Tot am vrut sa postez de ceva vreme, fiindca de obicei nu-mi plac lucrurile neterminate, dar se face aproape un an de cand am facut topicul asta si cam de cand beau cafea de specialitate, asa ca, urmeaza cateva lucruri pe care le-am invatat eu in tot timpul asta.
1.
espresso:ca sa nu cititi prea mult, din pacate espresso nu m-a prins. dar nu e ca si cum imi displace, am baut si espresso bun, chiar si din cafele din Kenya fara bitter. dar, la finalul zilelei intr-un esspresso foarte bun si un filtru bun, o sa aleg filtru, efectiv ai parte de mai multe lucruri in ceasca. ca sa nu mai vorbim de toate complicatiile care vin cu un espressor.
2.
cafea: iau de vreo 7 luni de la roastery29, ei prajesc omni-light. am incercat destule de la noi si aici am ramas. cred ca pe viitor, or sa se ieftineasca si prajitoarele, cum s-a intamplat si cu rasnitele. ceva de genul lui Kaffelogic Nano 7, dar la 500 de euro si poate o sa ma bag si in asa ceva. nu mi s-a schimbat parerea nici despre cafelele macerate, sokate termic, infuzate nici sa nu aud. intr-un fel e trist ca astea au devenit cafele scumpe, iar la noi au inceput sa apara peste tot, cum ar zice americanul: ”it is what it is”. as zice ca imi plac spalatele si in principiu am ajuns sa apreciez si cafelele mai simple, cele de 84-86. ca si preferate ramane etiopia pe primul loc si rwanda pe 2. imbucurator e ca vad din ce in ce mai multe prajitorii, care se deschid.
3.
rasnita: prima rasnita a fost timemore c2, care nu este o rasnita rea, insa are limitarile ei, mai ales la cafele mai dificile, efectiv nu ai cum sa scoti mai mult dintr-o etiopie, inca este rasnita mea de rezerva.
x-pro a fost buna inainte sa o anihileze copii, este o rasnita foarte ok si probabil ar fi fost rasnita mea si azi.
zp6, e cea care o folosesc si azi si nu am probleme. efectiv imi face viata mai usoara, nu conteaza ce cafea e, iese buna, nu trebuie sa te gandesti la dial in si chestii de genul. pur si simplu rasnesti si iese cafeaua buna.la toate cafelele si de obicei primesc 4 diferite/ luna, schimb 1 click in sus sau in jos.
4.
apa: a ramas Izvorul Minunilor, mie cu Bucovina nu mi-a iesit ceva bun. Are alcalinitatea mai mare, 59, dar asta e, nu am de gand sa imi fac apa mea, nici sa dau destui bani pe pliculete si toate cele, plus ca trebuie sa faci rost si de apa 0 si efectiv nu vreau, mi se pare prea mare bataia de cap pentru un pic de castig. din cate stiu eu si papa Hoff ce folosim apa cu alcalinitate mai mare, restul folosesc cam 30-40.
5.
filtre: am incercat si cele normale hario la 100, si cafec abaca si cele medium roast. as spune ca nu conteaza daca ai o rasnita buna. nu stiu nici cu obsesia asta cu sa fie cat mai rapide. mai am vreo 2-3 pachete de normale, dupa care o sa ma gandesc daca trec pe abaca sau raman asa.
6.
cantar: cand pasesti in lumea asta a cafelei vezi ca toate-s scumpe. si vroiam sa raman cu cantarul de la lidl de 50 de ron, pe care l-am verificat cu vreo 10 greutati fiindca am lucrat si in metrologie acum ceva vreme. si indica perfect. dar am zis sa-mi iau un cantar timemore, care are si ceas si e mai rapid. alte functii nu folosesc, nu am nevoie de altceva. bateria tine 2 luni sau ceva de genul, in rest nu am ce sa zic despre el.
7.
ibric sau kettle: il am pe cel de la timemore de 600ml, electric si care are 1000w. il decalcific la 2-3 luni si merge. pentru incepatori ar fi mai bun un fellow stagg fiindca are restrictia aia de debit si se poate turna foarte incet, dar costa dublu. si cu asta poti turna incet numai ca trebuie sa te prinzi. foarte bun, inca merge.
8.
drippere/server/cani: am tot zis ca iau ceva cu ”fund” plat, dar mi-a fost lene. am ramas la v60 cu serverul care a venit la kitul de 100 ron, iar cana a luat nevasta unele generice care-mi plac ca au gura mare.
9.
tehnica: tot 4:6, tot 5 turnari.
10.
temperatura apa: intre 92 si 94, de obicei 93 e cea mai intalnita. am mai zis(chiar inainte de influenceri) ca la brew temperatura nu conteaza asa mult si raman la ideea asta.
In principiu cam asta e dupa un an, imi place sa beau cafea buna, parca si ziua e mai frumoasa dupa o cafea ok. Incerc sa-mi limitez bugetul pentru cafea, cu siguranta nu vreau sa iau cafea mai scumpa. Nevasta a ramas cu clever-ul si cu fortuna, cateodata chiar iese o cafea decenta si asa. Alte lucruri nu as vrea sa cumpar, nu am fomo(fear of missing out), defapt nu prea mai sunt ”pasionat” de cafea cum eram la inceput, mai trag cu ochiul sa vad ce mai e nou, ce mai zice unu-altu si cam atat.
si poza cu umilul meu setup: