Hello There, Guest! Login Register


Masina de paine si pistol de aer cald

#1
Desi initial doream sa merg pe varianta cu http://www.delimano.ro/multifunctional-3d-air-fryer/, pana la urma datorita lipsei de spatiu am optat pentru varianta cu masina de paine pe care o am deja in dotare si Pistol cu aer cald Dewalt D26414, 2000 W. Sper sa nu fie foarte zgomotoasa aceasta varianta.

     Am dat comanda de 6 kg. de cafea verde la Cortinacafe.

   Va tin la curent.
 
Reply
#2
Exista deja topic de corretto:

http://www.espressoman.ro/forum/Thread-I...p-corretto
 
Reply
#3
Multumesc renatoa, stiu topicul, dar am deschis unul nou in ideea ca acesta sa fie ca un jurnal in care sa prezint din cand in cand prajirile mele, sa adaug poze, sa dau detalii despre modul in care am prajit si sa va cer sfaturi in vederea imbunatatirii acestei activitati. 
    Astazi am achizitionat pistolul de aer cald, am gasit un distribuitor in Galati si aveau unul pe stoc. [Image: rolleyes.gif]
    Din pacate din partea celor de la Cortinacafe nu am niciun semn deocamdata. 
   Graba mare nu era ca inca mai am vreo 3 kg de cafea de la Black Friday, dar totusi sa stai cu jucariile nefolosite...
 
Reply
#4
Maine as vrea sa prajesc 250 grame.
La ce temperatura sa setez pistolul?
Si fluxul de aer sa fie la treapta 1 sau 2?
 
Reply
#5
Nu sunt nicio referinta in prajire, dar cred ca-ti trebuie si un termometru cu sonda ca sa incerci sa controlezi temperatura din boabe.
Apoi trebuie sa gasesti o modalitate sa fixezi sonda astfel incat sa nu iasa din masa de boabe cand functioneaza masina.
Cred ca cel mai usor e sa faci o gaura in cuva si s-o bagi cumva pe dedesubt, dar dupa asta nu mai poti folosi masina conform destinatiei - la paine.
Apoi trebuie sa incerci, pe cat posibil, tinand cont de limitarie ansamblului, sa respecti un profil de prajire.
Eu incerc asa:0-1 min 121C; 1-4 min  149C; 4-7 min 193C; 7-12 min  -sfarsit (in sensul ca prajirea sa nu prea depaseasca 12 minute).
Profilul nu e inventat de mine, l-am gasit pe net mai demult, cred ca e a lui Jim Schulman.
Fluxul de aer tb sa fie cat sa se respecte temperaturile vizate de tine cf profilului ce vrei sa urmezi.
Depinde si cum pozitionezi pistolul.
Daca il tii in mana poti sa dai si pe maxim si sa reglezi temperatura apropiindu-l sau departandu-l.
Daca il proptesti cumva, atunci apuci sa folosesti butoanele de reglare a temperaturii.

Sper sa fie de folos. Spor!
Rocket R58/LMLu/Olympus/Mahlgut MOLA-e
 
Reply
#6
Pe maxim in nici un caz, 270 grade este maximul daca il tii foarte aproape de boabe, 1-2 cm.
Fluxul de aer nu are de ce sa fie mare, treapta I zic ca e ok.
Poti face un suport de termometru simplu cu o sarma de aprox 1mm, mai moale, spiralata in jurul tijei termometrului, si fixata de carcasa cumva.
Daca nu ai deja termometru, ia din start unul cu sonda pe fir si il lasi pe fundul cuvei.
Genul acesta, are si ceas, deci ai doua afisaje intr-un singur aparat Wink
https://www.olx.ro/oferta/termometru-dig...92a68f707e

Temperaturile din acel profil sunt corecte, dar trebuie interpretate ca temperaturi in boabe la sfarsitul intervalului mentionat, adica la 4 minute sa ai 150 grade in boabe.
Pentru ca asta sa se intample, pistolul trebuie sa sufle cam cu 30-50 grade mai mult la inceput, iar pe final diferenta se reduce chiar pana la 10 grade, atat cat sa ai o crestere foarte mica in timpul FC.
Deci incepi cu 150 grade in pistol si vezi daca dupa un minut ai 100-120 grade in cuva, apoi cresti la 180 grade si vezi daca si in cuva temperatura creste cam cu 15-20 grade pe minut, astfel incat sa ajungi la 150 grade in 3-4 minute.
Nici un timp nu e critic, asa ca fara panica Smile
Dupa ce ai trecut de 150 grade in cuva, cresti in pistol cu 10-12 grade pe minut, iar de la 190 grade poti scadea la 5-8 grade pe minut.
Daca ai FC pana in minutul 10 esti fericit Big Grin
Noteaza temperatura de FC, ca sa stii la prajirile ulterioare cand sa fi pregatit.
Dupa FC mai cresti cu 3-4 grade pe minut si dupa 2-3 poti scoate pentru o prajire light-medium.

Profilul Schlman de care se vorbeste il poti vedea aici, daca prajirea va evolua intre cele doua linii, se zice ca ai realizat o prajire generic corecta, de aici incepe goana dupa "floricele pe campii" Wink
 
Reply
#7
Am facut rost de o cutie mare de carton, sper sa reduc la minim mizeria.
Pentru pistol am facut un suport si acesta va sta fixat deasupra cuvei, la buza acesteia.
Am termometru cu sonda pe fir dar are maximul la 70 de grade.

Nu pot accesa linkul, imi da "Insufficient Privileges"
 
Reply
#8
Am atasat imaginea aici, vezi ca am mai modificat si textul mai sus Smile

Pistolul sta la buza, dar inclinat, sa bata in boabe sub un unghi, ca sa creeze un pic de vartej Wink


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#9
In momentul asta deci lipseste termometrul care se pare ca este vital macar la inceput pina faci corelarea intre ce temperatura scoasa de pistol si cea din cuva, respectiv din boabe.
Cred ca o sa incerc ceva in orb.
 
Reply
#10
Poti incerca fara termometru, ghidandu-te dupa cum se schimba culoarea, la 160C ar trebui sa dea in galben, iar de la 180C sa se faca scortisoara, maroniu din ce in ce mai intens.

Alt semn care trebuie sa te pun in garda ca vine momentul cel mare... pe la 185C incep boabele sa naparleasca Wink
Va incepe sa ninga abundent cu pleava... poate atunci ar fi cazul sa pui un tifon peste cutia de carton, din care sa iasa / ramana vizibil doar afisajul la pistol Wink

Toate astea sunt temperaturi in boabe ! Cu pistolul vei fi mai sus de atat, cat de sus vei afla dupa prima sarja...
 
Reply
#11
[attachment=4935][attachment=4935]Pina la urma am luat si un aparat de masura cu termometru.
Cafea folosita Columbia Palomar 240 grame.
FC l-am obtinut abia pe la minutul 12-13. Am mai lasat-o un minut si cand nu prea s-au mai auzit pocniturile am scos-o. Totusi cred ca trebuia 20-30 secunde mai repede.
     Initial am inceput cu pistolul montat pe acel supurt, cu gura la marginea cuvei masinii de paine. Desi am setat pistolul pana la urma chiar si la 600 de grade, termometrul din cuva nu-mi arata mai mult de 205 grade, la 12 min. de la inceput. Mentionez ca valorile de temperatura sunt in aer, in cuva, nu in boabe.
     Am scos pistolul de pe suport si l-am apropiat mai mult de boabe.
    Cred ca trebuie neaparat un capac in care sa fie montat pistolul sau tinut in mana aproape de boabe.
Dupa prajire au ramas 204 grame.
Am pus cafeaua dupa racire intr-o punga cu supapa.

A iesit ceva fum. Inca mai miroase dupa 2 ore, a seminte prajite.
Cutia de protectie ajuta foarte mult. Are 45 cm. inaltime si nu prea au sarit coji din ea.


Attached Files Thumbnail(s)
               
 
Reply
#12
Bun venit in bransa ! Big Grin

Pentru prima experienta arata chiar bine !
Poti incerca chiar maine o infuzie, la brew degazarea nu e asa pretentioasa.

E bine ca sa tii termometrul in afara bataii direct a fluxului de aer de la pistol, deci mai degraba in umbra lui, chiar sub el.
205 grade in aer este putin, trebuia sa ajungi la minim 230 in aer dupa 8 minute, iar chestia cu 600 grade suna... putin SF Smile
Temperatura in aer la un vas asa deschis chiar nu spune prea multe... baga sonda in boabe cu curaj.
Si data viitoare baga pistolul mai aproape de boabe, un capac ar fi bun... dar nu mai da temperatura asa tare ! Smile
 
Reply
#13
Maine muncesc, poimaine o sa incerc cafeaua.
600 scrie pe display-ul heatgun-ului.
Data viitoare o sa tin pistolul in mana si o sa ma apropii mai mult de boabe.
 
Reply
#14
Welcome!!!
Arata bine pentru prima sarja. Spor!!!
 
Reply
#15
@ danrogo  Bravooo !! Nu-i prea uniforma dar e super ok pt prima prajire. [Image: biggrin.gif] . Eu folosesc capacul de care zici tu . Ti -as putea impartasi din experienta mea ( tot incepator ) dar as vrea sa stiu daca masina de paine vrei s-o mai folosesti pt scopul initial sau exlusiv pt prajit cafea ? PS. Deci a fost asa de galagioasa operatia cum te speriai ? [Image: biggrin.gif]
 
Reply
#16
De piesa aia in forma de L a masinii de painii am prins o bucata de tabla de aluminiu ca sa obtin un dublu L. Bineinteles ca imediat ce a inceput FC, tabla aceea s-a desprins. Am oprit rotatia la masina de paine ca sa pot scoate in siguranta tabla cu pricina. Cand o repornesti, masina de paine nu amesteca incontinuu ci in puls timp de 5 minute. Asta a fost momentul cand am scos pistolul din suport si m-am apropiat mai mult de boabe. Ma gandesc ca aceasta prajire putin neuniforma poate fi data de cele scrise mai sus.

In privinta folosirii masinii de paine - nu sunt inca hotarat; trebuie sa mai prajesc cateva sarje.
Masina de paine nu este zgomotoasa, mie imi era frica de heatgun. Pe treapta 1 poti purta linistit o conversatie, este mai mult decat ok.
 
Reply
#17
Am prajit 250 grame de Nicaragua Las Morenitas, fara termometru.
 La minutul 12 am avut FC la 13.30 am scos boabele. Pistolul l-am tinut in mana cam la 6 cm de boabe. Mai aproape nu poate fi adus deoarece atinge de amestecatorul din masina de paine.
   Desi nu se face mult fum, hota merge la maximum, totusi mirosul persista chiar si a doua zi. [Image: sad.gif]
   Dupa 2 zile am facut o cafea si am ramas uimit de faptul ca am o curgere si o crema, extraordinare.

 M-am hotarat sa-mi pun termometru la masina de paine.
Am luat modelul asta, NIS 4: https://www.olx.ro/oferta/termometru-de-...600368b103

Am dat o gaura si l-am pus aproape de fundul cuvei, astfel incat sa fie acoperit de cele 250 grame de cafea. 
Tija lui de masurare vine in contact si cu cuva deci o sa preia si de acolo ceva informatie de temperatura nu numai din boabe.

 Am facut un test  fara boabe si am urmatoarele temperaturi,  cu pistolul pozitionat la intrarea in cuva.

Temperatura pe display pistol - Temperatura in cuva 
                 200                    -   155
                 250                    -   175
                 300                    -   215
                 350                    -   230
                 400                    -   270  

    Am incercat si am obturat cam doua treimi partea de deasupra cuvei si temperatura nu a crescut deloc.
   Oare are sens sa incerc sa izolez cuva de aluminiu a masinii de paine?
   Daca da cu ce se poate izola?


Attached Files Thumbnail(s)
                   
 
Reply
#18
Daca o izolezi... nu se mai poate face paine, caci rezistenta este sub ea.

S-ar putea sa ti se para ciobaneasca solutia, dar mi-a dat-o si mie cineva din industria de instalatii si i-am constatat eficienta: carton ondulat ! Ia foc la 400 grade, si doua straturi fac ca din 200 grade in interior sa razbata 50 grade afara.
Doar ca la dumneata este prea deschisa cuva aia ca sa iti mai pui problema de pereti...
Ori pui deasupra un capac care sa inchida complet, cu decupari de intrare aer cald si evacuare pleava, ori nu iti mai bati capul cu izolarea, ca oricum se duce afara prea mult.
 
Reply
#19
Paine nu mai fac ca deja i-am dat gaura ca sa intre sonda.
 
Reply
#20
Nu iti iese tie aluatul prin gaurica aia, stai linistit... faci paine cu coditza Smile
 
Reply
#21
(22-12-2016, 15:17)danrogo2001 Wrote:     Am incercat si am obturat cam doua treimi partea de deasupra cuvei si temperatura nu a crescut deloc.
   Oare are sens sa incerc sa izolez cuva de aluminiu a masinii de paine?
   Daca da cu ce se poate izola?

Daca te intereseaza si alte pareri /idei o sa incerc sa le impartasesc in topicul dedicat.
 
Reply
#22
Upgrade la instalatia de prajit. Am urmarit sa fac un capac cu 2 gauri, una de intrare pentru heat gun si una de iesire in care va fi montata si capcana de pleava. Astfel pot sa o folosesc sistemul direct sub hota, reducand foarte mult sper eu, fumul rezultat in urma prajirii.

Materiale folosite:
- fund de lemn = 10 lei (Auchan)
- 1 tava de tabla zincata = 8 lei, am taiat din ea si am captusit lemnul (Auchan)
- 2 cutii de conserva de fasole 800 si 400 grame = 7 lei (Auchan)
- sita de faina = 16 lei (Auchan), i-am scos dispozitivul din interior si am lasat doar plasa.


Attached Files Thumbnail(s)
           
 
Reply
#23
Instalatia ai aranjat-o misto ! Atept feedback -ul dupa prajire. Vezi ca este riscul ca in pozitia in care ai pistolul sa intre in supraincalzire si sa se activeze protectia prin scaderea temperaturii. Sa fii atent la chestia asta in timpul prajirii. Nu e simpatica [Image: smile.gif] .

Uitam ! La masina de paine folosesti programele masinii. Care e durata maxima a unui program ? La masina de pane pe care o folosesc eu avea programul cel mai lung de 11 min ( insuficient) . Sa vezi ce misto cand ti se opreste programul /motorul inainte de a termina prajirea  [Image: blush.gif] Am fost nevoit sa conectez motorul direct pe intrupatorul on off.
 
Reply
#24
la un moulinex aveam program pt facut gem si dulceata. nu l-am incercat, dar ma gandesc ca invarte paleta continuu.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#25
Pe programul nr.8, amesteca intermitent la inceput,timp de 5 minute, după care amestecă continuu
 
Reply
#26
Am prajit Costa Rica Tarrazu, folosind masina de paine modata.
Capcana de pleava isi face foarte bine treaba. Nu scapa absolut nimic. Doua treimi din pleava se regasesc in capcana si o treime in spatiul din afara cuvei masinii, acolo unde este rezistenta electrica de fapt.
Fumul este si el diminuat deoarece este foarte aproape de hota.

 Trebuie sa mai lucrez putin la abordarea profilului de prajire deoarece de data asta am prajit-o cam tare.
 
Reply
#27
Am prajit El Salvador.
Am revenit la prajirea clasica, adica cea fara capac. Nu-mi place sa nu vad boabele cum evolueaza. Insa fara capac se face ceva mai multa mizerie, asta este adevarat.
Deoarece pe ultima am prajit-o cam tare, acum am abordat un profil mai lent, chiar prea lent deoarece abia pe la minutul 13 au inceput sa apara cateva pocnete timide, cand, deodata masina de paine s-a oprit din amestecat.
   Pe display E01, cred ca se supraincalzise. 
   Am continuat amestecarea cu o lingura de lemn dar parca pocniturile au fost mai anemice.
   O sa o testez peste vreo 2 zile sa vad ce a iesit din ea.

   Cred ca urmeaza deconectarea motorului si punerea lui pe direct prin intermediul unui intrerupator.
  A mai pus cineva motorul pe direct?
 
Reply
#28
Am deconectat o parte din electronica masinii.
Atentie ca motorul este la 220v dar in curent continuu nu alternativ. Chiar deasupra motorului este fixat un cablaj care se pastreaza.

El Salvadorul de mai sus este delicios, dulce, cremos.
 
Reply
#29
Am prajit 2 sarje, Tarrazu si Tanzania. Am amplasat masina de paine pe aragaz, chiar sub hota. Vreau sa va spun ca s-a facut mult dar mult mai putin fum, fata de varianta initiala cand prajeam pe masa, la o distanta de 1,5-2 metri fata de hota.
 
Reply
#30
Pai, valabil si la gatit... de asta sunt hotele Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)