Hello There, Guest! Login Register


Primul meu espressor

#1
Salut, bine v-am gasit si La multi ani,

Voi incerca sa fiu cat mai succint si coerent cu putinta. -Later edit: nu am reusit...
1. Background
-atat eu cat si sotia apreciem o cafea buna in diferitele ei forme. Aproximativ de 4-5 ori pe saptamana narghileaua este insotita si de o cafea (espresso sau cafea turceasca la ibric)
-in ultima vreme am inceput sa tanjim dupa un espresso de calitate, insotit sau nu de latte, dupa caz asa ca am inceput documentarea si cautarea unui aparat de uz casnic
-imi trebuie un aparat care sa extraga un espresso bun si sa prepare la nevoie si ceva latte-uri fara sa stau sa astept cate 15 minute intre 2 cafele
-eu sunt genul de persoana care se documenteaza, incearca chestii noi si are si ceva rabdare sa mestereasca la butoane, robineti si manivele (asta in caz ca e relevant pentru tipul de aparat cautat)
In ordinea cronologica a evenimentelor:
- am inceput cu un Gaggia automat, am baut la niste prieteni ceva cafele, mi-am dat seama ca aia nu e espresso, e o cafea decenta si am renuntat la tipul asta de aparate
-am continuat cu un Gaggia Classic la care nu mai stiu de ce am renuntat, probabil dupa vreo 150 de reviewuri citite Smile
-a venit apoi clasicul Lelit PL41TEM, grup de 57mm, simplut, model destul de vechi, am citit reviewuri, cum se face si apoi am zis "hai sa mai caut"
-m-am hotarat oarecum pe gama Lelit si de aici a inceput razboiul intern: single boiler, dual boiler, HX, 57mm, 58mm, E61 etc.
-am citit iar 134 de reviewuri si am ajuns la o "lista redusa" dupa cum urmeaza, in ordinea descrescatoare a pretului redus pe espressoman:
*dual boiler pe 58 - PL92T PID - 5150 ron
*mara - PL62S - 4250 ron
*dual boiler pe 57 - PL60R1 - 3515 ron
*un 41 tem mai nou cu grup 58 - PL91T PID - 3350 ron
*grup 57 fata de 58 la pl91 - PL81T PID - 2650 ron

In momentul de fata, eu cam trag spre Lelit Mara PL62S. Parca PL92 e cam scump. Poate din cauza look-ului, poate din cauza grupului E61 cu preinfuzie...nu stiu.

In ceea ce priveste rasnita, unde stiu ca imi vor sari toti impatimitii in cap caci am citit peste tot ca rasnita e "baza", cu riscul de a supara pe cineva, situatia e asta:
-am plecat de la PL43MMI, era la pachet cu PL41TEM, parea ok dar...
-am descoperit PL72 la pachet cu espressoarele mai evoluate si acum nu mai vreau cutite conice de 38 si mai stiu eu ce dezavantaje are PL43'ul

Avand in vedere bugetul initital situatia e cam asa:
-as vrea sa cumpar mai intai espressorul si sa il folosesc cu cafea buna si rasnita proaspat luata din institutii de profil
-apoi sa cumpa rasnita, respectiv PL72

Acum intrebarile:
-bat campii?
-ce espressor pare potrivit nebuniei mele?
-sa iau PL72 cu un espressor mai ieftin, in cazul in care apare si varianta asta in discutie
-sfaturi din partea unora mai trecuti prin viata?

Va multumesc anticipat si sper ca nu ati adormit deja citind aceste randuri interminabile.
 
Reply
#2
(07-01-2020, 14:45)mladutz Wrote: -bat campii?

Da :), cu afirmația:
(07-01-2020, 14:45)mladutz Wrote: -as vrea sa cumpar mai intai espressorul si sa il folosesc cu cafea buna si rasnita proaspat luata din institutii de profil

Ceea ce indică că te-ai focusat prea mult pe citit review-uri despre utilaje (espressoare și râșnițe), și prea puțin pe ceea ce presupune un espresso "corect" și tehnicile lui de preparare (poți începe de aici). 

Lăsând gluma la o parte, nu ai să reușești niciodată să extragi un espresso cum trebuie cu cafea gata râșnită, în primul rând pentru că nu ai cum să nimerești gradul corespunzător de rășnire pentru ca extracția să fie în parametri, și în al 2-lea rând pentru că toate uleiurile alea volatile care dau gustul și aromele alea pe care le urmărim cu toții se cam evaporă în cateva minute de la râșnire.

TLDR: Ia în calcul de la început și râșnița, că altfel n-ai să reușești să bei espresso nici dacă-ți cumperi "cel mai cel" espressor.
ECM Classika | Sette 270 | Past: Lelit PL41TEM, Ascaso Mini i2
 
Reply
#3
Multumesc pentru franchete si pentru sfaturile subiective. Sa zicem ca strang din fesieri si iau PL72'ul din prima, cum ramane cu aparatul ca parca nu as vrea nici sa iau unul pe care sa il schimb peste 6 luni din cine stie ce motive. Bineinteles cu precizarea ca sunt constient ca aparat bun la toate si care sa nu trebuiasca upgradat, nu exista...
 
Reply
#4
Rasnita > Espresorul. Nu are sens sa iti iei espresor fara rasnita, nu scoti nimic din el. Repet ce a zis colegul @beberules pentru a sublinia importanta acestui fapt.
Decizia SB vs HX vs DB va trebui sa o iei tu in functie de cat crezi ca esti dispus sa astepti pentru spumat lapte, cat de des faci lapte, vrei comoditate de lucru cu temperatura (la SB/DB cu pid e ceva mai usor decat la HX).
Avand in vedere importanta rasnitei, daca prioritatea ar fi gustul espresso, te-ai gandit la a inversa raportul de pret intre rasnita si espressor? De exemplu Honne sau Eureka Atom 75 langa 41tem sau Gaggia Classic? Daca vrei sa faci teste si ma anunti in timp util iti pot pune la dispozitie rasnitele din semnatura mea.

OBS: PL92T nu are grup E61.
Current: ECM Synchronika, Honne, Atom 75, DIP DS68, Kinu M47, Acaia Lunar , Brewista Smart Scale
Past: Lelit PL91T, Lelit PL72, Niche, Sette, Olympus
 
 
Reply
#5
(07-01-2020, 16:06)tudorbog Wrote: Rasnita > Espresorul. Nu are sens sa iti iei espresor fara rasnita, nu scoti nimic din el. Repet ce a zis colegul @beberules pentru a sublinia importanta acestui fapt.
Decizia SB vs HX vs DB va trebui sa o iei tu in functie de cat crezi ca esti dispus sa astepti pentru spumat lapte, cat de des faci lapte, vrei comoditate de lucru cu temperatura (la SB/DB cu pid e ceva mai usor decat la HX).
Avand in vedere importanta rasnitei, daca prioritatea ar fi gustul espresso, te-ai gandit la a inversa raportul de pret intre rasnita si espressor? De exemplu Honne sau Eureka Atom 75 langa 41tem sau Gaggia Classic? Daca vrei sa faci teste si ma anunti in timp util iti pot pune la dispozitie rasnitele din semnatura mea.

OBS: PL92T nu are grup E61.

O sa citez acum un stimat coleg de forum, respectiv BogdanDN, care spune cam asa: "In chestia cu espressorul tot nu sunt lamurit pe deplin. Adica referitor PL91T m-a lamurit Honoriu ca este ok, dar referitor la faptul ca espressorul nu conteaza asa mult tot nu sunt lamurit. Este deja axioma, pe de o parte, dar pe de alta parte cand incep discutiile, conteaza fiecare detaliu al espressorului, sa aiba pid, sa aiba grup de 58, sa aiba boiler mare, sau sa fie HX, sau sa fie DB, etc. Deci de aici nu pot rezulta decat doua concluzii:
1. daca espressorul nu conteaza asa mult atunci toate acestea, sau macar unele sunt supraestimate
2. daca toate acestea chiar conteaza atat de mult atunci rezulta, logic, ca si espressorul conteaza multSmile)
(este un fel de paradoxul lui Epimenide cretanul care a spus toti cretanii sunt mincinosi...si de aici concluziile -  nu insinuez nimic, doar am dat-o pe gluma sa nu mai fim asa seriosi)"


Din nou, asta nu inseamna ca nu acord importanta rasnitei. Tocmai de aceea am bagat PL72-ul in zona de comfort si nu am ramas chiar la un entry level ca PL43MMI, insa, nu cred totusi ca voi da acum chiar 4500 ron pe o rasnita profesionala pe care nu cred ca o voi folosi la adevaratul potential (cum e Eureka Atom 75).
In ceea ce priveste aparatul, alegerea e intradevar subiectiva (ca si multe opinii despre diferite masinarii/accesorii) dar asta nu inseamna ca sfaturile unor cunoscatori nu ma vor ajuta in luarea acestei decizii.

OBS: PL92T nu are grup E61. - stiu, ma refeream la Mara.
 
Reply
#6
Salut, +1 pentru rasnita mid-level de la inceput. Favoritele forumului, din cate imi dau eu seama acum, sunt toate in intervalul 1800-2000 RON (cu reducerile aferente)
- Eureka Mignon Specialita
- Baratza Sette 270
- Lelit William Pl72

Sunt foarte diferite dar nu cred ca dai gres cu niciuna dintre ele, eventual studiaza-le si mai sapa prin paginile dedicate de pe forum.

Legat de espressor + rasnita mai tarziu am mai facut odata greseala sa intru in debate-ul asta, nu mai cad in plasa a doua oara :D

Deci daca plecam de la un buget de ~4500 RON (cu indulgenta), iti raman cam 2700 pentru espressor.

In banii astia cea mai buna afacere e un SH pe marketplace, urmat probabil de primul model nou cu PID pe care ti-l permiti, si as zice eu grup de 58 (optional), ca sa pastrezi mai usor accesoriile cand faci upgrade Smile
Probabil tot la lelitul de 58 cu PID ajungi.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
#7
În primul rând, sper că ai luat lucrurile scrise de mine în primul post în spirit de glumă, n-am avut nici o intenție de malițiozitate Smile

Încercam doar să subliniez că în toată povestea asta nu-i suficient doar espressorul, mai importante sunt cafeaua folosită, râșnița, și evident, mâna operatorului.

Sfaturi concrete privind un model sau altul nu prea îmi permit să dau, nu am experiența necesară, eu lucrez de câțiva ani cu un 41TEM, și mașini prosumer n-am avut ocazia "să butonez". În schimb am simțit pe "papilele" proprii diferența de calitate la râșniță, atunci când am făcut upgrade-ul de la Ascaso Mini i2 la Sette 270. E mare... chiar și pe un entry-level cum e espressorul meu.
ECM Classika | Sette 270 | Past: Lelit PL41TEM, Ascaso Mini i2
 
Reply
#8
@mladutz
Ai spus ca iti place cafeaua buna in diferite forme.
Ai spus ca incerci lucruri noi.
In aceasta situatie ar trebui sa cumperi o risnita buna si pina ai bani de un espressor care sa-ti convina poti incerca sa prepari cafeaua in alte forme care necesita o investitie mai mica. Poti incerca French Press, Aeropress, V60...
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
#9
Ia o rasnita buna, chiar SH.
Ia, tot SH, un 41TEM sau Gaggia Classic de pe Marketplace.

Practica si incearca, nici un review nu iti va inlocui kilele de cafea stricata.
Nu te arunca din prima la espressoare scumpe, no vor inlocui niciodata experienta ta capatata.

Dupa 1 an vinzi, la foarte mica diferenta, espressorul unui alt coleg incepataor, rasnita, pt ca e in contunuare buna o pastrezi si folosesti la capacitate cu noul espressor - cumparat, de data asta in cunostinta de cauza.
Vei sti atunci, daca iti place:
- sa experimentezi, sa bibilesti si sa incerci chestii noi (HX/ levier)
- sa faci multe cafele cu lapte (DB)
- nu faci multe cafele sau nu mai vrei cu lapte (SDBU cu PID si boiler mai mare).

Si nu uita ca suntem o comunitate primitoare, adica autoinvita-te la colegii din oras/zona la o cafea sau mia multe.
Filtroman infocat
V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Cafflano Krinder (de vanzare)
 
Reply
#10
Adaug si eu cateva sugestii:
- rasnita poate fi si manuala, daca nu deranjeaza un pic de efort (1..2 minute pentru o portie),
- incearca intai espresso preparat in cafenele (ma refer la cele ce folosesc semiautomate si cafea de calitate) si convinge-te ca espresso e ceea ce doresti,
- crema de lapte pentru Cappuccino poate fi preparata si altfel decat la DB, de ex. intr-un French Press.

Cand am citit primul post parca m-am vazut pe mine acum doi ani cand am luat contact cu espressoman.ro.
Am citit si rascitit si-am facut tot felul de variante, combinatii si dupa asta, cand eram cat pe ce sa prezint in "Consiliu" ce-am ales, m-am razgandit. Am cumparat un Aeropress, cafea proaspat prajita si rasnita (in cafenea pentru ca nu aveam echipamentul de rasnit) si am inceput sa beau o cu totul alta cafea decat bausem pana atunci.
Au trecut doi ani de atunci si inca nu am cumparat espressorul, in schimb am baut vreo 25kg de cafea boabe prajita in Iasi, Bucuresti, Cluj, Spania etc.
Nu te sfatuiesc sa renunti la espresso, doar sa verifici inainte de "a te arunca" in valtoare.
Succes.

O intrebare: ai citit si articolele de pe site sau doar pe forum?
De ex:
https://www.espressoman.ro/care-espresso...oi-restul/
https://www.espressoman.ro/pasiunea-pent...sso-acasa/
https://www.espressoman.ro/rasnita-de-ca...o-perfect/
https://www.espressoman.ro/cum-prepari-u...ect-acasa/
https://www.espressoman.ro/de-unde-cumpa...t-prajita/
https://www.espressoman.ro/care-este-cea...una-cafea/

cred ca am pus destule.
■  ARCO220V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
#11
(07-01-2020, 17:36)beberules Wrote: În primul rând, sper că ai luat lucrurile scrise de mine în primul post în spirit de glumă, n-am avut nici o intenție de malițiozitate Smile

Încercam doar să subliniez că în toată povestea asta nu-i suficient doar espressorul, mai importante sunt cafeaua folosită, râșnița, și evident, mâna operatorului.

Sfaturi concrete privind un model sau altul nu prea îmi permit să dau, nu am experiența necesară, eu lucrez de câțiva ani cu un 41TEM, și mașini prosumer n-am avut ocazia "să butonez". În schimb am simțit pe "papilele" proprii diferența de calitate la râșniță, atunci când am făcut upgrade-ul de la Ascaso Mini i2 la Sette 270. E mare... chiar și pe un entry-level cum e espressorul meu.

Stai linistit, stiu sa apreciez atat sfaturile cat si glumele Smile
Perfect de acord cu faptul ca experienta in a face cafeaua cat si materia prima folosita sunt esentiale.

(07-01-2020, 17:47)Gabi_M Wrote: @mladutz
Ai spus ca iti place cafeaua buna in diferite forme.
Ai spus ca incerci lucruri noi.
In aceasta situatie ar trebui sa cumperi o risnita buna si pina ai bani de un espressor care sa-ti convina poti incerca sa prepari cafeaua in alte forme care necesita o investitie mai mica. Poti incerca French Press, Aeropress, V60...

Multumesc, este un sfat cat se poate de pertinent, numai ca nu as vrea sa mai investesc in echipamente suplimentare ci as dori sa merg pe varianta espressor si rasnita. Voi lua clar in considerare achizitia unei rasnite odata cu espressorul.

(07-01-2020, 19:50)slavic1983 Wrote: Ia o rasnita buna, chiar SH.
Ia, tot SH, un 41TEM sau Gaggia Classic de pe Marketplace.

Practica si incearca, nici un review nu iti va inlocui kilele de cafea stricata.
Nu te arunca din prima la espressoare scumpe, no vor inlocui niciodata experienta ta capatata.

Dupa 1 an vinzi, la foarte mica diferenta, espressorul unui alt coleg incepataor, rasnita, pt ca e in contunuare buna o pastrezi si folosesti la capacitate cu noul espressor - cumparat, de data asta in cunostinta de cauza.
Vei sti atunci, daca iti place:
- sa experimentezi, sa bibilesti si sa incerci chestii noi (HX/ levier)
- sa faci multe cafele cu lapte (DB)
- nu faci multe cafele sau nu mai vrei cu lapte (SDBU cu PID si boiler mai mare).

Si nu uita ca suntem o comunitate primitoare, adica autoinvita-te la colegii din oras/zona la o cafea sau mia multe.

Mda, aici poate voi parea arogant cand voi spune ca nu prea mai inclin spre lucruri SH. Nu ma dau banii afara din casa dar totusi as vrea sa ma bucur linistit de aparate fara grija garantiei, felului cum au fost utilizate etc.
Problema mea este ca asta fiind prima achizitie nu prea stiu unde sa ma duc dpdv al constructiei aparatului (SDBU, DB, HX) pentru ca nu cred ca imi voi permite dpdv financiar sa schimb aparatul o data la cateva luni daca imi dau seama ca alegerea nu e potrivita. In momentul de fata am programata o vizita la un prieten cu un lelit PL42 (un PL41 cu un PL43MMI lipit) si de aici vedem cum merge treaba.

(07-01-2020, 17:24)aditanase Wrote: Salut, +1 pentru rasnita mid-level de la inceput. Favoritele forumului, din cate imi dau eu seama acum, sunt toate in intervalul 1800-2000 RON (cu reducerile aferente)
- Eureka Mignon Specialita
- Baratza Sette 270
- Lelit William Pl72

Ma bucur ca am nimerit macar ceva cu toata documentarea mea :)

Sunt foarte diferite dar nu cred ca dai gres cu niciuna dintre ele, eventual studiaza-le si mai sapa prin paginile dedicate de pe forum.

Legat de espressor + rasnita mai tarziu am mai facut odata greseala sa intru in debate-ul asta, nu mai cad in plasa a doua oara :D

O sa iau in seama sfatul asta.

Deci daca plecam de la un buget de ~4500 RON (cu indulgenta), iti raman cam 2700 pentru espressor.

In banii astia cea mai buna afacere e un SH pe marketplace, urmat probabil de primul model nou cu PID pe care ti-l permiti, si as zice eu grup de 58 (optional), ca sa pastrezi mai usor accesoriile cand faci upgrade Smile
Probabil tot la lelitul de 58 cu PID ajungi.

Problema aici e urmatoarea: 
-nu as vrea SH
-ca sa merg pe grup de 58 inseamna ca cea mai ieftina varianta e PL91 care e cu 1300 ron mai scump ca PL41 si are in plus doar marimea boilerului (in afara de grupul de 58 vs 57 care inteleg ca nu afecteaza prea tare cafeaua), dar raman cu un single boiler care ma limiteaza la posibilitatea de a face in caz de nevoie 3-4 cafele si de a spuma mai mult de o portie de lapte fara sa astept umplere/incalzire/racire boiler
-daca raman la grup de 58 si vreau upgrade de la SB nu imi raman decat PL92 care e >5000 ron sau PL62 care e 4300 ron sau merg pe DB pe 57 si iau PL60R1 la 3500 dar nu am PID si nu stiu ce inseamna asta in cazul acestui aparat. Decizii, decizii, decizii...tocmai motivul pentru care am deschis acest thread 
Confused

(08-01-2020, 00:33)lracu Wrote: Adaug si eu cateva sugestii:
- rasnita poate fi si manuala, daca nu deranjeaza un pic de efort (1..2 minute pentru o portie),

Parca nu m-as duce chiar acolo... :)

- incearca intai espresso preparat in cafenele (ma refer la cele ce folosesc semiautomate si cafea de calitate) si convinge-te ca espresso e ceea ce doresti,

Am incercat, este.

- crema de lapte pentru Cappuccino poate fi preparata si altfel decat la DB, de ex. intr-un French Press.

Din ce am citit pe aici cu privire la aceste aspecte, parerile nu sunt tocmai favorabile si nu as vrea sa impanzesc blatul cu in ca un aparat. Mai ramane sa imi iau si o vaca pe balcon si m-am scos :) (glumesc bineinteles, de dragul conversatiei)

Cand am citit primul post parca m-am vazut pe mine acum doi ani cand am luat contact cu espressoman.ro.
Am citit si rascitit si-am facut tot felul de variante, combinatii si dupa asta, cand eram cat pe ce sa prezint in "Consiliu" ce-am ales, m-am razgandit. Am cumparat un Aeropress, cafea proaspat prajita si rasnita (in cafenea pentru ca nu aveam echipamentul de rasnit) si am inceput sa beau o cu totul alta cafea decat bausem pana atunci.
Au trecut doi ani de atunci si inca nu am cumparat espressorul, in schimb am baut vreo 25kg de cafea boabe prajita in Iasi, Bucuresti, Cluj, Spania etc.
Nu te sfatuiesc sa renunti la espresso, doar sa verifici inainte de "a te arunca" in valtoare.

Aici ai perfecta dreptate, este o mare de informatii si e greu sa te decizi. Si cand crezi ca te-ai decis vine cineva si iti da peste cap toate "cunostintele" pe care credeai ca le-ai acumulat. Se pare ca prea multa informatie strica :)

Succes.

O intrebare: ai citit si articolele de pe site sau doar pe forum?
De ex:
https://www.espressoman.ro/care-espresso...oi-restul/
https://www.espressoman.ro/pasiunea-pent...sso-acasa/
https://www.espressoman.ro/rasnita-de-ca...o-perfect/
https://www.espressoman.ro/cum-prepari-u...ect-acasa/
https://www.espressoman.ro/de-unde-cumpa...t-prajita/
https://www.espressoman.ro/care-este-cea...una-cafea/

Am incercat sa acopar cat mai mult din forum si site. Multumesc pentru link-uri, o sa le iau la puricat sa vad ce am ratat.

cred ca am pus destule.
 
Reply
#12
Stiu ca pare complicat, incerc sa te ajut sa pastram lucrurile simple.

1. PID e cam singurul "must have" din lista, nu renunta la el
2. PL92 e in alta liga (nu doar DB, ci si foarte stabil termic, conform colegilor) si isi merita banii
3. PL91 in schimb nu cred ca merita saltul de 1300 de la PL42 TEM
4. HX-urile sunt mai naravase si chiar daca sunt si unele mai usor de folosit (vezi Lelit Mara X) nu cred ca sunt in bugetul tau
5. nu te bloca in 58mm. Accesorii esentiale (portafiltru naked, sita, tamper, distribuitor) gasesti si pe 57

Probele par sa indice modelul de care nu scapa nimeni la inceput de drum :)
Ia-l si invata meserie un an si ceva, o sa-l dai pe forum fara probleme, nu sunt toti anti-SH ca tine.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
#13
Cred ca mi-am facut o misiune de a atrage atentia asupra batailor de cap pe care le dau rasnitele cu cutite plate si hopper, asa ca here I go again: acestea dau batai de cap cand vrei sa schimbi cafeaua sau cand vrei sa schimbi granulatia. Nu intru in detalii pentru ca presupun ca ai citit ce s-a tot scris pe tema aceasta.

De exemplu, un Kinu, cu tot efortul manual, consider ca e mult mai usor de folosit decat un PL72, per total, tinand cont de cafeaua aruncata la schimbarea macinaturii si la schimbarea tipului de cafea.

Asa ca Kinu (Phenix sau Simplicity) sau, dc zici ca rasnesti pt doi in fiecare zi: Sette, Niche sau Honne.

Am folosit Sette cu mare placere. Acum folosesc o rasnita cu cutie plate si cu boabe in hopper :) dar doar pentru ca tin in mod rigid sa extrag cu macinatura obtinuta din cutite plate si imi asum risipa. In primul an de espresso-geala, cel mai probabil ca nu vei sesiza distinctia de gust intre ce iese din cutite plate si ce iese din cutitele conice de la Sette sau de la Niche.

Despre espressor, toate sunt ok, fie ca e vorba de 57, fie 58, fie PID. 

Ca sa iti dai seama de importanta rasnitei, a organizat prin 2017 Liviu un test intre TEM41 si Brewtus 4. Diferentele la blind tasting intre cele doua espressoare (cu acea cafea si cu aceeasi rasnita) au fost minore, extrem de greu de simtit. Cum am schimbat rasnita si am facut un test, diferentele au fost evidente.
Bezzera Aria (de vanzare), Honne, Outin, Aergrind
 
Reply
#14
(08-01-2020, 12:34)aditanase Wrote: Stiu ca pare complicat, incerc sa te ajut sa pastram lucrurile simple.

1. PID e cam singurul "must have" din lista, nu renunta la el
2. PL92 e in alta liga (nu doar DB, ci si foarte stabil termic, conform colegilor) si isi merita banii
3. PL91 in schimb nu cred ca merita saltul de 1300 de la PL42 TEM
4. HX-urile sunt mai naravase si chiar daca sunt si unele mai usor de folosit (vezi Lelit Mara X) nu cred ca sunt in bugetul tau
5. nu te bloca in 58mm. Accesorii esentiale (portafiltru naked, sita, tamper, distribuitor) gasesti si pe 57

Probele par sa indice modelul de care nu scapa nimeni la inceput de drum Smile
Ia-l si invata meserie un an si ceva, o sa-l dai pe forum fara probleme, nu sunt toti anti-SH ca tine.

1. Am bagat la cap faza cu 57 vs 58
2. Ma gandeam eu ca tot la PL41 ajung.  :D Problema se pune acum daca ma enervez sau nu in cazul in care am de facut mai mult de 2 cafele cu lapte.
3. Am crezut ca mai am si un 3 dar se pare ca nu...

(08-01-2020, 12:59)cradun Wrote: Cred ca mi-am facut o misiune de a atrage atentia asupra batailor de cap pe care le dau rasnitele cu cutite plate si hopper, asa ca here I go again: acestea dau batai de cap cand vrei sa schimbi cafeaua sau cand vrei sa schimbi granulatia. Nu intru in detalii pentru ca presupun ca ai citit ce s-a tot scris pe tema aceasta.

Roger that. Multumesc pentru sfaturi si scuze ca te-am facut sa te rerererepeti...

De exemplu, un Kinu, cu tot efortul manual, consider ca e mult mai usor de folosit decat un PL72, per total, tinand cont de cafeaua aruncata la schimbarea macinaturii si la schimbarea tipului de cafea.

Asa ca Kinu (Phenix sau Simplicity) sau, dc zici ca rasnesti pt doi in fiecare zi: Sette, Niche sau Honne.

Vorbesti de Sette 270 si omoloagele ei, banuiesc.

Am folosit Sette cu mare placere. Acum folosesc o rasnita cu cutie plate si cu boabe in hopper Smile dar doar pentru ca tin in mod rigid sa extrag cu macinatura obtinuta din cutite plate si imi asum risipa. In primul an de espresso-geala, cel mai probabil ca nu vei sesiza distinctia de gust intre ce iese din cutite plate si ce iese din cutitele conice de la Sette sau de la Niche.

Despre espressor, toate sunt ok, fie ca e vorba de 57, fie 58, fie PID. 

Am bagat la cap si asta.  Blush

Ca sa iti dai seama de importanta rasnitei, a organizat prin 2017 Liviu un test intre TEM41 si Brewtus 4. Diferentele la blind tasting intre cele doua espressoare (cu acea cafea si cu aceeasi rasnita) au fost minore, extrem de greu de simtit. Cum am schimbat rasnita si am facut un test, diferentele au fost evidente.

[font]Un exemplu foarte bun. Multumesc[/font]

PS. Revin la parerea mea ca prea multa informatie strica. Urasc internetul  Tongue 
Am inceput acum sa reconsider si rasnita manuala dupa ce am mai citit putin si am vazut si ceva filmulete cu Kinu.
In concluzie...am revenit la coordonatele initiale si sunt mai prost decat acum o saptamana :)
 
Reply
#15
(08-01-2020, 13:14)mladutz Wrote: 2. Ma gandeam eu ca tot la PL41 ajung.  :D Problema se pune acum daca ma enervez sau nu in cazul in care am de facut mai mult de 2 cafele cu lapte.

Păi asta depinde de cât de coleric ești  Tongue

Ca idee, 41TEM frotează relativ ok în latieră de 350 ml (în aia de 500 se cam chinuie), adică faci lapte pentru 2 flat-white sau 3-4 machiatto... depinde ce înseamnă pentru tine cafea cu lapte. Dacă în mod obișnuit nu faci decât 2 cafele, și doar din când în când trebuie să frotezi mai mult, nu mi-aș face mari griji.
ECM Classika | Sette 270 | Past: Lelit PL41TEM, Ascaso Mini i2
 
Reply
#16
Privitor la râșnită, îți trebuie ceva abnegație sa dai la manivelă zilnic. Daca nu esti atat de pasionat si de "organic", Sette sau Mignon sunt excelente.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#17
(08-01-2020, 14:31)beberules Wrote:
(08-01-2020, 13:14)mladutz Wrote: 2. Ma gandeam eu ca tot la PL41 ajung.  :D Problema se pune acum daca ma enervez sau nu in cazul in care am de facut mai mult de 2 cafele cu lapte.

Păi asta depinde de cât de coleric ești  Tongue

Ca idee, 41TEM frotează relativ ok în latieră de 350 ml (în aia de 500 se cam chinuie), adică faci lapte pentru 2 flat-white sau 3-4 machiatto... depinde ce înseamnă pentru tine cafea cu lapte. Dacă în mod obișnuit nu faci decât 2 cafele, și doar din când în când trebuie să frotezi mai mult, nu mi-aș face mari griji.

Confirm si eu , la inceput nu imi iesea deloc laptele frotat si foloseam latiera de 500 acum cu cea de 350ml imi  iese 95% din cazuri  (asta daca nu ma grabesc )
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#18
(08-01-2020, 14:34)Dimitriyus Wrote: Privitor la râșnită, îți trebuie ceva abnegație sa dai la manivelă zilnic. Daca nu esti atat de pasionat si de "organic", Sette sau Mignon sunt excelente.

Hahahaha. Cam asa e. Sa dau la manivela la 6 dimineata e cam dubios. (pun intended)
Ai cumva idee care din cele doua recomandate de tine e mai silentioasa?

@beberules si @d2florin 
O sa fac o vizita unui posesor de PL42 in we si incerc sa vad ce iese. Multumesc de incurajare :)
 
Reply
#19
Mignon e mai silențioasă, Sette e mai friendly user.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#20
Eu am Mignon si e silentioasa. Nu am comparat cu Sette... Mignon e f robusta si inchegata. Sette pare mai plăsticoasă.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#21
@mladutz
Sugestiile pe care ti le-am dat au relevanta si pentru situatia "plec de acasa vreo cateva zile si vreau sa beau cafeaua cu care m-am obisnuit".
Kinu + Aeropress / Cafflano Kompresso + French Press (pentru latte) e o echipa greu de invins in deplasare.
Apa fierbinte pentru preparare nu e chiar greu de obtinut (in masina sau pe langa o priza de 220V).
Succes!, ca ai nevoie, cum te-ai decis la o configuratie cum vine cineva si da cu batul si tulbura apele.
■  ARCO220V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
#22
Hai sa dau eu cu batul Smile

O varianta faina e sa pleci la drum cu Kinu + 41 TEM + accesorii (cantar, latiera, etc).
Iesi un pic mai ieftin si iti raman bani de cafea buna.

Pe Kinu va fi chiar mai usor in faza de invatare, fiind aproape 0 retentia si schimbarea macinaturii instant de la o cafea la alta. Faza e ca la 700 de lei nu iti va parea rau si asta oricum iti ramane pentru viitor, garantat nu o sa o vinzi.

Intre timp strangi bani si experienta, urmatoarea rasnita electrica - cand si daca o vei lua - o vei lua in cunostiinta de cauza. Sau poate te sucesti si faci upgrade la aparat :).

Mi se pare win-win pe toate planurile Smile

PS: eu Kinu il tin la birou unde am facut un mic club de cafegii (5-8 colegi) care luam cafea buna prin rotatie. Nu e nici un coleg care sa nu o foloseasca cu placere si avem avantajul ca putem tine 2-3 cafele diferite, e super usor sa schimbam setarile. Fac mentiunea asta ca sa nu ti se para ca e o varianta de compromis, din contra. Compromisul e ca dai la manivela, nu in calitatea cafelei.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
#23
(09-01-2020, 12:12)aditanase Wrote: Hai sa dau eu cu batul Smile

O varianta faina e sa pleci la drum cu Kinu + 41 TEM + accesorii (cantar, latiera, etc).
Iesi un pic mai ieftin si iti raman bani de cafea buna.

Pe Kinu va fi chiar mai usor in faza de invatare, fiind aproape 0 retentia si schimbarea macinaturii instant de la o cafea la alta. Faza e ca la 700 de lei nu iti va parea rau si asta oricum iti ramane pentru viitor, garantat nu o sa o vinzi.

Intre timp strangi bani si experienta, urmatoarea rasnita electrica - cand si daca o vei lua - o vei lua in cunostiinta de cauza. Sau poate te sucesti si faci upgrade la aparat :).

Mi se pare win-win pe toate planurile Smile

PS: eu Kinu il tin la birou unde am facut un mic club de cafegii (5-8 colegi) care luam cafea buna prin rotatie. Nu e nici un coleg care sa nu o foloseasca cu placere si avem avantajul ca putem tine 2-3 cafele diferite, e super usor sa schimbam setarile. Fac mentiunea asta ca sa nu ti se para ca e o varianta de compromis, din contra. Compromisul e ca dai la manivela, nu in calitatea cafelei.

Mda, mi-a incoltit deja si ideea asta putin (al dracu inception...) de cand a pomenit colegul lracu de manuala. Ce zici tu are ceva mai mult sens decat sa ma arunc la o rasnita de 2000 ron din prima fara nici un fel de experienta... dar...stai linistit ca vine altul si da cu batu in batu tau :)

(08-01-2020, 19:35)lracu Wrote: @mladutz
Sugestiile pe care ti le-am dat au relevanta si pentru situatia "plec de acasa vreo cateva zile si vreau sa beau cafeaua cu care m-am obisnuit".
Kinu + Aeropress / Cafflano Kompresso + French Press (pentru latte) e o echipa greu de invins in deplasare.
Apa fierbinte pentru preparare nu e chiar greu de obtinut (in masina sau pe langa o priza de 220V).
Succes!, ca ai nevoie, cum te-ai decis la o configuratie cum vine cineva si da cu batul si tulbura apele.

Kinu scoate macinatura cum trebuie de la inceput sau mai trebuie si sita ?
 
Reply
#24
(09-01-2020, 15:37)mladutz Wrote: vine altul si da cu batu in batu tau

But of course... Cool
Glumesc, voiam doar să adaug că avantajele de la Kinu cu retenție aproape 0 și switch extrem de simplu și rapid între cafele le regăsești și la Sette.
Întrebarea e de fapt dacă îți asumi munca și timpul suplimentar pierdut cu o râșniță manuală; sau faptul că poate soția nu o poată/vrea să dea la manivelă, și atunci o să rămâi tu singurul "executant" Smile
Dacă da, atunci clar Kinu e o alegere cât se poate de bună.
ECM Classika | Sette 270 | Past: Lelit PL41TEM, Ascaso Mini i2
 
Reply
#25
(09-01-2020, 16:50)beberules Wrote:
(09-01-2020, 15:37)mladutz Wrote: vine altul si da cu batu in batu tau

But of course... Cool
Glumesc, voiam doar să adaug că avantajele de la Kinu cu retenție aproape 0 și switch extrem de simplu și rapid între cafele le regăsești și la Sette.
Întrebarea e de fapt dacă îți asumi munca și timpul suplimentar pierdut cu o râșniță manuală; sau faptul că poate soția nu o poată/vrea să dea la manivelă, și atunci o să rămâi tu singurul "executant" Smile
Dacă da, atunci clar Kinu e o alegere cât se poate de bună.

Si eu  la inceput cred ca am citit 3, 4 luni despre rasnite si cand am auzeam de stepless si daca schimbi cafea  trebuie sa o iei de la 0 ... ma hotarseam intrun final la macap dar a venit black friday si mi am luat un sette 270 , unde inainte nici nu ma uitam la ea ... era din alta liga. Mi se pare super user friendly ... chair daca e plasticoasa... si sotia o foloseste super easy . si faptul ca  rasneste si single dose si are si timer e super .... si faza ca setarea zisa de baratza pt espresso adica 9E chiar functioneaza pentru cafele proaspat prajita...18g in ~ 6 sec
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#26
Nu vad drept pierdut acel timp, sub nici o forma...
Daca aveti intr-adevar formula magica de calculat "time is money" faceti calculul in cat timp-rasnire se amortizeaza diferenta de 1000 de lei intre cele doua... Smile
Dupa care, partea un pic mai dificil, sa vedem calculul "Zen factor", cat castigi rasnind manual versus apasand un buton :D
Oricum la Kinu si Aeropress se ajunge destul de repede, daca iei cafeaua in serios, la primul concediu... :D
 
Reply
#27
(09-01-2020, 15:37)mladutz Wrote:
(09-01-2020, 12:12)aditanase Wrote: Hai sa dau eu cu batul Smile

O varianta faina e sa pleci la drum cu Kinu + 41 TEM + accesorii (cantar, latiera, etc).
Iesi un pic mai ieftin si iti raman bani de cafea buna.

Pe Kinu va fi chiar mai usor in faza de invatare, fiind aproape 0 retentia si schimbarea macinaturii instant de la o cafea la alta. Faza e ca la 700 de lei nu iti va parea rau si asta oricum iti ramane pentru viitor, garantat nu o sa o vinzi.

Intre timp strangi bani si experienta, urmatoarea rasnita electrica - cand si daca o vei lua - o vei lua in cunostiinta de cauza. Sau poate te sucesti si faci upgrade la aparat :).

Mi se pare win-win pe toate planurile Smile

PS: eu Kinu il tin la birou unde am facut un mic club de cafegii (5-8 colegi) care luam cafea buna prin rotatie. Nu e nici un coleg care sa nu o foloseasca cu placere si avem avantajul ca putem tine 2-3 cafele diferite, e super usor sa schimbam setarile. Fac mentiunea asta ca sa nu ti se para ca e o varianta de compromis, din contra. Compromisul e ca dai la manivela, nu in calitatea cafelei.

Mda, mi-a incoltit deja si ideea asta putin (al dracu inception...) de cand a pomenit colegul lracu de manuala. Ce zici tu are ceva mai mult sens decat sa ma arunc la o rasnita de 2000 ron din prima fara nici un fel de experienta... dar...stai linistit ca vine altul si da cu batu in batu tau :)

(08-01-2020, 19:35)lracu Wrote: @mladutz
Sugestiile pe care ti le-am dat au relevanta si pentru situatia "plec de acasa vreo cateva zile si vreau sa beau cafeaua cu care m-am obisnuit".
Kinu + Aeropress / Cafflano Kompresso + French Press (pentru latte) e o echipa greu de invins in deplasare.
Apa fierbinte pentru preparare nu e chiar greu de obtinut (in masina sau pe langa o priza de 220V).
Succes!, ca ai nevoie, cum te-ai decis la o configuratie cum vine cineva si da cu batul si tulbura apele.

Kinu scoate macinatura cum trebuie de la inceput sau mai trebuie si sita ?


Eu am kinu phoenix si beau cafea la ibric, deci macin mult mai fin decat e nevoie pentru esspresso, imi ia cam 4-5 min sa macin la gradatia de 0. 0.8, pentru espresso am inteles de la colegi ca macina intre 1.8.0 si 2.2.0. Pe gradatia 2.0.0 imi ia cam 30-40 secunde.

Eu personal daca voi trece pe esspresso cu siguranta voi pastra kinu phoenix de 700 ron decat sa dau 2500 + ron pe una electrica bunicica sau buna. Cel putin pana as fi convins ca intradevar esspresso e cafeaua preferata.

Acum daca tu preferi sa dai triplu pe o electrica decat sa dai zilnic la manivela 40 sec tu sti.

Cam asa vad eu treaba cu rasnita.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#28
Incerc eu sa sumarizez:

Kinu - silentios, calitate a macinaturii buna, putin efort (e totusi privit ca fiind o rasnita de top manuala, e construita pentru a se rasni usor cu ea - am rasnit si cu Comandante si cu Lido si pot sa spun ca Kinu e cel mai usor de folosit). 

Sette - electrica, probabil calitatea macinaturii e peste Kinu datorita vitezei mai mari (si constante) de rasnire, dar inca nu am vazut un test blind intre ele doua. Dar e galagioasa, la bloc, la ora 6, exista o probabilitate ca rasnita sa fie auzita de vecini (nu e un sunet strident si in aproximativ 6 secunde a rasnit o doza, dar unii au somnul foarte usor de deranjat).

Niche - electrica si silentioasa, vedeta momentului dupa review-urile de pe HB, astept sa o incerc zilele acestea sa vad cat e de silentioasa cu adevarat
Bezzera Aria (de vanzare), Honne, Outin, Aergrind
 
Reply
#29
Hai sa ma bag si eu in discutie... folosesc Lelit PL41TEM din 2012. Am inceput cu o rasnita LelitPL043MMI la care s-a ars rotorul dupa 2 ani si cateva zile, apoi am cumparat un tanc de Mazzer SJ cu care imi fac treaba si acum. Intre timp mi-am luat si un Kinu 47 (varianta clasica). Ambele rasnite scot un gust foarte bun, peste vechea Lelit. Am baut si cafea de la Gaggia Classic si de la Expobar Brewtus 4. Nu am simtit inca nevoia de upgrade la espressor.
Fac si bauturi cu lapte dar nu zilnic (nu ca n-ar fi capabil agregatul). Ca idee poti face 3 cafele si apoi spumezi o cana cu lapte si poti prepara 3 latte. La 2 cafele (tu & sotia) e si mai usor si mai rapid.

Ideea e: daca vrei sa bei o cafea buna, e suficient si un PL41TEM (asta fiind minimul la aparate deoarece are PID). Iti iei si o rasnita buna (eu Mazzer-ul l-am luat SH, i-am schimbat cutitele, am bricolat-o single dose si aia e) si ai gust OK muuulti ani. Daca urmaresti perfectiunea (sau, mai pe romaneste, ai mâncărici la buzunar), atunci incepi de la Gaggia Classic si te opresti la aparate de multe mii de euro. Depinde de ce anume vrei.

(09-01-2020, 15:37)mladutz Wrote: Ce zici tu are ceva mai mult sens decat sa ma arunc la o rasnita de 2000 ron din prima fara nici un fel de experienta.

Mazzer-ul costa nou vreo 5-600 de euro, iar Kinu a costat exact 1000 ron (cu reducerea de forum). Aceeasi cafea, acelasi espresor si nu iti dai seama care e mai buna. Exista o diferenta de nuanta, dar nu poti afirma ca una e mai buna si cealalta e mai putin buna. Ideea fiind ca la 700 de lei (cat costa acum Kinu Phoenix) ai aceeasi calitate ca la o rasnita profesionala.  Vorba altor colegi: kinu o cumperi ca sa o ai o viata, nu sa o vinzi sa iei altceva.
Deci esti 100% safe daca incepi cu un Kinu.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
 
Reply
#30
Salut,
Subscriu la tot ceea ce au spus colegii mai sus, cu o rezerva vis-a-vis de cantitatea de cafea aruncata la schimbarea cafelei pe PL72, nu mai mult de doua doze pentru a o regla. Eu am luat intai rasnita, am folosit-o cam 9 luni cu ibric, pana am luat si espressorul. 
In perioada cand incercam sa ma dumiresc cam ce anume mi s-ar potrivi, am avut norocul sa beneficiez de sfaturile lui Lyvyoo de pe acest forum si sa fac o alegere buna a lui PL92, un DB, pornind de la faptul ca beau cafea cu lapte, si nu espresso simplu. Dupa ce fac espresso ma pot apuca imediat de frotat intr-o latiera de 600 ml, suficienta pentru a face doua espresso cu lapte, fara sa fiu nevoit sa mai astept ceva timp ca la un SBDU.
Iti doresc succes!
Lelit PL72 William, Lelit PL92T Elizabeth, Kinu Phoenix
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)