Welcome Back Log In Create Account

Modificare Delonghi ECP

(08-11-2025, 12:03)alin1970 Wrote:     Pune poze. Dar nu orice poze. Nu vad conectarea senzorului de presiune. Asta ma interesa.

Va bateti joc de mine ? caut 1/8NPT cu filet interior (female) acolo nu este. sau afaptor 1/8 NPT female la M8 female.
Lasati-o balta ca poluam aiurea.

Astept sa faceti voi modificarile pe care le sugerati.
Ca de vorbit e mai simplu decat de facut.
Probabil va trebui confectionat un racord 1/8 NPT female - la M8 female.

Am pus aici exemplu de cum e senzorul conectat, acum sta mai drept dupa ce l-am pus mai bine cu banda dublu adeziva:)))

Reply
(08-11-2025, 12:03)alin1970 Wrote: Probabil va trebui confectionat un racord 1/8 NPT female - la M8 female.

Eu m-am oferit sa va ajut cu cele necesare pentru ca am trecut printr-o experienta similara care mi-a pus rabdarea la incercare si am invatat sa nu ma aventurez in proiecte fara a avea o buna parte din sculele si uneltele potrivite.
Nu ar fi prima si nici ultima data cand fac munca pro bono pentru entuziastii in cautare de solutii la probleme tehnice si nu numai.
Referitor la adaptor, am bara hexagonala de 13mm din alama si bara rotunda din inox de 12mm. Daca vrei sa ramana loc pt cheia de 13mm la mijlocul adaptorului, il pot face din alama.

Reply
(08-11-2025, 12:46)alin1970 Wrote: cupla asta rapida ar rezolva usor montarea senzorului de presiune pe tubul ptfe.
Intreb din nou
este ok ptr apa fierbinte la 12 barri ?
https://a.aliexpress.com/_EvIHKdi

Mai mult decat ok, mai simplu de atat nu se poate. Si e cea mai fiabila conectare.

Reply
pai si atunci , ce ma tot frecati ? asta am intrebat de dimineata.

(08-11-2025, 13:02)vdub Wrote:
(08-11-2025, 12:03)alin1970 Wrote: Probabil va trebui confectionat un racord 1/8 NPT female - la M8 female.

Eu m-am oferit sa va ajut cu cele necesare pentru ca am trecut printr-o experienta similara care mi-a pus rabdarea la incercare si am invatat sa nu ma aventurez in proiecte fara a avea o buna parte din sculele si uneltele potrivite.
Nu ar fi prima si nici ultima data cand fac munca pro bono pentru entuziastii in cautare de solutii la probleme tehnice si nu numai.
Referitor la adaptor, am bara hexagonala de 13mm din alama si bara rotunda din inox de 12mm. Daca vrei sa ramana loc pt cheia de 13mm la mijlocul adaptorului, il pot face din alama.
Multumesc @vdub apreciez.
Daca poti 2 buc din alama. Am 2 espressoare de modificat. Unul acasa si unul la lucru.
pe capatul filetat M8 se va monta o cupla din asta..

[Image: MtrB07U.jpeg]
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
@Alin  Eu asta ti-am sugerat de la inceput, am crezut ca ai inteles dar vrei sa implementezi intr-un mod diferit. 

[Image: L8WUl9Wl.jpeg]

@vdub Merci, apreciez oferta ta generoasa.
Acel racord pe care il cauta Alin exista pe Aliexpress, dar era fara stoc, eventual putea lua cu M10 si o reductie la M8. Sigur ca se complica fara rost, dar cine sunt eu sa-i tai elanul ?

Pentru modificarea boilerului, voi confectiona acea piesa din alama sau inox. Daca nu gasesc un atelier de prelucrari in Cluj, ti-as trimite boilerul cu totul sa confectioneti tu piesa aceea.
Contra cost desigur si cu multumiri anticipate.

[Image: JLnUtp0l.jpeg]

Reply
eu am pe drum ceva diferit
[Image: RCr9eX7.jpeg]
la unul din cele 3 porturi doresc a cupla tot cu tub ptfe senzorul de presiune. dar pentru asta am nevoie de adaptorul 1/8 NPT la M8 female.
ps am pe drum si T cu cupla rapida .
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
(08-11-2025, 13:06)alin1970 Wrote: pe capatul filetat M8 se va monta o cupla din asta

Ai idee ce lungime totala au filetul+acea degajare? Intreb pentru ca as vrea sa iau in calcul si un sanfren suficient de mare incat sa acomodeze un oring.
(08-11-2025, 13:40)odor4fun Wrote: Pentru modificarea boilerului, voi confectiona acea piesa din alama sau inox.

Nu sunt la curent cu fiecare aspect al proiectului tau si va trebuie sa-mi dai mai multe detalii. Te referi la prelungirea tevii din interior pentru a putea monta o electrovalva cu 3 cai?

Reply
Da, acea prelungire, pot sa-ti trimit cotele dupa ce ajunge espressorul.

[Image: LAMHLKal.jpeg]

@Alin Exista modelul asta de adaptor F, iti pot rimite unul fara costuri.
Sunt cumparate din tara, o sa caut sursa sa le poti comanda. Nu-mi amintesc de unde le-am luat. Intotdeauna iau mai multe racorduri decat cele necesare.

https://www.espressorul.ro/produs/racord...elonghi-2/

(08-11-2025, 14:07)alin1970 Wrote: eu am pe drum ceva diferit
[Image: RCr9eX7.jpeg]
la unul din cele 3 porturi doresc a cupla tot cu tub ptfe senzorul de presiune. dar pentru asta am nevoie de adaptorul 1/8 NPT la M8 female.
ps am pe drum si T cu cupla rapida .

E foarte bun acesta, dar mai ai nevoie si de acesta:

https://www.aliexpress.com/item/1005009676558660.html

Reply
Multumesc.
Apreciez dar nu este nevoie pentru ca deja am comandat celalalt model pe ali.
Vei avea si tu nevoie de adaptor.
@vdub am trimis pm.

Reply
E important ca senzorul de presiune sa nu preia vibratiile pompei.

Reply
asta e cam complicat. furtunele alea vibreaza ca un mic pikamer.

Reply
Ai putea folosi tuburi PTFE mai lungi iar racordul adaptor F il fixezi rigid, poti folosi o brida din plastic si il ancorezi de ceva.
Vibratiile puternice transmise senzorului de presiune, pot duce la defectarea acestuia.

Reply
am si un pulsor, dar iar intervin fitingurile care complica totul.

Reply
Ai un boiler desfacut ? Ce diametru interior si exterior are acel tub din alama ?

Reply
din pacate nu am masurat. doar Luni pot sa masor dar e posibil la tine sa fie diferit.

Reply
(08-11-2025, 16:38)odor4fun Wrote: Ai un boiler desfacut ? Ce diametru interior si exterior are acel tub din alama ?

14x10mm

Reply
Stai linistit ca nu e nici o graba si nu-l desface pentru asta. 
Rezolvarea retrofitului 3WS ar putea fi mult mai simpla, cu doar doua racorduri:

https://www.aliexpress.com/item/1005008524572628.html
https://www.aliexpress.com/item/1005006746016462.html

[Image: GVPFeWal.jpeg]

+

[Image: HB7qVhxl.jpeg]

(08-11-2025, 17:29)vdub Wrote:
(08-11-2025, 16:38)odor4fun Wrote: Ai un boiler desfacut ? Ce diametru interior si exterior are acel tub din alama ?

14x10mm

Merci vdub,

Se poate folosi un racord (male 1/8 BSPP - male 1/4 BSPP) imbinat cu un racord (female 1/4 BSPP - Barb Pipe cu diametrul exterior de 10 mm) si o-ringuri montate pe acest stut.

Reply
In timpul cafelei de dimineata, am intrat pe Aliexpress si am gasit olandeza din inox cu dimensiunea de 1/8", care ar simplifica si mai mult implementarea acestui proiect, daca optam pentru un montaj cu imbinari rigide, cu fitinguri din inox si montarea solenoidului si a senzorului de presiune direct pe boiler.
Din pacate e doar cu filet de tip 1/8 BSPT si mi-e incomod sa o folosesc. (caut cu filet de 1/8 BSPP)

https://www.aliexpress.com/item/4001213991122.html

Diferenta dintre filete poate crea confuzii pentru unii, o sa intalnim marcaje BSPP sau G, BSPT
Ca sa sporeasca confuzia, exista marcaje cu BSP, care include ambele filete.

BSPP are filetul paralel iar etansarea se face printr-o saiba sau un o-ring. 
BSPT are filetul conic iar etansarea se face pe filet.
NPT are filetul tot conic, dar are un pas diferit de BSPT. Avem nevoie de un adaptor NPT - BSPT sau BSPP

Daca nu stiti sigur cum le veti imbina, alegeti filetul female de tip BSPP. 
Puteti imbina un racord de tip female BSPP cu un racord male BSPP sau BSPT.
Ca o buna practica, eu aleg racorduri cu acelasi tip de filet.

Un exemplu gresit: Racord cu filet female BSPT imbinat cu un racord male BSPP. Filetul BSPT se ingusteaza, e conic, in timp ce BSPP e paralel.

Ar fi o rezolvare de fapt, prin refiletare si modificarea filetului in BSPP, pentru olandeza cu racorduri de tip female.

Reply
Stiti cumva ce tip de filet este la pompele ULKA EP5 folosite la delonghi ECP, sau la supapa de suprapresiune delonghi ? ca dimensiune pare ceva cu diam de 10 mm dar M10 nu este.
Am un pulsor si ma bate gandul sa il intercalez si pe el dupa supapa opv pentru a reduce variatiile de presiune date de pompa vibratoare, dar din nou ma lovesc de fitinguri atipice.

[Image: 8MmT9u3.jpeg][Image: 3hxgpqz.jpeg][Image: mLu7VbW.jpeg][Image: aIWw96I.jpeg][Image: enJC0BD.jpeg]

Reply
1/8 BSPP daca diametrul este de aproximativ 9.6mm

Reply
Ai putea folosi un T metalic de 1/8 BSPP female impreuna cu pulsorul.
Pulsorul il montezi pe pompa iar OPV-ul pe T-ul metalic, OPV e reversibil, nu conteaza intrarea sau iesirea.
Pe o latura montezi senzorul de presiune printr-un adaptor 1/8 female NPT - 1/8 male BSPP, iar iesirea spre boiler printr-un adaptor male 1/8 BSPP - PTFE.

High Pressure 1/8"-1" NPT BSP Female 304 Stainless Tee 3 Ways Pipe Fitting Gas | eBay
https://www.aliexpress.com/item/1005009676558660.html?

https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=1%2F8%22+NPT+Female+To+1%2F8%22+BSPT+Male&_sacat=0&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_odkw=1%2F8%22+NPT+Female+To+1%2F8%22+BSPT+Male+stainless+steel&_osacat=0

Reply
Poti monta pulsorul si la iesirea spre boiler, iar adaptorul male 1/8 BSPP - PTFE la intrarea dinspre pompa cu OPV.

Reply
In proiectul de retrofit 3WS, voi folosi pentru prelungirea tubului de iesire din alama al boilerului, un singur adaptor male 1/8" BSPP - stut 8 mm, peste care introduc o bucata de furtun siliconic cu diametrul exterior de 10 mm si grosimea peretelui putin mai mare de 1 mm sau un stut de 6 mm si furtun siliconic cu grosimea putin mai mare de 2 mm. Furtunul siliconic intra fortat pe stut si ramane fixat, nu iese de pe stut daca demontam boilerul, iar etansarea este cea mai buna. 
Pentru etansare cu corpul boilerului, folosim o saiba din cupru sau PTFE, montata intre corpul boilerului si racordul de strangere, fie o olandeza de 1/8", fie un cot de 1/8" imbinat in continuare cu o olandeza de 1/8".

[Image: Tpz9ViBl.jpeg]

Reply
E mai potrivit stutul de 6 mm, furtunul de 9,5-10 mm cu peretele putin mai gros de 2mm e destul de comun.
Am nu unul ci chiar doua, cu lungimea de 25cm.

Oare cum reusesc chinezii sa produca unele racorduri la costuri atat de mici ?
https://www.aliexpress.com/item/1005008183836730.html?

si olandeza de 1/8"
https://www.aliexpress.com/item/10050088...77f7NYTljB

Reply
Se poate monta senzorul de presiune pe boiler, chiar daca nu se face retrofitul 3WS. Intercalam o ramificatie M8 la intrarea boilerului iar intrarea PTFE - M8 male, se demonteaza de pe boiler si se monteaza pe aceasta ramificatie. Avem nevoie si de un adaptor M8 male - 1/8 BSPP female, un adaptor pentru senzor 1/8 BSPP male - 1/8 NPT female si un senzor de presiune 1/8 NPT :

[Image: Nr1QpMDl.jpeg]

https://www.aliexpress.com/item/1005009409121579.html?spm=a2g0o.detail.0.0.d03drrIxrrIxPg&mp=1&pdp_npi=5%40dis%21RON%21RON%2030.34%21RON%2014.86%21%21RON%2014.86%21%21%21%402103864c17628791899161996e3702%2112000049010014755%21ct%21RO%21842745622%21%211%210

https://www.aliexpress.com/item/1005009097042210.html?spm=a2g0o.detail.0.0.1259QiksQiksTk&mp=1&pdp_npi=5%40dis%21RON%21RON%203.53%21RON%203.53%21%21RON%203.53%21%21%21%40210384b917628802603536634e243d%2112000047899186735%21ct%21RO%21842745622%21%211%210

https://www.aliexpress.com/p/tesla-landing/index.html?scenario=c_ppc_item_bridge&productId=1005008648339646&_immersiveMode=true&withMainCard=true&src=google&aff_platform=true&isdl=y&src=google&albch=shopping&acnt=615-992-9880&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=_oFgTQeV&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=&ds_e_matchtype=&ds_e_device=c&ds_e_network=x&ds_e_product_group_id=&ds_e_product_id=en1005008648339646&ds_e_product_merchant_id=5546987508&ds_e_product_country=RO&ds_e_product_language=en&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=22587236288&albag=&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gad_campaignid=22580914056&gbraid=0AAAAA_TvRHq4n4ejM6cqQvkzuVlKEvUjd&gclid=CjwKCAiA2svIBhB-EiwARWDPjuQO2tax472CkVpS_QVz1jDIxRIVj1DSKRv2DlyiM9aXsvhh-2NYXBoCWgIQAvD_BwE

Reply
Revin cu unele idei noi, care ne permit o modificare mai usoara a espressorului DeLonghi cu boiler, fara a modifica iesirea boilerului.
Din cauza profilului inclinat al boilerului, creste dificultatea adaugarii unui racord drept in partea superioara, ar presupune utilizarea de distantiere oblice.
Iar supapa de presiune de la iesirea boilerului are si rol de supapa de siguranta cand frotam laptele. Separarea iesirii boilerului din proiectul initial, ar presupune montarea unei supape de siguranta externa.

Prin urmare, am putea pastra configuratia arcului de iesire, adaugand functia de robinet de profilare a debitului si calibrand electronic senzorul de presiune cu un mic circuit electronic (usor de realizat), care sa scada din presiunea masurata valoarea presiunii de prag a supapei de presiune, iar sub presiunea de prag sa indice valoarea zero.
Am inclus si un termobloc in schema (e optional), cu rolul de a preincalzi apa de extractie si de a asigura un abur mai uscat cand frotam laptele.
E nevoie de doi solenoizi cu 3 cai, alimentati electric din pozitia brew a comutatorului de preparare sau de la iesirea valve a modulului gaggimate pro. Sunt usor de interconectat intre ei prin intermediul unui racord 1/8" BSPP male - 1/8" BSPP male, iar cu pompa prin racorduri 1/8" BSPP male - PTFE si tub de presiune PTFE.
Conexiunea robinetului de debit cu restul sistemului sau a ramificatiei de pe boiler (necesara pentru a monta senzorul de presiune) cu solenoidul cu 3 cai, se face prin furtun siliconic panzat iar la capete se fixeaza cu coliere metalice.
In pozitia de brew, solenoizii deschid calea directa (1-2) spre termobloc si robinetul de profilare a debitului.

Un aspect foarte important e posibilitatea curatarii usoare, detartrarea si golirea boilerului fara a demonta espressorul. Nu avem posibilitatea montarii unui robinet de golire, dar espressorul e usor de manevrat si poate fi asezat rasturnat iar robinetul de abur ar avea functia de golire a boilerului.
Avantajul unui rezervor de apa extern la ECP e si mai evident in acest caz. La EC330S voi adapta un racord cu furtun, care se conecteaza la mufa rezervorului de apa si care sa permita utilizarea unui recipient extern in timpul curatarii espressorului. 
EC330S are boilerul si piesa de grup (pod support) identice cu ECP, doar ca la ECP sunt montate diferit, rotite cu 90gr. spre dreapta. Toate modificarile sunt aplicabile ambelor espressoare.

[Image: i1HNJIfl.jpeg]

https://www.espressorul.ro/produs/electrovalva-espressor-delonghi-perfecta/?utm_source=googleads&utm_medium=cpc&utm_campaign=21788419673&utm_term=&utm_content={creatives}&gad_source=1&gad_campaignid=21788420522&gbraid=0AAAAAC42FkPlcnBx95u7gHWw0alONhsIh&gclid=Cj0KCQiAiebIBhDmARIsAE8PGNJ3mW_2tbTsmSPmm5b3RZCSQN-OizuzA0VJ5hO2WIhlQVQDnlvNhTcaAsfvEALw_wcB

Stainless Steel Hose Barb 1/8" 1/4" 3/8" BSP Thread Hose Tail Barb Connector | eBay

Brass Pipe Fitting Fem Male Metric Thread Barb Hose Connector 3 4 5 6 8 10 12 mm | eBay

Rezistenta boiler abur pentru aparate de cafea automate Delonghi Pitesti • OLX.ro

Reply
Prea multe vorbe.

Ma intreaba incepatorii in particular daca trebuie sa faca toate aceste modificari la un ECP ptr a bea o cafea buna !
Dupa parerea mea , fara modificari, delonghi ECP este la nivelul lui Gaggia Classic sau Lelit fara PID din punct de vedere al gustului in ceasca.
Daca acestea ar fi fost extraordinare, nu ar mai fi aparut espressoarele cu PID, cu profilare presiune, cu doua boilere, cu doua pompe, etc.
Modificarile prezentate aici sunt optionale si unele doar virtuale, nu sunt verificate.

Reply
Am venit cu niste idei care speram sa creeze o baza de discutii, despre ce modificari pot fi efectuate la espressorul asta ieftin si mai ales ce nu merita modificat. 
Eu nici macar nu am avut un espressor DeLonghi.

Am vazut astazi unul iar robinetul de abur nu pare potrivit pentru profilarea debitului de extractie.
E un robinet multi-tura. Nu ai intervenit sa-ti spui parerea atunci.

E un forum de discutii, nu ?
E subiectul deschis de tine, modereaza-l. Am ridicat stacheta, e de rau ?
Vrei sa diseci in continuare pompe de apa ? Sau boilerul ? Fiindca altceva nu are.

Reply
Reposteaza pentru cei care sunt la inceput de drum, necesarul minim pentru o cafea buna:
- o sita nepresurizata de 16-18 gr.
-un portafiltru fara fund (optional)
-un cantar cu cronometru

O rasnita care sa te coste de cateva ori pretul espressorului.
Si cafea buna.

Daca ai masurat 98gr.C in portafiltru cu termostatul de pe boiler de 105 gr. C, nu ti-a venit ideea sa-l inlocuiesti cu un termostat de o valoare mai mica ? Exista de 98, 100, 102 gr.C
Eu as monta unul de 98 - 100 gr.C

Cred ca poate prepara o cafea buna si fara sa investesti in modificari. Poate doar cu inlocuirea termostatului.

Reply
Imi cer scuze daca te-am deranjat. Nu asta a fost intentia mea.
La Delonghi ECP robinetul de abur nu este multitura, dar este din plastic si este cam greu de manevrat cu precizia necesara unei profilari.
Nu stiu daca modificarea presiunii la iesirea din boiler, este solutia optima la ECP., dar poate fi ok la espressorul tau . Inceearca si scrie rezultatele .
Cand ,, profilam ,, eu din robinetul de aburi am observat ca odata cu presiunea scade mult si temperatura apei. Posibil sa gresesc, deci nu ma baga in seama.
Termostat am cumparat de mult de 95 grade, dar nu este un model potrivit ptr ecp si am mers pe ideea ca un termostat plus un senzor NTC ar fi mai ok la un cost de doar 25-30 lei .
Da, ai dreptate ai ridicat mult stacheta discutiilor.
Dar asta nu este rau. Eu doar am sugerat sa nu iti scrii chiar toate ideile si pe urma sa le abandonezi. Scrie doar rezultatul final.
Eu sunt incepator in povestea asta. Nu am experienta ta.
Am postat ce am crezut eu ca poate ajuta un incepator sa inteleaga mai bine acest espressor.
Si eu sustin ca o cafea buna se poate obtine cu acest ECP si fara modificari.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)