Hello There, Guest! Login Register


Röstmeister

#31
Boabele arata destul de mediu pentru 4 minute de dezvoltare, ceeace ma face sa cred ca temperatura a scazut prea mult in dezvoltare, la apasarea tastei cu boaba.
Si asta, ca si FC-ul aparent ok ca durata, dar fortat, se datoreaza frigului in care ai prajit.
La o temperatura mai normala, de 24 grade, altul ar fi fost comportamentul... FC pe la min 6 si dezvoltarea daca o lasai 4 minute intrai deja in SC.

Poti face schimb de experienta cu @mihneasusan, care a laudat aceeasi cafea, prajita pe Gene, in conditii ambientale mai normale, banuiesc.

La urmatoarea prajire fa focul in soba Smile
 
Reply
#32
Da, am prăjit în bucătărie, la apx. 23 grade. Este extrem de aromată iar acum simt puternic și nuanțele de caramel in V60. În espresso, cu preinfuzie am bitter pronunțat iar fără acceptabil. După ce s-a degazat simt greșelile facute în abordarea prăjirii dar cafeaua rămâne una cu un potențial excepțional!
Lelit Bianca PL162T, Lelit PL72 William, Kinu M47, Gefu hand grinder, Rok espresso maker, Aeropress, Hario V60, Wega HX, LaCimbali Max, Gene CBR 101, Lavazza Guzzini.
 
Reply
#33
Am citit acum si postarea lui mihnea. Pe rostmeister cum se poate controla temperatura? Se monteaza variator de tensiune? Data viitoare voi praji la caldura.

Oricum aromele resimtite difera si datorita modului de extractie. El esspresso si v60 eu ibric.

Maine voi incerca sa maresc timpul de extractie poate elimin gustul de pleava dar sigur voi da de amar si asa prezent.

Dar nah... Mai umblam la prajitor, mai la preparare... Pana la urma iese ceva.

Offtopic. Am facut ibric cu o lavazza punga crem.. Nu stiu exact denumirea retin doar gradul de prajire 8 din 10... Si sincer prefer pleava de azi decat arsul (nu amarul) de atunci.
Posturile reprezinta exeprientele personale, asa cum si in masura in care le percep eu, si sunt subiective.

Ibric email, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen.
 
Reply
#34
(26-11-2019, 16:56)rob8402000 Wrote: Pe rostmeister cum se poate controla temperatura? Se monteaza variator de tensiune? 

Da, si da... am discutat de asta in pagina anterioara... 

Masoara intai temperatura chiar la iesirea din hotgun, daca ai 300-330 grade, esti in parametri.
Doar ca mai trebuie si ambientalul sa creasca putin, altfel e ca la focul de tabara... pe fata te pripeste, iar spatele iti ingheata... cam asa basculeaza boabele intre doua extreme, nu le e prea bine... Wink
 
Reply
#35
Ca o completare a unei postari anterioare in care spuneam ca dupa prima prajire cu rostmeister si prepararea unei cafele la ibric am simtit gust de pleava vreau sa spun ca a fost din cauza prepararii am subetras cafeaua. Restul cafelelor au fost ok.

Azi am facut a doua prajire. Nu mai pun poze caci seamana cu prima. Daca prima prajire am facut o la 17 grade azi am prajit la 12 ??? mi s a interzis prajirea in casa. Mai putin si prajesc in strada.
Azi m am mutat in pivnita si acolo raman... Caci se pastreaza temperaturi relativ constante tot anul.

Am incercat sa masor temperatura la iesirea din aparat dar termometrul meu merge doar pana la 300 grade si am peste. Urmatoarele achizitii un termometru ce inregistreaza temperaturi mai ridicate si variatorul de tensiune.
Posturile reprezinta exeprientele personale, asa cum si in masura in care le percep eu, si sunt subiective.

Ibric email, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen.
 
Reply
#36
Poti incerca o masuratoare mai in miezul lucrurilor... chiar daca nu al boabelor Smile
Desurubeaza busonul cu axul de pe capacul tamburului, si introdu acolo tija termometrului pe post de ax.
Fa o prajire fake, fara boabe. In felul asta o sa poti masura temperatura in centru, si daca inclini putin termometrul, chiar si mai jos, in bataia directa a aerului. 
Daca ai peste 270 si acolo, atunci trebuie variator musai.
Axul acela are 5mm, daca tija termometrului e mai groasa de atat, nu te mai apuca...

Ca sa compensezi temperatura ambianta scazuta, fa rost de o cutie de carton incapatoare, si prajeste in ea, se va recicla un pic de aer cald evacuat din tambur si va incalzi "ambientul".
Poti face o prajire in gol sa vezi daca ai crestere de temperatura la ambele capete, atat in zona fantelor de sub tastatura, pe unde trage aer din afara, cat si la capatul opus, unde e "cuptorul".
 
Reply
#37
Am masurat temperatura in centru tamburului si in partea de jos in bataia aerului. Am intre 190-200 grade. Nu m am gandit ca se pierde chiar atat de mult din temperaturii ambientale scazute. Mai exersez prajirea in aceste conditii pana voi reusi sa corelez temperatura exterioara cu timpii de prajire si development.

Foarte buna ideea cu cutia de carton.

Ca si metoda de masurare am scos dintr o parte capacul detasabil pe unde se baga boabele si pe acolo am bagat tija termometrului masurand chiar in in centru si in partea de jos. Tamburul se invarte si daca axul sta fix doar intr o parte.
Posturile reprezinta exeprientele personale, asa cum si in masura in care le percep eu, si sunt subiective.

Ibric email, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen.
 
Reply
#38
si eu ma uit la aparatul asta din perspectiva pretului. ce nu inteleg insa este ce-l diferentiaza mai exact de Gene.
Dalla Corte Studio + 58mm conversion kit, Honne Custome Build, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Cantar Hario,Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#39
Gene capteaza pleava. Il poti folosi in bucatarie sub o hota sau ii poti monta conducta de evacuare, Rostmeister nu.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, prajitor DIY fluid bed cu TC4, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#40
Prajirea aer cald majoritar convectiv la ambele.
Ambele abuzeaza boabele cu temperatura prea mare, asa cum vin ele din fabrica, daca tensiunea din casa este peste normal.
Limitarea temperaturii in faza de uscare la Gene e o iluzie, ce vedem drept, sa zicem... 175 grade, sunt pe evacuare, si reprezinta de fapt o amestecare de aer la peste 330 grade la intrare in momentele in care releul este cuplat, cu aer in curs de racire in momentul cand releul este decuplat. Partea grava este ca acest aer fiebinte ataca boabele direct si imediat de la iesire din suflanta si intrarea in camera de sticla, pe cand la RM parcurge un drum prin aer liber de aprox 3 cm pana la tambur si 5 cm in interiorul tamburului, amestecandu-se cu aer ambiant, chiar daca la iesire din hotgun are tot peste 330 ca la Gene, la atingerea boabelor este mai calmat, sub 200 in faza de uscare si urcand pana la 250 pe final.

Agitarea tot mecanica, mai energica, la 20 RPM in loc de 10 cat are Gene, dar paletele sunt mai putin elaborate decat la gene. Uniformitatea in final este cam de acelasi nivel

Gene are libertate mai mare de reglaje, dar full manual, nu are un mod one push roast, ca RM.
RM are protectie la lasarea nesupravegheata, daca nu ai apasat butonul de first crack pana in minutul 10, intra in racire in mod automat.

Racirea e mai buna la RM, dupa 3 minute ai boabe care nu mai necesita racire suplimentara.

Gestiune plevei mai buna la Gene, o strange toata la un loc, RM o imprastie, necesita un spatiu imprejmuit sau izolat de lucru.
O hota nu rezolva mare lucru decat daca are un tiraj de tornada, si indepartezi filtrul, care altfel ar opri toata pleava sa se duca pe evacuare. Mult mai practic e cu un aspirator mic portabil pe acumulator, pornit din cand in cand, dupa cum se face de groasa patura de pleava.

Aprecierea prajirii: la Gene nu prea se aude FC... la RM nu prea se vede culoarea reala a boabelor, poate cu o lanterna puternica LED culoare neutra,

Pretul... 1/3 la RM Smile
 
Reply
#41
Si cu toate problemele, cu un Gene s-a castigat concursul nostru de roast de acu vreo 2 ani. Ce vreau sa spun este ca prajitul cu un gene sau RM nu-i chiar asa nasol dupa toate neajunsurile enumerate de renatoa.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, prajitor DIY fluid bed cu TC4, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)