Welcome Back Log In Create Account

Modificare Delonghi ECP

Multumesc pentru sugestiile rapide!

Reply
Felicitarea de sarbatori la mine e mai atipica, in loc de globuri am un pulsor, un opv reglabil, senzorul de presiune, placa de dezvoltare esp32-s3.
Electrovalvele sunt montate, termoblocul de asemenea, a ajuns intre timp mansonul izolator, termostatele si sigurantele termice.

Foarte multe lucruri bune, de calitate, dar China e un univers al paradoxurilor, trebuie sa fie ceva care sa umbreasca experienta avuta si sa-ti intarzie proiectul, fie un racord care nu e corespunzator filetat, fie un dosing ring care nu e compatibil cu portafiltrul tau. 
As fi zis ca a venit mosul mai repede, pe 23 decembrie, dar acum astept mosul dupa calendarul chinezesc  Sad

[Image: 8UYhZaBl.jpeg]

[Image: 4QW7CDnl.jpeg]

[Image: 4h5vrbxl.jpeg]

[Image: 0jmUgA8l.jpeg]

Sunt multumit ca am reusit sa inglobez intr-un spatiu (atat de) mic cam tot ce mi-am propus. 
Partea de conceptie a fost cea mai grea, e ca un lego tare complicat. Urmeaza implementarea propriu-zisa.

Reply
Am inlocuit si pompa cu una din pompele care le aveam, debitul maxim e in jur de 9 mL /s.
Am montat o siguranta termica pe pompa si cu aceasta ocazie am inlocuit furtunele siliconice de la pompa si am repozitionat filtrul de apa pentru a putea fi inspectat sau inlocuit daca e nevoie.

Am testat trei pompe Ulka de 48w si am montat-o pe cea care sa incalzeste mai putin.
Ulka EP5 GW dupa 90 s abia o mai puteam tine in mana, se infierbantase destul de tare dar avea cele mai bune performante de presiune si debit. Am inlocuit bobina pompei cu una care era doar calda dupa 90 s.
Sunt diferente intre pompe, GW teoretic fata de generica EP5 are specificatii mai stricte.

Am montat mansonul izolator si termostatele de 90 si 170 gr. C pe termobloc.
A fost destul de dificil de taiat acest manson, stratul de fibra de sticla e in jur de 3 - 3,5 mm dupa specificatii, iar invelisul siliconic e destul de gros si e de buna calitate.

[Image: O8O5qDOl.jpeg]

[Image: ymONNXYl.jpeg]

Mi-am incalcat promisiunea initiala de a nu taia cabluri, dar am fost nevoit dupa ce izolatia se deteriorase intr-o margine ascutita din lateralul compartimentul pompei. Nu am chef sa debavurez si aceasta suprafata, o sa lipesc in aceasta zona de trecere pentru cabluri si tuburi banda de exterior 3M.

Daca cititi jurnalul meu o sa va intareasca convingerea ca producatorul nu e catusi de putin interesat sa aleaga cele mai bune solutii pentru noi. 

[Image: NieoqBSl.jpeg]

Pulsorul si valva OP sunt usor de demontat

[Image: 689uWeXl.jpeg]

Vedeti in imagine racordul cu probleme de filetare, nu am o filiera de 1/8" BSPP asa incat am comandat alt racord si am cerut rambursarea sumei platite pentru racordul filetat gresit.
Nu ar fi o problema de etansare daca-l folosesc, dar la EC330S totul e destul de strict calculat, cei 5 mm fac diferenta intre a incapea lejer sau eventual a atinge capacul superior in timpul functionarii pompei. E la limita, dar prefer intotdeauna solutiile sigure.

Inelul de dozare NEOUZA de 51mm nu e compatibil cu DeLonghi si culmea e ca l-am ales la recomandarea cuiva de pe HB. Sa nu-l comandati, am obtinut o rambursare dupa ce le-am descris ca e incompatibil cu portafiltrul DeLonghi si cu cosul IMS de 51mm.

[Image: Xvf88z4l.jpeg]

Reply
Zgarcenie sau nepricepere ? Cei de la DeLonghi au facut o economie de 5 cm cu cablul siliconic strangulat.
In noua pozitie filtrul poate fi inspectat, curatat sau inlocuit daca se impune.

[Image: ZTEG7ZGl.jpeg]

Am profitat de timpul liber si am montat termoblocul cu cablurile de alimentare. Ca sa nu fiu nevoit sa le marchez, am folosit codul culorilor.
Rosu - L , negru - N , alb - OK, iar pentru suntarea termostatului de 90 gr.C am folosit doua cabluri gri.

Pe pozitia steam sau apa calda, becul OK e comutat spre termobloc si indica incalzirea acestuia.
Gaggimate nu modifica functionarea manuala a espressorului, doar controleaza temperatura si profilul de presiune.

[Image: WvWN2bhl.jpeg]

Pe langa materialele necesare, mai folosesc un cleste de sertizat si o statie de lipit cu aer cald.

[Image: ZK3X8SHl.jpeg]

[Image: bs9WNQil.jpeg]

[Image: 2YM1Cagl.jpeg]

[Image: Nyec8Asl.jpeg]

Reply
Salutare din nou la coltul DeLonghi,

Dupa cum v-am obisnuit, evidentiez deficiente de proiectare sau realizare cand le descopar, de data aceasta e racordul de intrare a apei in boiler si etansarea anemica prin saiba de cupru. Suprafata de etansare la exteriorul boilerului e atat de neregulata incat e posibil ca in timp sa aveti scurgeri la acest racord.

[Image: pjKawqul.jpeg]

[Image: LyOts4cl.jpeg]

Remedierea e relativ simpla, prin etansare dubla atat la interiorul cat si la exteriorul boilerului, folosind doua saibe de cupru si doua racorduri care vor avea si rolul de a directiona apa de la intrarea boilerului in partea de jos.
Adaugam o mufa M8 female la intrarea boilerului iar la interior un racord M8 male - stut 6mm iar pe stut o bucata de furtun siliconic care directioneaza apa in partea de jos a boilerului.

[Image: wlMwxlZl.jpeg]

sau

[Image: Y77RDQEl.jpeg]

Zilele trecute am efectuat teste de temperatura cu termoblocul, folosind dimmerul despre care am amintit in acest topic. 
Acest dimmer are o plaja buna de reglaj si functioneaza chiar bine pentru controlul pompei si profilarea manuala a extractiei.

Rezultatele sunt bune pentru preincalzire brew, e suficienta una din cele doua rezistente de incalzire de 800w. 
Izolatia din fibra de sticla e suficienta pentru preincalzire brew, la suprafata termoblocului izolat temperatura e de 63 gr.C iar in vecinatatea pompei de apa temperatura nu depaseste 40 gr.C

Aburul functioneaza bine asistat de controlul pompei, dar izolatia din fibre de sticla nu e suficient de buna pentru abur, nu e la fel ce eficienta ca izolatia din fibre ceramice.

Termocupla M4 parea firava de la inceput si am decis sa nu montez asa ceva in boiler.
Am strans-o putin si efectiv s-a rupt, iar jonctiunea era in aer (la propriu), fara pasta conductoare sau un alt material de adaos care sa transfere eficient caldura. Filetul masoara doar 4mm, nu poate fi folosita ca o termocupla de imersie.
Nu stiu de ce o recomanda pe canalul oficial Gaggimate.

[Image: qW4wSH6l.jpeg]

Am montat gaggimate lego fara display si am gasit din nou solutia la acest "lego" in sensul ca e foarte compact si e demontabil.
A incaput totul in spatiul relativ ingust din partea stanga. Nu e cu mult mai mare decat modulul Gaggimate PCB
Functioneza bine, am efectuat si un update din interfata web.

[Image: 8Y1LsTOl.jpeg]

[Image: 4bxvRzyl.jpeg]

[Image: EoIUoUhl.jpeg]

[Image: O5E2ZpFl.jpeg]

Senzorul de nivel detecteza corect prezenta apei in rezervorul de apa.
L-am montat in cele din urma intr-un loc diferit, se pare ca cel de la DeLonghi au anticipat din nou ca o am nevoie de un spatiu de 6mm intre espressor si rezervorul de apa, in partea de jos. E atasat cu banda dublu adeziva.

[Image: x6u7axYl.jpeg]

[Image: jv0YlfPl.jpeg]

[Image: 2cjdTygl.jpeg]

[Image: 35AvFVjl.jpeg]

Reply
Am si eu ECP 33.21bk luat nou in primăvara anului trecut de curiozitate.Dar uitandu-ma pe aici nu prea mai am timp si energie de el.Are in jur de 100-150 cafele facute
I.am inlocuit doar teava de abur cu una de pe Ali indicata pe aici ca cea originala era prea de jucarie si cam atat in interior.
Am la el portafiltru fara fund ,site,wdt,inel,puck,tamper inox..
Daca e cineva interesat sa.l mestereasca mai departe...ma gandesc sa eliberez locul ca sta nefolosit .
Daca este le nealocului ei postarea se poate sterge,nu vreau sa deranjeze.Multumesc

Reply
Nu e o problema unde postezi si e un gest frumos sa donezi cand nu-l mai folosesti.
Dar de ce nu-l tii de back-up ? 

Prepara o cafea destul de buna si fara modificari.

Reply
Multumim @ionutcbi.
Suntem curiosi despre experienta ta cu ECP 33.21.
Ce te-a nemultumit la el ? Cum e gustul in ceasca ?

(22-01-2026, 16:59)odor4fun Wrote: Salutare din nou la coltul DeLonghi,

Am montat gaggimate lego fara display si am gasit din nou solutia la acest "lego" in sensul ca e foarte compact si e demontabil.
A incaput totul in spatiul relativ ingust din partea stanga. Nu e cu mult mai mare decat modulul Gaggimate PCB
Functioneza bine, am efectuat si un update din interfata web.

Felicitari si multumiri pentru ca impartasesti cu noi din experienta ta.
Dupa modificarile acestea cum sta cu variatia de temparatura a apei in portafiltru ?
Si, cel mai important cum este gustul in ceasca ?
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Salutare 
Nu sunt nemulțumit,dar nici satisfacut,daca pot spune asa
Aparatul este f decent pt pretul platit dar necesita si niste upgradeuri
Este bun daca nu ai lucrat cu un aparat cu PID, manometru,OPV ,vrei simplitate si nu te deranjeaza aspectul de cutie plasticoasa

Eu am cel putin 3 tipuri de cafea in cutii,2 rasnite si le rotesc,chiar pe parcursul unei zile.Nu pot obtine constant repetabilitate in pahar.Neavand nici un fel de indicatori, setări,totul este la intuitie(stau cu carnetelul de notite langa el)
Daca găsești un tip de cafea care se potrivește pe el si nu o schimbi des,atunci este in regula
Altfel,iese doar o cafea 'băubilă' si prefer sa imi petrec timpul liber altfel,nu facandu-mi nervișori

Reply
Multumesc pentru impresii.
Montarea unui PID sau chiar a unui termostat ieftin cu releu, cred ca ar ajuta.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Aveti idee de un kit de dimmer pulse skip modulation in Ro sau China? Dar nu pe baza de Arduino

Reply
Salutare! Vrajit de vorbele frumoase despre seria ECP, am cumparat si eu un ECP 31.21, cel mai plasticos. Achizitionat portafiltru nacked si sita nepresurizata corespunzatoare. Mi se pare ca apa este foarte fierbinte, cafeaua pare amara, indiferent ce as modifica la rasnire si/sau timp de extractie. Am pe acasa disponibil un PID cu SSR si termocupla K. Puteti sa-mi spuneti, pentru inceput, unde ar fi cel mai comod de plasat termocupla si ce setari ar trebui facute la PID? De asemenea, puteti sa-mi spuneti de unde as putea achizitiona un T si un manometru pentru vizualizarea presiunii, daca se poate din Romania, nu prea am rabdare sa ajunga pachete din China. M-as juca putin cu modarea ECP-lui, dar nu chiar asa complicat cum ati ajuns voi in ultimele pagini din thread.

Reply
Noi nu v-am vrajit cu vorbe frumoase . Acest espressor chiar este ok. Vorbim despre un espressor nou, cu boiler din inox de 220 ml ( care de fapt este un grup saturat ! ) si care azi costa 330 lei
Apa este foarte fierbinte ?
Incercati sa goliti 10-20 de grame de apa fierbinte din boiler prin teava de aburi inainte de extractie.
Si alte espressoare fara PID se comporta la fel.
Parerea mea este ca sonda de temperatura ar trebui imersata pentru a masura ce trebuie.

Reply
[Image: GGC10s7.jpeg][Image: Yitn5tI.jpeg][Image: Eg1lTt8.jpeg][Image: JLCeAo5.jpeg][Image: dn4NDbL.jpeg][Image: PaOyz3u.jpeg][Image: gvsDOA7.jpeg]

Reply
Nu era mai bine montata într-o laterală. Zic deoarece acolo sus se adună tot aburul generat în timpul încălzirii. 
Cred că era mai bine undeva în zona unde fusese montat bimetalul.

Eu așa montasem pe vremuri la al meu DeLonghi EC221b

Bine.... Nu pe lângă admisia apei
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
Posibil. Nu stiu cum e mai bine. Am dorit sa masor chiar in dreptul tevii.

Reply
Temperatura nu se difuzează egal pe suprafața boierului? Cu ce se poate lipi sonda pe boiler, aș evita găurirea sa, mi-e frică de pierderi de abur/apă.

(30-01-2026, 18:17)cyrusct82 Wrote: Nu era mai bine montata într-o laterală. Zic deoarece acolo sus se adună tot aburul generat în timpul încălzirii. 

Si la ce temperaturi aveați setat PID-ul?

Reply
Nu mai țin minte de acum 10 ani
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
(31-01-2026, 15:08)Wicked100 Wrote: Temperatura nu se difuzează egal pe suprafața boierului? Cu ce se poate lipi sonda pe boiler, aș evita găurirea sa, mi-e frică de pierderi de abur/apă.

(30-01-2026, 18:17)cyrusct82 Wrote: Nu era mai bine montata într-o laterală. Zic deoarece acolo sus se adună tot aburul generat în timpul încălzirii. 

Si la ce temperaturi aveați setat PID-ul?
poate va ajuta asta
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid218899

Reply
Da, interesant, mulțumesc mult! Dar tot nu văd cum a montat termocupla pe boiler, sau nu mă uit eu bine? De asemenea, vad ca piesele pentru instalarea manometrului sunt pentru tub cu exterior de 6mm, la ECP cred ca sunt de 4 mm, cu 2 interior, nu?

Reply
La ECP poti incerca sa montezi senzorul de temperatura in locul sigurantei termice.
Pentru manometru, poti incerca sa montezi in partea stanga un T, 3x M8 la intrarea apei reci in boiler in locul cuplei rapide si sa muti cupla rapida pe T.

Reply
Daca tot am inceput...
verificati. Dupa parea mea, DL permite extractii la 1,5- 2 barri pentru soup. S-a inteles gresit rolul acelei supape din dus.
Se va deschide la presiunea de 3 bari. dar asta nu inseamna ca in PF am doar de la 3 bari in sus. Daca in boiler am 4 bari ce se va intimpla in PF ? pana la 3 bari in boiler, in PF voi avea presiune atm. peste 3 bari in boiler supapa deschide si apa patrunde in pf, dar cand presiunea in boiler va scadea la 3 bari se inchide din nou supapa. Deci 1 bar din boiler s-a mutat in PF . Asta inseamna ca in PF am 1 bar nu 4. La 5 bari in boiler voi avea 2 bari in PF, la 12 bari in boiler in PF voi avea 9 bari. etc.
Parerea mea. Accept ca pot gresi si accept fara sa ma supar sa ma combateti cu argumente.

Reply
Sunt vase comunicante acolo, nu margele…  Biggrin
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(25-02-2026, 14:24)Mihai L Wrote: Sunt vase comunicante acolo, nu margele…  Biggrin
Sunt vase comunicante ? Unde ? Cand ? eu nu le vad . cand am 2 bari in boiler tot vase comunicante sunt ?
Asupra valvei din dus vor actiona 3 forte. O forta de sus in jos deasupra valvei care tinde sa deschida valva (produsa de presiunea din boiler. Acestei forte i se va opune forta din arc ( data de o presiune de aprox 3 bari) plus o forta data de presiunea exercitata de apa care a patruns prin valva si care scade spre zero pe masura ce puckul se erodeaza si devine permeabil. Deci daca in boiler bag 4 bari in pF voi avea 3 bari dati de arc plus cat fac 4?

Reply
Daca ai 4 bari si s-a deschis valva, ai 4 bari peste tot. Nu poti impinge 1 bar ca pe o margica…
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(25-02-2026, 14:51)Mihai L Wrote: Daca ai 4 bari si s-a deschis valva, ai 4 bari peste tot. Nu poti impinge 1 bar ca pe o margica…
da am 4 bari peste tot dar cei 4 bari de sub valva sunt compusi din 3 bari dat de arc plus un bar dat de apa. Forta arcului nu dispare dupa ce se deschide valva. Valva nu este un simplu robinet. Este mai mult de atat. Are un comportament dinamic.

Reply
(25-02-2026, 14:14)alin1970 Wrote: Daca tot am inceput...
verificati. Dupa parea mea, DL permite extractii la 1,5- 2 barri pentru soup. S-a inteles gresit rolul acelei supape din dus.
Se va deschide la presiunea de 3 bari. dar asta nu inseamna ca in PF am doar de la 3 bari in sus. Daca in boiler am 4 bari ce se va intimpla in PF ? pana la 3 bari in boiler, in PF voi avea presiune atm. peste 3 bari in boiler supapa deschide si apa patrunde in pf, dar cand presiunea in boiler va scadea la 3 bari se inchide din nou supapa. Deci 1 bar din boiler s-a mutat in PF . Asta inseamna ca in PF am 1 bar nu 4. La 5 bari in boiler voi avea 2 bari in PF, la 12 bari in boiler in PF voi avea 9 bari. etc.
Parerea mea. Accept ca pot gresi si accept fara sa ma supar sa ma combateti cu argumente.

Nu gresesti Alin, avem o diferenta de presiune intre boiler si portafiltru de cca 4 bari.

Reply
Daca cei 4 bari ar fi si deasupra si sub valva cum zici atunci valva nu ar sta deschisa pentru ca sub valva am avea 4 bari + 3 bari dati de arc iar deasupra doar 4 bari.

Reply
[Image: fNg2fs4l.jpeg]

[Image: dX9Qvgml.jpeg]

[Image: hVgf0CUl.jpeg]

Am facut teste conectand un boiler DeLonghi in circuitul BDB unde am profilare de presiune si masurarea debitului.
Am setat un profil lent crescator - descrescator si se poate vedea presiunea de deschidere si cea de inchidere a supapei de grup.

Presiunea maxima care cade pe supapa de grup cand e complet deschisa e de 4,6 bari, dar supapa de grup se deschide inainte de 4 bari

Reply
Multumesc de ajutor. Ai reusit sa masori ?
Deci daca reduci debitul pompei astfel incat deasupra supapei sa ai 4-5 bari , in pf vei avea 1-2 bari ?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)