta depinde mult de tensiunea in priza si de temperatura ambianta.
 
Reply
#55
eu cand vorbeam de temperatura din boabe ma refeream la prajitorul cu tambur. acu nu mi-o luati in nume de rau. Sad
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#56
La prajitorul tau cu tambur, ca sa fim mai precisi Tongue
 
Reply
#57
[Image: Ouu7SEr.jpg][Image: N93SI9N.jpg][Image: QXMo3Ch.jpg][Image: 9VHWvO6.jpg]Intr-un final mi-am luat termometru cu soda k si am facut urmatoarele masuratori:

Prajit o guatemala astfel:

Program 4 (pe 3 a avut gust de pleavam desi altadata extrasa pe 3 a iesit mai ok, am mai scris despr ea).
FK  8.10 - 9.10
Apasat buton la min 8.20
Developare pana la 13.30-13.40 mi a scapat exact
Total prajire 17 min
Cantitate verde 150 gr 
Cantitate prajita 130 gr

Masuratorile le-am facut din 30 in 30 sec si sunt cele din graficul de mai jos.
Pentru cine doreste pot sa trimit si in excel unde se vede mai bine evolutia din 30 in 30 sec.

Renatoa spunea sa pun sonda k undeva intre ora 7-8, am reusit sa o pun cam in centru....atasez poze cu pozitionarea sondei din timpul prajirii.

Rezultatul inca nu il stiu. Am postat pentru a intelege comportamentul aparatului.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#58
Noroc ca acelea nu reprezinta temperaturi boabe, pentru ca ce urmeaza de la minutul 8 incolo este urat de tot...
Chiar si asa, ca temperatura de evacuare, tot nu arata bine, e clar ca la apasarea butonului ai o scadere de flux termic care nu e permisa in faza aia delicata de dezvoltare.

Tot nu reusesc sa inteleg pe ce criteriu tii asa de mult dezvoltarea... nu ti se termina FC, tot mai ai pocnete si dupa 2 minute, sau care e logica ?

20 grame scadere la 150 este ok, 13.3%, sub media de 14%, deci o prajire aparent medium, in ciuda lungimii exagerate a acelei "dezvoltari" cu caracter mai curand de coacere.

Poti face o "prajire" in gol din care sa scoti graficul temperaturii aerului cald ? la iesirea din hotgun...
 
Reply
#59
La 9.20 am auzit ultimul pocnet a unei boabe ratacite. Fk imi tine cam 1 min de obicei intre min opt si noua cam la toate cafelele testate guatemala, india, tanzania si kenya.

Guatemala de azi pe prog trei avea gust de iarba, de vegetal, de aia am trecut la prog patru azi. De obicei raman la trei.

Developarea vad ca o face la 195 grade, apoi urmeaza cele 3,5 min de racire.

Voi face maine prajire in gol, dar cred ca e mai relevanta temperatura din partea de jos in interiorul tamburului unde stau boabele.

Le voi masura pe ambele si interior si la iesire din gun.

Aparatul tau ce temperaturi scoate? Am inteles ca tu opresti aparatul dupa fk.

Voi incerca si eu, dar cu o africana, in nici un caz cu guatemala.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#60
Eu nu mai folosesc butonul cu boaba, controlez direct temperatura de iesire din heater.
De asta vreau sa vad cat e la tine.

Referitor la cum se face asa zisa dezvoltare la tine, este interzis ca dupa FC temperatura sa scada.
Incetarea FC dupa un minut poate sa insemne si ca temperatura a coborat sub o anumita limita, nu ca s-ar fi terminat FC-ul.
Oricum, in toate cazurile, nu ai de ce sa continui expunerea boabelor la o caldura constanta dupa incetarea FC, va duce la coacerea lor. darmite la una in scadere, cum e cazul tau...
Continuarea prajirii se face doar daca ai intentia sa intri in SC, si asta se face numai cu temperatura continuu crescatoare.

Este utila temperatura in partea de jos a tamburului, dar numai daca nu ai tambur, sau nu se invarte, in timpul prajirii e cam greu spre imposibil de plasat o sonda acolo, in interior ma refer.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)