Salutare,
Eu tot testez chestiunea asta cu presiunea (la acelasi celebru Gaggia Classic) de cam doua saptamani.
Concluzia, in momentul de fata, e ca gustul e mult mai bun la 11 bari decat la 9.
Poate ca e cam trantita, poate nu e suficient documentata si poate inca nu e nici macar suficient testata (am revenit la 11 bari abia de o zi) insa pot sa afirm ca eu unul am simtit diferente de gust in ceasca intre cele doua setari.
Din pacate, pentru efort si asteptari, in sens negativ, cu presiunea scazuta.
Am inca o multime de intrebari, de teorii pe care mi le-am format/indus singur sau din discutiile cu unii dintre voi dar as vrea sa pun cap la cap, aici, pe scurt, observatiile dar si indoielile/nelamuririle mele.
La categoria gust si observatii subiective, as putea spune asa:
- la 9 bari shotul e mai echilibrat; mai dus catre medie; nu neaparat intr-un sens rau. Initial chiar mi-a placut senzatia.
- eu n-am obtinut crema mai multa. Dimpotriva. La 11 bari am shoturi mai cremoase. Experimentele au fost facute cu trei tipuri de cafele, de la doi prajitori, cafele total diferite - acide cu note de citrice, pana la clasice, cu note de ciocolata amaruie
- 90% din shoturile extrase la 9 bari au suferit de blonzire prematura. Probabil ca poate chiar 99% sau chiar toate dar mai las parte din vina si pentru operator care face chestiunile astea, zi de zi, la 6 dimineata. Primiul shot chiar e muncit! :D Din pricina asta am incercat fel de fel manevre, fie dozand catre 19-20 grame (sita de 17 La Strada), fie tampand "cu ciocanul" etc. deci fie ducand catre ristretto extractia sau chiar cu early stop.
- am facut extractii si cu o sita Bezzera, de 14 g, necalibrata, cu care, eu, cu aparatura din dotare pot rasni un pic mai mare pentru, teoretic aceleasi rate de extractie (evident masurate/evaluate ochiometric sau cu papilele).
Revenirea la 11 bari, cu aceeasi aparatura, a insemnat un shot mai cremos si mai bine echilibrat (ca sa-mi contrazic prima afirmatia din seria de 4 de mai sus)
prin toate cele 3 faze ale sale.
Acum revenind, sper eu, catre lucruri mai palpabile, mai inteligibile, mi-a pus cateva intrebari:
- ajustarea presiunii valvei (OPV) reprezinta de fapt rotirea unui surub care comprima sau destinde un resort iar ceea ce stie sa faca valva este sa dea excesul de presiune pe retur. (un articol interesant despre functionarea valvelor OPV aici
http://myweb.tiscali.co.uk/coffeetime/userfiles/OPV_Valve.pdf )
- daca prima afirmatie este corecta insemna ca regimul de lucru al pompei ramane neschimbat deci si debitul ce trece prin grup (corectie - prin grup pana intalneste primul obstacol - pucul de cafea !!!) ramane acelasi indiferent de presiunea la care e setata valva, ramanand ca aceasta sa-si indeplineasca menirea numai atunci cand presiunea trece peste o anumita limita.
- in continuarea afirmatiei anterioare, insemna ca o masina setata la 9 bari va expune, practic, pucul la un debit mai mic de apa pentru ca acesta opunand rezistenta, va duce la cresterea presiunii, insa doar pana la 9 bari, "surplusul" fiind eliminat de OPV. Am simplificat rationamentul, presupunand ca pompa este capabila sa livreze un debit si o presiune liniare, ceea ce nu este cazul.
Ma opresc deocamdata aici. Inca mai am neclaritati. Insa cea mai mare vine din spectrul mai larg al echilibrului curbei PT, la o masina cu un boiler mic, careia, cu totii ii stim principala limitare - profilul de temperatura in timpul extractiei departe de ideal.
In aceste conditii, mai este benefica scaderea presiunea la Gaggiac Classic ? :D
Eu n-am gasit inca argumentele ca da. :P Nici pe hartie si nici in ceasca.
Ceado E5P, Brewtus. (Gaggia Classic, Lelit PL43MMI)