bogdan_geor:
"prajirea pt comp este de filtru, pt ca se face cupping.
eu n as recomanda sa mearga cineva cu dezvoltarea incat sa fie buna cafeaua si pt espresso, apare gustul de roast si asta se depuncteaza."
Lyvyoo:
"...Dupa jurizare, oricine din public va putea degusta cafelele din concurs."
degustare = de regula, cupping, deci nu espresso?
sau pentru espresso (pe Bianca, cel putin) se va folosi o alta sponsorizare, o alta cafea... ?
"Concurs de latte art throwdown"
cu ce cafea se face? cu cea prezentata de concurentii de la homeroasting, si care e pentru filtru, oricum mai light prajita?
toata intalnirea aceasta a espressomanilor e rezervata celor cu preferinte pentru cafeaua vag prajita!?
RaduCarutasu:
"... Preferintele celor ce vor praji pot fi diferite si, in consecinta, pot alege, la fel, grade diferite de prajire.
... Ar fi mai potrivit ca toate prajelile sa fie in aceeasi zona... Altfel unii ar putea prefera tonurile mai dark, ciocolatii altii sa caute echilibrul, altii aciditatea fructata.
... Cu ce ar fi mai slaba o cafea prajita mai tare fata de una medie sau alta light?"
ideea de baza aici, asa cum imi place mie sa inteleg si evident, sa fiu intru totul de acord, este ca se organizeaza un concurs de homeroasting, oarecum
in sprijinul ideii de homeroasting!
ori homeroasting-ul a fost pentru unii din putinii care fac asta, o solutie de a-si prepara cafeaua asa cum vor ei, nu cum se vinde la prajitorii pro!
si ok, si de a iesi mai ieftin si fara stoc de cafea prajita in congelator!
dar aici intervin probleme reale de procurare cafea verde de calitatea celei folosite de prajitorii artizanali pentru cafeaua prajita ce o vand... rasdiscutate in forum, dar fara solutii fiabile si
reliable, pentru cei prajitori acasa;
adica, da, preturile cresc - eu cumpar o cafea mediocra (
veche, in primul rand) la 40-60 lei/kg si ma intind si la 80 lei/kg daca e evident mai buna (dupa gusturile mele, dar cat de complicat e sa ajungi la o concluzie - dispare lotul cu pricina etc.); dar 120-140+/Kg pentru cafeaua verde mi se pare mult; mie!
ok, n-am decat sa ma las de cafea - sunt destui altii care-i fac fata in toate felurile - mi-ar fi usor cred, in favoarea ceaiului; dar sunt si altii din familie, care depind de mine...
nu as pretinde unor amatori sa se alinieze pe normele competitiilor oficiale, cu prajelile in aceeasi zona, ci i-as lasa in voia lor, sa rezulte de fapt ceva din realitatea si indemanarea (ca de-aia competitie) pasiunii fiecaruia!
incerc iarasi sa lungesc, cu o comparatie: a vazut cineva filmul acela american (
Little miss Sunshine) despre nebunia competitiilor de frumusete/modeling la copilele fragede, transformate in papusi impersonale, aduse "in aceeasi zona"!? da, exista o lume adulta a competitiei si aici, dar a o cobori atat de jos incat sa cuprinda si sa confiste copilaria, in favoarea unor adulti frustrati de propriile lor esecuri etc. ?!
mi s-ar fi parut atunci mai potrivit ca
fiecare sa prajeasca asa cum ii place, pentru ca - a cata oara incerc sa sustin asta - prepararea espresso-ului acasa, ca si prajirea cafelei acasa se face in conditii fundamental deosebite de cele comerciale!
si inca azi, in lumea noastra, ceea ce-si prepara fiecare acasa e de regula mult mai bun si mai drag decat ceea ce gaseste in mediul horeca;
concursurile de cupping sunt orientate pe mediul comercial, pe trend, pe afacere in ultima instanta;
iar homeroasterii prajesc de placere si-si platesc placerea respectiva
eu, de ex. prajesc de mai multe luni pe
sweetspot-ul prajitorului meu DIY, adica, face el 'singur' prajirea, interventiile mele in control sunt minime (desi am probe, datalogger si Artisan);
si mereu termin pe o rampa lenta la un
city+ spre
full city, adica la vreo 2,5-3 min dupa
1stC, si la vreo 8-10C mai sus pe rampa;
cu prajirea mea medie, eventual usor spre dark, nu ma calific pentru cupping ("...apare gustul de roast si asta se depuncteaza");
bubucalu:
"Dragilor, concursul e, in primul rand, un motiv de intalnire a forumistilor. Nu trebuie neaparat cautate lacune sau inadvertente in regulament. Totul se face cu bunavointa si din dragoste fata de cafea..."
foarte adevarat, dar - sunt cu siguranta prea idealist - as fi adaptat un set de reguli in favoarea celor pasionati de lucrul acasa si mai putin axat pe criteriile profesionale din mediul comercial!
(sa nu incercam sa teoretizam necesitatea criteriilor obiective: juriul va fi mereu si subiectiv; dar e de respectat experienta si talentul fiecarui membru!)
spun toate astea pentru a fi inteles, in favoarea neparticiparii mele;
nu e vorba de o forma de protest!
din contra, am salutat orice asemenea initiativa - cea in discutie e foarte frumoasa,
kudos pentru organizatori si participanti! - si sunt pentru intarirea legaturilor interioare in comunitate;
neaparat pe cuget liber!
dar sunt
addict de cafea - ca efect, si ca placere de a o prepara - de putin timp totusi, cca. 6 ani!
pana atunci am ignorat cafeaua, plasand-o comod in zona toxicelor cauzatoare de... hipertensiune
pot accepta deci sa-mi placa numai anumite cafele, oricum cele prajite mediu si dark imi spun mai multe (!)
cafeaua vag prajita, la moda acum, nu-mi place!
nu vad cum as putea sa prajesc asa, impotriva caracteristicilor 'native' ale prajitorului, dar mai ales impotriva preferintelor mele!
in primul rand, nu stiu cum ar trebui sa o fac sa fie bine...
si in rest, raman cu nostalgia ceaiului, sau al single-maltului de Islay
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)