Hello There, Guest! Login Register


Instalatie prajire cafea tip corretto

#1
Am fost rugat sa dau mai multe detalii legat de instalatia mea de prajit cafea asa ca m-am hotarat sa fac un thread pentru asta intrucat nu am gasit ceva specific prajitoarelor de tip "corretto".



Prajitorul de tip corretto e de fapt o instalatie formata dintr-o masina de facut paine si un pistol cu aer cald. Eu l-as incadra in caregoria prajitoarelor hibride, pat cu aer cald dar si contact direct cu cuva metalica a masinii de paine.



Rostul masinii de paine e de a tine boabele de cafea in timpul prajirii si de a le agita asa incat sa se prajeasca in mod uniform. Multi din cei care folosesc prajitoare corretto modifica masina de paine astfel incat sa elimine parte de programare si pun un intrerupator care porneste direct functia de agitare. Masina folosita de mine are un program de tip "aluat" in care doar agita, asa incat nu am mai modificat-o.



Pistolul de aer cald e cel care da caldura necesara prajirii boabelor. Controlul temperaturii se poate face in mai multe moduri:
- ajustarea temperaturii si a volumului de aer suflat direct din pistol. Asta daca pistolul ofera aceasta functie. Dezavantaj: cere un pistol de aer cald scump
- ajustarea temperaturii si a volumului de aer suflat prin apropierea/departarea pistolului de cuva masinii de paine. E o metoda lo-tech dar care functioneaza si nu necesita un pistol de aer cald scump. Dezavantaj: e mai dificil de replicat o curba de temperatura care ti-a placut daca nu tii minte exact unde ai pozitionat pistolul cand ai prajit anterior

Solutia pe care am mers a fost sa fac un sistem mecanic de fixare a pistolului de aer cald care sa permita o deplasare controlata. Controlul deplasarii se face printr-un ax filetat. Am atasat o poza a instalatiei. Daca cineva are intrebari raspund cu placere la ele.

Masurarea temperaturii o fac cu o sonda de temperatura de tip termocupla tip K legata la un termomentru electronic dedicat. Sonda intra printr-o gaura data in cuva masinii de paine si sta in masa de cafea. Masor doar temperatura boabelor de cafea. Am dat inca o gaura care permite introducerea unei alte sonde cu care sa masor temeratura aerului cald. Am folosit-o doar un timp scurt intrucat nu a adus o mare valoare pentru mine.
Logarea temperaturii in vederea

Racirea cafelei prajite o fac extern, respectiv odata terminata prajirea pun boabele fierbinti intr-o sita care sta deasupra unui ventilator. Racirea se face repede asa incat boabele nu se prajesc mai mult decat intentionez datorita caldurii rezidente inmagazinate in boabe.


De ce am mers pe acesta solutie?
In principal pentru ca am vrut o varianta care sa nu necesite o mare investitie asa incat per total sa pot sa imi cumpar cafea verde de calitate buna, sa o prajesc cum imi place si sa ies mai ieftin decat sa cumpar cafea prajita. La fel de important a fost faptul ca imi permite sa vad si sa miros cafeaua pe toata durata prajirii.



Pentru cine nu as recomanda acesta solutie?
- pentru cei care nu vor sau nu au rabdare sa controleze manual tot procesul de prajire
- pentru cei care vor sa apese pe un buton si sa prajeasca cafeaua dupa un profil de prajire presetat
- pentru cei care nu au spatiu de prajire afara, eg. curte, garaj, etc. Asta pentru ca instalatia nu filtreaza fumul si hoaspele de cafea.
- pentru cei care vor reproductibilitate absoluta , automata, a unui profil de prajire.



Cum se poate imbunatatii?
Un mod de imbunatatire ar fi automatizarea prajirii. Una din posibilitati e controlul pistolului de aer cald prin software gen Artisan: https://code.google.com/p/artisan/ . E un proces ceva mai complicat care necesita desfacerea pistolului de aer cald si interfatarea cu ceva gen Arduino + TC4 Shield : http://www.mlgp-llc.com/arduino/public/arduino-pcb.html .
Alternativ pistolul se poate controla cu un PID cu ramp/soak control.



Ceva linkuri utile:
Exemplu de setup corretto: https://www.youtube.com/watch?v=HtnwBxdxfas
Profile de prajire pentru corretto: http://coffeesnobs.com.au/home-roasting-...ments.html


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#2
Salut ! Ma bate gandul sa fac ceva asemanator. Se pare ca esti deja expert in genul asta de prajire si mi-ar prinde bine o mana de ajutor, daca esti disponibil . Ma interseaza ce rezistenta are pistolul tau si la ce distanta de boabe prajesti. Inteleg ca tu controlezi temperatura ...apropriind sau departand pistolul . Ai niste distante /temperaturi ? Exemplu : la 10 cm ai 180 grade , sau la 5cm ..200 grade...etc. Ma intereseaza pt ca as vrea sa stiu la ce distanta pun tamburul sita de gura pistolului. Diametrul tamburului meu e de 14 cm .Crezi ca e posibil cu pistolul asta ?   In plus as vrea sa stiu daca acest difuzor de metal , ar fi de ajutor...parerea ta. Multumesc.
 
Reply
#3
Instalatia de mai sus i-am lasat-o pe mana colegului de forum krust cand am plecat din tara. Acum am ceva pe acelasi principiu si folosesc exact acelasi pistol pe care il ai si tu. Modific temperatura direct din pistol si marchez momentul schimbarii si temperatura la care am setat pistolul in Artizan.

Legat de proiectul tau, sunt cateva chestii pe care le-am invatat din experienta si le pasez mai departe. In primul rand un sfat legat de pistolul care intra partial in incinta metalica. Am facut si eu asta dupa ce am inceput sa folosesc un capac de tabla sa acoper aparatul de paine. A cauza supraincalzirea pistolului si activare protectiei de temperatura. Rezultat: 500 g de cafea aruncata. Mi-am invatat lectia si acum pistolul il plasez la cel putin 5 cm deasupra capacului.

Trebuie sa ai grija cu chaff-ul, e foarte inflamabil si daca nu proiectezi ceva metoda de evacuare a lui in timpul prajirii, risti sa aprinzi instalatia.

As sugera sa pui in interiorul cilindrului ceva care sa impiedice boabele sa ramana lipite de pereti in timpul rotatiei. Daca viteza de rotire e prea mare, forta centrifuga va lipi boabele de pereti asa ca se vor arde pe partea dinspre cilindru. Trebuie sa gasesti o viteza la care boabele sunt aruncate de pe cilindru, nici prea mare, nici prea mica.

Legat de distanta de la pistol la tambur, va trebui sa faci incercari cu o sonda de temperatura in boabe. Daca prajesti o cantitate mai mica de boabe e mai putin problematic, nu iti trebuie asa multa caldura. La mine distanta dintre pistol si boabe e cam de 30-35 cm.

Vezi cum gandesti partea de ejectare a boabeler. Incearca sa gasesti o modalitate sa scoti boabele cat mai rapid. E foarte usor sa prajesti boabele mai tare decat intentionez daca nu le poti scoate repede sa le pui la racit.

Nu te complica cu difuzoarele, nu aduc nici un beneficiu.

Cam asta, daca te pot ajuta cu alte informatii o fac cu placere. Bafta cu instalatia si la cafele cat mai bune!
 
Reply
#4
Multumesc din suflet ! [Image: bi.gif]  [Image: az.png] . Mi-ai dat o multime de informatii importante . Sincer aveam nevoie de raspunsul tau pt ca aveam mari dubii legate de distanta dintre pistol si tambur. M-ai lamurit ,intr-un mod simplu si clar si cu viteza de rotatie a tamburului. Si acum stiu ca trebuie sa pun niste praguri in interior. Voiam sa te mai intreb care este cantitatea maxima pe care o prajesti intr-o sarja ? Esti multumit de pistol ? E mai usor cu el decat sistemul pe care il aveai inainte ? Ai putea sa-mi spui, te rog...cam care este diferenta dintre pistol si sonda  ? Exemplu : daca pe lcd pistolului tu ai 180 grade ...termocupla cat iti arata ? ( la 30-35 cm distanta ).  Cu pistolul asta poti sa respecti plafoanele de temperatura? Adica poti sa prajesti  constant 3 min la 180 ...2 min la 190 ..etc ? Mai am 100 de intrebari [Image: smile.gif]  dar nu vreau sa abuzez ...prea tare [Image: biggrin.gif] .  PS. Nu pot sa ma abitin ... crezi ca tamburul se merita pus cat mai departe de pistol ( 35 cm ) astfel incat jetul de aer sa acopere o suprafata cat mai mare ? Tamburul meu are L =18 si diametrul 14
 
Reply
#5
(09-06-2016, 21:07)Tito Wrote: Voiam sa te mai intreb care este cantitatea maxima pe care o prajesti intr-o sarja ?

Prajesc intre 350 si 750grame intr-o sarja. Pistolul poate mai mult dar motorul de agitare din masina de paine nu prea face fata la mai mult. Aveam asteptari mai mari de la un aparat facut sa framante aluat [Image: undecided.gif] .
(09-06-2016, 21:07)Tito Wrote: Esti multumit de pistol ?

E ok pentru ce ne trebuie noua. Are cateva chichitze de genul ca uneori incepe sa se incalzeasca numai dupa vreun minut-doua sau ca ii intra protectia de supraincalzire cam prea repede. In schimb e destul de stabil in temperatura si ajustarea temperaturii o face gradual, fara salturi bruste.
(09-06-2016, 21:07)Tito Wrote: E mai usor cu el decat sistemul pe care il aveai inainte ?

E mai convenabil din doua puncte de vedere, unul ca instalatia e mai compacta si doi ca e mai usor sa setez digital temperatura sa reproduc un profil decat sa tot misc pistolul sus-jos. In rest nu pot sa zic ca sunt diferente prea mari.
(09-06-2016, 21:07)Tito Wrote: Ai putea sa-mi spui, te rog...cam care este diferenta dintre pistol si sonda  ?

Pai variaza mult functie de temperatura ambianta si cantitatea de cafea verde. Am sa atasez un profil de temperatura de la o prajire de-a mea, anotata cu setarile de temperatura in pistol. La tine foarte probabil va fi diferit.
 
(09-06-2016, 21:07)Tito Wrote: Cu pistolul asta poti sa respecti plafoanele de temperatura?
Adica poti sa prajesti  constant 3 min la 180 ...2 min la 190 ..etc ?

Daca te referi la temperatura in boabe, ea nu va fi constanta. Daca te referi la temperatura pistolului, atunci da, in general vei porni de la o temperatura ridicata si vei tot descreste pe plafoane. Eu merg pe ajustari de 20C odata, nu ma mai complic cu ajustari de 10C decat f. rar.
(09-06-2016, 21:07)Tito Wrote: PS. Nu pot sa ma abitin ... crezi ca tamburul se merita pus cat mai departe de pistol ( 35 cm ) astfel incat jetul de aer sa acopere o suprafata cat mai mare ? Tamburul meu are L =18 si diametrul 14

 Nu prea conteaza, ai incinta inchisa. Temperatura din interior va fi relativ uniforma. Poti incerca sa nici nu dai jetul spre boabe, sa il indrepti oblic. Eu zic sa experiementezi.

Sap dupa profilele de temperatura si le atasez..

   

Asta e profilul de temperatura pe care l-am folosit sa prajesc 600 grame de Ethiopia Yirg. Konga gr.2. Jos e timpul in minute, in stanga temp. pentru termocuple, in dreapta temperatura pentru Rate of Rise (ROR).

Graficul in rosu e temperatura in aer, masurata cu termocupla 1. Anotarile gen S50, S46, etc de pe grafic sunt punctele in care am schimbat temperatura din pistol. S50 corespunde la 500C in pistol, S46 la 460C, etc. Cel albastru inchis e temperatura in boabe masurata cu termocupla 2. Cel albastru deschis e ROR.

Sper sa-ti foloseasca.
 
Reply
#6
(10-06-2016, 13:42)coffeesnob Wrote: ...
Prajesc intre 350 si 750grame intr-o sarja. Pistolul poate mai mult dar motorul de agitare din masina de paine nu prea face fata la mai mult. Aveam asteptari mai mari de la un aparat facut sa framante aluat [Image: undecided.gif] .
...
Nu prea conteaza, ai incinta inchisa. Temperatura din interior va fi relativ uniforma.
...
Sper sa-ti foloseasca.

Serios, adica paleta aia nu se invarte in gol in masa de cafea, ci se blocheaza ?! Confused
Sau la ce mod nu face fata... Huh

Nu prea vad inchisa structura lui Tito... aerul trece prin cilindru si iese afara.
Numai si la trecerea aerului printr-un cilindru gol, daca se face in aer liber se pierde caldura substantial... ai sub 200 grade la iesirea din cilindru, din ce am masurat eu, daca pistolul e pe treapta I, pe care ar trebui sa dea 350 grade, dar asezand la cativa cm de iesirea duzei sunt fata de tambur, ca sa nu dea aerul cald cu mai mult de 270 grade in boabe.
 
Reply
#7
Coffeesnob...nu stiu cum sa-ti multumesc !!! Mi-ai salvat o gramada de timp dandu-mi atatea informatii importante. Ce mai !! Esti punctul meu de reper in "aventura " asta" iar faptul ca esti dispus sa impartasesti cu mine experienta ta  ...imi da multa incredere . Multumesc mult ! [Image: az.png]
 
(10-06-2016, 18:00)renatoa Wrote: Nu prea vad inchisa structura lui Tito... aerul trece prin cilindru si iese afara.

Eehhei ...uite de asta admir eu DIY-ul ...ca poti sa schimbi din mers. [Image: smile.gif] . Coffeesnob mi-a dat niste idei interesante...iar "galeata " mea o sa fie mai inchisa. Sper sa am timp maine sa bricolez la ea [Image: smile.gif]

(10-06-2016, 13:42)coffeesnob Wrote: Prajesc intre 350 si 750grame intr-o sarja.
Nuuu !!! Pai eu am dat 450 E + transport si prajesc 250 g [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] . Nu mi se pare corect [Image: smile.gif] [Image: smile.gif] . Serios vorbind: la cat valutezi costul instalatiei tale ? Pistolul 100 E [Image: smile.gif] .Restul ?  Vreau sa te mai intreb : in momentul asta esti multumit de ce prajesti? Ai cheltui acum 1500- 2000 E pe un prajitor care face 1 kg ? Sunt curios [Image: smile.gif]
 
Reply
#8
(10-06-2016, 18:00)renatoa Wrote: Serios, adica paleta aia nu se invarte in gol in masa de cafea, ci se blocheaza ?! [Image: confused.gif]
Sau la ce mod nu face fata... [Image: huh.gif]

Am incercat odata sa prajesc 1kg de boabe si se chinuia motorul sa agita. E drept ca am modificat paleta de agitatie, dintr-una in forma de L cu suprafata mica am facut ceva in forma de ┴ , plus ca i-am dublat suprafata.
 
Reply
#9
(10-06-2016, 21:14)Tito Wrote: ...Ai cheltui acum 1500- 2000 E pe un prajitor care face 1 kg ? ...

Care e ala? ca nu stiu vreunul la bani asa putini... Confused Huh
 
Reply
#10
https://aillio.com/?page_id=9

Sunt la telefon. Din repezeală am vazut 2500$ ???

Gene de 1 kg costa 5000 E
 
Reply
#11
Nu vad un pret pe undeva, plus ca vorbim de un produs nelansat inca, de care se vorbeste (cu scepticism) din 2014, stiu pe cineva care e in lista si asteapta din ianuarie dupa el Smile
 
Reply
#12
(10-06-2016, 21:14)Tito Wrote: Nuuu !!! Pai eu am dat 450 E + transport si prajesc 250 g [Image: biggrin.gif] [Image: biggrin.gif] . Nu mi se pare corect [Image: smile.gif] [Image: smile.gif] . Serios vorbind: la cat valutezi costul instalatiei tale ? Pistolul 100 E [Image: smile.gif] .Restul ?  Vreau sa te mai intreb : in momentul asta esti multumit de ce prajesti? Ai cheltui acum 1500- 2000 E pe un prajitor care face 1 kg ? Sunt curios [Image: smile.gif]

Pistolul l-am luat la reducere cu echivalentul a vreo 60 E, aparatul de paine luat second la 20 E, vreo 10 E pentru suruburi si suport de montare pistol si 50 E pentru Yocto-Thermocuple (pentru conectare la computer pentru Artisan).

Cat despre cat de multumit sunt de ce prajesc, pot sa spun ca sunt multumit. Stiu ca se poate si mai bine si ca instalatia mea are anumite caracteristici pe care le impune asupra cafelei la prajire (ca orice aparat de prajire de altfel). Dar invat cu fiecare prajire si nu as renunta la prajirea acasa, ofera prea multe avantaje.

Sunt convins ca te va prinde si pe tine si ca iti va place atata vreme cat esti dispus sa experimentezi si sa inveti din fiecare experiment.

Daca ar fi sa schimb prajitorul, as face-o doar din doua motive. Daca as trece de la prajit pentru mine si o mana de prieteni si colegi la prajit comercial sau din curiozitate sa incerc un prajitor cu tambur. Nici unul din motivele de mai sus nu ar justifica prajitorul de 1 kg. Pentru prajire comerciala eu zic ca ai nevoie macar de unul de 3 kg iar pentru satisfacerea curiozitatii vis-a-vis de tambur, mi-as proiecta si construi eu unul. E mult mai distractiv decat sa il cumperi gata facut [Image: smile.gif].

Am sa tin un ochi pe topicul tau sa vad cum progresezi cu proiectul!
 
Reply
#13
Sper sa nu se supere colegul coffesnob ,dar as vrea sa " resuscitez " topicul asta cu speranta ca poate fi cuiva de folos.
Cum am vazut ca a mai aparut un coleg corretto-ist si avea niste dubii /curiozitati sper sa gasesca inspiratie in postarile mele .


In video ...senzorul BT ( ala cu 26 grade)  nu era bine infipt in aparat si de aia avea o temperatura eronata .
 
Reply
#14
Intotdeauna ma doare sufletul sa vad asa ceva , oameni capabili , bine intentionati , chinuindu-se cu solutii de compromis valabile....dar nesustinute. de nimeni....numai in Romania se poate asa ceva...
         Cred ca aici e concurs  :  cine reuseste sa scoata aur din piatra seaca....in timp ce altii , nu stiu sa foloseasca scule , care pentru noi reprezinta idealul....maximul....altii n-au idee cum ar trebui sa faca , nu stiu  unde trebuiie sa ajunga si nici ce sa caute....ce sa faca ...au un Slayer pentru ca asa se poarta ...dar le e lene si sunt prea drogati sa-l mai foloseasca...paradoxal ..., traim intr-o lume a controverselor...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
#15
(22-12-2016, 15:17)danrogo2001 Wrote:     Am incercat si am obturat cam doua treimi partea de deasupra cuvei si temperatura nu a crescut deloc.
   Oare are sens sa incerc sa izolez cuva de aluminiu a masinii de paine?
   Daca da cu ce se poate izola?

 Eu am izolat cuva cu band rezistenta termic folosita la motociclete pt izolarea tevilor de esapament pt o mai buna carburatie (? ). Estetic...nu e maximul [Image: biggrin.gif]
[Image: bfnez8.jpg]

[Image: 1z4cx79.jpg]
 
Reply
#16
Banda este cam scumpa.
Care este rolul acelei bucati de tabla de aluminiu?

(25-12-2016, 22:30)Levo Wrote: Intotdeauna ma doare sufletul sa vad asa ceva , oameni capabili , bine intentionati , chinuindu-se cu solutii de compromis valabile....dar nesustinute. de nimeni....numai in Romania se poate asa ceva...
         Cred ca aici e concurs  :  cine reuseste sa scoata aur din piatra seaca....in timp ce altii , nu stiu sa foloseasca scule , care pentru noi reprezinta idealul....maximul....altii n-au idee cum ar trebui sa faca , nu stiu  unde trebuiie sa ajunga si nici ce sa caute....ce sa faca ...au un Slayer pentru ca asa se poarta ...dar le e lene si sunt prea drogati sa-l mai foloseasca...paradoxal ..., traim intr-o lume a controverselor...

Levo tradu-mi si mie postul asta te rog.
 
Reply
#17
@danrogo2001

- Da , exprimarea metaforica si confuza era mai mult o remarca admirativa pentru cei ce construiesc astfel de masini din aproape orice , pe care am scris-o sub o influenta bahica... [Image: biggrin.gif] ...dar s-ar traduce cam asa - in timp ce noi romanii , ne chinuim sa facem prajitoare de cafea din masini de paine , pistoale cu aer cald , sau masini de popcorn ( ...si culmea , ne mai si iese bine ... [Image: smile.gif]  ) alta lume , din prin alte tari ( nu dam nume , sa nu jignim ) nu sunt in stare sa prajasca o cafea cu masini consacrate , cu profile de prajire si programe ( papa - gata ) tot asa  cum , daca vei dori sa vizionezi pe youtube filme cu Slayer , o sa observi ce shot-uri scot unii  si cu ce extractii se mandresc ( nu toti...)
Daca masina aia ar ajunge la vre-un forumist de-al nostru , pai pana n-ar iesi ca la carte  , n-ar lasa-o ...dar sa mai postezi si filmul cu esecul pe post de reusita... [Image: smile.gif]
 - in aceasta situatie , eu ce sa mai cred ...ca e lipsa de inspiratie ?...nu , ...e nepasare , sau alterarea starii normale de constienta...care uneori se poarta prin alte tari , ca fiind o stare normala. De aceea am spus ca ma doare sufletul , pentru ca - unii se chinuie sa construiasca , iar altii  ( cu ele gata construite ) , nu stiu sa le foloseasca si doresc superautomate , care daca s-ar putea , sa le si toarne cafeaua pe gat...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
 
Reply
#18
(26-12-2016, 12:22)danrogo2001 Wrote: Banda este cam scumpa.
...

Am gasit la Dedeman o banda care ar putea sa faca treaba la un pret mai acceptabil...

http://www.dedeman.ro/craiova/termice/te...a-8mm.html

din pagina insa sunt neclare dimensiunile, trebuie mers si vazut... ce sunt 8mm, latime, grosime Confused
Dupa aspect pare din fibra de sticla.

@Levo: elegant dres busuiocul Big Grin
 
Reply
#19
(25-12-2016, 22:30)Levo Wrote: nIntotdeauna ma doare sufletul sa vad asa ceva , oameni capabili , bine intentionati , chinuindu-se cu solutii de compromis valabile....dar nesustinute. de nimeni....numai in Romania se poate asa ceva...
....altii n-au idee cum ar trebui sa faca , nu stiu  unde trebuiie sa ajunga si nici ce sa caute....ce sa faca ...au un Slayer pentru ca asa se poarta ...dar le e lene si sunt prea drogati sa-l mai foloseasca...paradoxal ..., traim intr-o lume a controverselor...

dati romanilor slayere ca stiu si pot sa lucreze cu ele... dar faceti-le voi, aia lenesii si drogatii!

doar avem ... la nimereala, dintr-un singur sit:
"Un numar de 4.436 de autoturisme noi si second-hand din categoria marcilor scumpe au fost inmatriculate in primele doua luni ale lui 2016,
... Lamborghini, Lancia si Ferrari se afla pe lista marcilor auto rare noi si second hand, pe care romanii le-au inmatriculat in primele 11 luni ale acestui an, reiese din statistica Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
...Mercedes S-500 4Matic Coupe, al carei pret de catalog este de 179.693 euro, pe locurile urmatoare figurand Maserati Gran Turismo (146.235 euro), Range Rover The All-New (114.774 euro), Maserati Quattroporte (111.363 euro) si Jaguar XJ (102.409 euro).
...Cea mai scumpa cladire de birouri scoasa la vanzare online este in Bucuresti, zona Ghencea, pretul cerut fiind de 12,58 de milioane de euro, potrivit Spatiicomerciale.ro"

sorry, Levo, cred ca te-nteleg in supararea ta....
ca-i metaforica si confuza, cum zici... dar nu de forma zic, ci de continut...

daca insa, vezi o nedreptate in harnicia si inventivitatea nerasplatite la romani vs. lenea si gandirea drogata scaldate in abundenta materiala la ceilalti - anglo-americanii probabil - atunci gresesti, IMO;
doar in numele acestei nedrepte polarizari a bogatiei, a pacatelor celor bogati, s-au facut revolutii si se justifica terorismul...ha!

sau trebuie sa ne imaginam ca intreaga infrastructura tehnologica vestica functioneaza in prezent numai datorita unor specialisti inventivi si indemanatici importati din tarile vechiului est?! in timp ce bastinasii de-acolo huzuresc in waterbeduri, se drogheaza si-si investesc averile - benladini vestici - in ong-uri, intru distrugerea firavelor porniri de entuziasm ale fostelor tari din lagarul estic?!

nu suntem deja "dupa 20 de ani", in plin capitalism endemic si pe-aici, iar tinerii nostrii castiga mii de euro pe luna lucrand la corporatii internationale/banci/etc. nu mai vorbesc de tatii lor, ce-au fost si ce sunt...

era o vreme, cu putin inainte de '89, cand in halele fabricii de calculatoare sau a celei de periferice, erau lozinci cum ca totul se fabrica cu piese romanesti; sau merita sa vezi cata ingeniozitate irosita de oamenii scoliti ai iiruc-ului, pe solutii de cosmar tehnic, pentru a repara un disc sau o imprimanta in sistemele felix etc.
atatea mii de oameni de inalta calificare si potential extrem, care au imbatranit in practici de canibalism tehnologic, generatii de specialisti in ale electronicii care-au trecut pe langa tehnologia high-end in care se scaldau alte tari, si care n-aveau incredere - stare dobandita din experienta - intr-o conexiune electrica facuta de fabrica...

oare toate astea au fost si sunt, pentru ca aia acolo se drogau in lene!?
iar noi ne justificam pacatele, vaietandu-ne ca ne mor copii de foame si nu primim ca ajutoare probaturi [Image: smile.gif]

(asta e! de-aia-i iutubul plin de improvizatii.ro...)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#20
Prajirea acasa prin aceasta metoda, nu este solutie de compromis....este cu totul altceva !

Un link de la altii care prajesc de mult si mai mult ca noi : 

http://coffeesnobs.com.au/home-roasting-...ments.html

Sarbatori Fericite !
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto
 
Reply
#21
Gheorghe, vad ca ai doua sonde de temperatura acolo. Cu ce monitorizezi temperaturile?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#22
Vezi in video clip, pe la 00:24
 
Reply
#23
(27-12-2016, 12:08)Fane Wrote: Gheorghe, vad ca ai doua sonde de temperatura acolo. Cu ce monitorizezi temperaturile?

Acum folosesc termometrul asta (foto1) . Am lucrat o perioada cu placa asta de la yoctopuce ( foto 2 ) pt a folosi Artisan pe laptop ,dar momentan m-am plictisit. Schimb mereu locul de prajire si laptopul a inceput sa ma "incurce ". Plus ca nu prea reconsult profilele deja folosite [Image: smile.gif] . Fiecare prajire e o surpriza [Image: smile.gif] .
[Image: 2a0ng4m.jpg][Image: 32zv1tu.jpg]
 
Reply
#24
(25-12-2016, 22:12)Gheorghe Wrote: Sper sa nu se supere colegul coffesnob ,dar as vrea sa " resuscitez " topicul asta cu speranta ca poate fi cuiva de folos.
Cum am vazut ca a mai aparut un coleg corretto-ist si avea niste dubii /curiozitati sper sa gasesca inspiratie in postarile mele .


In video ...senzorul BT ( ala cu 26 grade)  nu era bine infipt in aparat si de aia avea o temperatura eronata .

Tubul acela de aluminiu se duce intr-o cutie care are rolul de a colecta pleava?
Cum stii cand trebuie sa scoti cafeaua, tinand cont de faptul ca partea de sus a cuvei este astupata?
 
Reply
#25
Tubul flexibil nu e fix.Il pot scoate in orice moment. Iar gaura aia o folosesc pt a turna boabele verzi cand am 200 grade pe senzorul ET . In plus pot sa privesc in orice moment boabele dar nu ma intereseaza. Reperul meu este inceputul FC ( pe care il aud ) . Iar de acolo mai las 3 /3.30 min pana la eject. Tubul flexibil si recipientul din capatul lui colecteaza doar o mica parte din chaff. Restul chaff-ului .... [Image: smile.gif]

Cea mai mare parte a chaff-ului ... .In poza de mai jos vezi cum capacul ala de lemn se aseaza pe clamele laterale ( sageata rosie) .Intre capac si cuva ramane o distanta de 5-6 mm .Aceasi distanta este si intre cuva si peretii masinii  ( sagetile galbene). Deci chaff-ul este impins peste marginele cuvei si ajunge SUB ea [Image: smile.gif] (foto 2 ).PS. Eu am scos rezistenta de incalzire a masin ii de paine.
[Image: dea1rb.jpg]
[Image: 6h19ut.jpg]
 
Reply
#26
Oare daca fac capacul dintr-un fund de lemn este ok?
Am vazut ca tu l-ai captusit cu o tabla de aluminiu.
 
Reply
#27
Punctul de aprindere al lemnului este între 200 și 275 C.
Rolul aluminiului exact acesta este, reflecta caldura inapoi in interior.
Poate fi chiar si o folie, nu trebuie tabla, mai important este sa fie lucioasa, pentru ca infrarosiile se propaga practic ca lumina.
 
Reply
#28
Baga un PM la Liviu, sa spliteze de mai sus intr-un topic nou.

Urmatoarea furtuna... ai uitat foalele... si barosul Tongue
Cu potcoavele macini cafeaua, ce kinu, e prea lux...
 
Reply
#29
O mica imbunatatire la izolatia cuvei :

[Image: b7gl1d.jpg]
[Image: ofn3gx.jpg]
[Image: 10s93pf.jpg]
[Image: mczzhy.jpg]
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)