a venit momentul sa mai fac un pas ... controlul aburului cu ajutorul PID-ului ... dar nu oricum ... ci cu ceea ce am deja instalat ...
am folosit iesirea de alarma a PID-ului, ceea ce inseamna ca-i un control mai rudimentar, dar mult mai bun decat prin intermediul termostatului ...
si pentru ca Murphy nu doarme ... am constat ca iesirea de alarma, pe releu, a PID-ului este NO ... dar am zis ca nu-i nici o problema ... il desfac si-i scot la borna iesirea NC ...

Murphy-i beton de treaz :) ... pe langa faptul ca PID-ul e un sandwich "sudat" releul integrat are o singura iesire

... NO :( ...
neputand face nimic, am adaugat un releu de 12V, dupa PID, comandat prin iesirea de alarma a PID-ului ...
comanda SSR-ului este legata in paralel, atat pe iesirea "SSR" a PID-ului, cat si pe iesirea de alarma a PID-ului, prin intermediul releului intermediar (NC) ... cele doua surse sunt protejate prin diode
la actionarea butonului de abur, sursa de 12V se alimenteaza si prin releul intermediar (NC), ajunge pe comanda SSR-ului si temperatura creste pana la 145 grade cand intervine iesirea de alarma a PID-ului si inchide circuitul de alarma, aplicand 12V pe releul intermediar, care se deschide si opreste comanda SSR-ului ... inertia termica determina temperatura sa creasca pana la 150 grade si apoi incepe sa scada pana la 144 grade cand alarma PID-ului decupleaza ... releul intermediar reintra in starea NC ... comada SSR-ului este din nou activa ... si tot asa ... practic intr-o variatie de 7-8 grade ... este "stabilizata" temperatura pe abur :P
oricum, fata de o variatie de 30 de grade, cat este in cazul termostatului ...
in plus am lasat si termostatul pe abur ... ca o protectie rapida si resetabila ... daca se intampla ceva cu sistemul ... la 155 grade termostatul decupleaza si nu ajunge sa se arda protectia termica
initial am setat temperaturile de lucru la 148, respectiv 147 grade, dar datorita inertiei termice mari si a tolerantei pe masura a termostatului, la un moment dat acesta a deschis circuitul ... ca sa evit acest lucru am coborat temperatura la 145, respectiv 144 grade ... o solutie simpla este sa inlocuiesc termostatul cu unul de 160 sau 165 de grade ... daca se cere
fara legatura cu ceea ce am spus mai sus ... am adaugat si doua LED-uri superflux in montura waterproof sa lumineze canile ...