Welcome Back Log In Create Account

Pâinea, preparata acasă

(05-03-2018, 11:10)adif Wrote: fie momentul recoltarii din maiaua mama nu a fost oportun, deoarece era in scadere. Sau ambele.

Momentul în care maiaua începe să scadă este momentul cel mai bun pentru a o hrăni. Practic până nu a început să scadă, nu știi care a fost punctul maxim.

Tot acel moment este ideal pentru a recolta maia pentru pâine. Este în momentul cel mai activ. Când faci prefermentul practic o hrănești.

În cazul tău, la ora 19 ar trebui să faci prefermentul, iar dimineață să te apuci de pâine.

Singurul caz în care umbli la ea la jumătatea perioadei dintre hrăniri este când o pui la frigider. Dacă vrei să o hrănești doar o dată pe săptămână, o ții în frigider. Când o hrănești o scoți, o lași 30min - 1h să ajungă la temperatura camerei, o hrănești normal și aștepți 5-6h, apoi o pui la loc. Sau faci un ciclu normal, iei pentru pâine, apoi ce am zis mai sus.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Bun, asa ar fi perfect, dar in diverse articole de pe net scria sa recoltezi in momentul de maxima activitate. Eu am inteles ca inseamna perioada in care creste. In timpul descresterii intelegeam ca s-a "saturat" si o ia somnul.

Ce spui tu este logic, trebuie sa-i fie foame sa creasca prefermentul, dar in contradictie cu articolele dupa care m-am ghidat. Incerc si varianta aceasta.

Ora de masa nu o pot schimba. Daca pleci dimineata la serviciu, nu ai cum. Dar dupa doua saptamani cred ca se poate modifica ciclul de hranire, numai ca nu stiu cum exact. Daca am inteles bine, o data pe zi cu o ratie de 1 : 4 : 4? Acum folosesc 1 : 1 : 1 ca la inceput.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
Am de livrat la nashu maine o paine fix la ora 11, cum procedez ?
Reteta lenesului varianta rapida cere 3 ore, nu vreau sa ma scol la 7 sa ma apuc de aluat... ca sa fie gata la 10 de copt... il pot face de asta seara si bagat la frigider?
In ce faza este bine de bagat la frigider, si cu cat timp trebuie maine scos inainte pentru a fi bun de bagat la cuptor?

Reply

Din pacate tot va fi necesar sa te trezesti sa-l scoti de la frigider :)
Decent DE1Pro, Strietman CT2, Mazzer Philos, Kinu M47

Reply
Pai 3 ore imi ia sa il fac de la zero... :(
Dar clipul este pentru paine cu maia, se aplica si la cea cu drojdie ?  Confused
Nu cumva statul asta la frigider face parte din reteta in sine ?  Huh

Eu intreb de intreruperea unei proceduri de prepararea care in mod normal nu specifica vreo faza la frigider.

Reply
Ma gandeam ca e o idee mai comod ca mare parte din treaba o faci cu o seara inainte si a doua zi te trezesti doar sa il scoti din frigider un minut, cat sa nu iti sara somnul de tot :D

Statul in frigider practic intarzie dospitul si lasa aluatul sa capate mai mult din aroma respectiva, plus ca nu strica nici dezvoltarii glutenului.

Deci ma gandesc ca in cazul retetei pe care o folosesti tu, poti baga aluatul la frigider ca si in exemplul de mai sus, undeva la mijlocul perioadei de crestere. Nu cred ca trebuie musai sa folosesti maia... dar nici nu vreau sa te incurc, nu am incercat cu drojdie ...
Decent DE1Pro, Strietman CT2, Mazzer Philos, Kinu M47

Reply
(10-03-2018, 20:01)renatoa Wrote: Am de livrat la nashu maine o paine fix la ora 11, cum procedez ?
Reteta lenesului varianta rapida cere 3 ore, nu vreau sa ma scol la 7 sa ma apuc de aluat... ca sa fie gata la 10 de copt... il pot face de asta seara si bagat la frigider?
In ce faza este bine de bagat la frigider, si cu cat timp trebuie maine scos inainte pentru a fi bun de bagat la cuptor?

E vorba de nas aici? Ca nu e foarte clar...  Tongue
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Pana la urma m-am trezit la 7, nu am avut ce face...

Nashu e nash... godfather :P nu te duci la el cu mana goala :)

Reply
Multitasking  :D

[Image: 4EFuQtr.jpg]

[Image: KWMMpG9.jpg]
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
Asta nu mai e offtopic.
Ce pofta mi-ai facut asa de dimineata si de cafea si de paine :D
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino

Reply
Ne-au invadat copții? Stai, că la cafea nu e de bine!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Dupa ce am folosit o vreme maiaua deshidratata de la DM, impreuna cu drojdie, zilele astea am incercat sa fac maia "adevarata" din plicul de la DM, conform singurei retete gasite pe net, cea de aici, in a doua jumatate a paginii:

http://www.biolandia.ro/blog/2012/08/01/...t-drojdia/

Nu stiu daca mi-a reusit, a stat cam mult pana sa apara basicutzele si mirosul acru, dupa 24 de ore nu aveam semn inca de activitate, de abia dupa o zi jumate a dublat volumul si a inceput sa miroase. Cam mult fata de cele 14 ore pomenite in articol... :s Huh
Ma intreb daca nu cumva trebuiau injumatatite cantitatile de care vorbesc ei acolo, avand in vedere ca plicul de la Biolandia are un gramaj foarte confuz... ba 15g cat cel de la DM, ba 30g...

Orice o fi, aluatul e la dospit acum, vedem daca a iesit ceva peste vreo ora Smile

Intrebarea ar fi, daca nu creste aluatul, se mai poate salva ceva ? Sa ii mai adaug drijdie si framantat inca odata ?
Si cu restul de maia ce fac, o mai las sa mai faca clabuci ?
Ce semn sigur ar fi ca e maturizata si trebuie bagata la frigider ?

Reply
Dacă ai câteva cicluri de 12h de hrănire 1:3:3 în care crește bine (cu bule de aer), atunci e ok de băgat la frigider.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Arunca te rog un ochi pe articol, maiaua asta nu e cu cicluri, cica se face din start...  Confused

Intre timp a trecut o ora si clar aluatul nu a crescut ca pana acum... este elastic, dar nu are pufozitatea cu care ma obisnuisem... ii dau inainte, poate imi iese o caramida, altceva util prin casa :)

Reply
Flex să ai, să faci un sanvici de post - zacuscă, că după efort te ia foamea. Angel
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Piadine din aluat nedospit:

[Image: DmbWipB.jpg]

Reply
Reteta, Eugen [emoji846]
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
175g de faina tip 650 (granulatie mare);
105ml apa calduta (eu deobicei pun apa intr-un ibric si bag degetul in ea in timp ce sta pe foc mic; cand simt o usoara neutralitate spre calai ridic ibricul de pe foc si agit viguros deoarece mai exita in metalul ibricului energie termica ce se disipa);
5ml sare (adica o lingurita); eu folosesc sare de mare;
105ml ulei; eu folosesc ulei de floarea soarelui presat la rece, dar reteta originala este cu ulei de masline.

Se amesteca ca orice aluat, iar la inceput cand ingredientele au inceput sa formeze acel namol se adauga dupa preferinta ierburi uscate sau condimente, oregano, cimbru, negrilica, etc. Cel mai mult imi place cu oregano uscat asa cum se gaseste la greci. In poza de mai sus am folosit un amestec de ierburi provencale.

Framant circa cinci minute si las aluatul cu cateva lacrimi de ulei peste sa se odihenasca aproximativ 30 minute.

Dupa impart aluatul in bucati de dimensiunea unei nuci (conform retetei de mai sus rezulta cam opt bucati) si pun o tigaie de fonta ne-emailta pe foc. Odata ce tigaia s-a incins (cand nu mai pot pune mana cu usurinta pe maner) reduc focul la mediu si folosesc un sucitor sa intind bucatile de aluat.

Dupa ce intind foarte bine aluatul il ung cu putin ulei pe o parte il ridic de pe blat cu o spatula si il pun pe tigaia incinsa circa 1-1:30 minute timp in care pe partea superioara a piadinei ung ulei. Intorc, mai las 30-45 secunde si pun intr-un prosop mai gros acoperit.

Mie imi place foarte mult cu reteta indiana de supa de linte (dhal rosu) cu garam masala.

(18-03-2018, 15:00)eugenm Wrote: 105ml ulei; eu folosesc ulei de floarea soarelui presat la rece, dar reteta originala este cu ulei de masline.

Imi cer scuze nu am fost atent; 15ml ulei.

Reply
Hai ca m-ati omorat cu threadul asta.
Eu vin cu painea, umpleti voi ceasca din dreapta cu un cappucino, late, ce-o fi. (inca n-am espressorul)
Am urmat reteta de mai jos, un fel de poemia cinstita as zice :))
https://savoriurbane.com/paine-de-casa-n...ta-rapida/

Pt celelalte complexe, alta data cand am timp si nu este pofta mare. Oricum a iesit surprinzator de bine (pt. mine)
[Image: hT7qHfT.jpg]
Lelit PL41TEM ( Sita dubla Ascaso Precision Competition) | Lelit PL043MMI | Tamper Lelit | Latiera Motta 50cl
Gaggia Classic model nou | PL43MMI | Tamper Etolia 58mm

Reply
eugenm, merci de reteta, am incercat aseara si au iesit super bune. Mai greu de lucrat cu aluatul, a iesit foarte sticky. Am folosit in locul sucitorului o sticla unsa cu ulei si a fost mai ok.

Diseara repet dar incerc sa adaug usturoi maruntit si chilli  :D
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
Experimentul relatat mai sus la #132 nu a reusit, a rezultat ceva mancabil, dar tare ca betonul.
Curios ca gustul e bun, imi aduce aminte de unele paini din anii 80 carora le duc dorul...

Intre timp maiaua a facut basicile care le vedem in poze si a inceput sa miroasa a acru intepator asa ca am bagat-o la frigider, data viitoare urmeaza sa incerc si cu putina drojdie.

Reply
In sfarsit prima paine cu maia si un piiicutz de drojdie, doar 3g la 300 de faina Smile
Rezultatul... daramator ! Si la aspect si la gust...
Prima care ma face mandru de ce mi-a iesit din mana.
Sincer, nu stiu care este secretul, pentru ca am modificat doua variabile la painea asta, fata de reteta anterioara:
- drojdie mai putin, 3g fata de 6g, pe langa 100g maia
- faina Spelta 50%, de la Kaufland, Dinkelmehl 8.49 kg

Destul de sigur faina Spelta este cauza, gustul este schimbat radical, nu putea drojdia sa produca asemenea efecte.

Cantitatile, sunt conform altei retete de lenesi, 1-2-3: o parte maia, in cazul meu 100g, doua parti apa, 3 parti faina. Sare 2%.
Prepararea, reteta lenesului rapida, de care am tot vorbit. Prepararea retetei 1-2-3 care o veti gasi cautand pe net mi s-a parut prea lunga si complicata.

Sa lasam pozele sa va ploua in gura Smile

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
[Image: dOkcbw2.jpg]

Reply
La capitolul maia am ajuns pe la a patra incercare.
Pfff, dureaza o eternitate, dar rezultatele s-au imbunatatit constant.

Sunt tocmai iesite din cuptor, dar se vede deja o diferenta majora. Maiaua s-a mai inzdravenit, pe de o parte, insa diferenta majora vine din recipientele de copt.

Am luat doua vase romane din ceramica de 4 litri ce intra perfect in cuptor si permit coacerea a doua paini simultan. Anterior foloseam tava cu apa, dar nu facea nimic. In vasele cu capac au crescut aproape dublu.
[Image: gj350a2.jpg][Image: Swiewj3.jpg]

Si cam asa arata inside:
[Image: Kvob5qa.jpg]
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60

Reply
Painea arata foarte bine Smile .
Ieri am incercat sa fac paine fara gluten, a iesit "ceva bun" dar nu pun poze, ca pe exterior nu arata bine deloc. :D

Poti sa-mi dai o sursa/poze pt. "vase romane din ceramica de 4 litri".
Acum ma gandesc sa cumpar ceva de genul (pareri?).
Mersi!
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino

Reply
Multumesc!
Vasul roman arata cam asa: Vas roman 4l
Eu le-am luat din supermarket. M-a intrebat si casierul de ce doua. Cand i-am spus, ne-am apucat de povesti la casa. :)

Din fonta voiam si eu, dar nu eram sigur de marimea/capacitatea necesara. Iar fonta e scumpa, daca iau ce nu trebuie...

Reply
In fonta coc si eu, dar cu capac de sticla... nu ma plang, dar nici nu am termen de comparatie.

In ceramica am copt doar odata, si nu mi-a placut ce a iesit... adevarat ca forma era de franzela/cozonac, nu rotunda.

Se pare ca vasele romane sunt genul asta:
https://www.invietraditia.ro/vas-roman-d...del-4.html
https://www.emag.ro/vas-roman-mare-din-l...DRWN53BBM/

Reply
Am studiat inainte, iar cine le-a folosit pe ambele jura ca nu a vazut vreo diferenta intre fonta si ceramica.

In orice caz, nu am renuntat la ideea de fonta, doar sa ma lamuresc ce-mi trebuie. Pana atunci am fost foarte multumit de ce a iesit in ceramica. Plus dimensiunile ideale pentru mine.

Reply
Am gasit niste mori de cereale cu piatra SH/vechi, poate ajuta pe cineva (germania, cost transport DHL pana la 20kg = 33EUR, intrebati vanzatorul!)
12, 34, 5 , 6 , 7 (5, 6, 7, riscant, nu ofera plata prin Paypal!), 8
Piatra se poate curata (orez) / sabla cu nisip

Reply
Sa-i zicem ambitie, daca tot m-ati starnit.

[Image: HxBtBOn.jpg]

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)