Hello There, Guest! Login Register


Râșnița de început

#1
Din ce am citit pana acum, am învățat ca îmi trebuie o râșnița și o cafea boabe buna in primul rând.

Voi începe cu cumpărarea unei râșnite.

Mă gândesc la o râșnița manuală pentru ca:

* are cel mai bun raport calitate măcinat/preț
* este simpla si deci durabilă
* nu mă deranjează deloc că trebuie acționată manual (ma gândesc ca ar putea fi relaxant, dar nici nu am folosit vreodată)
* folosirea este mai eco (nu consuma electricitate), nu știu despre materiale prea mult dar ma gândesc ca impactul asupra mediului e mai mic decât la una electrică
* e portabilă dar asta nu mă interesează prea mult

As avea nevoie de îndrumări să aleg un model de râșnița care sa

* poată rasni pentru Turkish/ibric
* fie potrivită pentru un începător (deși nu mă sperie setările sau eventualele demontări pentru spălare, erc)
* bugetul este ajustabil, m-am gândit ca in jur de 1000 lei ar fi un început (poate urca la 2000 lei), dar nu as vrea sa mă limitez in viitor și sa îmi trebuiască upgrade
* am scris mai sus de ce as prefera manuala, dar nu înțeleg prea bine tehnologia sa îmi dau seama daca sunt limitări

Acum evaluez între comandante c40 și kinu m47 simplicity.

Am văzut reducerile de pe site și mi se par super. As vrea sa mai întreb și dacă există in cursul anului perioade in care ar fi probabil sa fie reduceri, (gen Black Friday, etc.) la kinu sau alte răsnite in special.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Reply
#2
Exista un risc ca la setari de ibric sa se atinga cutitele la Comandante, nu as recomanda Comandante pt ibric.  Eu sunt multumit de 1zpresso JX. Simplicity sigur va fi foarte ok pt ibric, dc ai buget de el.
Honne, ECM Classika, QM Rapida, 1zpresso JX
 
Reply
#3
Nu înțeleg de ce se da așa cu pietre in comandante, dețin râșnița de peste doi ani și este excepțională, prepar ibric odată pe săptămână și obțin rezultate foarte bune. Pe lângă ibric o folosesc pentru filtru unde excelează, recent am comparat-o cu o wilfa care are cuțite ssp de filtru și pe comandante au ieșit cafele mai complexe, dulci și echilibrate. Am folosit-o și pentru espresso dar împreună cu redclix și este foarte buna.
Lelit PL162T(Bianca), XL, Comandante(Red Clix), V60, Aeropress, Moka, Ibric Soy, Chemex, April Brewer, Origami
 
Reply
#4
Si eu merg pe 1 z presso jx sau kinu simplicity eu am kinu simplicity dar sa stii cand am sunat sa fac comamda am cerut 1z presso dar nu aveau in stoc si n am vrut sa mai astept si am luat kinu.Pana sa cumpar am intrebat pe forum m am uitat pe youtube si toata lumea avea o parere buna de amandoua ceva mai bun kinu.Kinu se vinde bine la sh nu pierzi mult.
 
Reply
#5
(01-06-2021, 15:08)Tiranator Wrote: Nu înțeleg de ce se da așa cu pietre in comandante

Google Comandante burr rub si o sa intelegi.
Honne, ECM Classika, QM Rapida, 1zpresso JX
 
Reply
#6
Am dat un search, cuțitul meu arată de parcă e nou și în ultimii doi ani chiar a fost folosit intens. Probabil piesa asta a fost montata invers[Image: wmV4eMz.jpg]
Lelit PL162T(Bianca), XL, Comandante(Red Clix), V60, Aeropress, Moka, Ibric Soy, Chemex, April Brewer, Origami
 
Reply
#7
Sigur, orice e posibil, dar cel mai probabil au existat anumite modele cu o aliniere mai buna si altele cu o aliniere mai putin buna.
Honne, ECM Classika, QM Rapida, 1zpresso JX
 
Reply
#8
Atat timp cat nu ne decidem intre noi clar ce criterii folosim, gustul in ceasca (subiectiv) sau analiza tehnica (obiectiv) toata vanzoleala asta este degeaba.
Degeaba este toata teoria cu mono-bi-multimodalitatea, daca vine unul si ti-o tranteste cu mie imi place ce iese din ea, si cu asta considera ca a inchis subiectul.
Si invers, cand am zis ca chestia cu gustul e subiectiva, nu am gresit chiar mult... ati fi uimiti de cata autosugestie poata fi in stare mintea umana... unii fug cat pot de blind tasting, ca nu cumva sa isi strice autosugestia ca le place mai mult ce iese dintr-un cutit care se roteste pe stanga, cand pe youtube zice ca alea pe dreapta scot gustul mai bun...

Si acum intrebarea cheie: un nou venit, dupa ce credeti ca se va lua mai usor, dupa technicale care nu le pricepe, sau dupa cei cu scrisu maiastru, si care par foarte convingatori ?
 
Reply
#9
Detin kinu phoenix, sunt foarte multumit de ce iese, cum se comporta. Pt espresso si brew e foarte ok, pt turkish/ibric, sa am macinatura ok, dau la manivela peste 5-7 min pt 18 gr. O fi mult, putin...depinde de fiecare.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#10
Mulțumesc pentru recomandările de pana acum. Ar fi in ordinea preferințelor:

1. Kinu (Phoenix) mersi @rob8402000 și @renatoa pentru detalii
- aici încerc sa îmi dau seama dacă la modelele Symplicity (sau Classic) mecanismul de rașnire (nu știu prea exact detaliile) este evoluat sau nu
2. 1zxpresso de care nu știam (mersi @cradun și @Chiordiacul)
3. Comandante (nu as risca dacă sunt șanse sa fie probleme de calitate a râșnitei)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Reply
#11
Asa se Ice și de ford, pleci cu fordul vii cu trenul, eu îl am de 14 ani. Luat la 130k km și nu am schimbat nimic la motor, turbina, egr, senzori etc etc.. Injectoare... 2.0 tdci...

Asa și de sette 270 ca e plastic. Ca se strica repede ca.. Și iaca are acuși 2 ani și merge perfect și ușor de utilizat și macinatura faina Smile
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#12
@cristi.marian, Comandante e o rasnita excelenta,fara nici un rabat la calitate. Daca colegul cradun a avut o experienta nefericita cu ea, nu inseamna ca e proasta. Sunt si Mercedesuri care ajung in service in timpul garantiei. Comandante e un Mercedes al rasnitelor manuale.
Strict pentru espresso, sunt multi colegi care prefera Kinu datorita cantitatii un pic mai mari de particole fine. La Comandante, rasnirea e mai uniforma.
 
Reply
#13
(01-06-2021, 21:54)Eugen16 Wrote: @cristi.marian, Comandante e o rasnita excelenta,fara nici un rabat la calitate. Daca colegul cradun a avut o experienta nefericita cu ea, nu inseamna ca e proasta. Sunt si Mercedesuri care ajung in service in timpul garantiei. Comandante e un Mercedes al rasnitelor manuale.
Strict pentru espresso, sunt multi colegi care prefera Kinu datorita cantitatii un pic mai mari de particole fine. La Comandante, rasnirea e mai uniforma.

Am mai postat asta in alte parti, si evident ca la un post individual se ajunge doar din intamplare... asa ca s-a pierdut.
Se pare ca fara un topic cu criterii de apreciere a constructiei unei rasnite genul asta de discutii se vor repeta la infinit.
Degeaba nu ai rabat la calitate daca ai probleme de proiectare din start. Si asta e valabil pentru orice rasnita cu reglajul jos. Nu ai cum sa faci asa ceva fara sa ai jocuri intre rotor si ax, mecanic este o himera.
Da, macinatura poate mai uniforma, dar raspandita pe o plaja mai larga. Un joc de doar 0.1mm, si ma tem ca rasnita in discutie are mai mult, face ca atunci cand potrivesti rasnita pentru o setare de 0.6mm, sa obtii de fapt un amestec de la 0.5 pana la 0.7mm

Asa ca @cradun nu a avut o experienta nefericita, ci pur si simplu are simturile necesare ca sa distinga in gust chestii care altii nu le simt. Si care (altii) simt nevoia sa isi sustina alegerea pur si simplu pe motiv de disonanta cognitiva.

Asa ca ar fi bine sa nu mai propagam nici o apreciere/judecata despre un produs sau un concept, daca nu suntem siguri ca putem raspunde la cea mai simpla intrebare: Pe ce te bazezi cand afirmi acest lucru?
Adica sa raspundem singuri, argumentat, fara trimiteri la zicerile unui influencer, sau la brosura fabricantului...
 
Reply
#14
Păi bun, dar cu ce-l ajută pe omul ăsta, care are 0 experiență cu cafeaua de specialitate, acest gen de răspuns care despică firul în 4? Nu zic, răspunsurile astea super specifice sunt extraordinare pe thread-ul dedicat râșnițelor...

Pe scurt, omul vrea o manuală de calitate bună, care să-i servească atât pt. ibric cât și pt. press și espresso. Are nevoie de sfaturi, mai exact vrea să știe care ar fi mai avantajoasă dintre Kinu și Comandante. Probabil că l-ar avantaja niște răspunsuri a la pros/cons. Așadar:

Kinu:

+ reglaj măcinare robust, în partea superioară, super repetabil;
+ plajă relativ infinită de reglaj, stepless;
+ fără borcan din sticlă;
+ ușor de desfăcut și curățat;
+ cuțit separat pt. pourover, oferă versatilitate;
+ multiple variante de preț și construcție: Phoenix (cu plastic ABS), Simplicity și Classic (cu interior metalic).

- dificil de schimbat cuțitul între brew și espresso.

Comandante:

+ "gold standard" pt. pourover.

- sistem de reglaj cu click-uri, situat în partea de jos;
- dificil de reglat pt. espresso fără upgrade-ul "red clix";
- borcan din sticlă (necesită ceva atenție la manevrare);
- fără opritor de torsiune (pt. a preveni alunecarea râșniței în mână, în timpul folosirii).

La final se pot spune 2-3 chestii și despre profilul de gust, dacă există o diferență fantastică între cele două râșnițe. Eu, din experiență proprie, le simt a fi similare ca profil.

Ideea e că orice thread de recomandări se transformă într-o poliloghie, ceea ce e al naibii de enervant uneori. Haide să-i ajutăm pe oameni, nu să le facem un crash course în ale cafelei (fără ca ei s-o ceară).
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#15
De ce ar fi dificil de schimbat cutitul la Kinu...?  Tongue
Este o piulita de desurubat, dupa care iese axul cu cutitul.
PL41TEM, Quamar M80DR, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#16
Mersi @TVTVTV, foarte informativă comparația.

@renatoa, mersi pentru detaliile tehnice, deocamdată nu înțeleg prea multe, dar îmi aprinde interesul.
renatoa; Wrote:valabil pentru orice rasnita cu reglajul jos. Nu ai cum sa faci asa ceva fara sa ai jocuri intre rotor si ax, mecanic este o himera.

Când spui că orice râșniță cu reglajul jos este susceptibilă să aibă joc între rotor și ax te referi la faptul că la comandante se face reglajul demontând capacul de la baza inferioară ?
Din ce am văzut, sunt mai multe râșnițe așa, de exemplu 1ZXpress.
Ce spui este că mecanismul de reglaj de la Kinu este superior ?
 
Reply
#17
(02-06-2021, 13:44)Mihai L Wrote: De ce ar fi dificil de schimbat cutitul la Kinu...?  Tongue
Este o piulita de desurubat, dupa care iese axul cu cutitul.

De acord, dar date fiind toleranțele mici, axul iese destul de greu. Plus că parcă se vatămă un pic fletul fin din partea de sus a axului atunci când se freacă de interiorul dur al rulmenților.

Mă rog, este o chestie subiectivă. Personal, nu aș face espresso și brew în aceeași zi cu Kinu. Plus că la Phoenix, deoarece rulmenții nu sunt presați în sit, se mai întâmplă să iasă și trebuie să stai să-i pui la loc. Mie asta-mi cam strică Feng Shui-ul. Big Grin

Cu plăcere, Cristi!
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#18
Adevarul e si mie mi-ar placea sa inteleg de ce o rasnita cu reglaj in partea inferioara are intrinsec aceasta abatere. Am facut o poza cu elementele de reglaj la JX.

[Image: BjCq201.jpg]
Honne, ECM Classika, QM Rapida, 1zpresso JX
 
Reply
#19
Daca are doi rulmenti, cum e la Kinu, e OK.
Daca are un lagar sus si al doilea punct de sprijin este cutitul, atunci apar jocuri.
PL41TEM, Quamar M80DR, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#20
Quote: Așadar:
...

Doar pentru ca le-ai enumerat cu atat convingere nu inseamna ca toate sunt si adevarate...
De fapt doua se contrazic/anuleaza:
Quote:+ "gold standard" pt. pourover.

- sistem de reglaj cu click-uri, situat în partea de jos;

Daca nu am fost destul de clar in prima "poliloghie", reformulez: consider ca orice rasnita cu reglaj in partea de jos nu merita sa fie considerata premium.

La fel cum rasnite care folosesc cutite cu taietura vintage se pretinde ca ar fi capabile espresso... dar asta e din alt topic.

Ca sa faci reglajul, cutitul rototor trebuie sa culiseze pe ax, sus-jos.
Ca axul sa poata antrena cutitul, asta inseamna ca cele doua, axul si gaura in cutitul rotitor, nu mai pot fi rotunde in zona de culisare, altfel ar aluneca.
Asta implica vrand nevrand jocuri, pe de o parte din dificultatea tehnologica de a da cu mare precizie o gaura care nu e rotunda, pe de alta parte sunt jocuri chiar necesare, ca sa nu se gripeze zona de culisare de la praful de cafea care intra acolo.
Daca scoateti afara axul si cutitul care culiseaza pe el, ar trebui sa auziti jocul foarte clar prin scuturarea axului cu cutitul atarnand in jos, ca un clopotel. Cand rasnita este montata, arcul este cel care impiedica producerea acestui fenomen, dar la rasnire presiunea boabelor este suficient de mare ca sa produca deplasari.

Cand reglajul este in partea de sus, culisarea se produce intre ax si rulmenti, care fiind rotunzi poti fi facuti cu o precizie mult mai mare. Axul si rotorul sunt montate monolit in acest caz.
 
Reply
#21
Well, este o râșniță foarte apreciată. "Gold standard" d.p.d.v. al gustului, accesibilității, robusteții și tot așa. N-am zis-o eu, că nu-s mare fan pourover.

Interesantă explicația ta. Dar acum sunt curios cum se comportă la capitolul jocuri JX-ul lui Radu, care pare a avea un element intermediar port-cuțit, căpăcit de o piuliță lată pe care se sprijină. Îmi imaginez că e mai OK față de comandante, la care cuțitul este antrenat direct de către ax.

Anyways, poate e prea mult discuția asta tehnică pt. un thread de sfat la cumpărare.
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#22
Foarte interesantă, da, explicația lui @Renato. Procesez încă informația de acolo (YouTube + forum).

Mă întreb totuși, dacă e evidentă deficiența acestui mecanism de reglare în partea de jos, de ce se folosește la majoritatea modelelor de râșnițe manuale: 1ZPresso, Commandante, Timemore ?
 
Reply
#23
Probabil că și din considerente de portabilitate. La Kinu, care are sistemul de reglaj sus, pentru a scoate manivela trebuie desfăcut un șurub etc. La Comandate "decât" tragi în sus.

Oricum, sunt sigur că nu e atât de negru dracul precum zice Renato, dar asta nu înseamnă că ceea ce spune el nu este corect. Ideea e că și în cafea, la fel ca-n alte domenii, există variante construite la toleranțe de Formula 1 sau variante bune dar la un preț mai de bun simț. Dacă ești super pasionat și ai buget și papile, îți iei F1. Dacă nu, varianta bună e super OK.

Cum ar zice colegul @dev, the law of diminishing returns. Peste un anumit preț și efort începe să fie diferența prea mică și... nu merită.

Ce mă seacă pe mine la Comandante și alte râșnițe cu reglajul jos este dificultatea repetabilității. La sistemele tip Kinu e easy: strângi șurubul la maxim apoi numeri turele și citești gradația de pe disc. Deci te poți întoarce mereu fix unde ai fost. La Comandante numeri click-urile, iar primele click-uri sunt destul de mute pt. că e comprimată bila și... Mă rog, chestiune de gust.
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#24
Părerea mea, mergi pe Kinu cu cuțitul standard (cel de espresso). Este ok și pentru espresso și pt brew.

Daca ai buget, mergi be varianta full metal, dacă nu, și Phoenix este ok. Este ceva care îți va rămâne în timp și foarte puține persoane au regretat achiziție. Și, dacă cumva, ești printre aceștia, cele sh pe forum zboară ca pâine calda.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#25
Tare explicatia, nu ma pot gandi decat ca JX Pro era mai scump cu 100 de lei si avea reglajul in partea de sus Smile
LE: Erau 160, nu 100 de lei.
Honne, ECM Classika, QM Rapida, 1zpresso JX
 
Reply
#26
Mulțumesc @micrenda, @TVTVTV și @renatoa.

Am completat formularul pentru Kinu Simplicity, dar din păcate mi-au răspuns că o comandă de grup nouă se face abia la finalul lui August și că nu mai sunt râșnițe în stoc. Bănuiesc că la Phoenix e aceeași situație.

Nu aș dori să aștept atât de mult totuși și mă gândesc la o variantă până în August.

@TVTVTV spunea că oricum nu ar recomanda schimbarea cuțitului brew/espresso la Kinu prea des, deci mă gândesc că soluția optimă ar fi să ai o râșniță pentru brew și una pentru turkish/espresso.

Evaluez acum dacă o variantă nu ar fi o râșniță de brew/pour-over/cold (cu reglajul sus - per @renatoa - nu prea știu niciuna din păcate), plus măcinat Turkish direct la shop când e cazul.
 
Reply
#27
De nada, Cristi.

Ideea-i că-n clipa în care ai spart bobul, ai grăbit considerabil procesul de oxidare. Deci dacă macini cafeaua la shop, după o săptămână deja se va simți degradarea de gust. Acum na, ia ce zic eu ca pe un sfat. Poate diferența de gust nu va fi atât de mare pt. tine, sau poate că nu ești atât de perfecționist. Dar merită să-ncerci, până la urmă.

Eu îți recomand să aștepți până-n August. Nu e chiar foarte departe, și merită un Kinu. Își păstrează și valoarea destul de bine, deci dacă te decizi să mergi pe electrică mai târziu nu pierzi prea mulți bani.
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#28
Daca vrei doar pentru ibric, poti incerca sa iei macinata pentru 2-3 zile odata. Iar in Bucuresti gasesti cel mai probabil la Mihai (Pta Gemeni). Ai nevoie de un furnizor care vinde cafea la 100g, presupun ca e cam mult sa iei 250g odata macinata.
PL41TEM, Quamar M80DR, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#29
Pe Barshaker au reducere pentru Espressoman cred ca 10 la suta.
 
Reply
#30
Mai este varianta sa pandesti pe forum pt un kinu sh. De obicei phoenix.
ECM Classika Pid, vst/ims, Niche, kribli
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)