Welcome Back Log In Create Account

Motorizare rasnite manuale

Hai ca e de bine. Trebuie centrate bine piesele si pus picioare de silicon sub baza ca sa nu intre in rezonanta.

Exista flex si miscare in ea dar tine. Daca va apucati faceti bine sa aveti suruburile de dimensiunile care trebuie, neamtul care a facut proiectul e foarte fix la cap, nu poti sa folosesti suruburi mai lungi, ori mai scurte, trebuie la fix. eu le-am taiat.

Am vazut ca in timpul rasnirii pt filtru scade turatia se si aude insa nu stiu la cat. Daca ar scadea spre 150 rpm ar fi perfect.

Dezavantaj: sa schimbi gradul de macinare.
[Image: s8hvkGk.jpeg][Image: WCoapfP.jpeg][Image: 4z3CrPv.jpeg]
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Excelent arata !
Nu am crezut ca un motor asa mic va face fata.
Eu ma gandeam la un motor de stergator de parbriz, dar daca merge asta micu, de ce nu ?
Felicitari !
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Poti intercala intre sursa DC si motor un variator tensiune PWM, gasesti si local, nu trebuie sa astepti china.

https://www.sigmanortec.ro/Driver-PWM-5A...p209662355

Si mai bine ar merge un regulator cu senzor magnetic hall, care sa iti fixeze turatia, sa nu mai varieze in sarcina.

Reply
(04-09-2024, 00:29)Darsidius Wrote: Am rasnit 5 g de proba si merge, cold start.

https://www.youtube.com/shorts/nvyyBWzGGU4

Surprinzator de silentios motorul in acea carcasa-suport printata. Ma asteptam la o rontaiala deranjanta si mai multa batzaiala a intregului ansamblu chiar si atunci cand nu este in sarcina Sick.
Se poate un short cu 5-10g de boabe?

Reply
6.3 g de boabe prajite omni spre mediu (nu eu le-am prajit) cutit brew reglat unde fac eu v60. In mod normal nu torn cu prostia aia de inox, am o tava tip comandante pt boabe. 

https://www.youtube.com/shorts/zoWd0xsG8Iw

Reply
Azi dimineata cu 25g de columbia super light (the picky chemist filtru e 122-125 culoare). Asta a mea are 125 (numere mai mari=mai light) s-a blocat de 3 ori in 25 grame. A trebuit sa dau cu spatele pt 1 sec si apoi iar in fata.

Deci pt mine trebuie un motor mai strong.

[Image: dq2OGTf.jpeg][Image: JPPqajD.jpeg]

Reply
Azi am observat ceva. Cred ca se blocheaza din cand in cand daca merge kettle-u, e posibil? la iesirea din sursa cand nu mergea kettle arata 24.3V insa cand merge kettle. (brewista cred ca are 1.3 sau 1.5KW) se poate sa fie tensiunea un pic mai mica?

Reply
In priza este sigur mai mica, cam cu 3-4V imi scade mie cand trag un kW, fie ca e boiler sau prajitor.
Dar asta nu ar trebui sa se simta prea puternic in iesire, stabilizarea unei surse cum ai tu este tipica de 5%, adica 200mV scadere la iesire cand reteaua scade cu 4V.

Reply
Okay am incercat k2+kinu brew burr pe motor. Nici vorba.

Pe k2 asa cum am zis desi are cutitul interior de kinu, iti trebuie forta sa macini pt ca are feeed rate mare. In 15-18 sec termin 15-20g la macinatura de brew pe k2+kinu pob.

Pe kinu+pob macin aceasi doza in 35-50 sec. Si oricum simt la mana ca pe k2 trebuie sa pompez cand dau la maner. Deci din start motorul asta este exclus pt espresso sau cutite agresive. Acum sa vad cum fac sa obtin un pic mai mult cuplu la kinu+pob sa o fac sa mearga. DAca dau boabele incet nu se blocheaza, ma gandeam sa-i inserez piese printate sa aiba bean feed doar pe o parte, sa intre doar 2-3 boabe la cutite odata.

[Image: IdHvJLg.jpeg]

Reply
Angrenare motor pas cu pas, alimentare cafea bob cu bob… [emoji23]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Se poate mult mai rau.

Priveste:

https://youtu.be/t0DJV3XgGeU?t=95

https://coffeeadastra.com/2021/04/14/pul...sso-shots/

Reply
Alt motor, cu gearbox strict pe turatia ce o doresti.
Acum ai 267 RPM, daca iei unul de 67 RPM vei avea cuplu de 4x mai mare.
Si variatia de turatie va fi mai mica in sarcina, avand atat rezerva de cuplu.

Ideea ca un stepper ar avea cuplu mai mare e o himera.

Reply
@Darsidius, ce se intampla cu prinderea motorului si colierele-suport ale rasnitei atunci cand se blocheaza? Raman fixate ferm pe profilul din aluminiu sau torsioneaza?
Daca observi elasticitate in prinderi inseamna ca varful de putere de care motorul e capabil, e absorbit de intreg ansamblul si un motor mai puternic nu ar face decat sa scoata la lumina veriga cea mai slaba.
Comparabila poate fi o masina cu suspensie sport vs una cu suspensie moale.
Motorul+transmisia celei rigide vor transmite tot timpul puterea la roata mult mai eficient si plecarea va fi mai rapida.

Reply
Ce bine ar fi sa adaptez un motoras electric la Comandante. Rulmentii nu s-ar mai fi uzat asa mult. Vad ca se fac incercari pe aceasta tema: mult succes!

Off topic
Am o bormasina DeWalt si o folosesc la rasnit. Axul rasnitei are frezat un hexagon de 5,5 mm, imi trebuie un adaptor tubular dar nu gasesc.
Comandante C40 MK4 - Liquid Amber, ibric cupru placat cu argint- SOY

Reply
Credeti ca pot face ceva cu asta? pretul e mic:

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?...=289200186

https://trampaboards.com/trampas-own-160...26298.html

NVM ca nu merge alimentat direct cu voltaj, ii trebuie controler.

Reply
Nu numai de controller e buba, dar 160 kv nu inseamna RPM, ci ture per volt
Alimentat la 10V va avea 1600 RPM.

Reply
Not good, imi trebuie 100-150 rpm preferabil, si asta de l-am luat stiam ca are 267 rpm (mult)dar stiam ca scade turatia in sarcina.

O sa ma uit sa aduc o solutie de fixare a rasnitei mai solida (niste cauciuc pe corpul rasnite si apoi stransa mai bine). Si dupa daca se blocheaza si asa, un alt motor la mai putine rotatii cu un cuplu mai mare. Faza e ca sunt foarte aproape sa functioneze.

Cafeaua asta ultima de azi Ecuador Pepe Jijon naturala sidra culoare 125-126 (super super light).

Reply
(02-09-2024, 17:03)sorinetta Wrote:
(02-09-2024, 15:51)Darsidius Wrote: adaptor 3d printat plin

Denis, iti recomand sa te uiti putin la partea cu infill 100% aici sau alte surse:
https://www.youtube.com/watch?v=AmEaNAwFSfI

Ai grija ca dacai scalezi piesele pe Z cum am facut si eu, iti modifica si gaurile de la suruburi, le face ovale. 

Am fost azi in magazin brico si am luat suruburi m4 x40 si saibe autoblocante. Am si banda izolatoare dar si niste mansoane de cauciuc/latex pe care le pun intre rasnita si inelele de strangere. Am reprintat azi inelele de strangere din PETG in loc de PLA, si cu 6 pereti in loc de 4 si infil mai mare.

O sa fixez rasnita bine de tot maine de cadru 2020 de aluminiu si apoi mai vad ce se intampla. Mi-a mai venit o idee, cand rasnesc cu mana, daca inclin rasnita la un 30-45 grade  se rasneste mult mai usor, feed rate redus.

Reply
(06-09-2024, 17:15)Darsidius Wrote: Se poate mult mai rau.

Priveste:

https://youtu.be/t0DJV3XgGeU?t=95

https://coffeeadastra.com/2021/04/14/pul...sso-shots/

Ce jucării interesante! Oare ce gust o fi în ceașcă dacă primele picături au început la 4:36 iar extracția a terminat-o la 5:33?

Reply
Am printat din petg si am pus cauciuc sub ele si le-am strans tare de tot. E asa de teapana ca nu mai poti misca nimic.

Cu toate astea tot se blocheaza.  Deci trebuie alt motor. O sa mai studiez si vad daca iau ceva mai mare si printez/fac alt suport pt motor ori gasesc un motor mai potent la acelasi diametru.

[Image: ATWQZba.jpeg][Image: JT9jEci.jpeg]

Reply
Am gasit acest motor la rasnita dintr-un espressor automat Jura defect.
Contrar asteptarilor, Jura a folosit in acest espressor cutite moderne din otel in 6 colturi nu ceramice cum ma asteptam. Din pacate ptr mine, cutitele sunt de 38mm ptr espresso.
Motorul este la 230V. nu stiu turatia .
Merita incercata o motorizare cu el sau sa caut altceva ?

[Image: lwzQWjC.jpeg][Image: PtMg7Fn.jpeg]
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Pare a avea 11000 rpm.
[Image: 938c280cd9f624a9e6b7a5d9b3c69632.jpg]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Multumesc de info. E bun de avion cu reactie.
Siguri are un demultiplicator inainte de cutit . Cuplu o avea suficient sa invarta o manuala Arco ?

Reply
E similar cu cel de la Arco, 300W 11000RPM Johnson, fata de 200W 12000RPM cel de la Arco
Arco are un demultiplicator 1:24, care aduce turatia de la 12000 la 500, si creste cuplul in acelasi raport, si apoi prin curea si roti dintate mai e o reducere la 350 RPM.

Destinat initial pentru motorizare blendere:
https://www.johnsonelectric.com/en/solut...k-blenders

Complicatia principala este cuplarea la un demultiplicator, care o fi ala... Confused
Daca poti capata moka si demultiplicatorul din Jura, esti cu un pas mai aproape...

Reply
Multumesc @ranatoa.
Am toata rasnita din Jura. Nu stiu inca daca si functioneaza ca nu am avut curaj sa incerc direct la 230 V.
Problema e ca trebuie sa gasesc o metoda de a cupla la piesa aia din plastic cu 3 gauri un port-bit de bormasina sa ma pot cupla la Arco. Merita complicatia sau caut altceva ?
Si apoi sa ma rog sa mai bage la Barsheker cutite Italmill de PO ca mai au doar de espresso.

[Image: j4GAJg3.jpeg]
[Image: V5Gzkh2.jpeg]

Reply
cu 350 rpm sau 500rpm nu faci nimic pe brew. Trebuie 80-120 rpm, sau max 150rpm.

Reply
[Image: 8d9iYej.jpeg]
[Image: rIPIRrd.jpeg]

poate merge si un reglaj pwm din tensiunea de alimentare ?

Reply
Demultiplicatorul este blocul imediat deasupra motorului, ce ne arati piesa aia de plastic nu am idee, poate port-cutit(e)

Jura cred ca are chiar mai mult decat Arco, ma tem ca tu ai acolo peste 1000, astea de serie nu au grijile noastre cu turatia prea ridicata.
Daca ai avea 500 nu ar fi problema de scos 150 din demultiplicare cu curea.

PWM este metoda de control in DC.
Echivalentul in AC este PAC - phase angle control
Cu PAC daca cobori puterea sub 25-30% bagi motorul intr-o zona de functionare foarte labila.
Nu m-as simti foarte confortabil sa il aduc de la 500 la 150 RPM din controlul de faza.

Reply
Da, demultiplicatorul este in cutia de plastic negru imediat deasupra motorului. asta am inteles. demultiplicatorul invarte acea piesa de plastic alb pe care in mod normal sta cutitul mobil interior. De acea piesa ar trebui sa prind axul care sa antreneze o fulie pentru curea ca la Arco. Din ce spui am nevoie de o demultiplicare minim 10 :1 pe curea . Este realizabil ?
Ceea ce nu pricep eu este de ce Arco ,Jura si altii folosesc motoare de 200-300 Wati plus reductoare de 25-30 ori care mai cresc cuplul si totusi au probleme din cand in cand cu blocajele si Darius aproape reuseste cu un motor de doar 2 W

Reply
Cam greu... te poti uita la Honne sa vezi cum arata 1:4, de la 1400 la 350.

Incearca intai sa aflii ce turatie ai la axul ala, la un service auto, cu lampa stroboscopica.

Dar tot e prea mare bataia de cap... mi se pare mult mai simplu cu un motor cu angrenaj melcat, care il prinzi cu suportul aferent direct pe coloana verticala, si axul vine fix in pozitia de lucru ca sa invarta ce rasnita vrei tu.
Ceva genu asta: https://vi.aliexpress.com/item/1005005715531515.html
Nu mai necesita nimic printat 3D, poti face baza din elemente CNC, daca tot folosesti profil T/V-slot pentru coloana suport.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)