Welcome Back Log In Create Account

Motorizare rasnite manuale

Da, electrizarea creste cu viteza.
S-a mai dezbatut in trecut pro si contra electrizarii, ca ar fi un lucru bun pentru brew, unde pleava si fines-urile sunt clar de alta marime decat macinatura utila, si electrizarea le separa mai eficint decat o trecer prin sita. Cauta un pic si gasesti.

Reply
Ma ajuta cineva cu niste sfaturi, informatii?

Vreau sa iau un motor care e compatibil cu kitul asta 3d printat (imprimanta am). Piesele le comand de la aliexpress, deci doar de acolo va rog.

Ce motor sa iau? ma intereseaza sa mearga la 100-120rpm pt brew (80% din timp) si eventual daca is interesat de espresso sa urce la 300 rpm max. Nu sunt interesat la 50 rpm sau peste 300rpm.

https://www.aliexpress.com/item/1005006468211486.html

https://www.thingiverse.com/thing:4920960

La linkul de mai sus nu mai e valabil sa vezi motorul.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
24V 280RPM ar fi raspunsul corect, dar...
- scaderea tensiunii la 8-10V ca sa il aduci la sub 100RPM ii va scadea si cuplul in aceasi masura...
- nu as merge pe un motor de 37 mm (370 series) pentru o asemenea sarcina, mi se pare cam firav

As considera unul macar de 52mm ... https://vi.aliexpress.com/item/1005006261423020.html
Adica 24V 320 RPM.

Nu in ultimul rand, tine cont ca vei avea de tinut in mana doua obiecte care trag in sensuri opuse mai rau decat poti crede.
La prima incercare de utilizare Potu ghost cu motorizarea Arco (350 RPM), am facut greseala sa umplu rasnita cu boabe, desi Arco permitea alimentare pe sus... rezultatul, concentrat sa tin cat mai zdravan rasnita in mana, a inceput sa se invarta motorizarea pe masa !!!

Personal ti-as recomanda sa incerci mai curand cu un power wrench
https://www.leroymerlin.ro/produse/chei/...40nm/97177
... permite sa tii mai ergonomic Kinu cu o mana si scula cu cealalta.
Si este un obiect facut cu simtul raspunderii... nu un 3d print... cu toate matzele intr-o carcasa, nu iti umplii masa de fire si improvizatii.
Adaptor de la patratul ala 3/8 la Kinu nu trebuie sa iti spun eu cum faci.

Reply
Scula aia merge la 100-120rpm? sau doar high rpm?

Si nu arata bine pe tejghea, la mine trebuie sa fie zen sa fac brew, fara scule. Am tablou de 1.5m in spate la masa de brew. E totusi o atmosfera, nu garaj de mecanica masini.

Reply
Iti faci rapid o cafea si o duci in garaj
sau
varia hybrid

E destul de greu sa o centrezi cu un adaptor improvizat, rezultatul nu e zen !

Reply
Nu sunt interesat de alte râșnițe. Pt mine kinu e rege PE pour over.

Am și turin dm47 și cuțit kinu pob in el, dar nu scoate identic cu kinu, chiar și la aceleași rpm. Probabil diferă cuțitul exterior. Nu vreau sa l schimb și pe ăla vreau sa pun imprimanta 3d la treabă.

Reply
@Darsidius Te rog sa postezi aici progresul daca se poate,si mie imi place designul minimal din 3dprint si as face la fel cu Kinul dar pentru espresso, pentru iubita mea.
Roaster

Reply
https://photos.google.com/share/AF1QipM4...1MTE5aVlN3

Reply
Cam vibreaza structura aia… Noroc cu oglinda ca se vad si prinderile.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Sunt de acord cu asta. Am vazut acelasi comportament la asta pe un live stream:
https://youtu.be/jQSD081KOsY?t=256

Face la fel cu orice rasnita pusa in el. Au scos femoblock ceva colaborare cu 1zpresso sa puna zp6 in ea, dar eu sunt interesat doar de kinu.

Pana la urma decat sa decartez 350-500e pe smartkat, sau alte motorizari, de ce sa nu incerc varianta printata. Costurile sunt ~40 euro.

Reply
Poti incerca sa rigidizezi prinderile. Sau eventual sa pui inca o bara si sa faci structura mai solida.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(18-08-2024, 20:27)Darsidius Wrote: Scula aia merge la 100-120rpm? sau doar high rpm?

Si nu arata bine pe tejghea, la mine trebuie sa fie zen sa fac brew, fara scule. Am tablou de 1.5m in spate la masa de brew. E totusi o atmosfera, nu garaj de mecanica masini.

Are 240 RPM la maxim, turatie variabila dupa cum apesi butonul.
Dar oricum la tine vei gasi modele diferite, cu alti parametrii.
Despre zen... de gustibus... nu pot vizualiza cum ai putea sa o faci sa arate mai bine lucrata in casa, cu mijloace artizanale.

Toate clipurile de mai sus mi se par ridicole, cand stiu ce forte am la rasnirea in Arco.
Nu pot intelege tot hype-ul asta cu 3dprint... Daca vreti pot pune si eu clip cum sfaram o structura 3D print, cu doua degete. Coaja de ou...
O montura de motor de drona, s-a rupt la strangerea primului surub.
Era mai fragila ca o nuca, sper ca macar doua nuci ati spart cu mana ca sa aveti idee de ce vorbesc.
Daca luati de bune toate cretinismele puse pe youtube, nu aveti decat sa rispiti bani aiurea.

Reply
Am comandat produsele ieri seara.
Cam in 7-10 zile ajung.

O sa mă apuc sa printez piesele și eventual daca sunt firave le redesenez și fac mai mari.

In total a fost cam 30$ totul. Sursa de 24V am aici de la turin dm47 o sa o folosesc aia.

[Image: kTMOK2q.png]

Reply
https://www.emag.ro/suport-de-fixare-pe-banc-pentru-masina-de-gaurit-kwb-high-quality-49779600/pd/DBY087MBM/?ref=embedding_similar_model_1_17&provider=rec&recid=rec_88_d276ca08d594813c58c8956d9c6a3776edde8bc0ba3d4b6f608ad681a3830d27_1724137458&scenario_ID=88

Cu 2 piese din cele de sus (cauti cu dimensiunea de 52 - 55 mm), ai sistemul de fixare pentru motor si pentru rasnita
Te poti gandi la un suport elegant din lemn, care sa integreze sistemul de fixare.

Reply
Pana iti vin maruntisurile, ti-as sugera sa regandesti sistemul de cuplaj la kinu, altcumva decat cu acele doua decupari care incaleca tija.
Este punctul slab unde va crapa.
In rezistenta materialelor asemenea discontinuitati intr-o structura se cheama concentratoare de eforturi, si se incearca pe cat posibil eliminarea lor. Daca nu se poate, atunci se intareste zona respectiva.

Un exemplu, care sper sa fie relevant. O cheie dubla, aceasi marime la ambele capete.
[attachment=11610]

Se vede cu ochiul liber cata "carne" are la capatul din stanga, unde efortul se aplica doar in anumite puncte, datorita faptului ca este un contur deschis, si cat de subtire este in dreapta, unde conturul inchis distribuie efortul pe toata circumferinta.

Daca nu ati ghicit singuri care sunt punctele de efort la un astfel de contur deschis, iata un exemplu de cum poate ceda o astfel de cheie 3D print...
[attachment=11611]

12,7 Nm este un efort care il vei intalni cu siguranta in practica, eu am masurat 11 Nm la Kinu M38 pe prajiri medii.
In practica mi se intampla pe prajiri mai light, de 12%, sa imi sara clichetul la o bormasina cotata avand 40N.m, dar neverificata daca sunt cifre reale.
Mai tine cont si de faptul ca acolo este de 3-4x mai gros plasticul decat ce am vazut in adaptorul de Kinu, este vorba de o cheie de 30 !

Reply
Personal ti-as recomanda sa incerci mai curand cu un power wrench
https://www.leroymerlin.ro/produse/chei/...40nm/97177
... permite sa tii mai ergonomic Kinu cu o mana si scula cu cealalta.
Si este un obiect facut cu simtul raspunderii... nu un 3d print... cu toate matzele intr-o carcasa, nu iti umplii masa de fire si improvizatii.
Adaptor de la patratul ala 3/8 la Kinu nu trebuie sa iti spun eu cum faci.
[/quote]
Curios din fire, am comandat o cheie elctrica pe olx ( 150 lei fara acumulator ) si am incercat varianta de mai sus.
Functioneaza, dar pentru mine nu e ce trebuie. Zgomotul ma deranjeaza mai mult decat munca manuala.
Renato are dreptate, cuplul necesar imi pare mare mai ales daca se pun toate boabele din prima. Unealta Parkside are 54 Nm cuplu !
Acum am inca o unealta pe care, probabil nu o voi folosi.
Asteptam testele la versiunea lui Darsidius.

[Image: GT5fa4t.jpeg]
[Image: o5ojKS0.jpeg]
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
O pui la loc pe olx [emoji12]

Reply
Piesa de prindere intre motor si rasnita la aia printata din video este din doua piese, una metalica cu o tija bagata din fier/otel prin ea.

Eu nu am access la strung, ma gandeam cum ar fi sa iau o cheie tubulara de 24mm interior (am masurat la si la kinu capul surubului are 22m (pot schimba si surubul ala de deget cu unul normal si atunci imi permite si mai putin la tubulara). Iau o tubulara ii dau doua gauri in dreptul unde vine tija, ii fac filet si bag doua suruburi din exterior sa intre in gaurile de la ax. Problem solved.

Nu prea stiu cum o sa cuplex axul motorului la toata treaba asta, dar sigur imi dau seama de o metoda.

Reply
cauta shaft coupling, sunt metode sa tot alegi... de exemplu ceva similar cu ce atasez mai jos

[attachment=11613]

[attachment=11614]

Reply
A pai am rezolvat si mai simplu. O bara de aluminiu sau alama taiata scurt si gaurita sa treaca surubul stock ala de deget care tine reglajul blocat.

De pe axul motorului (care am gasit ca e de 6mm) bagi una din asta, selectat diametru intern 6mm la ax, si distanta intre gauri este 24mm iar diametru extern D=30mm. Se poate sa mearga, asa-i?

https://vi.aliexpress.com/item/1005006166768847.html

Prin 2 gauri opuse (din cele 4 disponibile) bagi suburi lungi cu piulite, care vin in jos, acele 2 suruburi antreneaza tija taiata fara sa existe nici o cuplare intre ele. Se intelege? In felul asta nu mai trebuie decat facuta bara aia mica de 40mm si dat o gaura sa treaca surubul stock care banuiesc ca e M4.

In felul asta ai 2 avantaje: poti umbla la reglaj usor, si poti da rasnita jos din suport daca e nevoie (curatare, schimbat cutite, luat in vacanta). Eventual la clemele alea 2 ce tin rasnita se pot pune 2 suruburi fast release cum sunt alea de roata bicicleta.

Reply
Da, este cuplarea cu suruburi (bush pin), din care folosesti doar o jumate, adica doar o flansa.
De asta am postat si eu mai sus flansa aia, credeam ca e intuitiva utilizarea.
Este acelasi concept folosit si de autorul topicului @vidax, vezi prima postare.
Este una din multiplele solutii de cuplare a unui ax la altceva, care pot fi vazute in imaginea atasata.

Reply
Ma bag si eu(iar) in discutie, dupa prima versiune de acum 2 ani, am trecut de la motorul de bormasina la unul de stergator auto, care e infinit mai silentios.
Aceeasi metoda de cuplare cu o flansa cu 2 suruburi si o tija o folosesc si eu cu succes de atunci, atasez niste poze poate inspir pe cineva :D
Pentru prinderea rasnitei eu am folosit o clema pentru schele, de 45(sau 50)mm, ca sa o pot scoate usor in caz ca vreau sa plec cu ea.
Am vrut sa fac varianta printata 3d pe care a gasit-o si @Darsidius, ba chiar am vorbit cu tipul care a facut-o, care mi-a confirmat ca inca merge, dar mi-a fost mai usor sa modific ce aveam deja si sunt fericit cu rezultatul.
P.S. tija si cuplajul tipului nu sunt printate 3d, sunt prelucrate probabil la CNC

[Image: uFcDpWBl.jpeg][Image: qE9kQOsl.jpeg]
Modded Gaggia Classic 2015, Kinu M47, V60, Aeropress, Brewista Smart Scale v1

Reply
Din amintiri, motorul de stergator are cam 120 RPM la ax, alimentat la 12V.
E trecut prin vreun regulator? vad o cutiuta acolo la baza...

Reply
Pentru cine cauta zen si minimalism, exista scule electrice care incearca sa fie "frumoase". Exemplu

Eu am de cateva luni asa ceva si consider ca arata potrivit in bucatarie / coffee station.

P.S: chiar modelul de mai sus are si un mod care "pulseaza", care e mult mai usor de folosit si nu-ti rupe incheieturile.
Flair 58 | Cafesing Orca GO Ghost | Ceado Hoop | April Brewer | Hario V60 Switch

Reply
(20-08-2024, 18:36)renatoa Wrote: Din amintiri, motorul de stergator are cam 120 RPM la ax, alimentat la 12V.
E trecut prin vreun regulator? vad o cutiuta acolo la baza...

Nu, am renunțat la regulator, motorul meu are cam 60rpm la 12v, ce e jos e un acumulator 3s ca sa nu mai stau cu grija sursei.
Modded Gaggia Classic 2015, Kinu M47, V60, Aeropress, Brewista Smart Scale v1

Reply
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...nuala-Kinu
Pentru cine vrea sa construiasca o motorizare pentru rasnita manuala Kinu aici poate gasi mai multe informatii legate de motorizarea realizata de mine. Poate fi o sursa de inspiratie. Succes!
Rancilio Silvia E,  PID Toho Electronics Inc., Rancilio naked PF, IMS RA 200 IM Flat Shower Screen, IMS & VST Filter Baskets, motorized Kinu Classic M47 + Pour-Over Burr, motorized Kinu M47 Simplicity, Hario V60, Hario Cold Brew, Bodum French Press.

Reply
Nu am scule aici, asa ca lucrez cu ce pot. Am gasit imbus de 6mm dar trebuie de 7mm tija/manerul ce antreneaza axul.

Am gasit o tija ce o aveam de la un brat din ala pt ceas adaptor, sau pt cositorit. Are fix 7mm. L-am pilit pe 2 fete opuse si apoi am dat gaura cu burghiu de 5mm (nu am avut mai mic) Sper sa tina.

O parte din piese sunt printate, acum printez corpul pt motor. Dureaza mult ~ 10-11 ore pt corp. Piesele sunt 80-90% pline, cu 4 randuri la pereti. Sunt foarte solide. 
Pt partea dintre ax motor si rasnita am comandat inca 2 cuple ca alea de mai sus.
Chestiile de pe foaia alba sunt picioare rotunde din silicon moale, o sa le pun sub baza poate asa nu se misca baza. Daca nu exista solutii cu ventuza cum sunt meghinele alea pt scule.

[Image: EEWfOyK.jpeg]

Reply
Arata bine, de cand am vazut modelul 3D m-am gandit ca "collar-ul" ar merge facut mai rezistent prin scalare pe axa verticala a piesei.
Ma refer la astea: [Image: large_display_M47_Collar.png]
Roaster

Reply
Este o varianta. Eu m-am gandit sa pun 3 sau 4 prinderi. Problema pe care o vad la acel design este ca rasnita nu are corp cilindric egal in diametru pe toata lungimea, rasnita e subtire sus si groasa jos spre pahar. Prinderile astea ar trebui facute la un unghi de conicitate. Plus eu nu am curaj sa pun prinderile astea pe rasnita goala, eventual pus un manson de cauciuc, ori banda de teflon, ceva sa protejeze. Daca se misca rasnita in mers va freca pe corpul ei si o va zgaria in timp.

Reply
In cazul meu Kinu M47 Classic e cilindric, doar o mica evazare catre pahar. Ai putea sa te folosesti de banda elastica deja existenta si sa decupezi in collar un spatiu pentru banda folosind un boolean, sau poate niste garnituri subtiri cilindrice inset, cate doua pe collar, sau un collar printat de TPU daca ai asa ceva pe langa casa.
Roaster

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)