• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Proiectul DIY al unui entuziast ignorant :)

#1
Salutare tuturor ! Daca tot m-am AUTOPROCLAMAT promotor al parjitului ieftin acasa si mi-am facut si faima de scandalagiu din cauza asta ..vreau sa profit de notorietatea nemeritat dobandita ( [Image: wink.gif] ) si sa prezint ideea unui proiect DIY. Ca de....decat in vorbe sa ne vorbim ..mai bine in fapte sa ne ..infaptuim !!  [Image: smile.gif] . Sunt posesorul unui GENE care ,pt stilul meu de prajire , e mai mult decat suficient.Dar vreau sa ( -mi) demonstrez ca se poate praji si fara aparate de la 500 E in sus. Desigur..am descoperit apa calda !! Sunt colegii cu aparate DIY complexe ( arduino, artisan ,sensori peste tot ,etc.. )  care fac asta de o groaza de timp. Dar caracteristicile pe care le vreau eu sunt : VERSATILITATE - adica sa pot folosi componentele si in alte scopuri  ; MOBILITATE - daca e vreme buna prajesc pe balcon , daca ploua/frig in semineu in casa dar vreau sa am posibilitatea de al misca cand vreau eu ; SIMPLITATE - stiu ca artisan,arduino mi-ar da o gramada de avantaje...dar nu sunt in stare sa le folosesc si deci nu vreau sa ma bag pe " nisipuri miscatoare " .  Din pacate nu am nici un fel de pregatire tehnica dar am un pic de imaginatie si MULTA pasiune si entuziasm . Tocmai din cauza  
" lipsurilor " tehnice va cer ajutorul ,daca o sa binevoiti sa ma asistati , dar vreau sa precizez de la inceput ca desi O SA ASCULT SFATURILE TUTUROR  o sa procedez cum consider eu mai bine. Deci nu vreau ca lipsa mea de reactie sa fie considerata ca o ofensa sau lipsa de respect dar vreau sa dau " cu capul de pragul de sus " Smile. In plus vreau sa-mi rezerv dreptul de pune in acest topic citate vechi si noi ale colegilor care ,aparent pot parea OT ,dar le consider importante ( cel putin pt mine ) ca idei de principiu in prajirea acasa. MOTIVUL PRINCIPAL pt care fac asta ???? Forumul asta m-a invatat tot ce stiu despre cafea iar daca eu acum , cand sunt plin de enuziasm nu las ceva in schimb, in semn de gratitudine ....inseamna ca n-am inteles nimic de la viata. Si vreau sa o fac acum cand simt pasiune...ca cine stie ,peste 2-3 luni ,cand o disparea ..ma retrag si eu intr-un colt si fac floricele pe cafea  [Image: tongue.gif] .Desigur ,proiectul meu poate sa para puieril /infantil actualilor membri dar daca ,unul dintre viitori espressomani ,care or sa treaca pe aici , o sa-l gasesca interesant..EU MI-AM ATINS SCOPUL ! Mie personal prajirea acasa mi-a deschis o lume de gusturi si posibilitati si nu pot sa inteleg de ce-ar trebui sa ma limitez la " prajitorul din coltul strazii '" ( in cel mai fericit caz ) sau online la cel de la 200 km distanta  [Image: blush.gif] . Vreau sa vorbesc si despre REPETABILITATE ..acesta "fata morgana " a prajitorilor. Am mai spus-o dar o repet...pe mine nu ma intereseaza. Eu beau o origine timp de o saptamana ( 1kg ) si schimb tot timpul. Sunt atat de multe cafele ,atat de multe tipuri de prajire si atat de multe posibilitati de extractii la temperaturi diferite ale apei ..incat repetabilitatea e ultima mea problema in urmatorii ani  [Image: smile.gif] .

Dupa lunga introducere ...sa trecem la fapte. Sunt inca in faza cand imi adun materialele dar am facut niste poze unde se poate face o idee despre ceea ce vreau . Ce se vede in bidonul ala in sectiune ...e doar pt idee. in original o sa fie inchis si in picioare/vertical cu pistolul deasupra . [Image: 2vx1sw7.jpg]

Repet : poza e doar demonstrativa pt idee ! Imi pun mari sperante in pistolul termic ,care imi da posibilitatea sa setez temperatura si in senzorul de temperatura pe care vreau sa-l pun in mijlocul tamburului prin rulmentul cilindric lateral. Iar sensorul vreau sa il fac sa atarne in mijlocul boabelor ( nu sa fie ca in fotografii ). Din pacate am o conexiune internet de 2 lei si nu pot sa pun pozele cum vreu eu  [Image: sad.gif] . Incarc acum pe google drive si o sa share-uiesc linkul .

Pana mi se incarca pozele  [Image: blush.gif] ...pistolul termic e asta : https://www.youtube.com/watch?v=nuCVkPY0grg

Iata si fotografiile
 
Reply
#2
Salutare,
Nu am experienta in ceea ce priveste prajitul cafelei, dar in ceea ce priveste suflanta - in cazul in care Bosch ul nu face ce trebuie si in cazul in care propunerea mea nu depaseste bugetul - te poti orienta catre Leister sau Herz. La o utilizare continuua de peste cateva ore - tot ce am incercat a cedat destul de repede - Bosch, Makita, Steinel etc. 
Spor !
 
Reply
#3
Multam' de sfat , Tibache ! O sarja de prajire sper sa nu depasesca 15 min la o temperatura maxima de 240 grade ( exagerat ). Deci sper sa tina . Daca nu....l-am luat de pe Amazon si garantia e beton Smile.
 
Reply
#4
mi se pare prea complicat; in contrazicere cu argumentul forte de la care pleci:  "Prajitul acasa poate fi USOR si IEFTIN !"

cum poate fi ieftin cand folosesti un heatgun de peste 400 lei, plus toata complicatia complementara constructiei: vas mare (conserva? l-as cauta din inox), lagare si sita rotitoare, sita iesire, surubelnita electrica pentru antrenare etc.
ce mai, idei sunt multe si intru realizarea lor putem sa tot adaugam la o constructie initiala...
ori ar trebui sa se intample tocmai inversul: pleci de la o idee initiala, chiar pusa pe hartie sau intruchipata intr-un prototip si apoi incerci sa simplifici, sa reduci din complexitate, urmarind un minim necesar pentru a se intampla ceea ce doresti;
sigur, avand experienta cu Gene, stii ce doresti...
probabil iti doresti experienta lucrului cu ceva facut de tine si e ok asta;
asa am facut toti cei ce ne-am improvizat cate ceva pentru prajit; nici prajitorul facut de mine nu e un exemplu de abordare simpla pentru incepatori...
dar cu cat masina e mai complicata si mai scumpa, cu cat implica mai mult bricolaj, cu atat va ramane un exemplu negativ pentru o majoritate oricum ezitanta in a sari in caruta prajitului acasa...

nu stau sa analizez prea mult functionarea prajitorului ce intentionezi sa-l faci, dar ma intreb cum rezolvi comod, elegant chiar, 2 probleme cheie in conceptia oricarui prajitor:
- DROP-ul - aruncarea rapida a boabelor, sau oricum, racirea lor...
- CHAFF-ul, adica pleava - daca sita aceea pastreaza pleava in incinta in care ai tamburul sita cu boabele, cum scoti taburul etc.  solutia este mereu un colector de boabe; daca insisti - probabil ai facut-o deja - pentru a cauta pe net diversele solutii de prajire acasa, intalnesti debordant de multe idei si unii s-au concentrat special pe partea asta si au conceput monstruozitati de filtrare, imposibil de realizat fara scule si indemanare in prelucrari mecanice...
solutia cea mai simpla era la prajitorul de floricele: un capac de... plastic transparent care dirija fluxul de aer fierbinte, impreuna cu pleava, intr-o cutie de carton asezata alaturi!
plecand de la asta, eu am luat un tub metalic gofrat si am condus intregul flux de pleava tot intr-o cutie, dar am avut grija sa fac o decupare cu o sita, prin care sa iasa majoritatea aerului cald, iar pleava sa cada in jos, in cutie...

un prajitor DIY trebuie sa rezolve si alte probleme "native": controlul continuu al fluxului de aer si al temperaturii, cu masurarea temperaturii boabelor si daca se poate si a mediului (adica a zonei din incinta, unde potential ajung boabele in miscarea lor si temperatura are valori maxime - care nu ar trebui sa depaseasca 270C)
fluxul de aer al suflantei e slab; si prea putin dispersat in volumul cilindrului; ori asta ar putea ridica probleme de prajire uniforma - atat in suprafata, cat si in adancimea bobului, mai ales daca tintesti o sarja mai mare - sa zicem in zona 250-300g;

cu putina imaginatie prajitorul ce-l propui poate fi redus la modelul de baza HD (heatgun + dogbowl);
un heatgun elementar, de 2kW - am si l-am folosit, uneori in sesiuni lungi de peste 20 min - se gaseste chiar saptamana asta la Lidl, cu 50 lei;
mai trebuie un bol de inox si un tel cu coada lunga, eventual din silicon; recomand un inceput de genul asta pentru oricine ia in considerare eventualitatea prajitului acasa; inainte de a se apuca de orice constructie;
si mereu ramane alternativa - mai curata si mai putin hands-on, dar si mai putin spectaculoasa - a lucrului cu un prajitor de floricele;

probabil pentru unii, o asemenea experienta "te pune pe ganduri" (PJ), dar speranta mea e sa te puna pe treaba!


editare ulterioara:
"O sarja de prajire sper sa nu depasesca 15 min la o temperatura maxima de 240 grade "
sigur, asta depinde de marimea sarjei, dar temperatura de 208-230C cu care iesi din prajire, trebuie sa fie - ideal - in interiorul bobului... si pentru asta, va trebui probabil sa ajungi mult mai sus de 240C cu temperatura ce ti-o arata suflanta pe display;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#5
prajitul cafelei se poate face prin multe metode, de la rudimentare la sofisticate. problema e de calitate a prajirii si de repetabilitate a procesului. cu un pic de talent si pasiune se poate compensa de multe ori lipsa unor scule sofisticate.

oricum aici suntem un forum de pasionati care suntem priviti cam ciudat de cei din jur pt ca dam o gramada de bani pe scule de cafea, ce mai conteaza o ciudatenie in plus sau in minus. Big Grin urmarim subiectul, asteptam rezultatele.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#6
(07-06-2016, 15:29)Fane Wrote: prajitul cafelei se poate face prin multe metode, de la rudimentare la sofisticate. problema e de calitate a prajirii si de repetabilitate a procesului. cu un pic de talent si pasiune se poate compensa de multe ori lipsa unor scule sofisticate.

Pe vremuri de mult trecute, maica-mea prajea cafeaua in tigaie apoi o facea la ibric.
La Pavoni Europiccola Lusso EL | Kinu M47 | Tamper Motta 52mm
 
Reply
#7
(07-06-2016, 14:54)radudani Wrote: mi se pare prea complicat; in contrazicere cu argumentul forte de la care pleci:  "Prajitul acasa poate fi USOR si IEFTIN !"
 
Radu ...propozitia aia e in semnatura mea [Image: smile.gif] . Sa zicem ca am adaptat prima parte a frazei propuse de tine : Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.(Sweet Maria's) [Image: smile.gif]. Dar as vrea sa fac ceva mai "complicat " decat ce-am  propus mai multi in alt topic legat de prajire.  Desigur se poate face cu pistolul propus de tine si fara surubelnita ...se poate roti manual cu o manivela . Si tot manual se poate face si tamburul. Dar eu cred ca suflanta pe care vreau sa o folosesc imi da un avantaj prin faptul ca pot sa stabilesc temperatura de iesire. Termocupla K pe care vreau sa o pun intre boabe sper sa fie reperul meu principal . Cat despre faptul ca termosuflanta nu are putere...atunci o sa ridic tamburul cat mai aproape de gura pistolului. Surubelinta  electrica mi-ar da avantajul rotirii constate si modificarii vitezei de rotatie. Inca nu inteleg avantajul care mi-l da acest fapt...dar simt ca-mi poate fi util [Image: wink.gif] .
 
(07-06-2016, 14:54)radudani Wrote: nu stau sa analizez prea mult functionarea prajitorului ce intentionezi sa-l faci, dar ma intreb cum rezolvi comod, elegant chiar, 2 probleme cheie in conceptia oricarui prajitor:
- DROP-ul - aruncarea rapida a boabelor, sau oricum, racirea lor...
- CHAFF-ul, adica pleava - daca sita aceea pastreaza pleava in incinta in care ai tamburul sita cu boabele, cum scoti taburul etc.
Dropul si racirea  ?...Hai sa simplific totul. Am o galeata in a carui capac e infipt heatgun-ul. Ridic capacul si torn boabele in tambur ( vreau sa fac si o fereastra laterala ). Cand termin de prajit ...iau capacul cu heatgun-ul si pun deasupra galetii ventilatorul asta. Intadevar materialul e ca de conserva ..dar vrea sa fie o proba .Daca ma convinge...o sa-l fac intr-un tub de inox. Daca nu... il convertesc in sistem de racire pt Gene [Image: smile.gif].
 
(07-06-2016, 14:54)radudani Wrote: ...... dar temperatura de 208-230C cu care iesi din prajire, trebuie sa fie - ideal - in interiorul bobului... si pentru asta, va trebui probabil sa ajungi mult mai sus de 240C cu temperatura ce ti-o arata suflanta pe display;
 
[/align]
 
Termosuflanta ,se zice ca , merge pana la 600 grade. Repet ...reperul meu o sa fie sonda din boabe . Exemplu: Daca termosuflanta imi arata 240 grade dar sonda 200 ...atunci ridic temp termosuflanta +40 grade.
 
(07-06-2016, 14:54)radudani Wrote: - CHAFF-ul, adica pleava -
Sita o sa fie sub  galeata ...care o sa aiba o gaura pe fund [Image: IMAG0162.jpg]
 
(07-06-2016, 14:54)radudani Wrote: probabil iti doresti experienta lucrului cu ceva facut de tine si e ok asta;

[Image: ay.gif]

(07-06-2016, 15:29)Fane Wrote: prajitul cafelei se poate face prin multe metode, de la rudimentare la sofisticate. problema e de calitate a prajirii si de repetabilitate a procesului. cu un pic de talent si pasiune se poate compensa de multe ori lipsa unor scule sofisticate.

oricum aici suntem un forum de pasionati care suntem priviti cam ciudat de cei din jur pt ca dam o gramada de bani pe scule de cafea, ce mai conteaza o ciudatenie in plus sau in minus. [Image: biggrin.gif] urmarim subiectul, asteptam rezultatele.

[Image: az.png]

Colegul coffeesnob pare sa aiba multa experienta vazand sistemul ,asemanator , de prajire si am gasit multe informatii interesante in topicul lui . O sa-l rog sa ma ajute cu parerile lui.
 
Reply
#8
Galeata mea incepe sa prinda forma care o vreau [Image: smile.gif]. Cu fereastra de acces "deschisa "  [Image: biggrin.gif] :[Image: m9rot2.jpg]
 
 
Si cu fereastra "inchisa" [Image: biggrin.gif] : [Image: zthvmg.jpg]

In "pozitie de lucru " :[Image: wa4jsl.jpg]
 
In "pozitie de racire" :[Image: 5b9uaf.jpg]
 
Reply
#9
Daca imi permiti o sugestie ... ai putea sa incerci sa rotesti tamburul cu un motor de platan cuptor cu microunde (este ieftin pe 220v, compact) si cred ca ai putea sa-l montezi destul de usor
http://ronishop.ro/piese-pentru-cuptoare...or-platan/
 
Reply
#10
M-am gandit...dar o sa merg intai cu o surubelnita electrica cu un colier pe tragaci pt reglarea turatiei. Daca o sa ma convinga prajitul in .."galeata" ..poate il updatez si pun un motoras de ala. Asta daca o sa aiba puterea sa miste tamburul cu 250-300 g cafea [Image: huh.gif] [Image: smile.gif] .
 
Reply
#11
Ma gandesc ca daca poate sa roteasca platanul cu 3-4 kg o greutate de 200-300g nu ar trebui sa fie o problema.
Multe variabile vor fi greu controlat:
- Turatia tamburului ar trebui sa fie fixa pentru inceput(nu prea mare).
- temperatura pstolului
- distanta dintre tambur si pistol (pentru o expunere optima ar trebui sa montezi un con in varful pistolului si distanta sa fie cat mai mica pentru un raspuns rapid si pierderi mici de energie)
- fluxul de aer al pistolului
Pentru o operare usoara ar trebui sa reduci dupa o calibrare initiala cat mai multe variabile si sa controlezi doar temperatura pistolului si in ultima instanta daca nu este suficient - intensitatea fluxul de aer
...
Si pozitia de lucru ar trebui sa fie cu pistolul indreptat in sus pentru eficienta maxima
 
Reply
#12
Interesanta ideea cu pistolul indreptata in sus. O alta idee e sa izolezi termic containerul exterior, de exemplu cu o patura de incendiu. In felul asta poti sa stai la o temperatura mai joasa in pistol.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#13
Ar fi mai bine cu pistolul sub galeata ( aerul cald se ridica ) dar...n-as avea acces la lcd si controlul temperaturii ( mi-ar trebui pistolul propus de Tibache ,leister, cu lcd pe lateral) . In plus ar trebui sa gasesc alt sistema de racire ( acum doar inlocuiesc capacul in care e infipt pistolul cu ventilatorul ) si de colectare a chaff- ului . Nu cred ca chaff-ul iese din galeata ( diametru mare ) la fel ca din popcorn maker .Dar e buna ideea cu izolarea .
 
Reply
#14
Nu sufla nimeni nimic de o solutie pe orizontala ? Confused
Neah... ca prea ar arata a Dick'man, unde ar mai fi originalitatea... Tongue
 
Reply
#15
Ti-a ramas..."cuiul asta fix " in cap ( dickeman ) [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] . Eu il consider foarte tare in raport pret/ce prestreaza ,dar problema chaff-ului ( care zboara peste tot ) ..e prea grava pt mine [Image: confused.gif] . Initial ideea mea era sa pun galeata in orizontal ...( ceea ce pot sa fac si acum deastfel ) dar asta implica probleme de stabilitate. Ar trbui sa pun suporti ( picioruse ) pe lateral, sa fac un suport pt pistol/ventilator ... doar de asta prefer pe vertical . In plus nu vreau probleme legate....de furtul intelectual [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif]
 
Reply
#16
Se ia sita care e in clipa asta in oferta la Lidl:

http://www.lidl.ro/ro/Oferte-513.htm?act...l&id=55673

... care am mai recomandat-o pentru racire cafea, se pune deasupra si rezolvat, nu mai pleaca pleava nicaieri.


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#17
(06-06-2016, 22:53)Tito Wrote: . In plus vreau sa-mi rezerv dreptul de pune in acest topic citate vechi si noi ale colegilor care ,aparent pot parea OT ,dar le consider importante ( cel putin pt mine ) ca idei de principiu in prajirea acasa.
 
Incep sa-mi pun .." amenintarea " ( [Image: smile.gif] ) in practica :
 
Comentariul de mai jos il consider interesant si e pacat  sa ramana " ascuns "  unde a fost postat in origine[Image: smile.gif] :
 
(22-05-2016, 10:30)RaduCarutasu Wrote:
(22-05-2016, 07:32)bubucalu Wrote: Si eu rotai cafea imediat ce o scot din prajitor.ma ntereseaza cat de patruns este bobul si ce arome se simt.....
......am sa incerc la urmatoarea prajire. Practic imi trebuie experienta pentru a distinge intre densitati......

Legat de modul in care se simte densitatea boabelor la ronțăit nu e nevoie de mare știința sau de experiente dobândite prin nenumarate incercari si tone de boabe mestecate .

1 - Daca boabele sunt tari, dure la ronțăit in toata masa bobului, se poate trage concluzia ca prajirea a fost prea scurta, poate chiar incompleta iar umiditatea nu a fost eliminată din masa boabelor.
Ca solutie, boabele ar mai trebui ținute in cuptor si urmărite cu mai multa atentie dezvoltarea acestora si evolutia FC.
2 - Daca boabele sunt mai casante la suprafata si dure la interior devine clar ca acestea s-au prajit mai tare la suprafata si sunt mai crude la interior. Acest lucru se poate intampla din cauza unui regim termic necorespunzator aplicat, cu temperatura prea mare si crestere prea rapida, inadecvate densitatii si metodei de procesare ale boabelor verzi .
Solutia o regăsim in studiul boabelor, al soiului a metodei de uscare , informatii despre altitudinea de la care provin boabele si in ce categorie de densitate pot fi încadrate . Functie de datele culese se face si alegerea unui profil termic pentru prajire. Boabele dure, dense de altitudine inalta au nevoie de mai multa caldura la inceput, cu ROR mai mari.
Boabele mai moi, mai putin dense cer mai putina caldura cu ROR mai mici. La fel apar si diferente de regim termic intre boabele procesate natural fata de cele spălate sau decofeinizate.
De aceea eu spun ca si la prajirea acasa este nevoie de un minim de informatie legata de evolutia temperaturii in cuptor dar este nevoie si de un minim control asupra acesteia pe parcursul prajirii.
2 - Daca boabele dau senzatia unei sfărâmari uniforme la ronțăit poate fi un semn ca prajirea a decurs corect.

Gustul bobului ronțăit ofera, la randul sau, niste indicii:
- aciditatea prea ridicata poate fi asociata cu o prajire prea light sau incompleta
- gustul prea pamantiu, fad si fara nuante cu o prajire prea lunga
- gustul amar, de lemn ars va da indicii despre o posibila prajire exagerata.
Toate cele de mai sus sunt instransa legatura cu calitatea, prospetimea, modul de pastrare samd, al cafelei verzi achiziționate in scopul prajirii acasa.

Aparitia unor defectele de prajire, ca sunt de tip scorching, tipping, cracks sau de care or mai fi, dpmdv, nu ar trebui sa ne dezamăgească prea tare si sa ne determine sa clasam sarja drept rebut.
Spun acest lucru gandindu-ma ca doar gustul din ceasca este cel care trebuie sa dea rezultatul si verdictul asupra prajirii . Daca acesta ii place celui care trebuie sa consume boabele atunci prajirea este in regula.
Asa cum unii prefera carnea la grătar putin mai arsa, altii mai cruda, unii mai pătrunsă altii cu crusta la suprafata si roz la mijloc, la fel si la cafea, ma gandesc ca, un pic de arsura s-ar putea sa placa unora, aciditate pronuntata altora si un gust intens, dur, amar sa fie apreciat de alte categorii de bautori de espresso.

Cu siguranta locul acestui post nu este aici (poate la capitolul dedicat prajirii acasa ) dar, pornind de la cele spuse de bubuialu, am zis ca postez in continuare, pentru a merge pe directia aprecierilor lui .

Extractii reusite tuturor !
 
Reply
#18
(12-06-2016, 10:01)renatoa Wrote: Nu sufla nimeni nimic de o solutie pe orizontala ? [Image: confused.gif]
Neah... ca prea ar arata a Dick'man, unde ar mai fi originalitatea... [Image: tongue.gif]

Eu vreau sa fac un prajitor cu aer cam pe principiul asta. Cu ceva modificari ca sa nu platesc drepturi de autor [Image: biggrin.gif]  .
Ti-am urmat sfatul de a incerca si prajirea cu aer cald. Am inceput deja sa adun componente si sa caut solutii tehnice, dar ma misc mai greu decat @Tito. Va mai dura ceva timp pana sa pot prezenta ceva concret.
Moka Pot, Pe-De Dienes, Armin Trosser, Gaggia Pure
 
Reply
#19
Bravooo,Stefu !! Ma bucur sa aud de un nou proiect mai ales ca eu sunt unul dintre admiratorii modului tau de prăjire.

Pt mine mai simplu si eficient decat aparatul tau pe aragaz...nu exista
 
Reply
#20
Multumesc pentru apreciere. Simplu si ieftin este intr-adevar. De eficienta nu stiu ce sa spun...Dar "imprumutarea" ocazionala a aragazului m-a scutit de bricolarea unei unitati electrice de incalzire.
Acum daca vreau sa fac o instalatie cu aer cald, va trebui sa folosesc incalzirea electrica, ceva sonde de temperatura si poate un agitator de boabe. Tehnic, va fi mai complicat. Sper sa merite. Opinia generala e ca gustul cafelei prajite cu aer cald e mai deschis si curat decat gustul celei prajite in tambur. Sa vad daca va fi pe gustul meu.
Moka Pot, Pe-De Dienes, Armin Trosser, Gaggia Pure
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)