Hello There, Guest! Login Register


Pâinea, preparata acasă

#31
depinde la ce te referi prin calumea ...parerea mea este ca gustoasa poate fi, dar sanatoasa prea putin probabil.
Dalla Corte Studio | honne | kinu m47 | fellow stagg | acaia s |
 
Reply
#32
Interesant...

Eu folosesc variațiuni la faimoasa pâine fără frământare (~12-18 ore)

[Image: 34628_144911002188752_8173982_n.jpg?efg=...e=5AF4F3C2]

[Image: 34628_144911008855418_5099056_n.jpg?efg=...e=5AF5D9BB]
Expobar Leva HX (rotary pump), MK Vario, Hario scale, Aeropress
 
Reply
#33
(16-01-2018, 16:55)renatoa Wrote: Pornind de la un spam primit azi, lunivers-de-nicolai.com/
...intreb si eu maestrii: este posibil, teoretic, sa obtii o paine ca lumea pornind de la aluat congelat ?


Nu cred că este nici un fel de problemă cu aluatul care a fost congelat. Mă voi documenta, să nu zic prostii, dar ar trebui să fie ok.

Pâinea (produsul finit) se păstrează cel mai bine la congelator. Unele rețete de pâine se țin la fermentat (la retardat, ca să folosesc termenul corect) între 8 și 48 de ore în frigider.

Revin cu informații. Maiaua se poate usca și ține la congelator fără probleme.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#34
Aluatul de pizza se tine la frigider 24-48 ore, asa fac printre cei mai buni producatori de pizza.

Probabil cresterea mai lenta ajuta la o textura mai buna.
 
Reply
#35
(16-01-2018, 16:55)renatoa Wrote: Pornind de la un spam primit azi, http://lunivers-de-nicolai.com/
...intreb si eu maestrii: este posibil, teoretic, sa obtii o paine ca lumea pornind de la aluat congelat ?

Cu drojdie la pliculeț nu m-aș mira să iasă ceva, dar trebuie găsită metoda cea mai potrivită. Cu maia naturală probabil că nu, dar n-am dovezi  Big Grin

Lidl și Mega de exemplu folosesc aluat congelat dar e vorba de o coacere inițială până la 70-80%, congelare, decongelare (?) și pe urmă termină coptul la fața locului. E un documentar interesant pe youtube, făcut de France 5 - Le Bon Pain: https://www.youtube.com/watch?v=vuMhMJWfLUk
 
Reply
#36
Eu cred ca aluaturile congelate si apoi vandute pe post de "paine proaspata" in supermarketuri contin multe alte lucruri pe langa ceea ce contine o paine obisnuita. Iar procesul de decongelare rapida si coacere imediata nu cred ca e foarte sanatos. 

Si in al doilea rand, imi vine greu sa cred ca painea prin congelare si decongelare nu sufera transformari nocive.
 
Reply
#37
(16-01-2018, 22:06)dev Wrote: Si in al doilea rand, imi vine greu sa cred ca painea prin congelare si decongelare nu sufera transformari nocive.

Frunzărește un pic pe blogul Codruței și vei vedea că e metoda recomandată.

Eu mereu congelez dacă am prea multă pâine, iar când decongelez e ca proaspătă. Cu crustă cu tot.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#38
Si aici par sa fie favorabili metodei... dar 10 subiecti este un esantion pe care nu poti trage concluzii...

https://www.realitatea.net/trucul-care-i...32043.html
 
Reply
#39
20 grame sare

[Image: 0isdLGr.jpg][Image: 3ySDbGo.jpg]
 
Reply
#40
Si painea de seara asta, cu mai multa atentie la "intinderea" finala...

[Image: rbk2U6L.jpg]

Intrebare pentru cine a folosit maia: care-i cea mai simpla metoda sa incepi cu asta? Pot comanda de undeva sau mai bine sa incerc sa fac acasa?
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#41
Dacă ești din București poți lua de la mine sau de la alt coleg. Alternativ poți cere de la o brutărie cu maia, oricum aruncă din ea zilnic Smile
Niche Zero (fost Kinu M47), Lelit Elisabeth-PL92T (fost Victoria-PL91T)
 
Reply
#42
In cateva zile ti-o faci singur. 

Ca alternativa gasesti la DM maia bio deshidratata.
 
Reply
#43
Ca fapt divers, după cam un an de zile maiaua dă cele mai bune rezultate. Tocmai de aceea e mai bine să iei de la cineva.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#44
Atatea trebuie sa NU faci in arta asta...

http://blog.codrudepaine.ro/2011/10/alte...e-parcurs/

... ca mi-e frica sa ma apuc Smile
 
Reply
#45
Să faci o pâine bună poate fi extrem de simplu sau foarte complicat și laborios, indiferent că este cu maia, biga, poolish, pasta di riporto, drojdie de bere sau uscată. Codruța a dus făcutul de pâine la un nivel foarte ridicat și rețetele ei pot fi intimidante. Dacă înțelegi cum să controlezi fermentația și când să coci pâinea, totul devine simplu. La maia singurul aspect mai dificil este de a respecta rutina de hrănire, chiar și atunci când nu faci pâine. La început este entuziasmant, dar după 4-5 ani devine obositor. Pentru cei care își doresc ceva mai simplu și aproape la fel de bun, recomand biga sau poolish, în funcție de gust, prima oferă un gust mai clasic, iar a doua mai acid, mai asemănător cu maiaua.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
#46
(22-01-2018, 23:19)flipu2k Wrote: Si painea de seara asta, cu mai multa atentie la "intinderea" finala...

[Image: rbk2U6L.jpg]

Intrebare pentru cine a folosit maia: care-i cea mai simpla metoda sa incepi cu asta? Pot comanda de undeva sau mai bine sa incerc sa fac acasa?

Salut,ce ingrediente pui de-ți iasă așa bine?a mea iasa fărămicioasa la feliat.

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk
 
Reply
#47
Salut, nu mai stiu exact ce faina am folosit la painea aia anume, cred ca alba Hajdu. Reteta de aici: https://savoriurbane.com/paine-de-casa-n...ta-rapida/
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#48
Paine de secara (mic si consistent Smile )
   
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#49
(25-01-2018, 15:40)csabitec Wrote: Paine de secara (mic si consistent )

Salut,da-mi te rog ingredientele si cantitatile ca ai facut o minunatie acolo

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk
 
Reply
#50
(25-01-2018, 15:42)talica Wrote:
(25-01-2018, 15:40)csabitec Wrote: Paine de secara (mic si consistent )

Salut,da-mi te rog ingredientele si cantitatile ca ai facut o minunatie acolo

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk 

Mersi, dar nu la toata lumea place aceasta paine Smile , momentan fac doar experimente.
Faina de secara 350g + faina alba 150g + 350ml apa + 25g drojdie + 1 lingurita de zahar (pt. drojdie) + 10g sare + 1 lingura de ulei. Dospit 90min + copt 45min la 200C. 
Next: secara 250g + alba 250g + temp. 220C
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#51
Încearcă să faci abur în cuptor (pui o tigaie cu apă când e deja la temperatură cuptorul, cu 5-10min înainte de a pune pâinea).

Ții primele 10minute la 210-220C cu abur, după care scoți aburul și scazi la 200.

Se face coaja mai frumos așa
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#52
Merci frumos,de apreciat gestul tau!!

Sent from my ONEPLUS A3000 using Tapatalk
 
Reply
#53
@rdumitrescu Asa o sa fac,
Mersi! Smile
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#54
@rdumitrescu Asta a iesit (150g faina de secara + 350g faina alba, cred ca ajungea si 300ml apa in loc de 350). 
Daca cumva vreti sa vedeti si 3D Big Grin

   
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#55
Pun câteva imagini de pâini și din proces. Toate sunt făcute cu maia (inclusiv pizza), crescută și ea de la apă și făină. Calitatea imaginilor e slabă, dar vă puteți face o idee.


Attached Files Thumbnail(s)
                                                                   
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
#56
Ce cuptor folosesti?
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
 
Reply
#57
La ce temperaturi coaceti ?
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI
 
Reply
#58
@Razvan.yume Bestial. Ceva retete opensource Smile ? (eventual pt. maia)
@Gozmin 10min pe 220C + 35min pe 200C + o tava cu apa in cuptor
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#59
Eu fac in cuptor electric, 250 grade 30 minute in oala de fonta cu capac, inca vreo 20 pe urma fara capac, 220 grade, + apa...
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#60
(31-01-2018, 14:35)Pascalau Wrote: Ce cuptor folosesti?


Pentru pâine folosesc un cuptor electric cu convecție de la Franke, nimic deosebit. Partea de convecție nu o folosesc la pâine.
Pizza e coaptă într-un cuptor electric profesional, cu o singură vatră, singurul pe care l-am găsit la 230v.

(31-01-2018, 16:10)csabitec Wrote: @Razvan.yume Bestial. Ceva retete opensource ? (eventual pt. maia)
@Gozmin 10min pe 220C + 35min pe 200C + o tava cu apa in cuptor

Rețete găsiți la Codruța pe site, la fel și cum să pornești o maia.
Dacă vi se par prea complicate, vă recomand cu căldură cartea lui Jeffrey Hamelman, Bread. Este prima și singura carte de care aveți nevoie, iar motivul este că veți înțelege tehnica și ulterior rețetele sunt simple. Are rețete cu maia, cu prefermenți pe bază de drojdie proaspătă de bere, dar și cu aluat direct.
Recomand preîncălzirea și primele 15 minute să fie la 250 grade C, iar apoi la 180 de grade pentru restul timpului de coacere, iar durata lui depinde de greutatea aluatului pentru o pâine.
Umiditatea eu o fac cu o pompă mică pentru udat frunzele plantelor, cu care pulverizez fin în partea de jos a cuptorului, dar funcționează bine și cu o tavă cu apă.
Ce mai merge pentru umiditate ar fi un vas ceramic umplut cu rocă vulcanică pentru saună/grătar.
Cu cât umiditatea este mai ridicată la începutul coacerii, cu atât va fi coaja mai groasă.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)