Welcome Back Log In Create Account

Modificare presiune pompa vibratoare prin instalare dimmer

[emoji20] nasol. cu picuratorul prins într-o gaura, făcută într-o scândură, a mers mereu la mine, fără nici cea mai mica problema. O menghina cu protecție e și mai buna... Dar dacă s-a crăpat deja, nu o sa mai reziste...
Vezi ca un scârțâit sinistru se aude și când începe sa se desfacă.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
(10-02-2015, 23:51)vica Wrote: In fine, totusi de unde as gasi un portafiltru decent si care sa nu coste o avere? Fara 250 lei n-am vazut...

Portafiltru + maner + picurator dublu nu ar trebuie sa coste peste 100ron. Ai intrebat?
Nuova Simonelli Oscar; La Pavoni Europiccola (EN); Mazzer Super Jolly; M38
Behmor 2020SR

Reply
Salutare

Există un forumist îndemânatic (în Bucureşti) care să poată face reducerea de presiune la un espressor Gaggia Revolution? Unde, când, cât?

Mulţumesc

(Scuze dacă scrie deja undeva mai sus în topic, nu am citit toate paginile - timpul, fir-ar el!)

Reply
Nu sunt sigur ca merge fără OPV reglabila, dar putem sa încercăm. Îl aduci, ne uitam și vorbim. Dă-mi un pm cu numărul de telefon.

Reply
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-B...ID-service

La Evolution (nu revolution :) ) nu ai valva reglabila si va trebui sa cumperi una de Gaggia Classic vechi, care costa cam 80 de lei in trecut. Sau daca nickso poate adapta ceva de la alta marca, mai ieftin, cu atat mai bine.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(11-02-2015, 21:36)Lyvyoo Wrote: http://www.espressoman.ro/forum/Thread-B...ID-service

La Evolution (nu revolution :) ) nu ai valva reglabila si va trebui sa cumperi una de Gaggia Classic vechi, care costa cam 80 de lei in trecut. Sau daca nickso poate adapta ceva de la alta marca, mai ieftin, cu atat mai bine.

Evolution, corect :))) Mi-a alunecat mina. Multumesc frumos.

Reply
Salutari,
Problema rezolvata! Dar asta numai cu meritul colegului Zaheyu care mi-a dat cel mai bun sfat.
Pentru desurubarea picuratorului o surubelnita zdravana bagata prin el si rotit incet, incet e solutia cea mai buna. Nu s-a stricat nimic, nu zgariat, fara probleme. Am vazut si adezivul ala sau ce o fi fost.

On topic, in cazul meu o rotire completa (360 grade) in sens invers acelor de ceasornic a dus la cei 10 bari presiune statica. Espressorul l-am gasit cu 12 bari (masurat, deci 11 la extractie).
In completarea amplelor tutoriale gasite ici si colo (scurt si la obiect e totusi asta: http://pretentios.ro/ajustarea-presiunii...a-classic/ ) o singura chestiune am facut-o diferit - nu am mai scos furtunul transparent de silicon din OPV ci am desurubat capacul acesteia cu tot cu furtun pentru ca, celalalt capat al furtunului zace in rezervorul de apa de unde se poate scoate foarte usor.
La montaj procedura inversa si gata. Sa vedem gustul acum.
Ceado E5P, Brewtus. (Gaggia Classic, Lelit PL43MMI)

Reply
Acum ca tot mi-a iesit manevra a rasarit o noua intrebare.
Cum afecteaza scaderea presiunii calitatea si cantitatea aburului livrat pentru frotare?

Reply
Nu are legatura cu calitatea si nici cu cantitatea aburului pentru ca pompa nu functioneaza in momentul frotarii.

Reply
Buna seara, as avea  nevoie de un sfat. Desfacand aparatul pentru a incerca relipirea garniturilor de la portafiltru mi-am adus aminte de articolul " cum sa scoti untul dintr-un Gaggia Pure" , pe care l-am revazut in incercarea de a micsora presiunea.
Diferenta fata de pozele din articolul mentionat este ca valva respectiva in cazul meu este metalica,  am dezsurubat-o si am insurubat-o la loc. Intrebarea mea este daca in acest caz se poate modifica ceva si cum?
Multumesc 
Gaggia Classic 2019 / Sage the Smart Grinder Pro / VST 15g / Motta

Reply
Niste poze de la locul faptei?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(23-03-2015, 01:44)Lyvyoo Wrote: Niste poze de la locul faptei?

Am facut 3 poze si ma chinui sa le micsorez marimea sa le pot atasa....

Reply
de la locul faptei....

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
(23-03-2015, 01:38)Alec Scheul Wrote: Intrebarea mea este daca in acest caz se poate modifica ceva si cum?
Si eu am incercat, dar nu am reusit. http://www.espressoman.ro/forum/attachment.php?aid=465
Am instalat un OPV in locul ei.
Nuova Simonelli Oscar; La Pavoni Europiccola (EN); Mazzer Super Jolly; M38
Behmor 2020SR

Reply
Merge, dar nu până la 9 bar... Minimul este de 11,5 pe manometru. Grija mare la cat material de etanșare puneți pe valva deoarece, din cauza interiorului metalic și exteriorului din plastic, se poate crăpa foarte ușor.

Reply
(23-03-2015, 11:01)nickso Wrote: Merge, dar nu până la 9 bar... Minimul este de 11,5 pe manometru. Grija mare la cat material de etanșare puneți pe valva deoarece, din cauza interiorului metalic și exteriorului din plastic, se poate crăpa foarte ușor.

Daca merge presiunea scazuta la 11,5 bar tot este o imbunatatire fata de 15 , multumesc de informare.
Revin cu intrebarea cum se poate face? Nu exista nicio garnitura pe filetul metalic ci doar o pasta lipicioasa rosie. Am desfacut-o si ulterior am strans-o la loc, nu am numarat turele dar la ochi asa cred ca am infiletat-o la pozitia initiala. 
Multumesc  

Reply
Nu stiu daca original sta pe 15. Parca 12-13. Trebuia sa testezi cu acel manometru care circula pe forum.

Reply
Parcă țin minte ca pe la 14 stătea... Oricum, e chinul naibii cu valva metalica. Eu am apelat la un artificiu de suprimare a câtorva spire. Cel mai bine e sa tai câte puțin din arc și sa înșurubezi valva înapoi complet.
Dacă nu vrei sa tai atunci desfă valva, pune-i putina banda de teflon pe filet și prinde-o doar cât sa stea și sa nu curgă. Nu forța la înșurubare ca plesnește partea din plastic.

Reply
(23-03-2015, 12:37)Lyvyoo Wrote: Nu stiu daca original sta pe 15. Parca 12-13. Trebuia sa testezi cu acel manometru care circula pe forum.

Din pacate situatia actuala nu ma ajuta sa testez cu manometru, eu locuind in Londra momentan asa ca va trebui sa fac modificarea " la ochi " 

Reply
(23-03-2015, 13:08)nickso Wrote: Parcă țin minte ca pe la 14 stătea... Oricum, e chinul naibii cu valva metalica. Eu am apelat la un artificiu de suprimare a câtorva spire. Cel mai bine e sa tai câte puțin din arc și sa înșurubezi valva înapoi complet.
Dacă nu vrei sa tai atunci desfă valva, pune-i putina banda de teflon pe filet și prinde-o doar cât sa stea și sa nu curgă. Nu forța la înșurubare ca plesnește partea din plastic.

Mai degraba as taia o spira - doua decat sa ingros filetul pt. ca se infileteaza foarte greu. Multumesc oricum de sfat. 

Reply
follow-up: nefiind foarte indemanatic nu am modificat nimic, nici spire nici filet , in schimb am vorbit la dealerul local de piese si service Gaggia si pot face ei modificarea - prin taiere de spire - asa ca foarte probabil o sa apelez la profesionisti... si este si gratis.....

Reply
Arcul nu se gaseste ca piesa de schimb? Atunci am putea reduce presiunea prin taiere de spire fara stres. Sau gasim un arc asemanator la care umblam si il pastram pe cel original intact.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
Salutare.. Am reglat presiunea la Gaggia Classic cu o tura completa de imbus, insa mi se pare ca nu e suficienta presiune momentan..

Eu sunt din Timisoara, poate daca mai e cineva de aici, putem sa-l primim si noi cateva zile

Mersi

Reply
Bun venit pe forum,
Cum ai ajuns la concluzia ca nu are suficienta presiune?

Reply
Salutare,

Eu tot testez chestiunea asta cu presiunea (la acelasi celebru Gaggia Classic) de cam doua saptamani.
Concluzia, in momentul de fata, e ca gustul e mult mai bun la 11 bari decat la 9.

Poate ca e cam trantita, poate nu e suficient documentata si poate inca nu e nici macar suficient testata (am revenit la 11 bari abia de o zi) insa pot sa afirm ca eu unul am simtit diferente de gust in ceasca intre cele doua setari.
Din pacate, pentru efort si asteptari, in sens negativ, cu presiunea scazuta.

Am inca o multime de intrebari, de teorii pe care mi le-am format/indus singur sau din discutiile cu unii dintre voi dar as vrea sa pun cap la cap, aici, pe scurt, observatiile dar si indoielile/nelamuririle mele.

La categoria gust si observatii subiective, as putea spune asa:
- la 9 bari shotul e mai echilibrat; mai dus catre medie; nu neaparat intr-un sens rau. Initial chiar mi-a placut senzatia.
- eu n-am obtinut crema mai multa. Dimpotriva. La 11 bari am shoturi mai cremoase. Experimentele au fost facute cu trei tipuri de cafele, de la doi prajitori, cafele total diferite - acide cu note de citrice, pana la clasice, cu note de ciocolata amaruie
- 90% din shoturile extrase la 9 bari au suferit de blonzire prematura. Probabil ca poate chiar 99% sau chiar toate dar  mai las parte din vina si pentru operator care face chestiunile astea, zi de zi, la 6 dimineata. Primiul shot chiar e muncit!  :D Din pricina asta am incercat fel de fel manevre, fie dozand catre 19-20 grame (sita de 17 La Strada), fie tampand "cu ciocanul" etc. deci fie ducand catre ristretto extractia sau chiar cu early stop.
- am facut extractii si cu o sita Bezzera, de 14 g, necalibrata, cu care, eu, cu aparatura din dotare pot rasni un pic mai mare pentru, teoretic aceleasi rate de extractie (evident masurate/evaluate ochiometric sau cu papilele).

Revenirea la 11 bari, cu aceeasi aparatura, a insemnat un shot mai cremos si mai bine echilibrat (ca sa-mi contrazic prima afirmatia din seria de 4 de mai sus) prin toate cele 3 faze ale sale.

Acum revenind, sper eu, catre lucruri mai palpabile, mai inteligibile, mi-a pus cateva intrebari:
- ajustarea presiunii valvei (OPV) reprezinta de fapt rotirea unui surub care comprima sau destinde un resort iar ceea ce stie sa faca valva este sa dea excesul de presiune pe retur. (un articol interesant despre functionarea valvelor OPV aici http://myweb.tiscali.co.uk/coffeetime/userfiles/OPV_Valve.pdf  )
- daca prima afirmatie este corecta insemna ca regimul de lucru al pompei ramane neschimbat deci si debitul ce trece prin grup (corectie - prin grup pana intalneste primul obstacol - pucul de cafea !!!)  ramane acelasi indiferent de presiunea la care e setata valva, ramanand ca aceasta sa-si indeplineasca menirea numai atunci cand presiunea trece peste o anumita limita.
- in continuarea afirmatiei anterioare, insemna ca o masina setata la 9 bari va expune, practic, pucul la un debit mai mic de apa pentru ca acesta opunand rezistenta, va duce la cresterea presiunii, insa doar pana la 9 bari, "surplusul" fiind eliminat de OPV. Am simplificat rationamentul, presupunand ca pompa este capabila sa livreze un debit si o presiune liniare, ceea ce nu este cazul.

Ma opresc deocamdata aici. Inca mai am neclaritati. Insa cea mai mare vine din spectrul mai larg al echilibrului curbei PT, la o masina cu un boiler mic, careia, cu totii ii stim principala limitare - profilul de temperatura in timpul extractiei departe de ideal.

In aceste conditii, mai este benefica scaderea presiunea la Gaggiac Classic ?  :D
Eu n-am gasit inca argumentele ca da.  :P Nici pe hartie si nici in ceasca.

Reply
Discutia intre 9 si 11 e deja de finete, mai ales ca multi recomanda 10-10,5 la astea mici.
Dar daca aveai 14-15 initial, cum iti parea 9?
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
"............multi posesori de Lelit sau de aparate mai mici , a caror stabilitate termica este limitata de caractristicile constructive , modifica presiunea setata de producator si o aduc la nivelul aparatelor la care temperatura este stabila pe parcursul extractiei .

Din punctul meu de vedere aceasta operatie , de reducere a presiunii presetate ,  nu cred ca este in favoarea gustului din ceasaca .
Afirm acest lucru bazandu-ma pe faptul ca , scopul unei extractii reusite este acela de a transfera in ceasca cat mai multe componente aromatice , din compozitia bobului de cafea. 

Acest transfer se face prin transformarea in stare solubila a cat mai multor astfel de elemente , prin supunerea pucului format in sita , actiunii unui jet de apa fierbinte , la o anumita presiune , pentru un anumit timp .

Apare deci o relatie intre temperatura apei si marimea presiunii si timpul care actioneaza asupra macinaturii .
Deoarece temperatura la Lelit scade cu 6-8 gc in timpul extractiei , se impune si o compensare a acestei caderi , pentru a extrage , in continuare , o cantitate cat mai mare din componentele aromate . 

Presiunea mai mare , la care vin setate din fabrica aceste aparate , cred ca are menirea sa rezolve , in parte , acest neajuns generat dimensiunile reduse ale boilerelor si grupurilor ofeind acel element compensator pentru instabilitatea termica din impulprocesului .

Intervalul de presiuni de la 8 la 10 bari , recomandat pentru o extractie , reprezinta niste valori determinate pentru categorii de aparate care ofera stabilitate a parametrilor pe parcursul prepararii unui shot .

Nefiind cazul aparatelor mai mici , producatorii au apelat la artificii care sa conduca la satisfactii maxime pentru rezultatele obtinute in utilizare .

Eu asa vad lucrurile si din aceste motive nu am modificat presiunea , setata de producator la Lelit-ul de la birou si nici nu o voi face .
Nu cred ca aceasta modificare ar fi in folosul gustului sau al altor aspecte legate de extractie ( corp , crema , aspect general ) 

Poate eu nu vad corect fenomenele din timpul extractiei , motiv pentru care aceasta dezbatere mi se pare utila . 
Sunt posesori de Lelit , care au modificat presiunea de la 12 la 9 bari , dar si altii care nu au facut-o . 

O concluzie argumentata cred ca ar fi de folos . "

Am scris , mai demult , aceste randuri , in legatura cu modificarea de presiune le Lelit ( un expresor bun dar cu o stabilitate termica limitata de caracteristicile sale constructive) .

Colegul " vica " a ajuns la niste concuzii care , personal , nu ma surprind . 
Daca tot are loc o scadere , destul de mare de temperatura 6-8 gc , de ce ar fi benefica si o scadere de presiune ? 

Radudani a explicat , in mai multe postari , despre solubilitatea componentelor chimice din bobul de cafea si despre cum aceasta dicteaza clitatea lichidului din ceasca . 
Mai precis , despre cum cantitatea de elemente solubile transferate in ceasca determina gustul ( extractii dupa brew ratio si nu dupa volum de lichid in timp ) 
Intre solubilitate , temperatura apei pe durata extractiei , timpul cat aceata vine in contact cu macinatura si presiunea cu care apa actioneaza exista o relatie de interdependenta , iar modificarea oricaruia dinre acesti parametri va avea consecinte asupra cantitatii dar si a calitatii substantelor devenite solubile si transferate in ceasca ( diferitele elemente devin solubile la diderite temperaturi , presiuni si dupa un anumit timp de reactie , in stransa legatura cu gradul de macinare ) 

Desigur , daca este mai bun sau mai rau un shot extras la 9 sau la 11 bari este o problema de gust a fiecaruia in parte .
Eu cred ca un shot extras la 9 bari si cu o scadere de temperatura de 6-8 gc , pe durata curgerii va fi mult mai acid decat unul extras in conditii identice dar la 11 bari . 
La fel , mai cred ca , o cafea prajita light va avea un gust mai echilibrat extrasa la 11 bari si va fi mult mai acida la 9 , in conditiile aceleiasi scaderi de temperatura ( pote cu o rasnita performanta s-ar putea diminua aceste diferente ) .

Sunt o multime de useri care au modificat presiunea .
Care sunt observatiile lor ? 
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Presiunea mai mare rezulta intr-un timp mai scurt de extractie pentru a compensa caderea mai mare de temperatura per interval de timp, sau se pastreaza cele 25-30 sec de extractie dar se macina mai fin?
Nu creaza channeling in pucul de cafea?

Reply
Ar fi bine ca la o inalnire viitoare sa se faca un test Lelit sau alta marca de uz casnic (la presiune setata de producator, si la cea setata de proprietar). E posibil ca la multi sa li se ia de pe umeri grija de a modifica presiunea, asteptand din asta miracole.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Eu nu am sesizat o crestere a aciditatii si am facut modificarea du[pa 2 saptamani de utilizare.Cafeaua acum este extrasa 9 la bari si aproape jumatate,presiunea reala ,cea aratat de manometru fiind de 10 si jumatate cu sita blind fara filtru pe ea.Nici vorba d e aciditate excesiva,iar gustul cafelei este foarte bun ,aromele se simt la cafeaua proaspata.Ma gandesc ca si boilerul mai mic in situatia asta ajuta la ,apa incalzindu-se mai usor de catre cele 2 rezistente puternice in timpul extractiei.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)