Welcome Back Log In Create Account

Modificare presiune pompa vibratoare prin instalare dimmer

Salut, cred ca niciodata nu vor veni de la producator cu presiune de 9 bari. Avand presiune mare de 15 bari, acum vad oferte si cu mai multi bari 17, si site presurizate, utilizatorul va crede ca obtine "ceva" cu orice fel de cafea, gata rasnita, veche si plina de arome artificiale. Producatorii se muleaza pe tendinta pietii de consum, piata care merge spre superficialitate, indusa artificial in constiinta colectiva prin nevoia stringenta de timp. Asa ca cine "are" timp pastreza valoarea de calitate in detrimentul vitezei impuse si banilor. Ar fi bine sa ma-nsel si sa fie altfel.
Uitam si de uzura calculata inca de pe linia de productie, daca s-ar putea, toate ar fi de unica folosinta.
Isomac Venus+Cunill Tranquilo 2

Reply
Pana acuma nu am vazut niciun argument teoretic in favoarea modificarilor(opv). Astept... !

Reply
(19-02-2013, 12:47)nicosia Wrote: Va salut la prima mea postare pe forum!
... firme importante in materie, cum este Bezzera, sa furnizeze la comanda aparate cu presiunea la 9 bar? Adica sa aiba acel OPV preinstalat din fabrica?
...
Visul meu s-a cernut pentru Bezzera Unica(nu vreau decit espresso, nu le am cu laptele) si BB005MT.

toate masinile Bezzera din zona prosumer, au evident OPV (!) si in Europa cel putin, se livreaza reglate la 12 bar;
parerea mea este ca 9 bar nu aduce in cazul lor mari deosebiri de gust decat indirect, prin reducerea channeling-ului si prin fluxul mai scazut; netul e plin de discutii si opinii divergente, nu merita sa le reproduc, cred ca valoros pentru acest forum este impartasirea experientei personale...iar in cazuri din astea, parerea personala trebuie completata de rezultatele unor blind test-uri, ceea ce inseamna mult setup...

cumpararea masinilor espresso se face de regula prin distribuitori, e si cazul Bezzera, si acestia adauga tot de regula, valoare la pachetul vandut: un starter kit, anumite modificari la produs - presiune reglata la 9 bar, izolare termica boiler, chiar anumite piese standard inlocuite cu altele mai pro etc.
unele Bezzera vandute in Australia de di Bartoli parca, aveau presiunea din start reglata pentru 9 bar;

eu am pe Magica instalat kitul de 9 bar si lucrez curent la 10,1 bar;

Unica este o alegere foarte buna: E61 inseamna calitate si toleranta; ok, dureaza ceva mai mult incalzirea, peste 30 min chiar si la boiler de 500ml;
PID-ul iti da un plus de siguranta; personal, nu ma dau in vant dupa asta si nici nu astept vremea cand o cutie mare lucioasa si plina de lumini si afisaje digitale o sa faca totul; dintr-o cafea desigur modificata genetic, cultivata undeva in ... China :)

(19-02-2013, 14:23)David Wrote: cred ca niciodata nu vor veni de la producator cu presiune de 9 bari.

probabil te referi la masinile espresso consumer, dar... putin google si vei vedea ca toate masinile care lucreaza la reteaua de apa au presiunea de brewing reglata la 9 bar, sau mai putin; nici nu se poate altfel cu pompa rotativa, care genereaza suficient flux, chiar si pentru mai multe grupuri, la 9 bar;
ok, e vorba de masini din categoria prosumer sau comerciale, scumpe, la care in afara de gadgeturi e si multa calitate, stiinta si experienta;
se vand celor care au bani sau/si fac bani, un fel de ferrari-uri acolo, iar... megapixelii nu mai conteaza :)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
(19-02-2013, 17:10)radudani Wrote: parerea mea este ca 9 bar nu aduce in cazul lor mari deosebiri de gust decat indirect, prin reducerea channeling-ului si prin fluxul mai scazut;

ahh...in sfarsit cineva care le zice bine.
Cu cuvintele mele: cu cat trece mai multa apa prin OPV(sau za zicem, fara intreruperi) cu atat e mai echilibrata situatia(in ceasca) in cazul vibrantelor.

Reply
foarte adevarat;
vibrantele astea mai au un avantaj, in cazul masinilor de uz casnic: indiferent de reglajul presiunii, apa nu da navala brusc peste bietul puc, exista o crestere lenta care realizeaza in fapt o preinfuzie - pucul se uda si se umfla pana vine presiunea intreaga, care daca-i mai mare, poate exploata in rau o distributie proasta (prin acel channeling), facand masina mai putin 'iertatoare';

pe de alta parte, atat Luca Bezzera (explains why small machines with vibration pump need 11 bar and the big rotaty pump is fine with 9 bar), cat si un raspuns primit de la Bezzera, sustin ca 11-12 bar este mai bun pentru pompele vibratoare si pentru... extractia uleiurilor si crema; e vorba de masini casnice;
nu ma pot pronunta, poate au dreptate: cati dintre noi ar refuza o La marzocco in bucatarie, chiar daca asta ar fi o adevarata pacoste in multe cazuri...
sau, intr-o oarecare analogie: cand iti iei o bicicleta pentru drumurile din oras (in atentia a multi bucuresteni...), iti sticlesc ochii dupa ceva... viril, greu, robust, cu cauciucuri groase, de munte (aka SUV), ori ar fi incomparabil mai potrivita scopului si mai putin obositoare, dar mult mai putin aratoasa, o bicicleta supla, usoara, cu sea lata si cauciucuri subtiri etc. :)

ca sa exclud o eventuala impresie de partizanat: deja spus, am montat pe masina mea, de la inceputuri, kitul de 9 bar...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Hmm, discutia a devenit cremoasa ca un shot bun.

hateganul, ce idee rebela! Deci nu toata lumea se inchina la 9 bar.:idea:

radudani, de la un posesor de B.Magica aprecierea pentru B.Unica este un indemn si o incurajare pe cinste.
Daca Bezzera semipro vine la 12 bari, inseamna (Liviu dixit) ca se extrage la 11/10.5, ceea ce suna complet altfel decit ar fi fost 15 bari default.

Oare Luca Bezzera spune adevarul sau ne froteaza? :P

Apropo de E61, pre-infuzia este subinteleasa, sau depinde de solutia tehnica adoptata?

Reply
(19-02-2013, 22:58)nicosia Wrote: Oare Luca Bezzera spune adevarul sau ne froteaza? :P

Apropo de E61, pre-infuzia este subinteleasa, sau depinde de solutia tehnica adoptata?

Luca Bezzera e implicat intr-un business, dar are si de mentinut un renume - am toata increderea in bunele sale intentii; dar nimeni nu e obligat sa le urmeze - decizia, in cunostinta de cauza, si raspunderea, ne apartin;
unii spun ca 12 bar e un compromis rezonabil pentru a lucra si espresso si capsule, sau chiar ca e mai bun pentru extractie in general;
Alessandro Zanetti de la Bezzera: "12bar is the standard of Bezzera for the semi professional machine, in any case is available an over pressure valve kit that let the customer equip the machine with the 9bar OPV."
la vremea respectiva, cele de mai sus m-au nemultumit, doream o argumentatie cat de cat tehnica, gen: pompa (Ulka EX5) e mai fiabila la 12 bar (fluxul la 9 bar, 260 cc/s, e dublu fata de fluxul la 12 bar);
pe de alta parte se spune ca acel "sfant" 9 bar e arhaic si reprezenta o valoare optima pe vremea primelor masini cu levier...
deci 9 bar poate fi o "punere pe drum", dar de aici trebuie experimentat si comparat - rezultatele sunt personalizate si sunt in ceasca;

*acest post contine doua mesaje comasate (editare admin)

Reply
Ieri m-am uitat sa vad cum arata Saeco Poemia desfacut.
In weekend as dori sa fac un test de presiune la dus si eventual sa reglez OPV-ul, daca se poate.
Va rog, daca puteti sa ma ajutati cu niste informatii.
Poza din atasament e OPV-ul si se poate cumva regla? Se vede ca a fost montat cu silicon.

Multumesc

Attached Files Thumbnail(s)

Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino

Reply
Dupa ce desfaci supapa o sa gasesti asa ceva.

La mine era fixat cu adeziv, nu cu silicon.
Eu am incercat sa desfac pana la 9 bari, dar nu am reusit. Probleme la etansare. Asa ca am cumparat un OPV, ceea ce iti recomand.

Reply
Suna destul de scary "silicon", tinand cont ca apa aia se bea....
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Astinga: Mersi pt. info.

Lyvyoo: Asa e. Totusi sper ca au folosit ceva mai special, nu silicon sanitar.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino

Reply
Salut tuturor

Sunt absolut necunoscator in arta prepararii espresso-ului. Dupa lungi framantari mi-am comandat ieri rasnita (Mahlkonig Vario) si espressor-ul (Ascaso Steel Uno Prof PID), de aceea nu am inca semnatura, asa cum am vazut ca este obiceiul pe aici. In mail-ul de comanda am intrebat furnizorul daca pot ei sa regleze presiunea din start la valoarea de 9 bari, fara sa fac eu improvizatii si sa pierd garantia. Cat de grav este daca nu reusesc sa obtin un raspuns favorabil de la furnizor? As dori ca, cel putin din punct de vedere tehnic sa am conditiile de a prepara un espresso perfect. Vreau sa intreb daca a modificat cineva presiunea pompei de apa la acest model, si cum a procedat. Va multumesc

Reply
Treaba cu umblatul la presiunea de extractie de obicei este "nascocirea" noastra sau a pasionatilor din intreaga lume, fiind de multe ori contraindicata de catre producatori. Deci daca poti face asta fara sa pierzi garantia (rupand vreun sigiliu) fa-o in linistea casei tale, candva.

Strict pe Ascaso Steel Uno PID, eu am facut lucrul asta candva, acum 3 ani daca nu ma insel, pe un aparat din depozitul importatorului, si a mers foarte simplu... Scoti capacul espressorului, montezi portafiltrul fara sita, dai drumul la pompa si foarte rapid slabesti putin surubul valvei de suprapresiune. In tot acest timp, portafiltrul va avea insurubat in capat un manometru pe care citesti presiunea. De obicei se lasa pe 10 bar, ca sa ai in extractie 9bar. Dar nu te gandi ca vei simti vreo schimbare spectaculoasa. Daca importatorul nu este de acord sa umble in aparat (daca o desfileteaza prea mult va curge si tu il vei suna pentru garantie) mai bine lasi lucrurile asa, caci in primul an sau poate in primii 2-3, nu vei simti nicio diferenta in ceasca. Rasnita si cafeaua proaspat prajita sunt de baza. Ai pe blog detalii legate de preparare si despre alegerea cafelelor.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(02-12-2013, 22:58)Lyvyoo Wrote: ..umblatul la presiunea de extractie de obicei este "nascocirea" noastra sau a pasionatilor din intreaga lume, fiind de multe ori contraindicata de catre producatori.
... Dar nu te gandi ca vei simti vreo schimbare spectaculoasa. ...

- marea majoritate a espressomanilor e de acord ca presiunea de extractie in jur de 9 bari e optima; nu e numai superstitie, sau folclor, ci - conform lui Jim Schulman - determinari de laborator (Illy) care au stabilit ca rata fluxului prin puc e maxima la 9 bar si scade la presiuni mai mari sau mai mici; asta ar insemna ca shot-ul clasic de 25 sec are o extractie corecta la 9 bar si ca la alte presiuni, ar trebui sa fie mai lung...
ok, sunt destule alte pareri, dar cand e vorba de echipamente clasice, cam aceleasi in ultimii 50 de ani, raman convins de Illy!

- coborand de la uzualul 12 bar, la 9 bar nu sunt multi cei ce ar putea sesiza in blind test, o imbunatatire strict datorata schimbarii de presiune in extractie;
in realitate, multi incepatori constata totusi o imbunatatire reala, nu subiectiva; e vorba insa de alta cauza: presiunea mai scazuta, mai ales la masini home fara preinfuzie, reduce riscul de aparitie al crapaturilor in puc, acel channeling, de care am mai vorbit; masina castiga ceva in toleranta...
un motiv serios pentru reducerea presiunii la o masina de tip clasic;

- in masuratorile de temperatura pe care le-am tot facut, am gasit o evidenta relatie intre profilul de temperatura in extractie (liniar, sau nu) si fluxul prin puc (dependent de presiune si de restrictia de curgere); in orice caz la masinile cu pompa vibratoare;
masinile home sunt adaptate unui regim de compromis, dar exista de obicei o forma de 'tuning' (nu numai la termosifon) care asigura profilul optim de extractie - cat mai liniar - pentru un shot normal, cel traditional;
ce vreau sa spun este ca daca o masina a fost 'ajustata' de fabricant pentru 11 bar, de ex., atunci prin lucrul la 9 bar se pot obtine profile bune de extractie in alte conditii decat cele normale, adica mai greu...
si mai e o nota: masinile profesionale performante, care asigura un profil normal de extractie indiferent de conditia pucului (tampare, cantitate cafea, granulatie etc.), au un sistem de corectie a presiunii de extractie (in afara de profilele de presiune);

Reply
(02-12-2013, 22:58)Lyvyoo Wrote: Treaba cu umblatul la presiunea de extractie de obicei este "nascocirea" noastra sau a pasionatilor din intreaga lume, fiind de multe ori contraindicata de catre producatori. Deci daca poti face asta fara sa pierzi garantia (rupand vreun sigiliu) fa-o in linistea casei tale, candva.

Strict pe Ascaso Steel Uno PID, eu am facut lucrul asta candva, acum 3 ani daca nu ma insel, pe un aparat din depozitul importatorului, si a mers foarte simplu... Scoti capacul espressorului, montezi portafiltrul fara sita, dai drumul la pompa si foarte rapid slabesti putin surubul valvei de suprapresiune. In tot acest timp, portafiltrul va avea insurubat in capat un manometru pe care citesti presiunea. De obicei se lasa pe 10 bar, ca sa ai in extractie 9bar. Dar nu te gandi ca vei simti vreo schimbare spectaculoasa. Daca importatorul nu este de acord sa umble in aparat (daca o desfileteaza prea mult va curge si tu il vei suna pentru garantie) mai bine lasi lucrurile asa, caci in primul an sau poate in primii 2-3, nu vei simti nicio diferenta in ceasca. Rasnita si cafeaua proaspat prajita sunt de baza. Ai pe blog detalii legate de preparare si despre alegerea cafelelor.

Multumesc de explicatii si de indrumari. Am inceput sa ma mai luminez. Revin cu amanunte pe masura ce primesc echipamentele si incep sa experimentez. Succes in continuare.

(03-12-2013, 00:49)radudani Wrote:
(02-12-2013, 22:58)Lyvyoo Wrote: ..umblatul la presiunea de extractie de obicei este "nascocirea" noastra sau a pasionatilor din intreaga lume, fiind de multe ori contraindicata de catre producatori.
... Dar nu te gandi ca vei simti vreo schimbare spectaculoasa. ...

- marea majoritate a espressomanilor e de acord ca presiunea de extractie in jur de 9 bari e optima; nu e numai superstitie, sau folclor, ci - conform lui Jim Schulman - determinari de laborator (Illy) care au stabilit ca rata fluxului prin puc e maxima la 9 bar si scade la presiuni mai mari sau mai mici; asta ar insemna ca shot-ul clasic de 25 sec are o extractie corecta la 9 bar si ca la alte presiuni, ar trebui sa fie mai lung...
ok, sunt destule alte pareri, dar cand e vorba de echipamente clasice, cam aceleasi in ultimii 50 de ani, raman convins de Illy!

- coborand de la uzualul 12 bar, la 9 bar nu sunt multi cei ce ar putea sesiza in blind test, o imbunatatire strict datorata schimbarii de presiune in extractie;
in realitate, multi incepatori constata totusi o imbunatatire reala, nu subiectiva; e vorba insa de alta cauza: presiunea mai scazuta, mai ales la masini home fara preinfuzie, reduce riscul de aparitie al crapaturilor in puc, acel channeling, de care am mai vorbit; masina castiga ceva in toleranta...
un motiv serios pentru reducerea presiunii la o masina de tip clasic;

- in masuratorile de temperatura pe care le-am tot facut, am gasit o evidenta relatie intre profilul de temperatura in extractie (liniar, sau nu) si fluxul prin puc (dependent de presiune si de restrictia de curgere); in orice caz la masinile cu pompa vibratoare;
masinile home sunt adaptate unui regim de compromis, dar exista de obicei o forma de 'tuning' (nu numai la termosifon) care asigura profilul optim de extractie - cat mai liniar - pentru un shot normal, cel traditional;
ce vreau sa spun este ca daca o masina a fost 'ajustata' de fabricant pentru 11 bar, de ex., atunci prin lucrul la 9 bar se pot obtine profile bune de extractie in alte conditii decat cele normale, adica mai greu...
si mai e o nota: masinile profesionale performante, care asigura un profil normal de extractie indiferent de conditia pucului (tampare, cantitate cafea, granulatie etc.), au un sistem de corectie a presiunii de extractie (in afara de profilele de presiune);

Multumesc de explicatiile postate. Cred ca am inceput sa pricep care este treaba cu presiunea, cel putin teoretic. Urmeaza sa primesc echipamentele si voi reveni cu detalii pe masura ce vad cum este si practic. Noroc.

Reply
Evident radudani ca ai dreptate. M-am exprimat eu in graba si fara sa aleg cuvintele. Prin "nascocire" am vrut sa spun tuning.

Beginner este un espressoman incepator si am intalnit deseori problema incepatorilor care se cramponau excesiv de presiune si prea putin de celelalte lucruri mult mai importante la inceput (nu a fost cazul neaparat acum, dar am vorbit preventiv). Cel mai recent caz era a lui decadurabolin. Iar sfatul meu ramane valabil - daca cel care iti vinde masinaria nu vrea din proprie initiativa sa-ti micsoreze presiunea (si decat Bezzera nu stiu cine o mai face), nu este un capat de tara si nici macar pe departe. Cel putin ca incepator, ai 100 de alte lucruri de care sa te preocupi si care se vor cunoaste mult mai bine in ceasca.

Reply
Ma simt flatat Liviu :)) m-ai dat ca exemplu :))
Asa ca idee, chiar m-am calmat vis a vis de presiunea optima a aparatului, in momentul extractiei.
AM vazut pe forum persoane care desi sunt avansate in domeniu, au lasat presiunea acolo unde este.
Plus, la ce mi-am luat aparat nou...ca sa ma bag in el si sa pierd garantie sau cine mai stie ce prostie sa fac ?
Sunt si putin nepriceput in lucrurile astea tehnice.
Pana cand voi ajunge sa vreau sa modific presiunea de la 15 bari la 9, mai am de gasit motive pentru alte mici probleme...apa multa in puc, blondire timpurie, presiunea optima de tampare s.a.m.d.
Respectiv pana la presiune, mai am sa capat tehnica cea mai buna pentru a obtine o cafea care imi place.
Stima.
May God be with us.

Reply
(04-12-2013, 08:47)decadurabolin Wrote: Plus, la ce mi-am luat aparat nou...ca sa ma bag in el si sa pierd garantie sau cine mai stie ce prostie sa fac ?

La classic aceasta modificare se poate face foarte simplu, fara a pierde garantia...ca doar ai platit acel opv reglabil..:)
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Esti sigur sigur sigur ca nu pierd garantia?
Si in plus, baietii de la Gaggia/Lelit Romania cred ca stau aici si pandesc, sa vada cine si ce face :))
May God be with us.

Reply
:))))))

Nimic nu e sigur pe lumea asta...pot doar sa iti spun ca eu am facut-o in garantie si ca as face-o din nou...si m-as duce cu tupeu la garantie daca ar fi pb...pt ca, dpmdv, nu ai ce sa strici...

Desfaci doua suruburi de la capac, scoti furtunul de la opv, desfaci capacul de la opv si ai ajuns la reglaj...exista tutoriale pe net...cauta-le si ai sa vezi cat de simplu e. Daca insa nu esti sigur pe tine si ceva iti spune sa nu o faci...lasa-l asa. Nu e o diferenta f mare...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
La fel si la Ascasao Steel Uno, se face foarte simplu.

Reply
Man, te asigur ca nu ajungi la garantie cu aparatul tau, vorbim de Gaggia...un tanc !
Trebuie doar sa ai grija sa o cureti la timp, in rest cu 9 bari ai o grija in minus ca in ceasca ai "gold aroma". :)
Expobar Diamant base 2 gr, Expobar Brewtus IV, Baratza sette 270W, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.

Reply
In caz ca s-a pierdut link-ul (nu mai tin minte), Torin publicase pe Softpedia un tutorial foarte simplu de scadere a presiunii pe Classic - http://forum.softpedia.com/topic/664747-...try8951454

Reply
Am vizionat mai multe filmulete cu modificare presiunii la Gaggia Classic si cel mai bun mi s-a parut acesta:

Asa am facut si eu , doar ca nu am avut cum sa masor presiunea dupa operatiune. Cred ca e corecta varianta cu o tura si un sfert !?
Sunt curios de parerea specialistilor. :idea:
Lelit PL41PLUS , Varia VS3 - 2nd generation[size=small] [/size], Tamper Concept Art Knock , Pre-tamper Hendi.

Reply
Modifici presiunea "corect", asa cum spune titlul topicului, folosindu-te de un manometru. Acu, ca nu e fix 9bar nu o sa supere pe nimeni. Important e sa fie cafa mai buna. E mai buna?

P.S. Daca rasfoiesti unpic forumul o sa vezi ca la un moment dat circula un portafiltru cu manometru printre forumisti. Bafta !

Reply
(24-01-2014, 11:49)hateganul Wrote: Modifici presiunea "corect", asa cum spune titlul topicului, folosindu-te de un manometru. Acu, ca nu e fix 9bar nu o sa supere pe nimeni. Important e sa fie cafa mai buna. E mai buna?

P.S. Daca rasfoiesti unpic forumul o sa vezi ca la un moment dat circula un portafiltru cu manometru printre forumisti. Bafta !
Nu pot sa spun cu certitudine , parca e mai buna. Am schimbat si rasnita intre timp.
Presiunea mai mica modifica gustul ?
Lelit PL41PLUS , Varia VS3 - 2nd generation[size=small] [/size], Tamper Concept Art Knock , Pre-tamper Hendi.

Reply
(24-01-2014, 13:36)razvanpana Wrote: Presiunea mai mica modifica gustul ?
Tu ai facut modificarea, tu sa ne spui !

Reply
(24-01-2014, 14:50)hateganul Wrote:
(24-01-2014, 13:36)razvanpana Wrote: Presiunea mai mica modifica gustul ?
Tu ai facut modificarea, tu sa ne spui !

Am schimbat si rasnita iar gustul modificat ar putea fi de la macinatura. Huh

Reply
S-a mai discutat despre modificare OPV. Incearca sa rasfoiesti unpic forumul !
Vine Liviu si ne muta una-doua :)

Reply
O sa mut discutia pe un topic deja existent, acolo unde se afla si cheia modificarii tale, adica aici.

Asa cum am sustinut si acolo, este imposibil ca un espressoman novice sa simta vreo diferenta in ceasca de la vreo 13 bar cat vin fixate espressoarele mici la 9 bar. Radudani a sintetizat toate argumentele pro si sunt cat se poate de reale, dar papilele majoritatii sunt extrem de insensibile la astfel de reglaje de finete, in primele luni, poate ani, in functie de cum au fost antrenate.

Manometrul donat de Fane comunitatii, se plimba aici.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)