M-am jucat azi vreo doua ore la un prieten cu PL92 si o rasnita Macap M42M.
Aparatul chiar face o treaba foarte foarte buna. Mai intai am schimbat setarile conform cu cele scrise aici in forum de catre @
andrei_0 - KPc = 0.7, KIc = 0.03, KDc=15. Am dus si Es la 0 in loc de 5, offset-ul boilerului de aburi dar nu stiu exact ce mai trebuia sa fac pt ca minimul de setare a temperaturii pe aburi tot 120 a fost, eu asteptandu-ma la 115. Ce nu am facut corect?
Cafea avea de la Guido si de la Sarkis. Pe cea de la Sarkis am mers inclusiv la 89 de grade, fara nicio preinfuzie si la secunda 4-5 deja aveam curgere, pentru o extractie 1:2 de 25s din 18g. IN shot-urile cele mai reusite, dupa ce am tot reglat rasnita, chiar am reusit bitter aproape inexistent inclusiv pt gustul meu. Prietenul a zis ca vrea amareala mai multa, sa simta ca bea cafea si l-a dus in 95-96
Pe cea de la Guido, fiind mai light (Ethiopia Chelchele) am luat-o la preinfuzat

, temp. optima fiind pe la 92, fixand 5s preinf., profilul ramanand memorat pe primul buton de extractie, cel de-al doilea avand memorat curgerea clasica din prima. Toti 3 insi de acolo am fost de acord ca acel shot cu preinfuzie a fost ce mai bun, dens, concentrat, dulce si cu aciditatea cea mai placuta, inclusiv de catre prietenul care nu prefera aciditatea. Probabil dublarea acesteia de catre dulceata a rezolvat problema. Iar dulceata cred ca este prima nota de gust pe care o simti pe o cafea light-medium atunci cand te joci cu preinfuzia.
Jetul de aburi la 120 de grade nu rupe norii, dar am reusit o crema ok, ce a durat mai mult ca de obicei si apoi o inimioara de incepator. La 135 s-a schimbat treaba si vartejul in sine a fost mult mai puternic. Insa Bianca e clar ca sta mult mai bine pe aburi, avand un cu totul alt boiler. Am si despre rasnita de zis ceva, dar pe topicul dedicat M42M..
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper