(21-01-2024, 23:10)Mihai L Wrote: (21-01-2024, 20:13)d2florin Wrote: La ce înălțime coaceți pizza acasă ? Eu coc la 2 , căldură sus jos . 240 grade pe piatra ,
Ar trebui cat mai sus. La pizza trebuie caldura.
Raspuns corect: depinde.
La cuptoarele cu gaz caldura, cea buna, radianta de la flacara, este jos.
La electrice nu e nicaieri si peste tot, de asta e munca cu inmagazinatul energiei in placa.
La ambele cea de sus este doar pentru bronzare toping, fiind radiant NIR nu patrunde mai mult de 3mm, nu te poti baza pe ea sa coaca aluatul. dar in schimb poate arde topingul si la numai 30 secunde supraexpunere.
Din motivele enumerate, cel mai bun aranjament pe care l-am gasit in cuptorul meu cu gaz este urmatorul.
Piatra incalzita pe un grilaj cat mai jos, la un deget de tabla de fund a cuptorului, in care bate flacara arzatorului.
Obtin acolo 270 grade in 20 min.
Tava rasturnata cu fundul in sus pe slotul din mijloc, la mine inseamna 3/5, ca un reper, sa fie fix pe axa rotisorului.
Rolul tavii e de a tine caldura jos, sa nu se duca in partea de sus a cuptorului degeaba. In plus va radia inapoi caldura inspre pizza.
Tin 3 minute aluatul pe placa, il scot si il decorez si il bag la loc inca 5 minute. Cum a facut Vito in clipul care l-am dat saptmana trecuta, doar ca la el timingul este 4+4, la 270-280 grade.
Apoi scot si o mut de pa placa pe tava de la mijloc, si dau doar un minut de bronzare cu radiantul de sus.
Vito nu are nevoie de faza asta pentru ca la el tavanul e mai jos ca la un cuptor de aragaz, si in plus e radiant, de aici si timingul diferit.
~~~
~~~
Dupa ce @
bogono ne-a blagoslovit cu o paleta la un pret care nu exista, vezi pagina anterioara, azi aparu pe emag o nou pomana, care ma tenteaza, placa rotunda cu manere, care mi-ar face manevrarea mult mai facila, in loc sa intorc pizza intorc placa apucand-o de maner.
E echivalenta functional cu emilehenry postata de @
dev mai sus.
In plus la 33 cm are o dimensiune mult mai buna decat cele mari de 38 cm si care nu au manere.
Fiind si mai mica se incalzeste si mai repede.
Daca intereseaza pe cineva:
https://www.emag.ro/tava-acoperita-cu-pi...DJ1V0NBBM/