• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Instalatie prajire cafea tip corretto

#1
Am fost rugat sa dau mai multe detalii legat de instalatia mea de prajit cafea asa ca m-am hotarat sa fac un thread pentru asta intrucat nu am gasit ceva specific prajitoarelor de tip "corretto".



Prajitorul de tip corretto e de fapt o instalatie formata dintr-o masina de facut paine si un pistol cu aer cald. Eu l-as incadra in caregoria prajitoarelor hibride, pat cu aer cald dar si contact direct cu cuva metalica a masinii de paine.



Rostul masinii de paine e de a tine boabele de cafea in timpul prajirii si de a le agita asa incat sa se prajeasca in mod uniform. Multi din cei care folosesc prajitoare corretto modifica masina de paine astfel incat sa elimine parte de programare si pun un intrerupator care porneste direct functia de agitare. Masina folosita de mine are un program de tip "aluat" in care doar agita, asa incat nu am mai modificat-o.



Pistolul de aer cald e cel care da caldura necesara prajirii boabelor. Controlul temperaturii se poate face in mai multe moduri:
- ajustarea temperaturii si a volumului de aer suflat direct din pistol. Asta daca pistolul ofera aceasta functie. Dezavantaj: cere un pistol de aer cald scump
- ajustarea temperaturii si a volumului de aer suflat prin apropierea/departarea pistolului de cuva masinii de paine. E o metoda lo-tech dar care functioneaza si nu necesita un pistol de aer cald scump. Dezavantaj: e mai dificil de replicat o curba de temperatura care ti-a placut daca nu tii minte exact unde ai pozitionat pistolul cand ai prajit anterior

Solutia pe care am mers a fost sa fac un sistem mecanic de fixare a pistolului de aer cald care sa permita o deplasare controlata. Controlul deplasarii se face printr-un ax filetat. Am atasat o poza a instalatiei. Daca cineva are intrebari raspund cu placere la ele.

Masurarea temperaturii o fac cu o sonda de temperatura de tip termocupla tip K legata la un termomentru electronic dedicat. Sonda intra printr-o gaura data in cuva masinii de paine si sta in masa de cafea. Masor doar temperatura boabelor de cafea. Am dat inca o gaura care permite introducerea unei alte sonde cu care sa masor temeratura aerului cald. Am folosit-o doar un timp scurt intrucat nu a adus o mare valoare pentru mine.
Logarea temperaturii in vederea

Racirea cafelei prajite o fac extern, respectiv odata terminata prajirea pun boabele fierbinti intr-o sita care sta deasupra unui ventilator. Racirea se face repede asa incat boabele nu se prajesc mai mult decat intentionez datorita caldurii rezidente inmagazinate in boabe.


De ce am mers pe acesta solutie?
In principal pentru ca am vrut o varianta care sa nu necesite o mare investitie asa incat per total sa pot sa imi cumpar cafea verde de calitate buna, sa o prajesc cum imi place si sa ies mai ieftin decat sa cumpar cafea prajita. La fel de important a fost faptul ca imi permite sa vad si sa miros cafeaua pe toata durata prajirii.



Pentru cine nu as recomanda acesta solutie?
- pentru cei care nu vor sau nu au rabdare sa controleze manual tot procesul de prajire
- pentru cei care vor sa apese pe un buton si sa prajeasca cafeaua dupa un profil de prajire presetat
- pentru cei care nu au spatiu de prajire afara, eg. curte, garaj, etc. Asta pentru ca instalatia nu filtreaza fumul si hoaspele de cafea.
- pentru cei care vor reproductibilitate absoluta , automata, a unui profil de prajire.



Cum se poate imbunatatii?
Un mod de imbunatatire ar fi automatizarea prajirii. Una din posibilitati e controlul pistolului de aer cald prin software gen Artisan: https://code.google.com/p/artisan/ . E un proces ceva mai complicat care necesita desfacerea pistolului de aer cald si interfatarea cu ceva gen Arduino + TC4 Shield : http://www.mlgp-llc.com/arduino/public/arduino-pcb.html .
Alternativ pistolul se poate controla cu un PID cu ramp/soak control.



Ceva linkuri utile:
Exemplu de setup corretto: https://www.youtube.com/watch?v=HtnwBxdxfas
Profile de prajire pentru corretto: http://coffeesnobs.com.au/home-roasting-...ments.html


Attached Files Thumbnail(s)
   
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#2
Salut ! Ma bate gandul sa fac ceva asemanator. Se pare ca esti deja expert in genul asta de prajire si mi-ar prinde bine o mana de ajutor, daca esti disponibil . Ma interseaza ce rezistenta are pistolul tau si la ce distanta de boabe prajesti. Inteleg ca tu controlezi temperatura ...apropriind sau departand pistolul . Ai niste distante /temperaturi ? Exemplu : la 10 cm ai 180 grade , sau la 5cm ..200 grade...etc. Ma intereseaza pt ca as vrea sa stiu la ce distanta pun tamburul sita de gura pistolului. Diametrul tamburului meu e de 14 cm .Crezi ca e posibil cu pistolul asta ?   In plus as vrea sa stiu daca acest difuzor de metal , ar fi de ajutor...parerea ta. Multumesc.
 
Reply
#3
Instalatia de mai sus i-am lasat-o pe mana colegului de forum krust cand am plecat din tara. Acum am ceva pe acelasi principiu si folosesc exact acelasi pistol pe care il ai si tu. Modific temperatura direct din pistol si marchez momentul schimbarii si temperatura la care am setat pistolul in Artizan.

Legat de proiectul tau, sunt cateva chestii pe care le-am invatat din experienta si le pasez mai departe. In primul rand un sfat legat de pistolul care intra partial in incinta metalica. Am facut si eu asta dupa ce am inceput sa folosesc un capac de tabla sa acoper aparatul de paine. A cauza supraincalzirea pistolului si activare protectiei de temperatura. Rezultat: 500 g de cafea aruncata. Mi-am invatat lectia si acum pistolul il plasez la cel putin 5 cm deasupra capacului.

Trebuie sa ai grija cu chaff-ul, e foarte inflamabil si daca nu proiectezi ceva metoda de evacuare a lui in timpul prajirii, risti sa aprinzi instalatia.

As sugera sa pui in interiorul cilindrului ceva care sa impiedice boabele sa ramana lipite de pereti in timpul rotatiei. Daca viteza de rotire e prea mare, forta centrifuga va lipi boabele de pereti asa ca se vor arde pe partea dinspre cilindru. Trebuie sa gasesti o viteza la care boabele sunt aruncate de pe cilindru, nici prea mare, nici prea mica.

Legat de distanta de la pistol la tambur, va trebui sa faci incercari cu o sonda de temperatura in boabe. Daca prajesti o cantitate mai mica de boabe e mai putin problematic, nu iti trebuie asa multa caldura. La mine distanta dintre pistol si boabe e cam de 30-35 cm.

Vezi cum gandesti partea de ejectare a boabeler. Incearca sa gasesti o modalitate sa scoti boabele cat mai rapid. E foarte usor sa prajesti boabele mai tare decat intentionez daca nu le poti scoate repede sa le pui la racit.

Nu te complica cu difuzoarele, nu aduc nici un beneficiu.

Cam asta, daca te pot ajuta cu alte informatii o fac cu placere. Bafta cu instalatia si la cafele cat mai bune!
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#4
Multumesc din suflet ! [Image: bi.gif]  [Image: az.png] . Mi-ai dat o multime de informatii importante . Sincer aveam nevoie de raspunsul tau pt ca aveam mari dubii legate de distanta dintre pistol si tambur. M-ai lamurit ,intr-un mod simplu si clar si cu viteza de rotatie a tamburului. Si acum stiu ca trebuie sa pun niste praguri in interior. Voiam sa te mai intreb care este cantitatea maxima pe care o prajesti intr-o sarja ? Esti multumit de pistol ? E mai usor cu el decat sistemul pe care il aveai inainte ? Ai putea sa-mi spui, te rog...cam care este diferenta dintre pistol si sonda  ? Exemplu : daca pe lcd pistolului tu ai 180 grade ...termocupla cat iti arata ? ( la 30-35 cm distanta ).  Cu pistolul asta poti sa respecti plafoanele de temperatura? Adica poti sa prajesti  constant 3 min la 180 ...2 min la 190 ..etc ? Mai am 100 de intrebari [Image: smile.gif]  dar nu vreau sa abuzez ...prea tare [Image: biggrin.gif] .  PS. Nu pot sa ma abitin ... crezi ca tamburul se merita pus cat mai departe de pistol ( 35 cm ) astfel incat jetul de aer sa acopere o suprafata cat mai mare ? Tamburul meu are L =18 si diametrul 14
 
Reply
#5
(09-06-2016, 21:07)Tito Wrote: Voiam sa te mai intreb care este cantitatea maxima pe care o prajesti intr-o sarja ?

Prajesc intre 350 si 750grame intr-o sarja. Pistolul poate mai mult dar motorul de agitare din masina de paine nu prea face fata la mai mult. Aveam asteptari mai mari de la un aparat facut sa framante aluat [Image: undecided.gif] .
(09-06-2016, 21:07)Tito Wrote: Esti multumit de pistol ?

E ok pentru ce ne trebuie noua. Are cateva chichitze de genul ca uneori incepe sa se incalzeasca numai dupa vreun minut-doua sau ca ii intra protectia de supraincalzire cam prea repede. In schimb e destul de stabil in temperatura si ajustarea temperaturii o face gradual, fara salturi bruste.
(09-06-2016, 21:07)Tito Wrote: E mai usor cu el decat sistemul pe care il aveai inainte ?

E mai convenabil din doua puncte de vedere, unul ca instalatia e mai compacta si doi ca e mai usor sa setez digital temperatura sa reproduc un profil decat sa tot misc pistolul sus-jos. In rest nu pot sa zic ca sunt diferente prea mari.
(09-06-2016, 21:07)Tito Wrote: Ai putea sa-mi spui, te rog...cam care este diferenta dintre pistol si sonda  ?

Pai variaza mult functie de temperatura ambianta si cantitatea de cafea verde. Am sa atasez un profil de temperatura de la o prajire de-a mea, anotata cu setarile de temperatura in pistol. La tine foarte probabil va fi diferit.
 
(09-06-2016, 21:07)Tito Wrote: Cu pistolul asta poti sa respecti plafoanele de temperatura?
Adica poti sa prajesti  constant 3 min la 180 ...2 min la 190 ..etc ?

Daca te referi la temperatura in boabe, ea nu va fi constanta. Daca te referi la temperatura pistolului, atunci da, in general vei porni de la o temperatura ridicata si vei tot descreste pe plafoane. Eu merg pe ajustari de 20C odata, nu ma mai complic cu ajustari de 10C decat f. rar.
(09-06-2016, 21:07)Tito Wrote: PS. Nu pot sa ma abitin ... crezi ca tamburul se merita pus cat mai departe de pistol ( 35 cm ) astfel incat jetul de aer sa acopere o suprafata cat mai mare ? Tamburul meu are L =18 si diametrul 14

 Nu prea conteaza, ai incinta inchisa. Temperatura din interior va fi relativ uniforma. Poti incerca sa nici nu dai jetul spre boabe, sa il indrepti oblic. Eu zic sa experiementezi.

Sap dupa profilele de temperatura si le atasez..

   

Asta e profilul de temperatura pe care l-am folosit sa prajesc 600 grame de Ethiopia Yirg. Konga gr.2. Jos e timpul in minute, in stanga temp. pentru termocuple, in dreapta temperatura pentru Rate of Rise (ROR).

Graficul in rosu e temperatura in aer, masurata cu termocupla 1. Anotarile gen S50, S46, etc de pe grafic sunt punctele in care am schimbat temperatura din pistol. S50 corespunde la 500C in pistol, S46 la 460C, etc. Cel albastru inchis e temperatura in boabe masurata cu termocupla 2. Cel albastru deschis e ROR.

Sper sa-ti foloseasca.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#6
(10-06-2016, 13:42)coffeesnob Wrote: ...
Prajesc intre 350 si 750grame intr-o sarja. Pistolul poate mai mult dar motorul de agitare din masina de paine nu prea face fata la mai mult. Aveam asteptari mai mari de la un aparat facut sa framante aluat [Image: undecided.gif] .
...
Nu prea conteaza, ai incinta inchisa. Temperatura din interior va fi relativ uniforma.
...
Sper sa-ti foloseasca.

Serios, adica paleta aia nu se invarte in gol in masa de cafea, ci se blocheaza ?! Confused
Sau la ce mod nu face fata... Huh

Nu prea vad inchisa structura lui Tito... aerul trece prin cilindru si iese afara.
Numai si la trecerea aerului printr-un cilindru gol, daca se face in aer liber se pierde caldura substantial... ai sub 200 grade la iesirea din cilindru, din ce am masurat eu, daca pistolul e pe treapta I, pe care ar trebui sa dea 350 grade, dar asezand la cativa cm de iesirea duzei sunt fata de tambur, ca sa nu dea aerul cald cu mai mult de 270 grade in boabe.
 
Reply
#7
Coffeesnob...nu stiu cum sa-ti multumesc !!! Mi-ai salvat o gramada de timp dandu-mi atatea informatii importante. Ce mai !! Esti punctul meu de reper in "aventura " asta" iar faptul ca esti dispus sa impartasesti cu mine experienta ta  ...imi da multa incredere . Multumesc mult ! [Image: az.png]
 
(10-06-2016, 18:00)renatoa Wrote: Nu prea vad inchisa structura lui Tito... aerul trece prin cilindru si iese afara.

Eehhei ...uite de asta admir eu DIY-ul ...ca poti sa schimbi din mers. [Image: smile.gif] . Coffeesnob mi-a dat niste idei interesante...iar "galeata " mea o sa fie mai inchisa. Sper sa am timp maine sa bricolez la ea [Image: smile.gif]

(10-06-2016, 13:42)coffeesnob Wrote: Prajesc intre 350 si 750grame intr-o sarja.
Nuuu !!! Pai eu am dat 450 E + transport si prajesc 250 g [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] . Nu mi se pare corect [Image: smile.gif] [Image: smile.gif] . Serios vorbind: la cat valutezi costul instalatiei tale ? Pistolul 100 E [Image: smile.gif] .Restul ?  Vreau sa te mai intreb : in momentul asta esti multumit de ce prajesti? Ai cheltui acum 1500- 2000 E pe un prajitor care face 1 kg ? Sunt curios [Image: smile.gif]
 
Reply
#8
(10-06-2016, 18:00)renatoa Wrote: Serios, adica paleta aia nu se invarte in gol in masa de cafea, ci se blocheaza ?! [Image: confused.gif]
Sau la ce mod nu face fata... [Image: huh.gif]

Am incercat odata sa prajesc 1kg de boabe si se chinuia motorul sa agita. E drept ca am modificat paleta de agitatie, dintr-una in forma de L cu suprafata mica am facut ceva in forma de ┴ , plus ca i-am dublat suprafata.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#9
(10-06-2016, 21:14)Tito Wrote: ...Ai cheltui acum 1500- 2000 E pe un prajitor care face 1 kg ? ...

Care e ala? ca nu stiu vreunul la bani asa putini... Confused Huh
 
Reply
#10
https://aillio.com/?page_id=9

Sunt la telefon. Din repezeală am vazut 2500$ ???

Gene de 1 kg costa 5000 E
 
Reply
#11
Nu vad un pret pe undeva, plus ca vorbim de un produs nelansat inca, de care se vorbeste (cu scepticism) din 2014, stiu pe cineva care e in lista si asteapta din ianuarie dupa el Smile
 
Reply
#12
(10-06-2016, 21:14)Tito Wrote: Nuuu !!! Pai eu am dat 450 E + transport si prajesc 250 g [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] . Nu mi se pare corect [Image: smile.gif] [Image: smile.gif] . Serios vorbind: la cat valutezi costul instalatiei tale ? Pistolul 100 E [Image: smile.gif] .Restul ?  Vreau sa te mai intreb : in momentul asta esti multumit de ce prajesti? Ai cheltui acum 1500- 2000 E pe un prajitor care face 1 kg ? Sunt curios [Image: smile.gif]

Pistolul l-am luat la reducere cu echivalentul a vreo 60 E, aparatul de paine luat second la 20 E, vreo 10 E pentru suruburi si suport de montare pistol si 50 E pentru Yocto-Thermocuple (pentru conectare la computer pentru Artisan).

Cat despre cat de multumit sunt de ce prajesc, pot sa spun ca sunt multumit. Stiu ca se poate si mai bine si ca instalatia mea are anumite caracteristici pe care le impune asupra cafelei la prajire (ca orice aparat de prajire de altfel). Dar invat cu fiecare prajire si nu as renunta la prajirea acasa, ofera prea multe avantaje.

Sunt convins ca te va prinde si pe tine si ca iti va place atata vreme cat esti dispus sa experimentezi si sa inveti din fiecare experiment.

Daca ar fi sa schimb prajitorul, as face-o doar din doua motive. Daca as trece de la prajit pentru mine si o mana de prieteni si colegi la prajit comercial sau din curiozitate sa incerc un prajitor cu tambur. Nici unul din motivele de mai sus nu ar justifica prajitorul de 1 kg. Pentru prajire comerciala eu zic ca ai nevoie macar de unul de 3 kg iar pentru satisfacerea curiozitatii vis-a-vis de tambur, mi-as proiecta si construi eu unul. E mult mai distractiv decat sa il cumperi gata facut [Image: smile.gif].

Am sa tin un ochi pe topicul tau sa vad cum progresezi cu proiectul!
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)