05-02-2015, 13:14
Am fost rugat sa dau mai multe detalii legat de instalatia mea de prajit cafea asa ca m-am hotarat sa fac un thread pentru asta intrucat nu am gasit ceva specific prajitoarelor de tip "corretto".
Prajitorul de tip corretto e de fapt o instalatie formata dintr-o masina de facut paine si un pistol cu aer cald. Eu l-as incadra in caregoria prajitoarelor hibride, pat cu aer cald dar si contact direct cu cuva metalica a masinii de paine.
Rostul masinii de paine e de a tine boabele de cafea in timpul prajirii si de a le agita asa incat sa se prajeasca in mod uniform. Multi din cei care folosesc prajitoare corretto modifica masina de paine astfel incat sa elimine parte de programare si pun un intrerupator care porneste direct functia de agitare. Masina folosita de mine are un program de tip "aluat" in care doar agita, asa incat nu am mai modificat-o.
Pistolul de aer cald e cel care da caldura necesara prajirii boabelor. Controlul temperaturii se poate face in mai multe moduri:
- ajustarea temperaturii si a volumului de aer suflat direct din pistol. Asta daca pistolul ofera aceasta functie. Dezavantaj: cere un pistol de aer cald scump
- ajustarea temperaturii si a volumului de aer suflat prin apropierea/departarea pistolului de cuva masinii de paine. E o metoda lo-tech dar care functioneaza si nu necesita un pistol de aer cald scump. Dezavantaj: e mai dificil de replicat o curba de temperatura care ti-a placut daca nu tii minte exact unde ai pozitionat pistolul cand ai prajit anterior
Solutia pe care am mers a fost sa fac un sistem mecanic de fixare a pistolului de aer cald care sa permita o deplasare controlata. Controlul deplasarii se face printr-un ax filetat. Am atasat o poza a instalatiei. Daca cineva are intrebari raspund cu placere la ele.
Masurarea temperaturii o fac cu o sonda de temperatura de tip termocupla tip K legata la un termomentru electronic dedicat. Sonda intra printr-o gaura data in cuva masinii de paine si sta in masa de cafea. Masor doar temperatura boabelor de cafea. Am dat inca o gaura care permite introducerea unei alte sonde cu care sa masor temeratura aerului cald. Am folosit-o doar un timp scurt intrucat nu a adus o mare valoare pentru mine.
Logarea temperaturii in vederea
Racirea cafelei prajite o fac extern, respectiv odata terminata prajirea pun boabele fierbinti intr-o sita care sta deasupra unui ventilator. Racirea se face repede asa incat boabele nu se prajesc mai mult decat intentionez datorita caldurii rezidente inmagazinate in boabe.
De ce am mers pe acesta solutie?
In principal pentru ca am vrut o varianta care sa nu necesite o mare investitie asa incat per total sa pot sa imi cumpar cafea verde de calitate buna, sa o prajesc cum imi place si sa ies mai ieftin decat sa cumpar cafea prajita. La fel de important a fost faptul ca imi permite sa vad si sa miros cafeaua pe toata durata prajirii.
Pentru cine nu as recomanda acesta solutie?
- pentru cei care nu vor sau nu au rabdare sa controleze manual tot procesul de prajire
- pentru cei care vor sa apese pe un buton si sa prajeasca cafeaua dupa un profil de prajire presetat
- pentru cei care nu au spatiu de prajire afara, eg. curte, garaj, etc. Asta pentru ca instalatia nu filtreaza fumul si hoaspele de cafea.
- pentru cei care vor reproductibilitate absoluta , automata, a unui profil de prajire.
Cum se poate imbunatatii?
Un mod de imbunatatire ar fi automatizarea prajirii. Una din posibilitati e controlul pistolului de aer cald prin software gen Artisan: https://code.google.com/p/artisan/ . E un proces ceva mai complicat care necesita desfacerea pistolului de aer cald si interfatarea cu ceva gen Arduino + TC4 Shield : http://www.mlgp-llc.com/arduino/public/arduino-pcb.html .
Alternativ pistolul se poate controla cu un PID cu ramp/soak control.
Ceva linkuri utile:
Exemplu de setup corretto: https://www.youtube.com/watch?v=HtnwBxdxfas
Profile de prajire pentru corretto: http://coffeesnobs.com.au/home-roasting-...ments.html
Prajitorul de tip corretto e de fapt o instalatie formata dintr-o masina de facut paine si un pistol cu aer cald. Eu l-as incadra in caregoria prajitoarelor hibride, pat cu aer cald dar si contact direct cu cuva metalica a masinii de paine.
Rostul masinii de paine e de a tine boabele de cafea in timpul prajirii si de a le agita asa incat sa se prajeasca in mod uniform. Multi din cei care folosesc prajitoare corretto modifica masina de paine astfel incat sa elimine parte de programare si pun un intrerupator care porneste direct functia de agitare. Masina folosita de mine are un program de tip "aluat" in care doar agita, asa incat nu am mai modificat-o.
Pistolul de aer cald e cel care da caldura necesara prajirii boabelor. Controlul temperaturii se poate face in mai multe moduri:
- ajustarea temperaturii si a volumului de aer suflat direct din pistol. Asta daca pistolul ofera aceasta functie. Dezavantaj: cere un pistol de aer cald scump
- ajustarea temperaturii si a volumului de aer suflat prin apropierea/departarea pistolului de cuva masinii de paine. E o metoda lo-tech dar care functioneaza si nu necesita un pistol de aer cald scump. Dezavantaj: e mai dificil de replicat o curba de temperatura care ti-a placut daca nu tii minte exact unde ai pozitionat pistolul cand ai prajit anterior
Solutia pe care am mers a fost sa fac un sistem mecanic de fixare a pistolului de aer cald care sa permita o deplasare controlata. Controlul deplasarii se face printr-un ax filetat. Am atasat o poza a instalatiei. Daca cineva are intrebari raspund cu placere la ele.
Masurarea temperaturii o fac cu o sonda de temperatura de tip termocupla tip K legata la un termomentru electronic dedicat. Sonda intra printr-o gaura data in cuva masinii de paine si sta in masa de cafea. Masor doar temperatura boabelor de cafea. Am dat inca o gaura care permite introducerea unei alte sonde cu care sa masor temeratura aerului cald. Am folosit-o doar un timp scurt intrucat nu a adus o mare valoare pentru mine.
Logarea temperaturii in vederea
Racirea cafelei prajite o fac extern, respectiv odata terminata prajirea pun boabele fierbinti intr-o sita care sta deasupra unui ventilator. Racirea se face repede asa incat boabele nu se prajesc mai mult decat intentionez datorita caldurii rezidente inmagazinate in boabe.
De ce am mers pe acesta solutie?
In principal pentru ca am vrut o varianta care sa nu necesite o mare investitie asa incat per total sa pot sa imi cumpar cafea verde de calitate buna, sa o prajesc cum imi place si sa ies mai ieftin decat sa cumpar cafea prajita. La fel de important a fost faptul ca imi permite sa vad si sa miros cafeaua pe toata durata prajirii.
Pentru cine nu as recomanda acesta solutie?
- pentru cei care nu vor sau nu au rabdare sa controleze manual tot procesul de prajire
- pentru cei care vor sa apese pe un buton si sa prajeasca cafeaua dupa un profil de prajire presetat
- pentru cei care nu au spatiu de prajire afara, eg. curte, garaj, etc. Asta pentru ca instalatia nu filtreaza fumul si hoaspele de cafea.
- pentru cei care vor reproductibilitate absoluta , automata, a unui profil de prajire.
Cum se poate imbunatatii?
Un mod de imbunatatire ar fi automatizarea prajirii. Una din posibilitati e controlul pistolului de aer cald prin software gen Artisan: https://code.google.com/p/artisan/ . E un proces ceva mai complicat care necesita desfacerea pistolului de aer cald si interfatarea cu ceva gen Arduino + TC4 Shield : http://www.mlgp-llc.com/arduino/public/arduino-pcb.html .
Alternativ pistolul se poate controla cu un PID cu ramp/soak control.
Ceva linkuri utile:
Exemplu de setup corretto: https://www.youtube.com/watch?v=HtnwBxdxfas
Profile de prajire pentru corretto: http://coffeesnobs.com.au/home-roasting-...ments.html