17-09-2022, 23:41 (Edited 17-09-2022, 23:48 by bobitad.)
pun man si la 100 si vad ce iese. cu capac recunosc ca n-am facut pana acum. cat despre crusta, ti-am zis, e ditamai subiectul, eu citesc de obicei mult, dar m-am apucat sa citesc si despre cafea, unii zic ca e bine sa tii crusta cat mai mult ca nu se pierde caldura asa usor, altii zic ca e e bine sa lasi crusta ca cica extractia e mai buna asa, desi eu credeam inversul. si vorbim de studii, nu de nu stiu cine care scrie pe internet.
pun aici si tabelul asta, poate ajuta pe viitor, cam ce setari in functie de rasnire pentru diferite rasnite(comandante, c2,ode, baratza: https://tastinggrounds.com/learn/grind-sizes
tu ai zis 25 pe comandante, eu cred ca la 25 pe comandate e 21 pe timemore c2, cel putin din ce zic baietii astia.
Medium-CoarseA medium-coarse grind is somewhat gritty like a rough sand. THINK: Chemex or Clever Dripper Approximate Settings
17-09-2022, 23:48 (Edited 17-09-2022, 23:49 by Darsidius.)
LAsa-le dracu de setari ca fac spume la gura. Macina mai grosier, cum am zis, daca iese amara, macini mai grosier. simplu.
Ca zice timemore sau comandante ca X click ii de presa franceza cui ii pasa? cu ce doza, cu ce cafea, dar si mai important, tu faci immersie, unde macinatura nu are importanta pentru ca nu se infunda brewerul, si daca e grosier nu are importanta ca lasi 7 minute apa pe cafea. Esti prea capos si te prinzi in date, cu ce zice producatorul.
Ia de exemplu rahatul de ODE, producatorul zice sa macini la 4-6 pt brew, si oamenii se plang ca nu pot macina suficient de fin pentru brew la primul model de cutite lansate... daca producatorii ar sti ce fac ar fi bine.
Si ca sa vezi ce face internetul:
Patrick Rolf macina la 35-40 clickuri pe comadante pt 12 grame de cafea cu 200ml apa
Scott Rao macina la 18 clickuri pe comandante pt 12 grame de cafea cu 200ml apa
17-09-2022, 23:53 (Edited 17-09-2022, 23:54 by vlaicu.)
Tabelele sunt pur orientative. Tu ai un gust azi pe o cafea, la o săptămână, din aceeași pungă, e posibil sa fii nevoit sa ajustezi. Du-te spre ce îți place ca gust. După ce schimbi punga si/sau tipul de cafea va trebui sa ajustezi râșnița din nou. Din ce-mi amintesc Milkey Way e pentru espresso. Nu e prăjită chiar light. Vezi ce cauți într-o ceașcă de cafea și încearcă mai multe tipuri de prajeli/boabe.
De la Dropshot etiopiile mi s-au părut tare gustoase pe v60, Mabo, Sloane, Guido (aveau prăjeli pentru filtru odinioară), ai de unde alege.
PS. I-ar mi-a făcut-o Tapatalk, nu aveam postarea lui @Darsidius altfel nu ma repetam [emoji1787]
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
17-09-2022, 23:56 (Edited 18-09-2022, 00:01 by bobitad.)
am inteles man ce zici, eu ziceam sa fac corelarea intre comandante si timemore c2. dar am inteles ideea ta cu macinatul mai gros si timp mai mare.oricum eu experimentez si ajustez.
@vlaicu am si un bale mountain, dar mai astept ca are doar 3 zile. la milky way n-am avut probleme, cafeaua efectiv a iesit super delicioasa, la fel si morning ninja. Cea de la Sloane mi-a dat batai de cap, dar am rasnit-o mai gros si e ok si asta.
pai probabil Patrick Rolf macinand asa coarse, are un timp de extractie mai mare. peste 4-5 minute.
Scott Rao probabil are un timp mai scurt de extractie, fiindca oricum pana o sa curga toata cafeaua aia, rasnita asa fin o sa dureze de 2 sau de 3 ori mai mult decat la celalalt. poate foloseste si apa prima data si dupa cafea.
18-09-2022, 14:42 (Edited 18-09-2022, 14:44 by adiszep.)
(17-09-2022, 16:45)cradun Wrote: @adiszep - cam asa arata senzorul, relativ la kettle. Ajunge doar in partea superioara, se pare ca Stagg e mai inalt decat Hario, pt care e facut termometrul.
@cradun am refacut testul și, la mine cel puțin, rezultatul este același. Ai poze mai jos
18-09-2022, 15:30 (Edited 18-09-2022, 15:55 by bobitad.)
deci a iesit azi si cafeaua de la Sloane buna. aprope de fierbere apa, macinatura coarse, timp 5 minute. mai complexa, mai buna, am simtit si cocosul. era si mai ok, dar am facut-o pentru nevasta si ea pune cafea fara numar, i-am facut-o la 1:12 desi ea vroia 1:10. eu sunt mai normal cu 1:14, 1:15.
in alta ordine de idei, mi-am comandat si v60. nu am inca kettle gooseneck, deci o sa fie distractiv, sa vedem ce iese. ce tehnica e mai iertatoare, deocamdata stiu de 3, hoffman, tetsu si osmotic flow.
Intervin si eu cu experienta mea, fiind intrigat de metoda lui @Darsidius cu Clever-ul.
Pana acum am folosit metoda lui Hoffman cu cafeaua adaugata peste apa la 100C, amestecat sa se umezeasca toata, apoi la min 2 sparta crusta si la 2:30 pus peste server. Rezultatele cu aceasta abordare au fost bune, dar de multe ori nemultumitoare. Rasnire 3.0.0-3.3.0 pe kinu, timp de curgere 45 sec - 1 min.
Am testat intre timp metoda cu cafeaua prima, apa la 100C peste si lasat 7 min dupa care pus la scurs.
Rezultalele au fost din prima net superioare celeilalte variante. Momentan am testat pe 4 cafele, care le facusem anterior cu tehnica "veche" si mai e loc de imbunatire.
Aici am inceput cu rasnirea la 3.5.0 pe kinu si la 2 din cele 4 cafele filtrul s-a infundat si dupa 2 min au ramas aprox 30ml acolo. Deci voi merge si mai grosier.
Dupa aceste prime rezultate cred ca voi ramane la metoda asta, aromele fiind mult mai clare si mai bine definite.
20-09-2022, 09:40 (Edited 20-09-2022, 09:45 by bobitad.)
pentru mine, cel mai bine a iesit cu reteta de la european coffee trip. cu 4-5 minute. rasnit grosier, cam inceput de french press. la 2 minute sparg crusta si astept pana la 4-5. acum am si o cafea mai medium dark. a lui Darsidius merge mai bine cu cele light. apa depinde de prajeala, la cea light e 97 la cea dark 95-96.
hoffman incearca sa faca retete cat mai simple si mai rapide, omul de rand nu are chef dimineata inainte de plecat la munca pentru retete de 7 minute. cel putin asa cred.
poate ne spune si o reteta pentru v60. @Darsidius
la kinu e alta problema cred, dar incearca mai grosier, desi cred ca o sa ai parte de acelasi rezultat cu infundarea filtrului.
apropo voi ce filtre folositi? pana acum foloseam moccamaster, dar raman fara in curand si am luat unele albe tchibo din carrefour, alea erau cele mai scumpe. 8 ron/80 buc.
2 -3 minute dureaza sa curga lichidul dupa 7 minute de asteptare la clever. Asa e reteta, daca o sa rasnesti foarte grosier o sa iasa cafeaua mai fara corp insa dulce. E obligatoriu sa folositi apa la 100C si sa puneti capacul pe clever.
Metoda e defapt un french press de 7 minute cu filtrare, ca sa nu ai silt/mal in cana. Se focuseaza pe dulceata si arome. Nu are aciditatea unui v60. Pentru persoanele care nu suporta aciditate e o metoda foarte simpla, buna si bullet proof, nu poti sa dai gres, pentru ca nu conteaza cum torni, nu conteaza temperatura (dai apa in fierbere intr-o oala) si nu ai nevoie de rasnite sau filtre fancy.
V60 e un pic mai sensibil, sunt multe variabile, chiar daca la prima vedere nu pare. Pentru un brew mai traditional pe v60 recomand standout:
PS: cel mai bun sfat la v60, bagati filtru in con, turnati apa de la robinet in con cu debit mare, si filtru se lipeste total de con. asta e cel mai bun sfat pentru consistenta la v60.
20-09-2022, 11:18 (Edited 20-09-2022, 11:47 by bobitad.)
am facut si primul v60. cu cafeaua de la sloane, guatemala amate. 19-20g la 300 apa, pe la 95-97 sa fi fost. macinat 20 pe timemore c2. cu fierbator de 50 ron. am folosit metoda lui Tetsu 4:6. ma asteptam sa fie dezastru, dar a iesit chiar buna spre surprinderea mea. e greu sa torni cu chestia aia incet, dar m-am straduit. nu cred ca am avut channeling. a iesit cafea tare desi dupa culoare credeam ca o sa fie naspa.
deci pe viitor trebuie un kettle cu goosneck. am gasit un timemore fish de aragaz, de 300ml pe la 135 ron. 300 e cam putin, dar daca imi curat filtru cu apa calda cum zice Darsidius, e destul pentru mine.
Am decis sa nu mai mai zgarcesc la fierbator si am cumparator un Timemore electric. orice as fi facut, cu cele de aragaz si cu termometru, ajungeam la 280 ron. Asa ca am mai plusat 250 si l-am luat pe asta. Am vazut ca are reglarea aia de temperatura cam aiurea cu ”swipe”, dar nu cred ca o sa fie o problema. La Klarestein am citit prea multe plangeri si am zis sa nu-l cumpar.
Pur si simplu imi place foarte mult ce iese pe V60, e ok si pe Clever dar parca e mai multa complexitate pe v60.
23-09-2022, 19:27 (Edited 23-09-2022, 19:30 by alex_b.)
mi-a venit si mie acuma EKG Fellow, ce sa zic, arata excelent , e foarte bine construit, referitor la debit e ca porcu :D nu ma asteptam sa curga asa lent. Deci adios sa il folosesc la alte lucruri decat espresso presa manuala si V60 care voi experimenta in perioada urmatoare.
27-09-2022, 16:03 (Edited 27-09-2022, 16:41 by bobitad.)
a venit si fierbatorul care este foarte misto. singurul lucru care mai trebuie, un cantar timemore si i-am imbogatit pe chinezi, dar nu e ceva obligatoriu. daca e vreo oferta o sa-l iau.
am facut si Bale Mountain de la dropshot, cam dupa reteta lui @icounter. si a iesit super buna. bine, eu nu am facut cu 18 clickuri ci 19 si apa a fost undeva pe la 95-94.5
singurul lucru care nu prea l-am folosit si nu mi-a iesit mai nimic bun cu el, e aeropress-ul dar eram si la inceput atunci.
28-09-2022, 09:15 (Edited 28-09-2022, 09:40 by bobitad.)
revin cu un update, poate e folositor. ieri cand am macinat bale mountain am observat ca am terminat cam repede macinatura, mai ales ca e mai light. alte cafele mai prajite durau mai mult. dupa care observ ca si timpul de scurgere in v60 s-a marit. dupa care simt si un pic de bitter, nu mult, dar simt. caut pe net si observ ca etiopiile, mai ales cele crescute la altitudine mare, produc multe fines.
asa ca azi am rasnit mai grosier si e alta viata. temperatura apei e pe la 96-97 si am incercat sa torn mai incet. cafeaua e foarte interesanta, e diferita destul de mult de ce am gustat pana acum. o sa incerc sa ma joc si cu temperatura apei sa vad ce rezultate ies. as incerca si mai grosier. deocamdata sunt pe 21 pe timemore c2. nu am bitter, am doat o usoara aciditate cred. oricum e buna.
28-09-2022, 19:16 (Edited 28-09-2022, 19:17 by bobitad.)
pare cam la fel ca a mea? as zice ca poate tu esti mai fin un pic. nu e etiopia asta din poza, e o guatemala entry level, ca sa-i zic asa. as fi rasnit-o un pic mai fin pentru v60, dar am lasat-o asa sa vad ce iese. zici ca topeam ciocolata si toffee, a iesit super dulce cu 4:6.
01-10-2022, 10:48 (Edited 01-10-2022, 10:52 by bobitad.)
am observat ca unele cafele au chestia asta, cum se numeste? pleava? si daca chestia asta trebuie inlaturata sau nu? presupun ca e o chestie de calitate? la unii e la altii nu.
Da. Aceea este pleava,
Preferabil este sa nu ajungă în puc dar orice ar zice oricine, daca unuia ii place gustul dat de ea... E liber sa o "consume", nu am auzit sa dăuneze sănătății cumva.
De obicei la procesările naturale mai rămâne ceva pleava,
Eu am o instalație de vânturat aceasta pleavă și o folosesc după ce termin sesiunile de prăjire la toate cafelele indiferent de procesare, chiar daca nu au pleava mai scot boabele fragmentate/zdrobite/ușoare.
(23-09-2022, 19:27)alex_b Wrote: mi-a venit si mie acuma EKG Fellow, ce sa zic, arata excelent , e foarte bine construit, referitor la debit e ca porcu :D nu ma asteptam sa curga asa lent. Deci adios sa il folosesc la alte lucruri decat espresso presa manuala si V60 care voi experimenta in perioada urmatoare.
03-10-2022, 21:58 (Edited 03-10-2022, 22:03 by bobitad.)
incet, incet ajung la multe ore de citit si vizionat chestii. desigur, experimentez pe acasa cu temperaturi si toate cele. defapt am fost placut surprins sa vad ca daca cobor temperatura la un 92 de grade la un medium roast iese mai buna.
dar acum altceva ma macina, mono origini vs blenduri pentru brew. am dat de un tip care zicea ca mono originea se preteaza mai bine pentru brew, iar blendurile pentru espresso. acum, fara sa cunosc amanuntul asta si fara sa ma gandesc pana acum la el, tind sa cred ca asa este. unde am avut single origin, cafeaua a iesit buna si am cam gustat ce note era pe acolo, cu blendurile astea parca a iesit muddy si in afara de o dulceata nu prea am gustat altceva.
1.mi-am cumparat si un cantar timemore black mirror tot alb ca sa fie bine. pe marketplace erau folosite cu 50 de ron mai ieftine ca unul nou si am vazut ca s-au vandut. deci ca sfat pentru altii, la tastecrafters cu reducerea de espressoman sunt ieftine.
2.mi-am pus c2-ul la vanzare, dar vad ca lumea il vrea moca. daca si 250 de ron e mult, habar n-am. oricum, decat sa iau 220 pe el, m-am hotarat sa-l pastrez. e o rasnita decenta, doar ca la naturale, la v60 e mai greu cu ea.
3.am cumparat un 1zpresso x pro din canada, ca nu se gaseste in Europa, pe care am dat vreo 148 de euro(am primit o reducere de 7 euro ca le-am spus ca se tepuisera), transport gratis, a ajuns in 5 zile in Romania. o sa va spun mai multe cand ajunge la mine.
4.am incercat in sfarsit tehnica lui hoffman de v60, am rasnit la 15 pe C2, intr-un fel cafeaua a iesit mai ”tare”, stiam ca tehnicile astea cu agitatie au tds mai mare. destul de interesanta si intensa. dar parca tot 4:6 e iubirea mea si parca imi place mai mult
5.am ramas in pana de idei in termeni de cafea, deci daca ma puteti ajuta, doar pentru brew, in speta v60. eu pana acum am luat doar de la tastecrafters si sloane. tastecrafters pentru filtru au in mare etiopii multe(si parca as mai schimba), am mai incercat si niste sud-americane din care o columbia a fost buna, guatemala si brazilia nu prea mi-au placut. ecuator sunt de la mine din zona, deci poate incerc si de la ei ceva.
6.pe viitor as cumpara si un kalita. dar deocamdata sunt ok
Eu o folosesc cu 1zpresso k-plus si imi place, pot sa extrag fain inclusiv Gesha prajita light. Folosesc apa preparata SCA dupa reteta postata de mihai la raionul de ape.
sa-l stapanesti sanatos. xpro-ul meu e un kplus cu ”burr” de 40 vs 48 (aceeasi geometrie)si fara recipient cu magneti. in rest are noul ”guler” care face ajustarea 0-ului foarte usoara. are kyle rosweel si alternative brewing review.
cat despre Matt, cel care a folosit kinu sa castige wbc, a folosit tot tehnica 4:6 a lui Tetsu, daca te uiti la comenturi si zice lumea. sunt 5 turnari a cate 60g, cu 1:15. eu prima turnare o fac de 50-51.
oricum vroiam recomandari de cafele pentru v60(nu retete, dar multumesc), mentionand ca am luat decat de la 2 magazine si bazandu-ma ca voi stiti mai multe.
01-11-2022, 22:22 (Edited 01-11-2022, 22:42 by sorinetta.)
Scuze, am citit incrucisat. Din Romania, ultima cafea de fitru (pentru puristi, adica prajita foarte, foarte light) a fost de la Yumme, o Geisha. Cea mai faina extractie a fost dupa doua luni de la prajire.
a venit si X PRO. foarte repede, de pe 26 pana pe 02, tocmai din Canda.
Ca si pareri la a 2-a cafea, e mai clar si mai usor de rasnit cu el. Efectiv e ca si cum simti boabele cum se sparg pe C2. deocamdata probez grade de rasnite. Tipii din Canada, de la roguewavecoffee mi-au dat o punga cu cafea mai veche ca sa-i fac ”seasoning” si inca 2 mici pentru degustare. Super multumit de toata afacerea, din pacate nu mai functioneaza codul de transport gratuit:(