• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


verificare presiune espressor

#1
Buna, va rog un sfat:vreau sa masor presiunea la espressor,am manometru,am inteles ca se cupleaza in locul picuratorului,dar...am nevoie de sita oarba sau alte accesorii?nu am gasit o descriere exacta,a procedurii,si nu imi este foarte clar!
Vreau sa stiu presiunea, pt.a putea reduce apoi la 9 bari,prin una din cele doua metode care le-am vazut pe aici.
Multumesc,
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto
 
Reply
#2
In principiu iti trebuie un manometru si eventual un fitting/reductor ca sa il poti lega la filetul portafiltrului. In timpul operatiunii nu vei folosi niciun fel de sita. Pe constatarile de pana acum de pe forum, ce iti va arata manometrul este cu un bar in plus fata de presiunea reala. Deci daca vrei presiune de 9bar la extractie, regleaza-l la 10 sau chiar 8.5 bar.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
(01-01-2013, 23:24)Lyvyoo Wrote: In principiu iti trebuie un manometru si eventual un fitting/reductor ca sa il poti lega la filetul portafiltrului. In timpul operatiunii nu vei folosi niciun fel de sita. Pe constatarile de pana acum de pe forum, ce iti va arata manometrul este cu un bar in plus fata de presiunea reala. Deci daca vrei presiune de 9bar la extractie, regleaza-l la 10 sau chiar 8.5 bar.

Multumesc!

"Deci daca vrei presiune de 9bar la extractie, regleaza-l la 10 sau(Confused) chiar 8.5 bar." Corect?
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto
 
Reply
#4
Scuze, 10 sau 9.5 am vrut sa spun, ca sa ai 8.5 la extractie.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Urmareste discutiile de pe forum dintre @ondrej86 si @wwx35(Evolution) si sigur te lamuresti.

Tot la subiect este si aici.

Ai doua variante pt. masurarea presiunii:
1. la dus
2. la teava de abur, cu dus obturat

Eu iti recomand varianta 2.

Succes!!
 
Reply
#6
(03-01-2013, 16:39)astinga Wrote: Urmareste discutiile de pe forum dintre @ondrej86 si @wwx35(Evolution) si sigur te lamuresti.

Tot la subiect este si aici.

Ai doua variante pt. masurarea presiunii:
1. la dus
2. la teava de abur, cu dus obturat

Eu iti recomand varianta 2.

Succes!!

Merci,este mult mai clar.Dar de ce varianta 2?Asta in ideea ca poate,si altii sunt interesati,de procedura!
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto
 
Reply
#7
Varianta 2 pentru cei cu vana de extractie, acel ansamblu care face extractia sa porneasca de la 5,5 bari. (Evolution, Pure, Color). Daca se doreste varianta 1, pe aparatele mai sus mentionate, acel ansamblu trebuie demontat adica sa intrii in maruntaiele aparatului.Undecided

Pentru cei cu 3 way valve categoric varinta 1 (Classic...)Smile
 
Reply
#8
De fapt m-am hotarit sa modific putin aparatul.Am inceput cu reducerea presiunii,am desfacut surubul din valva OPV,l-am fortat la maxim pina s-a blocat(am citit postarile colegilor @ondrej86 si @wwx35(Evolution).Am montat un manometru la dus(mi-a fost mai usor!),mi-a aratat 9 bari!Am montat altul si mi-a aratat 9.5 bari!Media imi pare mica...

Acum ce ma sfatuiti?Ramine asa sau incerc sa m-ai string surubul,sa ajung la 10bari? Surubul ala,va fii o problema,prin faptul ca i-am distrus capul!!!!
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto
 
Reply
#9
Am uitat,de pe la 6bari,pompa isi schimba sunetul,e doar un zumzet,dar ma asteptam,sa sune mai tare,sa refuleze pe undeva....si nimic!
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto
 
Reply
#10
Normal ar fi ca surplusul de apa sa curga chiar pe langa acel surub de reglaj. Asta daca functioneaza supapa.

Daca ai desfacut prea mult surubul, s-ar putea sa nu mai curga apa pe acolo deoarece a obturat capatul supapei. Diametrul acesteia este mai mic spre capat fiind comprimat din fabricatie pentru a bloca desurubarea accidentala a surubului.

Dupa cum am mai scris aceasta este de fapt o supapa de siguranta, mai bine ai incerca sa-ti procuri si sa-ti montezi o supapa de reglaj(OPV).
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#11
Am reglat din supapa de siguranta presiunea la 10bar,cu ceva munca,dar am reusit!
Informatiile primite m-au ajutat mult.Multumesc!
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto
 
Reply
#12
Si cum ai rezolvat pana la urma?asa este nu trebuie desfacut surubul acela la maxim?
 
Reply
#13
(12-01-2013, 12:27)C O S T I Wrote: Si cum ai rezolvat pana la urma?asa este nu trebuie desfacut surubul acela la maxim?

Eu l-am desfacut pana la maxim, si din pacate l-am blocat.Am reusit sa-l deblochez, si apoi la diferite nivele de insurubare am verificat presiunea.
Se pare ca am deranjat valva,deoarece la insurubare maxima,am avut 5 bari si refula supapa, iar apoi dupa diferite nivele de desurubari,nu a mai refulat Angry.
Plaja de presiune a fost de la 5 pina la 10,2 bari.
Am sa incerc sa imi procur o supapa OPV noua, de undeva, daca mi-a placut sa mesterescBig Grin
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto
 
Reply
#14
Dar ia-o reglabila, de Classic, nu tot de Evo.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
salut, utilizator nou si proaspat posesor de gaggia color.
Am citit destul de mult despre subiectul OVP si presiune pe net.
Am desfacut deja aparat si am desfacut putin valva. Din pacate nu am (inca?) manometru.
Interesant ca la aparatul meu surubul e metalic si nu de plastic.
Am gasit insa astazi doua filme care vin cu o lumina noua. Pentru mine cel putin.
Daca aveti timp sa urmariti sunt interesat de pareri.
mersi
http://www.youtube.com/watch?v=yrB2Dr-6q9s - GroupValve.mpg
http://www.youtube.com/watch?v=jG6NEJYCaSk - Pressure and flow on non-solenoid espresso machines
Gaggia Color + Gaggia MDF
 
Reply
#16
pt manometru te poti inscrie aici. despre cum se face modificarea vine mai tarziu Liviu ca avea facut un mic totorial pt Gaggia Pure, care-i identic la interior cu Color, dar acu nu reusesc sa-l gasesc.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#17
mersi Fane. Momentan am o mana imobilizata deci nu pot sa ma "joc" cu aparat.
Am reusit sa desfac valva si am lasat circa 1mm. Intrebarea este insa daca trebuie.
Conform masuratori din filmulete, presiunea ar fi ok cand curg 60ml in 30 sec. Poate chiar prea mica.
Eram curios de pareri.
Gaggia Color + Gaggia MDF
 
Reply
#18
n-am ideie sa-ti zic asa. dar manometrul e acu in bucuresti, inscrie-te acolo si cand il pui pe aparat ai sa sti precis.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#19
Pe grupul international Gaggia se concluzionase ca nu este indicat sa se umble la valva de grup. Poti da un search mai detaliat acolo dupa "group valve".

Asa cum arata Gaggia Pure acum trei ani, eu am listat procedura dictata telefonic de Fane in acest articol. Ar trebui sa functioneze si astazi treaba. Daca surubul nu scapa deloc apa pe langa el la slabire, atunci inscrie-te pe lista lui Fane si vezi daca la 9-9.5 bar e totul in ordine. Ar fi ideal, desi nu cred.

Varianta sigura si "oficiala" a acestei modificari este pe grupul yahoo gaggia:


Attached Files
.pdf   Adding OPV to Gaggia Espresso Pure.pdf (Size: 148,47 KB / Downloads: 56)
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#20
mersi Liviu.
Mod-ul este complex si banuiesc ca destul de scump. Nu cred ca se justifica.
Banuiam aceste probleme si totusi am ales pure deoarece am zis ca e ok la inceput de drum. Oferta financiara a fost de asemenea ok.
O sa experimentez cu ce am o vreme si la un moment dat poate incerc sa vand si sa fac un upgrade.
Gaggia Color + Gaggia MDF
 
Reply
#21
Salutare,

Eu am facut o rotire a surubului interior la valva OPV la 90 de grade. Atunci nu am avut manometru, acum am facut rost de unul si l-am instalat pe teava de aburi acum pare sa masoare undeva la 12 bar.
Si avem cateva itrebari poate ma lamureste cineva:
1 scria cineva ca se recomanda la classic a se masura presiunea in portafiltru vs la teava de aburi - de ce?
2 eu la classicul meu am vazut ca acea valva SPV nu are primul teu cu acel surubel cu bila este doar al doilea teu pe unde iese teava de abur, e o diferenta de model? am vazut pe net ca cei care au pus manometru permanent pe gaggia classic au scos din acest prim teu al SPV conducta pentru manometru.
3 reglarea presiuni se face prin SPV sau OPV?
4 presiunea masurata cu back flush sau in timp ce facem un shot pare a fi aceeasi, pot exista diferente?

Multumesc!
Gaggia Classic, OPV, Mahlkonig Vario, PID, VST 15g ridgeless, Micro Sieve Reneka 16g
 
Reply
#22
Pentru primele intrebari avem specialisti pe forum. Pentru ultima insa, atunci cand am modificat OPV Gaggia Pure si atunci cand am scazut presiunea la actualul espressor Bezzera, am observat ca folosind sita blind aveam mereu 1bar (poate 1.5) in plus fata de nivelul presiunii din extractie. De aceea, cu sita blind, setam la 10bar, ca sa am 9 in extractie.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
(06-02-2013, 12:43)Adrian S Wrote: Salutare,

Eu am facut o rotire a surubului interior la valva OPV la 90 de grade. Atunci nu am avut manometru, acum am facut rost de unul si l-am instalat pe teava de aburi acum pare sa masoare undeva la 12 bar.
Si avem cateva itrebari poate ma lamureste cineva:
1 scria cineva ca se recomanda la classic a se masura presiunea in portafiltru vs la teava de aburi - de ce?
2 eu la classicul meu am vazut ca acea valva SPV nu are primul teu cu acel surubel cu bila este doar al doilea teu pe unde iese teava de abur, e o diferenta de model? am vazut pe net ca cei care au pus manometru permanent pe gaggia classic au scos din acest prim teu al SPV conducta pentru manometru.
3 reglarea presiuni se face prin SPV sau OPV?
4 presiunea masurata cu back flush sau in timp ce facem un shot pare a fi aceeasi, pot exista diferente?

Multumesc!

1. Gaggia Classic are 3 way valve. Cand dai drumul extractie acea vana cu 3 cai face legatura intre boiler si grup. Astfel se masoara presiunea care ajunge la puk-ul de cafea. Pana la urma asta ne si intereseaza.
2. Classicul tau nu are SPV. Datorita calcarului acel SPV devine problematic. Pe langa aer se pierde si apa din boiler.
Daca vrei cu SPV gasesti aici.
3. Reglarea presiunii se face din OPV. SPV( Self-Priming Valve) are rol sa tina boiler plin, sa nu se arda rezistenta.
4. a raspuns @Lyvyoo
 
Reply
#24
Multumesc pentru raspunsuri cred ca m-am lamurit. Ideea e ca am facut back flush si am masurat presiunea cu manometrul montat la teava de aburi. Pana la urma valva am rasucit-o cam 270 de grade inapoi dar marea problema este ca acul manometrului meu vibreaza foarte mult si nu-mi dau seama ce presiune am exact., este foarte posibil sa fi scazut sub 9 bari. Cred o sa-l schimb pana la urma parca se plima unul pe aici pe forum.
Gaggia Classic, OPV, Mahlkonig Vario, PID, VST 15g ridgeless, Micro Sieve Reneka 16g
 
Reply
#25
Pai infileteaza manometrul pe surubul portafiltrului, fara sita.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
Am verificat presiunea la Evolution,luat din Italia recent.Manometru calibrat (asa mi s-a spus),arata presiune 10.5-11 bar. Se poate sa fie real,sa vina reglate mai nou la aceasta presiune? Nu am vazut cind era demontat urme de refulare la supapa.Sau pompa nu poate mai mult?
Manometrul e unul de 16 bari.
LE: am verificat cu alt manometru ,tot de 16 bari : 11.2 bar.,deci eroare mica intre ele.
 
Reply
#27
O intrebare daca se poate:
Acest manometru http://www.piese-espressor.ro/manometru-...r-de-cafea se insurubeaza pur si simplu in PF, fara sita, si asa aflu presiunea de lucru?
O intrebare de incepator...apa care ar trebui sa curga unde ajunge? Intreb in sensul ca sa nu se strice nimic prin aparat.
Stima.
 
Reply
#28
Pentru un raspuns mai precis ar fi bine sa-ti pui in semnatura espressorul pe care il folosesti.

In principiu, la atingerea presiunii reglate, apa in exces revine in rezervor prin deschiderea supapei de reglaj a presiunii (OPV-over pressure valve) sau prin supapa de siguranta (SV-safety valve). In functie de espressor, poate fi prevazut cu ambele supape sau doar cu una.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#29
Da...acel manometru se insurubeaza in pf, in locul picuratorului, si iti citeste presiunea de extractie+1 bar (se adauga presiunea atmosferica ce nu opune rezistenta in timpul masuratorii dar o face in timpul extractiei). Nu ar trebui sa se strice nimic, deoarece, din cate am vazut in articolul lui liviu despre modificarea presiunii, exista deja o OPV. apa se intoarce in rezervor.

Nu cred ca are rost sa cumperi acel manometru...vei face masuratoarea o singura data. Userul Fane a facut un asemenea manometru care, in prezent, se afla la mine. Poti sa vb cu el pentru a il lua sa il folosesti sau, daca tot ai zis ca stai in sectorul 2, ca si mine, facem masuratoarea si mi-l returnezi. Oricum Fane a zis sa i-l dau lui Liviu dupa ce termin ... Si eu acum nu mai am nevoie de el.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#30
Salut Nickso, ar fi super daca as putea sa aflu si eu cum sta treaba cu presiunea. Daca ai timp, poti sa imi dai un PM cu numarul tau de telefon, te contactez si poate ne putem vedea. Returnez manometrul imediat, fara nicio problema.
Ce user are Fane pentru a-i cere voie sa folosesc manometrul?
Evolution, am actualizat informatiile personale precum si semnatura, multumesc de atentionare.
ECM Giotto HX/Expobar Office Pulser, Quamar M80 Electronic/Mahlkoning Vario Home I, tamper dinamometric Concept Art, La Marzocco Strada 18g
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)