Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
03-11-2022, 16:08
(Edited 03-11-2022, 16:24 by vidax.)
Motorizarea unei rasnite manuale prezinta multe avantaje, s-a vorbit despre asta. Eu vreau sa prezint o motorizare a rasnitei manuale Kinu. Am realizat mai multe motorizari pentru Kinu si consider ca precizia cu care a fost executata, timpul de viata al cutitelor si garantia data de producator merita o motorizare pe masura. De aceea vreau sa recomand pasionatilor, celor care vor sa-si construiasca in regim DIY o motorizare, un motor electric cu reductor cu care eu am obtinut rezultate exceptionale. Este vorba de un motor de curent continuu produs de firma CROUZET. O buna perioada de timp a disparut de pe piata europeana dar acum a revenit la vanzare la Mouser Electronic Romania:
https://ro.mouser.com/ProductDetail/Crou...o3sw%3D%3D
Este un motor destinat functionarii in mediu industrial, 24 de ore din 24, de inalta calitate si fiabilitate. Folosit in aceasta aplicatie, motorizarea va ramane si stranepotilor daca si acestia vor fi pasionati de cafea. Toate componentele motorului si reductorului sunt metalice, nimic din material plastic, nivelul de zgomot este foarte redus. Pretul este pe masura calitatii produsului. Mai multe detalii pot fi gasite in prezentarea generala:
Acest motor prezinta posibilitatea reglarii fine a turatiei rasnitei, un parametru care si el influenteaza gustul final in ceasca. Cu o sursa de putere adecvata poate rasni la turatii foarte mici. Acesta este motorul:
![[Image: sngJvqL.jpg]](https://i.imgur.com/sngJvqL.jpg)
Acesta este modul in care l-am folosit in constructia motorizarii:
![[Image: SjxbeCO.jpg]](https://i.imgur.com/SjxbeCO.jpg)
Urmeaza sa pun fotografii cu detaliile constructive.
Rancilio Silvia E, PID Toho Electronics Inc., Rancilio naked PF, IMS RA 200 IM Flat Shower Screen, IMS & VST Filter Baskets, motorized Kinu Classic M47 + Pour-Over Burr, motorized Kinu M47 Simplicity, Hario V60, Hario Cold Brew, Bodum French Press.
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
04-11-2022, 12:22
(Edited 04-11-2022, 12:31 by vidax.)
Motorizarea la care am montat un Kinu Simplicity. Sistemul de fixare al rasnitei l-am construit pentru Kinu Classic si Kinu Simplicity, acestea au diametru de 50mm. Kinu Phoenix are corpul de 52mm diametru exterior. Pe panoul frontal se afiseaza parametrii electrici ai motorului, tensiunea "V"(volti) si curentul "A"(amperi) si viteza de rotatie a rasnitei "RPM" (rotatii pe minut). Viteza de rotatie a rasnitei poate fi reglata intre 0 si 150 RPM din potentiometrul SPEED.
Si o vedere din spate unde am montat doua sigurante fuzibile, siguranta de 1A pe primarul transformatorului de alimentare (protectie generala) si una de 5A pe circuitul de curent continuu (protectia controllerului de turatie a motorului). Am montat si un intrerupator din care se aprinde - stinge lumina pentru reglajul gradului de rasnire (gradatiile rasnitei).
Rancilio Silvia E, PID Toho Electronics Inc., Rancilio naked PF, IMS RA 200 IM Flat Shower Screen, IMS & VST Filter Baskets, motorized Kinu Classic M47 + Pour-Over Burr, motorized Kinu M47 Simplicity, Hario V60, Hario Cold Brew, Bodum French Press.
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
04-11-2022, 19:09
(Edited 04-11-2022, 19:27 by vidax.)
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
05-11-2022, 18:41
(Edited 05-11-2022, 18:44 by vidax.)
Un videoclip cu un test in sarcina preliminar, inainte de finalizarea lucrarii:
https://youtube.com/shorts/sKU-1xAN5JM?feature=share
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
Reglaj viteza de rotatie:
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
06-11-2022, 23:07
(Edited 06-11-2022, 23:39 by vidax.)
Kinu Simplicity, 2,5 diviziuni, cutit Pour Over:
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
Motorizari:
Espressoman infocat
Bucuresti
arata ca si pentru vanzare :) chiar exceptional. talent, felicitari !!
GC E24 + PID + OPV 9 bar + Dimmer | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS Competition+Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
07-11-2022, 15:40
(Edited 07-11-2022, 15:57 by vidax.)
(07-11-2022, 15:34)staicueduard Wrote: arata ca si pentru vanzare
chiar exceptional. talent, felicitari !!
Multumesc!
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
https://english.kamel.co.kr/product/ekit-silver-white/105/?cate_no=25&display_group=1
O varianta alternativa de motorizare a rasnitelor manuale, poate fi folosita si pentru Kinu, se comanda sistemul de prindere care este special pentru fiecare tip de rasnita.
Espressoman infocat
Bucuresti
Frumos! Dar si costa ceva..aia sunt dolari americani, ai idee?
Lelit PL81T, Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton
Espressoman infocat
Salut! Felicitari, arata excelent! Ceva mai multe detalii constructive se pot da?... Am un M47 clasic si m-ar tenta ideea de al motoriza... :D
PL41 TEM, PL100, KINU M47
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
11-11-2022, 13:18
(Edited 11-11-2022, 13:43 by vidax.)
(11-11-2022, 13:18)vidax Wrote: (11-11-2022, 11:25)64xgeo Wrote: Salut! Felicitari, arata excelent! Ceva mai multe detalii constructive se pot da?... Am un M47 clasic si m-ar tenta ideea de al motoriza... :D
Salut,
Mai pun cateva poze ca sursa de inspiratie. Am construit mai multe variante, la fiecare varianta noua am adus imbunatatiri. Cel mai important este motorul, asa cum am mai scris cele mai bune rezultate le-am obtinut cu electromotoare cu reductor Crouzet. Asta este motorul pe care l-am folosit la ultima constructie:
![[Image: emljgkY.jpg]](https://i.imgur.com/emljgkY.jpg)
O vedere din spate :
Si o vedere din interior:
Daca doresti si alte detalii tehnice te rog sa ma intrebi concret si iti raspund cu cea mai mare placere. Daca gasesc si fotografii cu aparatele montate in spatele panoului frontal, V-A metru si Turometru, le voi posta.
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
Am gasit o fotografie cu o motorizare pe care am construit-o pe baza unui electromotor de masina de insurubat. Avantajul este costul mai redus al motorului insa performantele sunt mai scazute. Este mai zgomotos, foloseste un reductor planetar, are turatia maxima de 500 rpm si din acest motiv turatia minima la care se poate rasni are o valoare mai mare, aprox. 60...70 rpm. Cuplul maxim se obtine la turatia maxima. Motoarele Crouzet au turatia maxima in plaja 100...150 rpm, in functie de model.
Espressoman infocat
Multumesc pentru poze. Sunt suficient de edificatoare. Incep sa studiez chestiunea. Pentru mine partea cea mai grea o sa fie carcasa si prinderea motorului pe ea, cu toate cele necesare...cu electronica ma descurc.
Daca mai gasesti poze, sunt binevenite. Revin cu intrebari cand ma apuc de treaba :D .
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
Espressoman infocat
Salut! Dupa cum am spus in postul anterior, m-am apucat de studiat serios problema motorizrii rasnitei. Din nefericire, pretul de nou motorului folosit de tine este prohibitiv...cu banii de motor se poate achizitiona o rasnita entry level SH...stiu, iese pasiunea din ecuatie!
Din fericire, pentru mine exista o alternativa: folosirea unui motor pe care il am in colectia de "fiare vechi" adunate de-a lungul anilor datorita hobbyului de electronist si a obiceiului de roman strangator. :D
Motorul este un Dunkermotoren GR65 cu reductor si pozitionarea se face diferit, pe orizontala, astfel fiind necesara reproiectarea carcasei cam de la zero.
Oricum, studiind imaginile cu motorizarile tale si adaptand la necesitatile mele, am proiectat carcasa dupa cum se vede in imaginea urmatoare:
[attachment=9913]
In momentul de fata sunt la faza de adunare a materialelor.
Carcasa va fi din lemn, similar cu cele construite de tine, cu masca si capace din tabla (spate si superior)
Motorul are atasat un reductor de turatie orizontal, asimetric fata de ax, la care vine conectata flansa. Tensiunea de alimentare nominala este de 30V iar la 12V scoate cam 80 RPM. Are, de asemenea, in partea din spate, un encoder de unde pot extrage turatia printr-un softulet banal, pentru afisare pe display.
Cam asta ar fi, pe scurt, lucrarea.
As avea nevoie de ajutor cu un strungar pentru confectionarea flansei si, ulterior, de o solutie pentru confectionraea mastii si a celor doua capace din tabla. Daca se gaseste cineva sa dea o mana de ajutor in acest sens, astept PM.
Revin cu noutati pe masura ce evolueaza lucrurile.
Multumesc inca o data pentru pozele si sfaturile postate.
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
Felicitari pentru proiect, si eu vreau sa construiesc o motorizare cu motoreductor cu axul la 90 de grade, poate la vara reusesc. Dintre toate problemele intampinate la constructia motorizarilor, gasirea unui strungar bun si procurarea materialului, bara de duraluminiu si pentru mine au fost cele mai dificile.
Espressoman infocat
Galati
Foarte frumos! Respect pentru ce ai reusit sa faci. Se vede pasiunea si priceperea.
Dar cand am vazut cat costa acel motor m-am cam speriat... 1926.4 RON, adica aproximativ 390 EURO. Daca mai punem si costul unei rasnite Kinu (aprox. 350 euro) ajungem binisor la bani de Niche Zero (fara sa mai pun la socoteala si manopera).
In orice caz, chapeau!
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
Espressoman infocat
(17-11-2022, 10:49)vidax Wrote: ... gasirea unui strungar bun si procurarea materialului, bara de duraluminiu si pentru mine au fost cele mai dificile.
Sa inteleg ca flansa ai facut-o din duraluminiu? Eu ma gandeam la inox dar cred ca ma multumesc si cu otel normal sau bronz, pana la urma. Important e sa gasesc strungar dispus sa ma rezolve.
Slatina
Flansa respectiva nu trebuie neaparat strunjita dintr-o bara sau placa groasa din aluminiu. Puteti folosi o
fulie normala de tip T, HTD sau ce gasiti mai ieftin, cu gaura pentru ax si gauri filetate pentru stifturi.
In fulia respectiva, gauriti, filetati si infigeti 2 suruburi M6 sau M8 ce vor antrena axul rasnitei.
Ca idee, o fulie HTD cu pas 3M si 60 dinti are ~60mm diametru, deci suprafata destul de mare pentru cele doua suruburi.
O alternativa si mai ieftina presupune utilizarea unui
suport de axa, mult mai usor de adaptat decat fulia dar cu o distanta mai mica intre cele doua gauri.
Espressoman infocat
Brasov
De curiozitate, cât a costat toată construcția?
Lelit Bianca V3 Black, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, VST15G, Outin nano. Anterior: Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Lelit PL042TEMD
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
17-11-2022, 23:10
(Edited 17-11-2022, 23:26 by vidax.)
(17-11-2022, 12:05)kum Wrote: Foarte frumos! Respect pentru ce ai reusit sa faci. Se vede pasiunea si priceperea.
Dar cand am vazut cat costa acel motor m-am cam speriat... 1926.4 RON, adica aproximativ 390 EURO. Daca mai punem si costul unei rasnite Kinu (aprox. 350 euro) ajungem binisor la bani de Niche Zero (fara sa mai pun la socoteala si manopera).
In orice caz, chapeau!
Multumesc pentru aprecieri. Motorul este relativ scump, dar in opinia mea solutia prezinta si multe avantaje.
(17-11-2022, 19:35)64xgeo Wrote: Sa inteleg ca flansa ai facut-o din duraluminiu? Eu ma gandeam la inox dar cred ca ma multumesc si cu otel normal sau bronz, pana la urma. Important e sa gasesc strungar dispus sa ma rezolve.
Se poate face si din inox, probabil ar arata mai bine finisata cu multa rabdare dar ar fi mai greu de prelucrat. Diametrul exterior este de 80mm.
Espressoman infocat
17-11-2022, 23:29
(Edited 17-11-2022, 23:31 by 64xgeo.)
Interesanta solutia cu suportul de axa. Avand in vedere particularitatile reductorului meu, anume un ax scurt si un pinion de fi 25 montat pe el (poza), pe care nu l-am putut scoate fara demontarea ansamblului, lucru pe care doresc sa-l evit, pe cat posibil, cred ca un SHF25 s-ar potrivi, cu mici modificari. Singurul lucru care imi ridica un semn de intrebare este daca acel diametru de 25 al suportului strange suficient pinionul, care are tot 25 mm la exterior... :39:
[attachment=9916]
Slatina
Foarte posibil sa nu alunece daca ne gandim la diametrul axului si suprafata zimtata/randalinata a acestuia. Daca SHF25 nu strange suficient de tare, atunci poate fi utilizat un
stift filetat cu cep si creata o suprafata dreapta pe ax cu o pila sau Dremel.
Espressoman infocat
Aproape m-ai convins. Avand in vedere si dimensiunea laturii mici de doar 40 mm la SHF25, s-ar crea un spatiu mai mare pentru alimentarea cu boabe a rasnitei, pe partea din fata. Faptul ca se cupleaza la ax prin strangere cu surub este iarasi un avantaj, din punctul meu de vedere, deoarece poate fi detasata si inlocuita cu usurinta, la nevoie.
Espressoman infocat
Boldesti-Scaeni, Prahova
Daca alegi aceasta solutie, distanta dintre bolturile de antrenare va fi de 56mm, conform tabelului. Sfatul meu este sa construiesti o minimanivela si sa verifici daca cuplul este suficient , asta daca nu este indicat pe vreo eticheta pe motoreductor. E bine sa verifici asta inainte de a trece la constructia finala. La mine distanta dintre bolturi este mai mare, motorul are cuplul de 6 Nm.
Espressoman infocat
Din nefericire reductorul nu mai are eticheta pe el iar din datele de catalog ale producatorului exista 7 variante, cu rapoarte diferite, de la 1:5 la 1:75, avand cupluri intre 200Ncm si 400Ncm. Acum nu stiu care ar fi necesarul pentru actionarea rasnitei...voi incerca o testare si in acest sens.