Welcome Back Log In Create Account

Masuratori acasa ale temperaturii apei si offset-ului 41TEM

Quote:dupa cat timp faci testele? Bine ar fi sa-l lasi macar jumatate de ora sa se incalzeasca
cel mai mult l-am lasat 45 minute
dar niciodata nu mi-a facut aburi ca in filmul ala nici cu el la 110 grade.
asteptam verdictul service-ului
.
pana la urma, care este presiunea ideala de tampare pt tamper dinamometric, 11-14 kg sau 15-20 kg?

Reply
Am mutat discutiile pe topicul de Service
Va rog sa nu mai poluati topicul cu probleme din alta sfera, exista subiecte deschise atat pt service cat si pt versus-uri de aparate sau rasnite.
@coffeemilk - am sters opiniile tale jignitoare. Te invit sa suni direct unde ai suparari si sa le adresezi personal. Sper ca a fost ultima oara, indiferent de context, aparat, topic.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Am 'sunat' direct, e ok așa?
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Buna la toata lumea.Am setat offset la 5 si merg cu 92grade si de aici o sa jonglez cu el. Ce parere aveti?.

Reply
(15-08-2021, 16:02)distrugatorul Wrote: De ce iti bati tu capul atat cu el si nu il duci la service? Mie mi se pare de neam prost ca nu ti-au dat un produs sigilat. Pt produsul de la raft reducere consustenta ca a stat la raft.
Din pacate comerciantii autohtoni se fac ca nu observa diferenta intre nou si resigilat iar cumparatorul nu stie.

Postare dupa postare (349 deja) raspandesti cu pasiune mult hate. Compara stilul lui @Dan_R de a raspunde cu ultmile tale postari aici. Cu ce ii ajuta hate-ul acesta offtopic pe userii care vor citi mai tarziu si isi pun intrebari asemanatoare? Daca scopul este sa ne descarcam nervii in forum atunci locul ales este gresit cu siguranta.

Nu cred ca exista cazul ca espressomanii sa fie pacaliti astfel de catre niciun importator cunoscut in forum. @motanel_pufos a cumparat cel mai probabil un exemplar returnat (stiu ca Mihai_L mi-a spus de existenta unuia in showroom), la un pret mai MIC decat cel de lista. A fost alegerea lui sa economiseasca niste bani, asa cum poti cumpara televizoare retur de la emag cu un pret mai mic. Si mai probabil colegul nostru nu stia de reducerile de pe Espressoman caci altfel la aproximatv acel pret si-ar fi cumparat unul nou nout cu formularul nostru. Apoi banuiesc ca a aflat de forum si a inceput aventura prepararii unui espresso. 

Din ce am citit mai sus in postarile lui @motanel_pufos e vorba doar de intelgerea modului de fuctionare a espressorului. Acea resetare as fi recomandat-o si eu ca sa pleci de la lucruri concrete si poate o decalcifiere ca sa nu fie calcar pe undeva pe senzor dar banuiesc ca a fost facuta sau nu e nevoie daca a fost returant rapid de catre primul posesor.
De aici inainte se pot trage concluzii doar daca ai un dispozitiv profesional SCACE si masori cu el exact. Altfel, a pune termometrul propriu in ceasca sau sub grup sau in alte parti nu cred ca poate prezenta o relevanta stiintifica sau comparativa, mai ales ca fiecare termometru masoara in legea lui. Am vazut asta si pe cele cu infrarosu care imi aratau pe orice parte a corpului copilului ca are 38 temperatura dar cel intrarectal era pe 39 virgula... 

Ce se poate observa in comun este acea apa involburata (flash boil)  si ii poti pune pe cei de la service sa iti transmita un filmulet, daca zici ca ai plecat in vacanta. Daca la 100 si ceva pe PID ai apa involburata, iti faci griji degeaba. Tu probabil compari espressorul vechi ce avea thermoblock si functiona la temperaturi haotic de mari si haotic de variabile cu unul cu boiler de 250ml. Exista si thermoblock-uri mai bune dar trebuie sa te informezi.
Spun toate astea si pt ca din experienta topicului nu imi aduc aminte de cazuri de TEM-uri care sa nu incalzeasca apa cum trebuie. Au fost niste chestii de genul pe primele editii de PL81/PL91 dar s-au corectat imediat software caci era vorba de un nou tip de PID.

Mai multe observatii despre temperatura lui TEM gasesti in acest topic - https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ura-pe-PID

Concentreaza-te pe rasnita in primul rand, acolo ai o mare buba cu acel model care numai de espresso nu este. Cafeaua proaspat prajita este de asemenea obligatorie.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Liviu daca multi romani nu cunosc acest aspect nu inseamna ca este corect sa ti se ofere produse de la raft. Am incercat sa atrag atentia asupra unui aspect pe care multi nu il cunosc. 
Asta nu inseamna hate. Am incercat sa le arat celor care nu stiu ca nu sunt obligati sa primeasca un produs de la raft. Ba dimpotriva cumparatorul trebuie sa rupa sigiliul produsului.Degeaba incerci tu sa ma demonizezi. Incearca sa te pui in pielea celor care au probleme cu espresoarele.  E usor sa dai sfaturi de pe margine cand nu esti tu cel de care isi bat joc. Un espresoman care a cumparat un produs nou nu are nevoie de sfaturi sa il repare el acasa. Are nevoie sa ii fie respectate drepturile  si sa beneficieze de produsul cumparat ca de aia a platit. Nu stiu ce relatie ai tu cu lelit si nici nu ma intereseaza.
Dar nu mi se pare corecta abordarea asta promovarea agresiva a unui brand iar cine nu se alatura e hater in conditiile in care service-ul isi bate joc.

Dar daca sunt perceput ca hater sau stric afacerea cuiva pe aici promit sa iau o pauza lunga  :D
Nu e bai, nu am un scop in viata sa postez pe forumul tau liviu 
Cheers

Reply
(20-08-2021, 21:35)distrugatorul Wrote: …nu inseamna ca este corect sa ti se ofere produse de la raft. Am incercat sa atrag atentia asupra unui aspect pe care multi nu il cunosc. 
Asta nu inseamna hate. Am incercat sa le arat celor care nu stiu ca nu sunt obligati sa primeasca un produs de la raft. Ba dimpotriva cumparatorul trebuie sa rupa sigiliul produsului.
Tare ma tem ca ai omis partea cea mai importanta a problemei: colegul nostru de forum a luat acel espressor cu un pret mai mic tocmai pentru ca a fost expus.
Stii, exact chestiile care sunt pe la toate magazinele online si offline, unde se vand cu reducere produsele expuse sau resigilate sau cu mici defecte.
Aparent nu a stiut de reducerile pentru forumisti, pentru ca l-a luat la acelasi pret ca de nou pentru forum. Reducerea fiind de la expunerea la raft si nu de apartenenta la forum.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
El nu a mentionat acest aspect de care vorbesti. Asa ca nu stiu cat adevar este in asta. Liviu l-a mentionat doar ca o posibilitate deci nici el nu stie sigur.

Reply
Putea fi vorba de oricare brand sau oricare prajitor. Statul asta la panda pentru a lovi cu cate o postare scurta fără conținut, fara nimic constructiv distruge comunitati prin simplul fapt ca îți taie cheful sa citesti mai departe. Si au fost dese intervențiile astea nefortate, mai ales in ultima vreme. Am mai spus-o, daca nu avem ceva constructiv de spus, poate tehnic sau in orice caz ajutator pentru ceilalți, mai bine ne abtinem si postam data viitoare cand avem ceva pertinent de spus.
Ref la cazul de mai sus ori ai inteles ceva gresit ori nu vrei sa intelegi. Orice importator mai are uneori aparate returnate pe care le vinde ca atare, la un pret mai mic decat nou, cu descrierea exacta a starii in care se afla. Cine il cumpara il studiaza si alege singur, nu e vreo păcăleala. Au fost si la Barshaker si la Tastecrafters unele aparate, cand s-a anuntat aici pe forum. Un fel de SH oficial cu garanție. Deci nu se pune problema ca cineva sa-i păcălească pe espressomani si noi sa trebuiască sa acceptam asta. E fake news.
A, ca un espressor nou sau sh poate sa aiba o problemă...da si pentru asta există garantie.
Pana una alta inteleg ca nu e certificata nicio problemă, vom urmări cazul cu tem-ul.

Reply
Dar nu conteaza. Chiar nu are importanta si nu are rost sa continuam discutia. Am vazut unde duce. Noi sa fim sanatosi. Eu nu fac publicitate si nici nu ma alatur multimii doar ca sa nu fiu hater
O sa imi prinda bine o pauza :P
Noroc

Reply
am fost azi in service si mi s-a zis ca e normal sa nu aiba temperatura foarte ridicata.
A incercat cineva sa scurga apa fara portafiltru intr-o cana preincalzita sa vada cat ii iese? sau intr-un pahar de carton?
Cu aparatul setat la 100 grade, in cana la service iesea cam 80 grade, cu cana preincalzita.
In conditiile in care pe toate site-urile temperatura ideala de extractie e intre 94 si 96 grade.
Sunt curios. La expressorul vechi dupa 2 minute iese cam la 70 grade, dupa 15 minute la 85 grade, espressor vechi de 10 ani si 400 lei, plasticaraie si sita presurizata.

Reply
Sunt irelevante masuratorile si comparatiile. E gandit sa faci espresso cu el, nu cani de ceai. Exista si espressoare cu boiler de 10l, aproape ca faci baie cu apa de la el fara probleme...
Cana nu este preincalzita la 100 grade, scade foarte multe temperatura.

Practic iti iei o masina si reprosezi producatorului ca temperatura la teava de esapament este x, mult mai mica decat cea din camera de ardere. Desi nu ai probleme cu functionarea in sine a masinii.

Poti face un test si cu dusuri instant, sa vezi ca si alea la cateva sute de lei (probabil) livreaza mult mai multa apa fierbinte, nu ca espressorul asta de peste 2000 lei. :-)
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
am incercat acasa si cu cana preincalzita cu apa fiarta la ibric si cam tot asa dadea. In pahar de carton nu ar mai trebui sa conteze asa mult daca e preincalzit sau nu ca nu are inertie termica.

Reply
Ai incercat sa cresti temperatura pana iese apa fiarta?

Reply
As incerca sa repet intrebarea de baza: espresso il face OK sau nu?

Reply
Quote:As incerca sa repet intrebarea de baza: espresso il face OK sau nu?
E ok, aromat, dar nu e asa wow. Ca la un aparat comercial de cafenea. Plus ca e suficient de rece cafeaua sa o bei imediat.
Quote:Ai incercat sa cresti temperatura pana iese apa fiarta?
in service a crescut de la 95 la 100 fara diferente. probabil 1 grad
m-as declara satisfacut sau multumit daca aparatul setat pe 100 sa scoata macar 90 grade.

Reply
E discutabil acel wow. Si eu in prima zi am consumat jumatate de punga de 250g fara sa vad ceva wow. Dar ce zic wow, curgea ca la robinet.  :D
Si intr-adevar, se poate bea imediat. Vorbim pana la urma de 30-60g lichid intr-o ceasca la maxim 40-50 grade (in cel mai bun caz), plus contactul cu aerul, plus trecerea prin patul de cafea.

Masuratoarea nu o faci unde trebuie. De asta tot zic ca e irelevanta.
Si nici nu ai cum fara ceva scule dedicate.

Reply
Creste la 105 si vezi daca iese apa clocotita. Daca nu iese reseteaza PID-ul si incearca din nou.

Reply
Quote:Creste la 105 si vezi daca iese apa clocotita. Daca nu iese reseteaza PID-ul si incearca din nou.
aparatul e in service, nu mai pot face nimic acum. Astept raspunsul oficial de la Lelit, daca ei zic ca asa iese la 80 grade si e normal, ori il iau acasa si il folosesc asa ori imi dau banii inapoi.
faza e ca la 2500 lei nu prea ai alte alternative stralucite. Ori mai plusezi inca pe atat, ori downgrade la Gaggia classic pro

Reply
Nu e chiar așa de maro situația:

https://barshaker.ro/Espressor-AVX-DB1-PID

Reply
Eu zic ca trebuie sa iti pui gandurile in ordine. DAca vrei sa faci espresso cu adevarat atunci uita de piticii astia cu masuratul acasa de temperaturi din ceasca atunci cand curge apa in gol. Nu exista asa ceva ca recunoastere oficiala si relevanta stiintifica, indiferent de aparat. Concentreaza-te pe preparare. TEM-ul are deja o istorie de 10 ani si a ajuns la 74 de pagini pe acest forum. Daca era problematic pe pierderi de temperatura (in afara celor datorate categoriei din care face parte, de espressoare mici) atunci s-ar fi stiut.

Pentru pofta de apa ultrafierbinte poti apasa butonul de aburi, lasi espressorul cam 30 de secunde in acest mod apoi il scoti din modul aburi si faci espresso. Este un nonsens in espreso dar daca vrei apa la temperatura extrem de mare, poate fi o solutie de compromis. 

Daca vrei totusi sa iti tocesti nervii, du-te cu acelasi termometru la o cafenea de specialitate si masoara si acolo apa din ceasca sau in alte showroom-uri, apoi completeaza un tabel cu aceste temperaturi. La ce foloseste? La nimic, pentru ca nu exista relevanta stiintifica, dar e bine sa ai si tu o imagine mai ampla a acestor masuratori irelevante, poate asa te vei concentra mai relaxat pe preparare.

Daca vrei ca espressorul sa livreze apa fiarta nu apa la temperaturi apropiate de ce indica un PID, atunci nici Gaggia Classic Pro nu e solutia (in ipoteza in care i-ai pune un PID) ci oricare espressor low cost de 300 lei. Probabil thermoblock-ul lor incinge haotic apa iar termostatul e reglat mai lax, astfel incat sa permita jocul pana in temperaturi de fierbere.

Reply
(26-08-2021, 13:08)motanel_pufos Wrote:
Quote:Creste la 105 si vezi daca iese apa clocotita. Daca nu iese reseteaza PID-ul si incearca din nou.
faza e ca la 2500 lei nu prea ai alte alternative stralucite. Ori mai plusezi inca pe atat, ori downgrade la Gaggia classic pro
Daca vrei sa faci ceai, nu era mai ieftin sa cumperi o cana electrica? Presupun ca gasesti una si sub 100 de lei.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Quote:Daca vrei sa faci ceai, nu era mai ieftin sa cumperi o cana electrica? Presupun ca gasesti una si sub 100 de lei.
faza e ca la cat a costat aparatul ma asteptam sa faca o apa mai calda. Adica la ce mai pui PID si toate cele ca sa controlezi temperatura daca nu merge cum te astepti?

Reply
Pentru ca in espresso nu ne trebuie apa fiarta la peste 100 de grade deoarece "arzi" cafeaua si gustul va fi unul amar. De obicei se folosesc temperaturi intre 88 si 96 de grade dar PID-ul te lasa si mai sus. Daca vrei sa iti bati joc de o cafea si sa duci PID-ul peste valori normale atunci nu are rost investitia intr-un espressor cu PID putand folosi orice dinamita de 2-300 lei.

Reply
dar eu nu vrea apa fiarta, ca nu fac la ibric, dar nici la 80 grade. ideal ar fi cand setezi aparatul la 95 grade, sa iti furnizeze apa de 95 grade pentru extractie, ceea ce nu se intampla si fac atata tambalau.
Nu sa il setez la 95 sau 100 sau 110 si el sa dea 80. daca iei un ibric sau fierbator si faci apa la 95 grade si o torni intr-o cana, chiar si o cana rece, nu se pierd 15, 20 grade ci doar vreo 5 ca nu torn de la etajul 10 ci de la cativa cm.

Reply
Espressorul este gandit sa dea putina apa, nu faci 200ml espresso.
Apropo, si ca sa-l faci pe al doilea ai oleaca de asteptat pentru ca se incinge ca sa echilibreze cei 30-50 ml scosi la primul espresso…
Nu are thermoblock. Poate ar fi util sa citesti diferentele:

https://www.homegrounds.co/thermoblock-v...il-boiler/

Reply
testele au fost facute cu putina apa, gen 50 ml maxim, nu o cana de 200, atat acasa cat si la service. plus ca offsetul e dat pe plus 5, adica 80 grade cu offset 5 e clar ca ceva da cu virgula.

Reply
(26-08-2021, 23:28)motanel_pufos Wrote: dar eu nu vrea apa fiarta, ca nu fac la ibric, dar nici la 80 grade. ideal ar fi cand setezi aparatul la 95 grade, sa iti furnizeze apa de 95 grade pentru extractie, ceea ce nu se intampla si fac atata tambalau.
Pai aici e problema ta, ca masuratorile de temperatura se fac cu portafiltre ce au termometre tip SCACE sau SCACE like. Daca SCACE-ul ar fi aratat 80 de grade, da, era o dovada stiintifica dar asa scrii pagini intregi cu niste masuratori care nu au legatura cu masurarea temperaturii in acest domeniu. 95 pe PID, cu un anume offset reglat se refera la aceeasi temperatura afisata pe un SCACE (adica realitatea) si in NICIUN caz la ce masoara fiecare acasa cand curge apa in gol intr-un pahar. 
Uite, roaga un barista dintr-o cafenea ce are un espressor multiboiler cu PID sa iti puna acel termometru al tau intr-o ceasca si vei vedea ca nu ai afisata temperatura de pe PID-ul aparatului din bar, e logic. Tu cauti ceva imposibil de fapt si nu ma refer la modelul tau de espressor ci la orice model.
De asemenea youtube-ul te ajuta, uite un experiment cu termometru pe iesire la alta marca si tot 82 de grade (exprimate in F nu in C) ai la iesire. Mai sunt o multime de clipuri daca le cauti.
Consider ca pana nu faci experimente suplimentare cu termometre cu sonda K sau un SCACE lungim discutia inutil si diseminam informatii false in topic care deruteaza incepatorii.  A mai fost o discutie de genul dar legata de offset, pe alt topic, cum ca trebuie sa fie zero...

Reply
(26-08-2021, 23:28)motanel_pufos Wrote: dar eu nu vrea apa fiarta, ca nu fac la ibric, dar nici la 80 grade. ideal ar fi cand setezi aparatul la 95 grade, sa iti furnizeze apa de 95 grade pentru extractie, ceea ce nu se intampla si fac atata tambalau.
Nu sa il setez la 95 sau 100 sau 110 si el sa dea 80. daca iei un ibric sau fierbator si faci apa la 95 grade si o torni intr-o cana, chiar si o cana rece, nu se pierd 15, 20 grade ci doar vreo 5 ca nu torn de la etajul 10 ci de la cativa cm.

Cu ceva pagini in urma am enuntat o "reteta" cu care sa te compari cu ceilalti colegi pe forum sau ce mai citesti pe internet, 18g cafea din care sa scoti 36-40g de espresso in 25-30 de secunde, mi se pare un punct de plecare mult mai bun, tu presupun ca nici nu ai incercat sa faci cafea la espressor inca si ai incercat doar ceai :D

In espresso avem si componenta de presiune care sa ajute la extractia aromelor, deci temperatura de 100 de grade s-ar putea sa nu isi aiba locul cum te-ai astepta, daca vrei sa lucrezi si mai simplu si mai ieftin cu apa direct de pe foc puteai sa iei un Aeropress de exemplu, la 150 de lei cat e aparatul si cu o rasnita modesta in raport cu cat costa una bunicica de espresso si niste cafea buna sigur ai fi baut din start cafea mai buna ca 90% din populatie.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William

Reply
Quote:In espresso avem si componenta de presiune care sa ajute la extractia aromelor, deci temperatura de 100 de grade s-ar putea sa nu isi aiba locul cum te-ai astepta, daca vrei sa lucrezi si mai simplu si mai ieftin cu apa direct de pe foc puteai sa iei un Aeropress de exemplu, la 150 de lei cat e aparatul si cu o rasnita modesta in raport cu cat costa una bunicica de espresso si niste cafea buna sigur ai fi baut din start cafea mai buna ca 90% din populatie.
Ma oameni buni, hai sa ne intelegem. pentru un espresso bun ai nevoie de 3 componente pe care le poti controla, lasand la o parte cafeaua care e un produs agricol.
1 - Cat de fin e macinata cafeaua. Se poate controla din rasnita.
2 - Presiunea, asta se poate controla intr-o oarecare masura din finetea cafelei si cat de tare apesi. Dar in principiu espressorul iti da.
3 - Temperatura apei care poate fi intre 92 si 98 grade, depinde de gusturi, si ideal intre 94 si 96 grade, masurat de o groaza de grupuri de studii si teste si tot.
Daca vroiam doar presiune, luam pl41 simplu sau gaggia classic care sunt cu o treime mai putin, am zis sa fac o aroganta si sa iau asta cu PID ca sa controlez si temperatura. si sa am mai mult control asupra extractiei, ceea ce nu se intampla.
intrebare intrebatoare? unde gasesc in romania un portafiltru cu termometru din acela profesional, ca daca masor cu ala si imi da ce trebuie, imi iau coada intre picioare si imi fac mea culpa. Dar daca si cu ala da diferenta mare inseamna ca e defect aparatul? Corect?
Deci unde gasesc de inchiriat un portafiltru de lelit 57.5 cu termometru de tip scace in Romania, si mai bun in Bucuresti. Ma deplasez eu cu aparatul.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)