Welcome Back Log In Create Account

Pâinea, preparata acasă

Sau cosuri impletite, le gasesti la florarii sau supermarket-uri. Maxim 10 lei. In interior pui un asternut de panza de in.

Vezi atasata o comparatie cu un baneton de carton presat.

20 cm 1 kg
18 cm 750g

Pentru baghete/franzele gasesti la metro ceva similar cu asta, cu tot cu panza necesara, la vreo 15 lei:
https://www.emag.ro/cos-impletit-pentru-...D7H2QBBBM/

(26-03-2021, 16:39)Dimitriyus Wrote: Uite o poza cu eticheta cu faina de la selgros.

Nu de aia vorbeam ca e de evitat, ci de asta:
https://www.emag.ro/faina-manitoba-din-g...DSVS9HBBM/

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
De ce este de evitat faina manitoba din poza atasata de @Dimitryus? Nu am citit nimic dubios pe ambalaj (aditivi etc.)?! Mi-a scapat ceva? Eu personal folosesc Manitoba de la Caputo si se gaseste la Metro, la pungi de 5kg si costa cca. 26 lei. Cos pentru aluat, am luat de la Metro, exact ceea ce spunea @renatoa, iar pretul a fost rezonabil, pana in 10 lei bucata (este un cos impletit, cu captuseala de panza detasabila).
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Nu, nu aceea, ci cea de la Granoro, link-ul postat de mine.
A fost pur si simplu anosta, nu a adus nimic "tarie", de gust nu mai vorbesc.
Ulterior am mai cercetat si am aflat ca grano tenero este grau comun, fara proteina care da elasticitatea.

Reply
Faina Caputo, de la Metro, mi se pare OK, calitate/pret. Mai nou, asa cum postase si Dimitryus, au adus mai multe tipuri de la Caputo, incapand cu Manitoba 650, si continuand cu tipo 0 si tipo 00. Ai de unde alege si incerca. Eu am folosit Manitoba 650 atat la cozonac (100% Manitoba) cat si la pizza (75% Manitoba + 25% semolina grano duro), iar la paine (50%Manitoba + 50% faina integrala de la Lidl). Am fost multumit de rezultat, dar precizez ca in toate cazurile am folosit numai maia naturala. Am renuntat complet la drojdia de bere.@renatoa intreba intr-un post daca folosim toti Manitoba si de ce. Eu folosesc Manitoba pentru ca este foarte buna la dospiri lungi (utilizez numai maia naturala si necesita dospiri lungi), iar al doilea motiv este ca am fost dezamagit de comportamentul diferit al fainii romanesti (inconstanta calitatii de la un lot la altul la aceeasi firma).
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
(26-03-2021, 20:46)renatoa Wrote: Nu, nu aceea, ci cea de la Granoro, link-ul postat de mine.
A fost pur si simplu anosta, nu a adus nimic "tarie", de gust nu mai vorbesc.
Ulterior am mai cercetat si am aflat ca grano tenero este grau comun, fara proteina care da elasticitatea.

Pai pe acea faina scrie la ce e folosita... Nu e pentru paine. [emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Pai voi numai de manitoba ciripiti pe aici, a suflat vreunul pana acum ca nu orice manitoba este ok ?  Angry
Asta vreau sa avertizez, ca altfel "florin" se repede in orice punga pe care scrie manitoba... si daca nu ii iese o pune pe seama neindemanarii lui, si chiar mai rau, se lasa de la primele incercari.

Si eu fac numai cu maia si ma descurc foarte bine cu faini autohtone, nu sunt multe, dar pe 3-4 ma pot baza in clipa asta, asa ca poate sa intervina un gol de aprovizionare oricand la vreuna din ele.
Pe post de "manitoba" eu prefer semole din grano duro, de la kauf si carref, am experienta suficient de buna cu ele ca sa nu fiu tentat sa ma arunc la saci de 25 kg de "necunoscut".

Ca sa fiu mai clar, nu e vorba de vreo limita de pret care mi-am impus-o, gen 5 lei, sub sau peste, ci de procurarea ei locala, pur si simplu comanda online pentru faina nu rezoneaza in sinea mea, desi ar trebui sa fie acelasi lucru ca si cafeaua verde, uite ca nu merge... Nu e in oras la mine pe rafturi, nu exista...

Reply
Corect, ar fi ok un tabel cu tipuri de făinuri Manitoba și la ce se folosește :) dacă vrei pâine folosești manitiba XX, dacă vrei pâine folosești Manitoba yy. Sa mai folosească și începătorii ceva informatii de pe aici ca asa ne pierdem în tipuri, proteine, firme și tot asa
. Pt rețetă : pâinea lenesului de pe safori urbane pot folosi Manitoba 650? Păstrând aceleași proporții.?
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Ți-a făcut, prin decembrie, Renato o descriere foarte buna despre făinurile din comerț, bune de pâine.

Manitoba este un tip de faina care duce hidratare mare și timpi mari de dospire. Pentru pâine obișnuită cu drojdie, ai nevoie de o faina de tip 550-650 cu 11-12% proteine, la care să adaugi 20-30% manitoba, până găsești hidratarea corectă.

Băneasa 650 e o faina ok pentru pâine.

Reply
Vezi poza pusa de @dev mai de dimineata, factorul acela W spune mai multe decat gramele de proteine.
Si pentru cine nu cunoaste limitele, ca sa poata judeca ce inseamna 260-290, sub el se mai adauga suplimentar: pentru dospiri scurte-medii.
Cum manitobele "de paine" au W peste 300, de regula, deci dospiri medii-lungi, iar painea lenesului este cu dospire scurta... concluzia o poti trage singur.

PS: scris in timp ce se posta cel de mai sus :)

Reply
La drojdie nu vad de ce ai folosi Manitoba...
650 sau 550, eventual si integrala/intermediara si asta e tot.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Ok, asa da :)

1.Pt pâine sa iau Manitoba 650 sau tip 0, pt amestecul de 20 30%.
.2 faina semola când o pot folosi? Am inteles ca este gris.
3. Pt pizza momentan folosesc : este super faina.întind aluatul doar din mana 13.5% proteine. Oare merge și la pizza 50% ce am și 50% 650 normala!

[Image: 35aec7c30f7ce6b82c65d6819bc5d615.jpg]
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Semola nu e "chiar gris", dar daca e de grano duro, macar 13g proteine, atunci este substituent de manitoba foarte bun.
Eu cu asa ceva lucrez, 40% + 50% faina "slaba" + 10% "de gust" adica integrala/secara/spelta.

Asta se pare ca e faina ta:
https://www.molinospadoni.it/products/am...0/?lang=en

Daca e recomandata pentru drojdie si dospiri medium-long... sa insemne ca trebuie inoculata cu pipeta ?
Ca painea lenesului e foarte generoasa la drojdie... :)

Reply
Am fost si eu la kaufland si am vizualizat cele doua boluri, am plecat fara sa iau niciunul.
Cel mic este mai mic decat ce am acum, deci nu imi e util.
Cel mare este prea mare, inaltimea lui, cumulata cu a painilor care le fac de obicei mi-ar face extragerea din cuptor foarte dificila. Nu ca ar fi cuptorul mic, dar pun placa destul de sus, la mijlocul cuptorului, ca sa minimizez arderea pe fund. Sa zicem ca as putea rezolva si altfel problema arderii pe fund, dar faptul ca bolul mare este 17 lei nu il mai face un best buy, sunt la selgros si metro in oferta curenta destule similare la 12-15 lei. Asa ca dispare factorul de chilipir al ofertei :)

Reply
[Image: YSB56Oq.jpg]

Scuzati calitatea pozei, dar o aveam in telefon, iar ambalajul l am aruncat. Eu asta am folosit pe post de faina tare, pare gris, asta si scrie, dar la raft se vindea ca faina, cu 14 proteine. 40 % din asta plus 40 % faina slaba, nu conteaza de care 000, 650, 550..intre 10-11 proteine si 20 % faina de gust, eu am pus secara. A iesit foarte buna.

Eu nu stau sa le calculez si bibilesc prea mult. In general fac cu ce am la indemana. Dar faina/grisul din poza chiar e dura si m a impresionat de cum a schimbat textura. Nu mai retin exact de unde am cumparat o dar cred ca de la lidl.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.

Reply
Cu asta lucrez si eu pe post de faina tare, e de la Kaufland.
Pai chiar este, de la nemti am luat cuvantul gris = griess, scrie pe punga.
https://dexonline.ro/definitie/griș
la partea asta nu am mai fost latini :) In italiana este semola, franceza semoule, engleza semolina

Sau cea de la carrefour market/express:
https://www.carrefour.it/p/carrefour-far...09909.html

Reply
13% proteină la 4.74 de lei. Ce-i drept, lipsesc informațiile despre indicele W....[Image: 6kGzDuu.jpg]
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
Da, scrie gris pe punga, dar la raft era trecuta ca faina, asa m am riscat sa o iau. Si nu mi a parut rau. Azi am folosit ultimele 200 gr plus 200 gr faina de ovaz plus 200 gr manitoba din poza cu 13 gr proteina a iesit painea din poza. Inca nu am testat o. Acum am scos o din cuptor.

[Image: YetytC2.jpg][Image: xbTPJli.jpg]
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.

Reply
Hmmm... nu apare pe site...
https://www.mulinocaputo.it/en/flour

...ce au la 5 kg 00 de pizza are 12.5% si W260, si punga diferita...
https://www.mulinocaputo.it/en/flour/la-...a/pizzeria

... o fi de anul trecut...  Confused

Reply
E aceeasi faina, insa deja nu mai are importanță. Doar n-o fi fake.... ma opresc aici pe acest subiect ca nu sunt distribuitor Caputo.
Cert este ca exista faina de aproximativ 13% proteine si W 260/270 sub 5 lei.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
E posibil sa fie diferențe între făinurile la kg și cele la cantități mari, de la același brand, cum există și posibilitatea ca anumite sortimente sa nu apară pe site-ul producătorului. Am observat la mai multi producători italieni o relaxare in ceea ce privește acuratețea datelor din online.

In același timp, metro nu e un magazin foarte accesibil și in plus, diferă mult marfa de la o locație la alta.

Reply
Am gasit la Kaufland faina bio romaneasca integrala de spelta (destul de scumpa) si am zis sa fac o paine cu 300g de spelta + 100g de manitoba + 100g de semola cu ceva seminte de dovleac si mac.
Fireste ca a iesit mai mult o turta fara alveolari spectaculoase, miez mai compact insa cu gust specific spelta : de nuci, alune.[Image: 1ee1548233f01b7e5677ec24b8044345.jpg]

Reply
E prea multa spelta... Si comportamentul e diferit, ai un aluat foarte extensibil, dar nu elastic. Si fermenteaza si destul de rapid.
In general se pune cam 10%.

Reply
Ce faina spelta ati gasit la Kaufland, marca proprie sau alta marca? Ce am vazut eu, costa cam 15 lei 500 de grame, la raionul de produse bio, aia este? Renato spunea ceva de 10 lei pe kg.

Reply
Este una la 15lei/kg, la punga de hartie. Dar nu o gasesti in toate magazinele.

Reply
De la pronat. Parca 15.99 a fost punga de 1kg.

Reply
Merci,
  la Kauflandul din Tudor Vladimirescu e doar cea de 15 lei / 500 de gr. Am sa incerc si la celelalte.

Reply
8.39 lei kg a fost pe vremuri cea nemteasca, adica asta:
https://www.kaufland.de/sortiment/unsere...57155.html

Acum e doar Pronat, la 15 lei, am luat una si nu mai iau. Mi-e dor de cea veche... Sad
Nu mai incerca la celelalte, am intrebat si nu se mai importa, momentan.
Nici in monitorul preturilor nu o mai gasesti, si e foarte bine integrat cu stocurile lor in timp real.

Reply
La DM nu au vreo spelta buna?

Reply
(29-03-2021, 12:18)Mihai L Wrote: E prea multa spelta... Si comportamentul e diferit, ai un aluat foarte extensibil, dar nu elastic. Si fermenteaza si destul de rapid.
In general se pune cam 10%.

+1... are elasticitatea aia de mozarella topita pe pizza, de se intinde la nesfarsit si nu se mai rupe dar nici nu opune rezistenta... 
Si faptul asta face gestionarea impachetarilor foarte dificila, caci autul nu iti mai da feedback cand sa te opresti.

Plus ca... aparent speltei pare ca nu ii plac impachetarile, datorita diferentei in structura proteica

Quote:...it would appear that in the case of whole grain einkorn wheat, extra handling harmed gluten formation.

https://breadtopia.com/sourdough-techniq...the-works/

Reply
Eu mai luam spelta de la naturalia. Dar era tot scumpă. Vad ca mai exista si de la Agranoland, dar de cand cu pandemia nu ma mai duc prin magazine. Caut sa iau totul dintr-un loc.

Am vrut in mod deliberat sa fac o paine preponderent "integrala" stiind ca nu voi obtine un aluat pufos, alveolat etc.

De obicei, pentru impresia artistică, inversez procentele.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)