Espressoman infocat
Mioveni
22-08-2022, 13:40
(Edited 22-08-2022, 13:54 by bobitad.)
uite aici si cum se asambleaza la loc:
https://www.youtube.com/watch?v=R9wNqbKQh0E
ai aici un overview unde zice si setarile:
https://www.youtube.com/watch?v=I3NaBQavcWQ&t=197s
din cate am vazut azi nu prea merg pozele, zicea liviu ca rezolva.
dar la ei in pamfletul ala zic:
5 blades 6 blades
espresso 10-14 8-9
pour over- 18-24 16-22
french press 25-27 23-25
cred ca ale noastre au 5? cred ca e 6 o fi pentru e&b. habar n-am, eu m-am bucurat ca are regjalul din fier ca cele de dinainte erau din plastic si se rupeau. hoffman pentru clever cred ca razneste mai fin(medium-fine), cred ca poti incerca 16-18, dar am observat ca el cam la toate rasneste mai fin.
zp6/v60
Espressoman infocat
Bucuresti
Eu am aceleasi indicatii la Chestnut Slim, ma intrebam daca este vreo diferenta. Arcul meu este un pic diferit si mi s-a parut mai corect sa introduc intai arcul si apoi saiba. Am impresia ca nici nu conteaza.
Am cutitul cu 5 varfuri, ca cel din primul clip. Foloseam 10-11 clicks pentru espresso (am folosit-o cateva luni cu Poemia). La reteta lui James Hoffmann de Aeropress (12g cafea, 200g apa) am folosit 15 clickuri. Pentru V60 am folosit intre 16 si 22 de clickuri, in functie de doza. Toate astea sunt pentru cafele mai light decat Milky Way.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
Espressoman infocat
Mioveni
ai acelasi cutit ca al meu, la slim plus au schimbat, vad ca pe spate arata setarile pentru cel cu 5, deci ala cred ca e. e bine de stiut setarile tale, ba chiar vroiam sa-mi fac un aeropress, cum functioneaza rasnirea in functie de doza? ca-s tare curios. asta inca nu am inteles-o.
zp6/v60
Espressoman infocat
Bucuresti
Pentru fiecare 3g de cafea în plus adaugi 50g de apă și un click. Evident regula asta are limite și nu funcționează bine la extreme.
Aeropress și Clever oferă posibilitatea unei extracții hibride, la început infuzie și apoi filtrare (percolation). La infuzie nu prea contează gradul de măcinare și nici timpul de contact. În faza de filtrare, măcinătura fină încetinește procesul și introduce probleme (amăreală și/sau astringență). Însă măcinătura prea groasă nu extrage suficient cafeaua, mai ales când timpul de contact este mic (sub 2 minute).
Espressoman infocat
Mioveni
am inteles. help un pic cu aeropress, mie imi iese foarte slaba cafeaua. am facut cu 14g/200 ml. nu stiu de ce parca jumatate din cafea se scurge inainte sa imping, folosesc reteta lui hoffman. pe c2 am mers cu 17 clickuri.
zp6/v60
Espressoman infocat
Mioveni
cred ca o sa rasnesc mai fin si vad ca secretul e ca dupa ce introduci chestia aia sa ridici un pic de el ca sa creezi vacum. plus ca trebuie sa-l pui lateral cumva ca sa nu creezi presiune, ca aici pierdeam eu mult. uff, tehnica tata!
zp6/v60
Espressoman infocat
Mioveni
30-08-2022, 22:00
(Edited 30-08-2022, 22:16 by bobitad.)
A venit si a doua punga de cafea de specialitate, de data asta de la Sloane, Guatemala Amate, chestia care e la reducere pentru esspresomani. Ce sa zic, yummy, yummy! Intre ea si milky way de la dropshot cred ca as alege-o pe ea. Totusi cred ca trebuie sa mai scad din temperatura, desi a iesit delicioasa din prima. Daca aveti vreo recomandare, va raman recunoscator.
In alta ordine de idei, as vrea sa iau un goosneck kettle. Am gasit de la timemore, asta:
https://www.tastecrafters.ro/kettle/fier...-1836.html
si as lua si un termometru pentru el, asta:
https://www.tastecrafters.ro/categorie-p...e-alb.html
Credeti ca lucrurile astea-s cat de cat ok, nu-mi trebuie sa fie super mega-extra calibrate, ca nu fac espresso. O sa-l iau mai mult pentru v60, ca m-as baga sa experimentez si acolo.
zp6/v60
Espressoman infocat
Bucuresti
Dacă ai luat punga de 1kg, ar trebui să o împărți în 3 sau 4 containere ermetice (eu refolosesc pungi de 250g).
Fierbătorul de 300ml e bun pentru doze mici, dar poate ar trebui să te uiți la unul mai mare ca să acoperi mai multe situații, cum ar fi V60 mărimea 02 cu 30g de cafea și 500ml de apă pentru 2-3 persoane.
Espressoman infocat
Mioveni
30-08-2022, 23:22
(Edited 30-08-2022, 23:24 by bobitad.)
multumesc de sfaturi, nevasta-mea e inca in concediu de crestere pentru al 2lea copil si cam bea cafele, copii sunt treaba serioasa:). deci ma gandesc ca punga de 1kg, o sa ne ajunga 3 saptamani. vazusem pe topicul de pastrare a cafelei asa ceva, dar e mai ieftin cu pungi:
https://www.tastecrafters.ro/travel/reci...emore.html
la fierbator ma gandeam si eu sa-l iau pe cel mare, dar eram in dilema ca unii zic ca se cam pierde caldura, folosing un kettle electric si transferand in goosneck. aici vroiam sfatul cuiva si mai mult despre cat de precise or fi termometrele alea.
zp6/v60
Aero...
Bucuresti
De ce sa iei fierbator si gooseneck…?
Sunt gooseneck care incalzesc apa, inclusiv cu setare temperatura. La Klarstein e unul decent, parca 260…? Am unul de 4-5 ani, merge brici.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Mioveni
31-08-2022, 10:49
(Edited 31-08-2022, 10:53 by bobitad.)
ma gandeam si eu la Klarstein, vazusem la cineva in semnatura si am zis ca ala ar fi alesu. Dupa care citisem chestii pe net despre el si parerile sunt impartite. Asa ca ramasesem la Timemore si Hario Buono, vad ca in Europa se aduce cele fabricate in Japonia care ar fi mai calitative. Mersesem pe Timemore ca la asta puteai sa-i cumperi si termometru.
Chiar, la v60 se tine temperatura constanta? sau pur si simplu incepi de la 94 de grade si pana termini nu-l mai incalzesti?
zp6/v60
Aero...
Bucuresti
Klarstein are gatul semnificativ mai subtire ca Hario si te ajuta. Si Hario e fara incalzire, ai nevoie de un fierbator un plus.
Ai si setarea temperaturii (eu il pun la 90 grade si se duce in 93-94, depinde de temperatura din casa si de volumul de apa).
Nu poti incalzi intre sesiunile de turnare (vorbim de 20-30s maxim, risti sa se incalzeasca prea tare).
Insa e OK pentru o cafenea unde sa pui apa in kettle si sa fie disponibila la temperatura setata, de pilda. Acasa unde uzual faci o singura sesiune nu prea ii vad rostul.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Mioveni
14-09-2022, 11:06
(Edited 14-09-2022, 11:07 by bobitad.)
vazand preturile obscene de la echipamentele de cafea. am zis sa fac un test cu cantarul meu de la lidl, care nu are zecime de gram. am lucrat si in metrologie o perioada asa ca m-am dus cu greutati etalonate. spre surprinderea mea e chiar bine:
1.la 10g=imi arata tot 10
2.la 20= 20
3.la 50=50
4.la 100 tinde spre 101
5.la 200 imi arata 201.
6.la 400-402
7.la 1000g=1005g
Eu nu fac espresso asa ca e ok pentru brew. nu conteaza 2 grame de apa in plus sau in minus. acum nu prea pot cu kettle, as lua de aragaz cu termometru, dar cred ca merg pe kleberstein garcon, care e 200 ron. am inteles ca nu prea e precis, dar na, nu fac chimie sa-mi trebuiasca la a 5-a zecimala.
zp6/v60
Aero...
Bucuresti
Pentru usurinta as merge pe ala electric de la Klarstein. In cateva sesiuni te prinzi care e temperatura si o setezi din start.
Eu il pun pe 90 si torn cu 93-94. Mi se pare decent pentru o utlizare/zi.
Espressoman infocat
Mioveni
am si eu cateva intrebari de noob:
1.prima mea cafea era cu bob mare, a 2-a cafea era cu bob mic. conteaza bobul in brew? trebuie sa macini altfel pentru el?
2.cum e cu omniroast la brew, ca mi se pare ciudatel. am tot schimbat macinatura, temperatura apei, iese cafea decenta, dar parca lipseste ceva.
zp6/v60
Espressoman infocat
Bucuresti
Am putea sa facem o analogie cu afinele. Diferenta intre marimea boabelor este similara cu afinele de cultura fata de afinele salbatice. In muntii din Etiopia, cafeaua creste asa cum cresc afinele salbatice in muntii Carpati. In mod intamplator, boabele mici din Etiopia se sparg diferit la rasnire fata de alte boabe si rezulta multe fines. Acum 100 de ani, marimea era considerata un criteriu de calitate si inclusiv in ziua de azi unele loturi din Africa inca mai au pe eticheta AA, AB, BB, etc. (sau Columbia Supremo). Marimea este importanta la prajire, pentru ca boabele de marime diferita absorb caldura diferit, astfel pentru utilizatorul final conteaza mai mult uniformitatea marimii.
Cat despre omniroast, poate ar trebui sa scazi putin temperatura si sa rasnesti mai gros, dar depinde de cafea. Nu trebuie sa te temi sa ne spui ce cafea ai incercat.
Espressoman infocat
Mioveni
pai prima mea cafea de specialitate a fost milkyway de la dropshot. am rasnit 20 de clickuri pe timemore c2. asta e un fel de medium-corse. nu am termometru, asa ca de la punctul de fierbere asteptam 1 minut si cafeaua iesea buna. bobul era mare.
a-2-a a fos Guatemala Amate de la Sloane, bobul era mic, am incercat cam de toate, pana la urma cea mai buna a iesit cu rasnire mai groasa si temperatura mai mica. a cam disparut din amareala, dar a cam disparut si din complexitate. aftertaste-ul era dulce totusi.
ambele au fost facute pe clever dripper.
zp6/v60
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
15-09-2022, 15:25
(Edited 15-09-2022, 15:29 by Darsidius.)
Probeaza asa:
Rasnire grosiera- aproape de sare grunjoasa nu chiar super grosier dar grosier, sa nu fie pulbere multa.
Pune cafeaua prima in clever, toarna apa la 100C peste pana la ratia dorita (eu folosesc o ratie de 1:17 -20g.340g) dar iti recomand sa ramai la 1:15 pt ca iese cafeaua mai intensa poate asta cauti, deci de exemplu 20 g in 300g apa la 100C (nu iti fie frica).
Lasa cleverul la stat 7 minute, si apoi il pui pe server si deschizi. o sa curga in peste 1 minut max 2 minute. Vezi ce iese, insa prima data pune cafeaua, nu apa, ca iese altfel.
Macinatura trebuie sa fie echivalenta cu ce scoate kinu pe la 3+3 sau comandante pe la pe la click 25:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1...1897748170
Daca iti iese cafeaua amaruie dupa ce faci asta, inseamna ca apa nu e buna, ori macinatura e prea fina. Daca e asa, mai scade din 7 minute la 6 si vezi ce gust are.
Espressoman infocat
Bucuresti
Am luat și eu 1kg de El Amate vara asta, însă am făcut doar de vreo două ori aeropress cu ea și nu mi s-a părut grozav. În schimb, espresso a fost peste așteptări.
Încearcă cu apă cât mai fierbinte și cu o doză puțin mai mică, mie mi s-a părut o cafea mai greu de extras.
Espressoman infocat
Mioveni
15-09-2022, 18:45
(Edited 15-09-2022, 19:21 by bobitad.)
@
Darsidius o sa incerc si asta. cu milky way nu am avut probleme. cafeaua iesea dulce fara gust de bitter si foloseam 1:15. vad ca 25 pe comandante pare sa fie cam 25 si pe timemore. adica mai spre french press.
@
adrian1 pe El Amate eu peste 1:13-13.5 nu prea sar ca mi se pare ca e foarte slaba. mai zicea cineva ca pe alta cafea de la Sloane espresso a iesit bine, dar pe brew a fost dezastru.
eu asa am tot citit despre cafea in ultima vreme. dar vad ca lumea se contrazice cum sa rasnesti cafea mai light vs cea medium-dark. adica un barista care e si prajitor rasnea light-ul mai coarse si dark-ul mai fin.
adica o gheisha light avea pe timemore 23-24 si una dark pe la 21. si multa lume zicea ca invers e mai bine.
alt subiect e cel de bloom, unii fac asta cu light roast pe clever, altii zic ca e immersion deci e degeaba.
zp6/v60
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
16-09-2022, 11:58
(Edited 16-09-2022, 11:59 by Darsidius.)
La imersie nu poti extrage cat extragi la drip in 2-3 minute, de asta reteta lui hoffman nu e buna, adica e okay pt inceput si nu cu cafele ultra light.
Daca citesti pe blogul lui Jonathan Gagne la reteta de aeropress el lasa 10 minute si apoi apasa lent. Eu am gasit ca 7 minute imi ajunge. Sub 6 minute se simte slaba extractia, singurul mod in care pot face sa functioneze e sa rasnesc mult mai fin si sa termin in 3 minute dar cafeaua iese cu defecte, subextrasa. Tot Jonathan foloseste la preprarea de zi cu zi un delta presser modificat care e un fel de tricolade doar ca extrage in 7-10 minute, ca si mine.
Experimenteaza si vezi ce iti place tie, nu ce zice x sau Y sau eu. nu are nimeni dreptate, si ce citesti pe net despre cafea nu e universal valabil, trebuie sa filtrezi si sa experimentezi, ca in final despre asta e cafeaua, drumul tau de a face o cafea mai buna, sau cum iti place tie. Nu e ca respecti reteta X la perfectie, cand nici macar nu ai aceasi cafea ca X, nici macar aceasi rasnita calibrata si aliniata la fel, si nici macar aceasi apa, deci ce rost mai are sa respecti retetele la juma de gram sau la secunda>?
Retelele la cafea sunt in linii mari, se ajusteaza dupa preferinte:
cafeaua iese slaba? atunci mareste timpul de extractie sau scade ratia daca prima nu a rezolvat-o
cafeaua iese bitter?amara? vezi sa nu cumva confunzi cum o fac multi aciditatea din cafea cu amareala. Amar este ceva ars, toxic, cand manci paine arsa ala e amar, cand manci ceapa arsa, ala e amar, cand manci un mar si ai aciditatea aia care te faci sa inchizi ochii ala e acid, nu e amar. daca asta e problema atunci nu mai cumpara single origin din tarile unde ai aciditate, cumpara cafele cu aciditate scauta, brazilia, guatemala, blenduri, java, indonezia.
daca iti iese cafeaua prea extrasa, sau nu distingi note multe in ea, inseamna ca faci aceasi greseala ce am facut-o toti, si eu mult timp, am macinat super fin - ca asa extrag mai mult- total fals. Daca macini super fin ca sa extragi mai multe, nu faci altceva decat sa supraextragi compusii care se extrag usor si acei compusi o sa-ti acopere din ceilalti compusi mai subtili (floral, fructat) asa ca o sa ai o zeama densa, cu gust dulce, si o ciocolatica, si cam atat. Nu e nimic rau in asta, dar daca pe punga sau macar la miros la rasnit cafeaua are mai multe inseamna ca nu scoti tot din ea. De asta zic ca trebuie sa te joci cu retetele si sa vezi ce iti place cu exactitate.
Iar daca o sa te impinga curiozitatea si mai mult, cu orice ocazie mergi si incearca, probeaza, vorbeste cu oameni si bea de la ei si alte cafele, preparate de altii, doar asa poti sa vezi moduri noi si sa ai gusturi noi. Pentru ca daca bei doar ce faci tu, nu o sa-ti extinzi deloc perceptia pt gust si o sa bei mereu cam aceasi chestie.
Espressoman
Bucuresti
16-09-2022, 14:39
(Edited 16-09-2022, 14:40 by cradun.)
Am aflat si eu de curand de j.gagne. Chestii interesante.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Espressoman infocat
Mioveni
16-09-2022, 18:57
(Edited 16-09-2022, 19:29 by bobitad.)
multumesc @
Darsidius. o sa mareasc timpul pe clever. eu mergeam pe undeva pe la 5 minute. apropo tu mesteci sau agiti sau ceva? eu mai obisnuiesc sa mai mestec cu lingurita dupa ce turnam apa. se face crusta aia si am zis ca amestecand e mai ok.
am intrat si pe blogul lui Jonathan Gagne, multa informatie. o sa ma apuc si eu de citit.
in alta ordine de idei mi-au venit 3 cafele. una mai light, una medie si una mai medie dar mai spre dark. am inteles ca se pot consuma mai repede cele prajite mai mult, la mine face 3 zile, maine. e ok?
zp6/v60
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
Nu amestec nimic din moment ce torn apa peste cafea si nu invers.
Espressoman infocat
Mioveni
17-09-2022, 16:02
(Edited 17-09-2022, 16:11 by bobitad.)
am incercat reteta cu 7 minute si macinat mai gros. am bagat 23 de clickuri. cafeaua a iesit cred ca un pic supraextrasa dar buna, un pic amara dar nu sfarsitul lumii, iar pe final se simteau notele mai ok. i-a placut si la nevasta.
cred ca o sa scad timpul la 6 minute si ar trebui sa fie ok.
astia de la timemore zic asa:
pour over- 18-24
french press 25-27
in alta ordine de idei, dupa ce torn apa, eu tot mestec un pic ca mi se pare ca se ridica macinatura sus si nu sunt ude toate boabele(de obicei fac o portie cu 250g apa/18g boabe). poate am ceva la caput, dar asa mi se pare, inteleg ca unii lasa crusta aia asa, altii o sparg mai repede, altii la final, altii deloc.
tot ma uitam la kettle-uri si ma dispera, nici acum nu stiu ce sa aleg, eu sincer as alege de aragaz, astept 2 minute in plus dar imi pare ca am mai putine batai de cap. feelow stag de aragaz e 400 ron cu termometru inclus, iar timemore ajunge la 270 cu termometru cumparat separat. mai bagi 10% reducerea si ar fi decent.
asa cu klarestein am citit tot felul de povesti de calitate. nu ma ingrijoreaza problema de calibrare ca stiu pe cineva cu termocupla si pt100 si imi notez valorile si aia ramane. doar ca parca nu-mi inspira incredere si calitate pe termen lung.
ahh si ma mai enerveaza ca v60 se gaseste in putine magazine. la fel si filtre moccamster pentru clever, dimensiunea 4. bine, filtre de clever pot gasi pe toate drumurile, dar am inteles ca astea erau mai ok.
zp6/v60
Espressoman
Bucuresti
17-09-2022, 16:25
(Edited 17-09-2022, 16:27 by cradun.)
Nu lua 6 sau 7 min ca reteta finala. Eu, de exemplu, nu ma impac cu apa la 100 de grade si peste 3 min pt decaf-ul pe care il beau acum, la 92 de grade in 2 min 30 s e perfect :)
Cu kettle nu stiu ce sa iti zic, dar pt mine usurinta in utilizare e importanta, asa ca orice kettle electric cu reglare de temperatura ar trebui sa fie ok.
De exemplu, la Stagg e diferenta de 2 grade intre partea inferioara, unde e senzorul de temp, si partea superioara, unde am ajuns cu sonda termometrului. Dar in nici un caz asta nu e un dealbreaker, oricum apa in spout vine din partea inferioara. Ca mai pierde ceva temperatura pe drumul de iesire din spout, la fel, nu mi se pare ca e ceva de neacceptat.
Espressoman infocat
Mioveni
pai n-am luat 6 minute reteta finala. eu mergeam pe 4, am incercat si morning ninja de dimineata si milky way si au iesit ok. dar am zis sa incerc si ce a zis @
Darsidius. la fel si cu apa, nu am turnat cu 100 ci probabil undeva la 94. pana am curatat filtrul, pana am pus cafeaua si am facut ”patul”, a mai scazut ceva.
problema nu cred ca era neaparat timpul ci rasnita mai degraba. probabil timemore c2-ul meu care e de 4 ori mai ieftina ca un comendante si de vreo 3 ori decat un kinu phoenix, are probleme cu macinutara mai light si cu boabele mai mici, in sensul ca produce multe fines, de asta trebuie sa rasnesc mai coarse. la astea mai medium-mediu-dark rasneste ok, pe la un 20-21.
zp6/v60
Espressoman infocat
Deva
(17-09-2022, 16:25)cradun Wrote: Nu lua 6 sau 7 min ca reteta finala. Eu, de exemplu, nu ma impac cu apa la 100 de grade si peste 3 min pt decaf-ul pe care il beau acum, la 92 de grade in 2 min 30 s e perfect :)
Cu kettle nu stiu ce sa iti zic, dar pt mine usurinta in utilizare e importanta, asa ca orice kettle electric cu reglare de temperatura ar trebui sa fie ok.
De exemplu, la Stagg e diferenta de 2 grade intre partea inferioara, unde e senzorul de temp, si partea superioara, unde am ajuns cu sonda termometrului. Dar in nici un caz asta nu e un dealbreaker, oricum apa in spout vine din partea inferioara. Ca mai pierde ceva temperatura pe drumul de iesire din spout, la fel, nu mi se pare ca e ceva de neacceptat.
![[Image: uccg7zP.jpg]](https://i.imgur.com/uccg7zP.jpg)
Eu am măsurat cu termometru taylor și n-am văzut diferența între zona de jos, de la senzor și partea superioară. Am testat și la 92 și la 94 grade… mai testez o data :)
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
Espressoman
Bucuresti
17-09-2022, 16:45
(Edited 17-09-2022, 16:46 by cradun.)
@
adiszep - cam asa arata senzorul, relativ la kettle. Ajunge doar in partea superioara, se pare ca Stagg e mai inalt decat Hario, pt care e facut termometrul.
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
Va e frica de 100C dar Rao, Gagne, Lance, Hoffy toti fac brew cu 100C.
Si eu faceam ca voi inainte brew cu 92-94C, la 100C obtin mai multe in clever. si cand fac clever sa fie capacul pus o sa intelegeti de ce cand beti cafea facuta cu clever cu capac pus si apa la 100C peste cafea.
Cand torn apa peste cafea, o agit de ii sar ochii, la ce sa mai amestec cu linguri>? O si la 7 minute, crezi tu ca in 7 minute nu se umezeste toata macinatura?
La v60 amestec dupa prima turnare pana jos, pentru ca in varful de con apa nu se duce decat dupa 30 sec, este filmare pe youtube cu jumatate de v60 sectionat lipit pe o sticla, si se vede ce se intampla cu conul de jos indiferent daca torni de sus, de jos, multa apa sau putina.
Daca ti-a iesit cafeaua amara in 6 minute, macina mai grosier, pana nu mai ai amareala. Crede-ma, asa se face cafeaua, mai grosier, nu mai fin. Mai fin aduce gust prost in orice, espresso sau brew. Marea problema a tuturor e ca extrag putin din macinatura grosiera, insa daca impingi extractia in cazul de fata cu 6-7 min imersie si apoi 1-2 min de drip nu mai ai cum sa subextragi.
Asta e motivul pt care fellow steeper si acum clever cu capac are mai mult decat un v60:
https://www.instagram.com/p/CijdpD2JqMA/