Welcome Back Log In Create Account

Noob de noob si sfaturi

Acum vreo 2 ani,  Lyvyoo cauta sfaturi pe softpedia despre casa/apartament asa ca m-a abordat in privat si am discutat. Dupa care a venit vorba de cafea si bietul om mi-a scris despre espresso, rasnite si alte lucruri. Atunci nu prea l-am bagat in seama zicand ca o avea el dreptate dar pare prea complicata toata treaba, pid-uri, espressoare de 2000-3000 ron, rasnite de 1000 de ron, presiuni si toate cele.

Dupa ce au trecut anii, adica 2, am inceput sa ma uit si eu pe la Hoffmann, sau european coffee trip sau altii si am inteles ce vrea sa zica omul. Desi espresso mi se pare inca ceva greu de facut si cu o investitie destul de mare, Am zis ca o sa axez pe ”french press”, cafea la filtru, v60 si aeropress. Nu am luat in viata mea cafea de ”specialitate” sau boabe. Am citit pe forum destul si am dedus ca trebuie sa iau si eu o rasnita manuala. Ok, nu iau Hario, dar as lua Timemore C2, stiu ca multi recomandati Kinu, dar asta e la jumatate de pret si mie nu-mi trebuie pentru espresso(deocamdata)
Cafea buna, pentru zona mea- Arges, am inteles ca ar fi Ecuator si Cafegiu. Ce s-ar potrivi pentru french press sau filtru nu stiu. Eventual daca aveti si vreo cafea care se gaseste in supermarket si e ok.

Deocamdata nu am facut cu v60 si nici cu aeropress dar planuiesc sa le cumpar. am si un ”espressor” cu portafiltru presurizat, dalea gen la 500 de ron, Saeco Poemia HD8423/19, care poate pot sa-l fac cumva sa faca espresso decent daca-i schimb portafiltru si altele, dar cum am mai zis m-as axa pe celalalte deocamdata, baby steps.
zp6/v60 

Reply
La Poemia este simplu (și reversibil) să depresurizezi portafiltrul. Trebuie să îl demontezi și să scoți un arc central care împinge un pin alb, valva efectivă. Cu banii respectivi iei cel mai ieftin tamper de 53mm și câteva pungi de cafea.

V60 cere "goooseneck kettle" și este mai dificil. Aeropress și french press se pot face cu ibricul. În orice caz, e mai important să ai un cântar cu precizie de 0.1g și o râșniță. Dacă ai astea, poți face cafea și într-un borcan.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
Apropo de necesitatea cantarului, am experimentat cu lingura dozatoare de la Aeropress si mi s-a parut acceptabil. Incap aprox 16 g de cafea, Aeropress-ul e gradat (pt masurarea apei), asa ca, pt inceput, bugetul de cantar l-as aloca rasnitei si cafelei :)
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
cantar am. la v60 am vazut ca majoritatea tehnicilor sunt destul de complicate si chiar si cei experimentanti nu obtin aceleasi rezultate mereu, dar ma intriga oarecum. goosneck kattle am vazut ca se foloseste pentru precizie, dar mai vedem pana acolo.

pentru inceput vreau sa vad ce rezultate obtin cu ce am dar cu cafea buna rasnita fresh. daca o sa am chef o sa experimentez si cu poemia si cu espresso. problema mea e ca nu prea as vrea sa dau banii pe o rasnita kinu, pentru ce o sa fac eu cu ea, adica french press, filtru, aeropress si intr-un final v60. timemore e undeva la 330 ron. am citit topicul/topicele unde se faceau comparatii, m-am uitat pe net, am citit s.a.m.d. si stiu ca trebuie sa-ti iei rasnita buna, dar asta era dilema mea sa dau 400-500 de ron in plus sau nu.
zp6/v60 

Reply
Pentru orice metoda de extractie te decizi sau testezi, rasnita este de baza.
Pentru fiecare metoda exista niste temperaturi si un timp de contact dintre cafeaua macinata si apa. Ce crezi ca se intampla daca faci V60 cu macinatura de ibric? [emoji23]
Sau daca incerci espresso cu macinatura de french press?

Problema acum e alta, cand ai bucati foarte fine si bucati normale in macinatura. Reglezi din timp, curgere, cantitate, dar tot vei avea supraextragere la cele fine si cel mai probabil subextractie la cele normale/mari. Prin urmare, gusturi neplacute.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
intr-un fel asta e si dilema. kinu are un pret foarte bun cu reducerea de group, care sper sa fie in toamna. despre timemore am citit ca ar avea un pic de fine, dar nu ceva de speriat. Stiu si ca nu poate rasni pentru espresso, dar eu deocamdata nici nu ma gandesc la asta. Ehh, decizii/decizii.
zp6/v60 

Reply
Varianta care te va costa bani long term este sa cerni din finess. Eu am încercat și pe v60 cu kinu+brew burr și rezultatele au fost foarte ok. Am încercat și cu krinder (care deși are cuțite bune restul nu prea o ajută) și rezultatele au fost destul de bune.
Acum, cafeaua e complexa, la fel și gustul trebuie sa fie asa. Dacă scoți finess-ul, scoți o componenta a gustului. Ce am obținut a fost claritate in gust.
Dacă ești dispus sa scoți 5-10% din cafea cernând finess-ul este foarte posibil sa ai rezultate foarte bune. Oricum trebuie sa testezi cu și fără.
Spuneam ca te va costa long term pentru ca practic arunci 10% din cafea. Într-un an poate cumperi 15kg de cafea la 150-200ron. Deci vei arunca aprox 300ron/an.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
pai asta e partea care imi lipseste, testele. in principiu am inteles despre ce sa vorbeste in ”lumea” asta a cafelei de pe forum. numai ca eu vin de la cafea macinata si filtru de 100 de ron sau french press. deci vroiam sa merg treptat. 

a iesit si timemore c3, nu se vinde prin Romania(din ce am vazut eu), deci trebuie comandat pe ali express, cica ar fi mai consistent rezultatul final ca i-au schimbat forma cutitelor, avand acum S2C. Iau si kinu ca nu e vreo galagie de bani, doar ca phoenix mi se parea cam la fel construit ca c2 si pentru ce fac eu ma gandeam ca nu o sa fie vreo mega diferenta, mai ales acum la inceput de drum.
zp6/v60 

Reply
Din ce știu Phoenix prestează ca și classic, alinierea cuțitelor fiind foarte bună. La restul nu ma pot pronunța pentru ca nu le-am folosit.
Oricum, înainte de toate îți recomand să mergi prin diferite cafenele și sa bei v60, cât mai mult. Ca sa îți faci o idee de ar trebui sa iasă. Nu știu dacă au French press.
Ca o paranteza, vara asta am discutat cu niște prieteni care vroiau sa își ia un French press ca ar fi mai simplu de utilizat. Realitatea e ca v60 nu e cu mult mai complex și mi se pare mai ușor de curățat după. Arunci filtrul, clatesti vasele, aia e. Au folosit carafa de apa ca să toarne. Da, nu e de competiție dar ai rezultate decente. Eu când mi-am uitat kettle-ul am folosit latiera sau alt server de brew.
La FP o sa ai mai mereu finess in cafea și un gust mai "muddy". E mai aproape de cupping, in realitate, dar asta e.

Ca opțiuni viabile ai:
Espro p(ceva) sunt diferențe între ele dar filtrul acela dublu ajuta.
Sau Espro travel dar nu am testat niciuna dintre ele. Ideea este ca ambele pot pleca de la 250ron în sus

Kitul de v60 îl găsești sub 100ron (v60, server, filtre)

Rasnita îți trebuie la amândouă, la fel și cântar.

Ideal kettle pentru v60 dar am folosit și alte metode. Găsești alternative.

După gustul meu v60 e mai pe placul meu.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
French press e cea mai simpla si accesibila metoda de preparat, nu conteaza rasnita, nu conteaza kettle, nu conteaza cum torni apa, poti sa fierbi cu o oala si sa o torni peste, sau cu un kettle electric.

Daca vrei filtrat cu hartie, atunci nu recomand v60 pt ca necesita pe langa kettle cu gat subtire, si cunostinte avansate de preparare, rasnire, ratie, apa, turnare, temperatura si asa mai departe.

Daca vrei filtrare cu hartie atunci ai clever dripper, hario switch, si aici poti sa folosesti o oala sau kettle electric fara gat de lebada, nu conteaza cum torni si se foloseste apa la 100 C deci nu iti trebuie termometru, dai apa in clocot si faci cafea.

In rest ne complicam inutil, cantar se gaseste la 20-30 lei, rasnita ia orice ca nu conteaza cat mai ieftina. Apoi daca esti pasionat iti cumperi scule de mii de lei.

Reply
bun.mi-am comandat clever dripper si aeropress. inca ma mai gandesc la rasnita si la kettle. daca era timemore c3 cumparam, dar asa parca nu as lua c2. de pe ali vine intr-o luna.

deocamdata am de joaca. nu mi se pare asa greu v60, dar o sa vina si el la un moment dat. adica tehnicile de pe net nu pareau grele, acum cand o sa fac eu cine stie ce iese:)
zp6/v60 

Reply
Ai sfaturi bune aici, inclusiv în comentarii.

Reply
merci. instalez si instagram. deocamdata ascult pe youtube prezentarea de la yume a lui Razvan, care e foarte folositoare. naspa cu rasnitele astea. dar probabil o sa iau kinu phoenix. copii si-au luat destule jucarii, sa-mi mai iau si eu ceva:) doar ca o sa fie peste 1-2 luni comanda de grup. 

plus ca incep sa caut cafea care sa fie ok pentru modurile mele de preparare.
zp6/v60 

Reply
(10-08-2022, 14:50)bobitad Wrote: merci. instalez si instagram. deocamdata ascult pe youtube prezentarea de la yume a lui Razvan, care e foarte folositoare. naspa cu rasnitele astea. dar probabil o sa iau kinu phoenix. copii si-au luat destule jucarii, sa-mi mai iau si eu ceva:) doar ca o sa fie peste 1-2 luni comanda de grup. 

plus ca incep sa caut cafea care sa fie ok pentru modurile mele de preparare.

Vezi că erau un Lido si un XeoLeo pe Marketplace

Reply
da linkuri ceva ca eu nu vad anunturile alea cu lido si xeoleo.
zp6/v60 

Reply
ai pe olx 2 kinu si 1 1zpresso, la pret bun.

Reply
https://www.olx.ro/d/oferta/kinu-m47-pho...fRoAA.html
https://www.olx.ro/d/oferta/rasnita-kinu...gkNg5.html
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...light=lido
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ght=xeoleo

Reply
https://www.olx.ro/d/oferta/rasnita-cafe...ga27a.html

Un pret bun la Kinu Phoenix este 650-600, apar din cand in cand pe forum la preturile astea, alea de pe OLX sunt cam scumpe.

Eu as incepe cu Lido.

Reply
multumesc pentru linkuri. nu le vedeam ca erau mai vechi si ma gandeam totusi ca s-au vandut. preturile pentru kinu phoenix clar sunt mari in anunturi, adica pot lua noua la 780.

1zpresso e oarecum decent ca pret. 
xeoleo as cumpara daca ar livra omu si in tara. Clujul e cam departe de mine.
lido la 500 de ron, hmm... stiu ca-s scumpe, dar e de gandit.
zp6/v60 

Reply
citeam despre lido ca se cam uzeaza plasticul ”borcanului” unde se aduna cafeaua si trebuie sa cumperi altul. cica e destul de intalnita problema asta, iar la astea noi vine cu ”catch can” din fer. plus ca mai ziceau unii ca nu ar fi aliniate treburile. mai cercetam.
zp6/v60 

Reply
am ales TIMEMORE C2, nu am avut chef sa iau C3 de pe aliexpress, sa stau sa platesc vama, sa stau la coada si sa ma deplasez doar pentru asta in alt oras. plus ca am zis ca e suficient pentru clever si din cand in cand aeropress.

la nevasta i sa parut mult 300 de ron pentru o rasnita. acum si daca luam rasnita de 3000 de ron nu era vreo problema, dar interesant e cum vad cei din afara ”specturului” asta lucrurile. si pana la urma e o chestie simpla.

am comandat si cafea de la dropbox, pe viitor o sa incerc toate cafelele de la Ecuator si o sa vad care-mi place. ei fiind si aproape de mine. acum na, eu cred ca c2 o sa fie ok pentru ce fac eu si pentru cat de obisnuit sunt eu sa fac diferenta intre cafele.
zp6/v60 

Reply
Apropo de soție, intereseaza-te cat costa niste farduri de calitate. Si alea sunt consumabile. Sau coafor. Sau mobila care nu trebuie neaparat schimbata, ca nu e defecta, dar e 'demodata'. Mii de lei? Sau de euro, depinde de buget si pretentii :)
Mie mi se pare ok ca fiecare sa isi faca niste placeri
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
timemore c2 max am luat si eu la inceput, pentru v60. Sunt foarte multumit de rasnita. Eu mi-am facut un excel cu toate incercarile si note despre rezultat, altfel va fi greu sa reproduci sau sa ajungi la un rezultat bun. Am facut cafea super acida sau amara ... de m-am saturat  :wall:
Din ce am inteles c2 nu e prea ok pentru espresso, pentru ca nu are o plaja prea mare de setari, in rest pare super buna ca raport pret/calitate. 
Succes la joaca ! :)

Reply
Buna ziua! Imi cer scuze, cel mai probabil nu aici trebuia sa postez. As dori sa achizitionez de pe olx un esspresor Gaggia Titanium. Doar ca nu am habar la ce sa ma uit ca sa nu imi iau teapa. Ma poate ajuta cineva? Va multumesc!

Reply
@dragos.stoian nevasta-mea e femeie simpla, nu se regaseste in cele mai sus. probabil a vazut ca sunt ”rasnite” electrice la 50 de ron. si a zis, asta ia manuala cu 300:) dar i-am explicat diferentele si a inteles.
@icounter e bine de stiut parerile unui utilizator. eu o sa fac mai mult la clever dripper si aeropress deci o sa fiu tot cam in zona lui v60. o parere despre cate clickuri, am inteles ca undeva la 20-23. tu pentru v60 poate faci mai putin?
pentru v60 trebuie sa investesc si intr-un goosneck kettle si probabil intr-un viitor apropriat sa-mi iau si un cantar mai okish. am un cantar de 50 de ron deocamdata. m-am oprit pe la hario sau timemore. desi stiu ca sunt si altele.

@gAZisFTW probabil o sa-ti mute liviu postarea. daca nu. mai bine ai face topic aici: https://www.espressoman.ro/forum/Forum-S...-cumparare
zp6/v60 

Reply
cantar: am mai multe ... chinezarii, nu cred ca e musai ceva profi. Le-am testat cu monede (gasesti greutatea precisa pe net) .... si cum unele au variatii de 0.4grame, nu vad nici o problema.
goosneck: la inceput am facut cu un ibric normal, e mai dificil de turnat incet, dar nu e sfarsitul lumii. Smile
In legatura cu clik-urile, e imposibil de spus o combinatie perfecta. Conteaza atat de multe ( reteta, temperatura apei, cat scade temperatura apei pe parcursul retetei, cafeaua, apa etc ) ... 

Eu de exemplu, cea mai buna cafea la v60 cu boabele Etiopia de la dropshot, a fost astfel:
20 gr / 300 gr out, C18 (clickuri), Etiopia Israel Bale Mountain, 94C, reteta: 46gr -> 120 -> 180 -> 240 -> 300 (45 sec intre turnari)
Dar asta nu inseamna ca am gasit eu combinatia perfecta .... aici am ajuns eu. Poate te ajuta sa iti faci o idee macar.

Reply
multumesc de sfaturi. eu deocamdata nu am v60, am zis mai intai sa fac la clever si aeropress. candva o sa-mi cumpar si v60. nu am nici ibric unde sa controlez temperatura. de obicei am 2 moduri, daca cafeaua e arsa las 2 minute sa se raceasca apa iar la cea care o sa vina(milky way de la dropshot care e medium-light) o sa astept vreo 30 de secunde.

tu la v60 probabil folosesti reteta lui Tetsu Kasuia. Oricum, multumesc de sfaturi, cred o sa merg pe la 20-22 clickuri prima data si vad de acolo ce-mi iese.
zp6/v60 

Reply
foloseam un ibric normal + temometrul de bucatarie/friptura  :D
Have fun !

Reply
o venit rasnita, am rasnit si prima cafea. bai baiatule, intradevar, e alta mancare de peste, fata de amareala care o beam pana acum. Deci chiar e o diferenta, acum, ca e espresso, la filtru sau alte tehnici, fiecare cu ale lui. Dar rasnita+cafea proaspata=love

binenteles ca am desfacut-o de tot ca eu dadeam spre stanga ca sa gasesc 0. Dar cu ocazia asta am vazut si ca e simplu de desfacut si pus la loc. Dupa care am dat spre dreapta, s-a blocat si ala a fost 0.

Am mers pe 20 de clickuri pentru clever, cred ca o sa bag 22. Timp cam 3 minute 30 + scurgerea. Apa am lasat-o un minut fata de cand fierbea. Cafeaua a fost geniala, milky way de la dropshot, a iesit dulce si din alta lume. Singurul lucru care l-am observat e ca nu scria data prajirii, zicea ca e undeva la baza pungii, dar nu am gast nimic. in fine nu era asa important, dar daca aveti vreo sugestie unde este, as fi recunoscator. Si asa pana a venit s-a degazat destul, ca a prins weekendul.
zp6/v60 

Reply
In manual ai un ghid al clickurilor? Poti sa pui o poza sau o descriere?

Eu cand am demontat prima data rasnita, n-am stiut in ce ordine sa pun arcul si saiba pe ax, am cautat niste clipuri pe youtube, am date peste James Hoffmann si brusc am descoperit un hobby.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)