Welcome Back Log In Create Account

Pâinea, preparata acasă

(25-03-2021, 15:28)Laddu Wrote:
(25-03-2021, 13:57)renatoa Wrote: La un dom cu gura in jos aburul se acumuleaza in partea de sus, nu are cum sa scape pe jos, decat daca se produce in exces si se ajunge la presiune supraunitara. E similar ca pastrarea aerului in clopotul de scufundari.

Aici este principalul avantaj al acestui aranjament, fata de oala cu capac plat in partea de sus, pentru ca atunci cand ai oala jos (si painea in ea) chiar trebuie sa fie capacul etans, altfel se duce aburul rapid.

Pai și dacă e prea mare domul? Nu se schimba comportamentul?

Eu am bolul asta de la ikea https://www.ikea.com/ro/ro/p/blanda-blan...-50057254/

Ar merge folosit pe piatra sau e prea mare?

Oricat de mare ar fi, el se umple cu abur pana la punctul de echilibru/saturatie, dupa care excesul incepe sa se evacueze pe la imbinarea cu piatra.
Punctul ala este dependent de temperatura si presiunea atmosferica, nu de volum.
Ar trebui sa ai o paine foarte uscata si un dom imens ca sa nu ajungi sa il umpli cu abur, si asta se vede cand il ridici, daca te paleste aburul.
In cazul acela extrem cu painea foarte uscata, remediul este cunoscut, eine kleine wasser spritzen...
https://www.youtube.com/watch?v=9yI7QRpAgow

Reply
In varianta coacerii pe piatra cu painea acoperita cu un bol ,cum procedati ? indepartati bolul dupa primele 15 min la 230 gr si continuati coacerea la 180 gr , sau bolul acopera painea pe toata perioada coacerii ?

Reply
Eu mentin acoperit (de fapt intr-o oala mare de fonta) 30 de minute la 230 si apoi 15 minute (depinde de cat vreau sa se rumeneasca) fara capac. Nu umblu la temperatura. Cuptor static.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
Salut
Oala de fonta e emailata?
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
(25-03-2021, 18:56)d2florin Wrote: Salut
Oala de fonta e emailata?
Nu. Este cea din poza de la un reputat producator de mobila din Suedia.[Image: 0047e2e26cfaf482aeb10b0f88c59871.jpg]
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
Ms,
Eu am una emailata, am făcut in ea pâine dar nu ași mai face. Sa nu crape emailul.

Reply
(25-03-2021, 16:36)dev Wrote: Cam multe alte lucruri marketate puternic, mi se par over-rated si over-priced.

Eu unul nu marketez si nu fac reclama
Recomand doar din experienta proprie, nu din auzite sau de pe net si nu am interese comerciale nici la faina si nici la cafea
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
In drum spre casa am oprit la Kaufland si am cumparat bolul sugerat de @dev.
   E din inox subtire, are 28 cm diametrul interior, 14,5 cm adancime si costa 17 lei.Best buy.Cred ca merge lejer la o paine de 1,5 kilograme. 
Multumesc pentru recomandare.

Reply
E cam subtire inoxul si flambeaza... In schimb are fundul OK, sta bine pe masa.
Spre deosebire de alt vas de la Metro, putin mai gros ca material, care insa nu sta la fel de bine... Si tot la asta nici muchia de sus nu e foarte prietenoasa cu mainile.
As zice ca o prefer pe asta de la KL, pana la urma.

La faina am descoperit de curand la vinoonline cateva foarte bune, toate cu W indicat.
Si ramane si Grain Trip o sursa OK la calitate.
Ambele au si cantitati decente, de 1, 3, 5 kg.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(25-03-2021, 19:13)vladdooo Wrote:
(25-03-2021, 16:36)dev Wrote: Cam multe alte lucruri marketate puternic, mi se par over-rated si over-priced.

Eu unul nu marketez si nu fac reclama
Recomand doar din experienta proprie, nu din auzite sau de pe net si nu am interese comerciale nici la faina si nici la cafea

Cred ca am incercat peste 10 sortimente de fainuri italiene, de minim 5 lei pe kg. Dupa gustul meu, pot spune ca nu am gasit un motiv pentru care o faina alba, nebio, de minim 12% proteine, sa coste peste 5 lei la kg.

Reply
depinde cu ce compari: la Grain Trip fainurile sunt la 9-10 lei/kg - punga de 5 kg (pt faina 650 si integrala)
la Metro cam 6-7 lei/Kg
din ce vad - diferenta de pret e de 40-50%. diferenta de calitate clar nu e atata, am testat ambele

tu cu ce fainuri sub 5-6 lei/kg ai lucrat si ai fost multumit?
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Ce folosesc acum ca baza, este faina de la Metro pentru pizza:

[Image: 9DAHhSe.jpg]

[Image: cznA7Wl.jpg]

2.5lei pe kg la sac de 25kg. 

O combin cu spelta bio de la kaufland, molisana grano duro integrala,secara bio kaufland sau alte fainuri care nu sunt albe. 

Preturi aberante mai gasesti la fainurile de la Biofarmland. Sunt bune dar la peste 20 de lei pe kg te astepti sa se coaca singura painea.  Angel

Reply
E de la sine înțeles ca o data cu cresterea cantității, scade prețul. Personal nu consum mai mult de 5 kg pe luna, asadar 25 de kg pe care nu am unde la sa le stochez potrivit ar fi o risipa de resurse si spațiu.
Totuși un pret de 5 lei/kg pentru o faina pe care unii o consideram de calitate nu cred ca este mult in conditiile in care plătim mai bine de 100 de lei pe kilu de cafea.

Reply
Am dat 18 lei pe 3kg de Manitoba la vinoonline. Pret mai mult decat decent, calitate super, e peste ce mai folosisem pana acum (inclusiv Manitoba Oro de la Metro, sacul de 5kg).
Si nu confundati proteinele, ca nu sunt aceeasi chestie peste tot. Am faina de secara, 9.5 grame. Daca ai pus macar jumatate peste faina normala... Nu se ridica in veci acel aluat. Tongue
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Nu ai platit si transport, sau nu se pune...

Manitoba Chiavazza, din Carrefour, e foarte buna pentru cine are nevoie de o faina strong. Am facut si cozonac si pizza cu sau in combinatie cu ea. 

Eu cred ca nu confunda nimeni proteinele de la secara cu cele de la grau.

Reply
(26-03-2021, 15:19)dev Wrote: Nu ai platit si transport, sau nu se pune...

Am luat mai multe, a fost gratis. Recunosc.  :D
Am folosit si Manitoba de la CRF, Chiavazza. Nu se compara. Incepand de la vizual, pana la aluat. Insa nu e rea.

Reply
Gusturi si alte gusturi...

E ca si cum as spune eu: cafeaua din tara nu trece de nota 7 dmpdv, insa nu e rea.   Rolleyes

Reply
Ambele sunt magazine din tara. Marfa este din Italia, ambele variante.
Deci?

Reply
Eu nu am vinoonline in oras, tu ai?

Am si eu niste limite, iar comanda de faina online e peste acea limita.

Reply
Nici Chiavazza nu este peste tot in Bucuresti la Crf. Nu mai zic de tara, ca doar in orasele mari este Crf.
Daca nu ajungi la acea limita platesti transportul. Si la cafea procedam la fel, nu e nimic nou.
Vad ca ai sac de 25kg de faina. Eu folosesc atata Manitoba cam in 70 de saptamani daca fac o singura data pe saptamana. Prefer sa platesc transportul, nu sa arunc faina.

Reply
Manitoba de la Chiavazza exista la selgros. E cam 7 lei si ceva kg. Mi-a placut.

Reply
Ajutati-ma sa inteleg si eu... voi faceti paine DOAR din manitoba ?  Confused

Despre Manitoba de la selgros, nu stiu daca e Chiavazza, dar e cam 7 lei si ceva kg... daca este cea din grano tenero si cu 12g proteina, decat aia mai bine un grano duro de 4-5 lei.
Decat orice grano tenero scump, mai bine o faina ieftina dar cinstita de +11g de la supermarket.

Reply
(26-03-2021, 16:30)renatoa Wrote: Ajutati-ma sa inteleg si eu... voi faceti paine DOAR din manitoba ?  Confused

Despre Manitoba de la selgros, nu stiu daca e Chiavazza, dar e cam 7 lei si ceva kg... daca este cea din grano tenero si cu 12g proteina, decat aia mai bine un grano duro de 4-5 lei.
Decat orice grano tenero scump, mai bine o faina ieftina dar cinstita de +11g de la supermarket.
Eu pun maxim jumatate Manitoba.
Faina ieftina dar cinstita la supermarket...??? Dar vezi ca sunt premixuri, gata facute cu de toate.  Tongue

Reply
(26-03-2021, 16:30)renatoa Wrote: Ajutati-ma sa inteleg si eu... voi faceti paine DOAR din manitoba ?  Confused

De unde aceasta concluzie ca eu folosesc DOAR manitoba? Am mai pus poze pe aici cu diverse pâini si compoziții. Si chiar si așa....

Uite o poza cu eticheta cu faina de la selgros.[Image: 6923f41e69a0e47d17fd19bf99c802b0.jpg]

Reply
Salutare,
Va rog dacă se poate sa sintetizati cele mai uzuale retete de pâine cât și tipul de faina folosit. Vreau sa cumpar și eu faina Manitoba etc dar m am pierdut în atâtea detalii. :)
Ex : 50% faina Manitoba tip0 +50% faina de comerț +2 g drojdie...și timp de copt. Fac la oala cu capac.
Ms mult

Reply
(26-03-2021, 16:50)d2florin Wrote: Salutare,
Va rog dacă se poate sa sintetizati cele mai uzuale retete de pâine cât și tipul de faina folosit. Vreau sa cumpar și eu faina Manitoba etc dar m am pierdut în atâtea detalii. :)
Ex : 50% faina Manitoba tip0 +50% faina de comerț +2 g drojdie...și timp de copt. Fac la oala cu capac.
Ms mult
Nu, nu vrei asta!

Reply
De ce? Cu ce greșesc, mai învățăm și noi, ceva scurt și la obiect. Ms

Reply
Uite o reteta cu poolish:

https://www.karenskitchenstories.com/201...olish.html

Sunt timpii cam ca la o paine cu maia dar rezultatul e mai sigur daca nu vrei sa-ti bati capul cu maia.

Reply
Ms. Era un magazin online cu cosuri pt pâine.ceva autohton. Dacă îl știți postați aici pls.
. Ce mărime îmi trebuie pt o pâine de 1kg.

Reply
Nu-ti trebuie neaparat. Poti dospi intr-un castron, in care ai pus hartie de copt, pe care o transferi cu tot cu aluat in oala, sau pui aluatul in castron, intr-un prosop de bucatarie acoperit bine cu faina, cel mai bine de orez ca sa nu ai surprize.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 4 Guest(s)