Welcome Back Log In Create Account

Lapte bun pentru frothing / frotare / cappuccino

Ieri, am incercat un lapte cu un continut scazut de grasime.
S-a comportat ciudat, avand un aspect oarecum "granulat", usor "branzit" in lattiera.
Am turnat totusi peste shot-ul abia facut.

Rezultat nemaintalnit. Nicio forma, doar o suprafata perfect omogena, puternic granulata (imi pare rau ca nu am facut o poza).

Pe scurt, aspect groaznic.
Gust amar, imposibil e acceptat.

Am gustat apoi laptele. Amar (nu acru). Rau, nu amarui, amar de-a dreptul.
Am desfacut a doua cutie, la fel, imposibil de consumat.

Laptele a fost luat ieri de la Billa.

Nu stiu daca e un caz izolat, al unui lot sau al catorva cutii, nu stiu ce contine, dar asta nu e lapte. Seamana, dar nu este.

Attached Files Thumbnail(s)

rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
Nu era expirat sau aproape de a expira? Eu am patit ceva asemanator cu lapte aproape de expirare.

Reply
(08-10-2015, 11:09)coffeesnob Wrote: Nu era expirat sau aproape de a expira? Eu am patit ceva asemanator cu lapte aproape de expirare.
In a doua imagine se vede termenul limita.
Nu era acru deloc, doar amar. L-am aruncat si nu cred ca am facut bine.
Nu sunt felul de om care merge cu traista inapoi la magazin, din pacate. Dar acum ma gandesc ca ar putea fi chiar toxic, impropriu consumului, poate chiar periculos pentru sanatate, iar eu mi-am limitat semnalul de alarma doar la nivelul forumului...
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
cel mai bine e sa ramai pe marci mai cunoscute: Raraul, Napolact, Zuzu sau Pilos (care e facut tot de Napolact, scrie pe cutie)
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(08-10-2015, 11:56)vladdooo Wrote: cel mai bine e sa ramai pe marci mai cunoscute: Raraul, Napolact, Zuzu sau Pilos (care e facut tot de Napolact, scrie pe cutie)

Raraul l-am vazut folosit prin cafenele, dar Pilos are politica lui regionala, presupun, pentru ca intotdeauna la Brasov, cel de 3,2% - singurul procesat care l-am incercat pe espressor si cu spumare la rece - este facut in Polonia;

altfel, asa cum am tot spus, sunt de parere ca laptele natural de vaca - neprocesat, nefiert, neomogenizat, ne-uht-izat etc. - da cel mai gustos cappuccino/latte/flat white etc.!

________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Pilos din Lidl cel de 1.5% - de asta vorbeam
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(08-10-2015, 09:41)Adrian T Wrote:
Am gustat apoi laptele. Amar (nu acru). Rau, nu amarui, amar de-a dreptul.
Am desfacut a doua cutie, la fel, imposibil de consumat.
Poate ca distanta mare de la Targoviste la tine i-a daunat. Laptele este bun (am folosit chiar 1,5%). Nu a dat rezultate spectaculoase, doar am remarcat a fi putin mai sarat.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
am gasit asta cu procent ridicat de proteine

e müller uht 3.5grasime

in rest si eu cred ca avand in vedere ca laptele procesat e bautura racoritoare si chiar daunatoare din anumite puncte de vedere probabil cel mai bun lucru se poate obtine dintr-un lapte veritabil

// i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

Reply
Ciudat ca nu-l găsim și în supermarket. Până acum zuzu își face treaba extraordinar.
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX, Honne Slim Custome

Reply
si müller-ul de 1.5 are 3.5 proteine (evident daca e adevarat ce scrie pe eticheta)
oricum asta uht suf fix apa chioara....sau suc....deci doar un gust si nimic altceva

Reply
Am reusit sa frotez un lapte de cocos și de orez ;) doar ca vine cu un gust anume care strica cafeaua. Deci merge și apă chioară ;)
Current: Rocket R91, Honne V2, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX, Honne Slim Custome

Reply
am incercat si eu cu lapte de soia: bleah

Reply
(05-11-2015, 08:46)Mihai.B Wrote: Ciudat ca nu-l găsim și în supermarket. Până acum zuzu își face treaba extraordinar.

Eu il iau din Carrefour.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic

Reply
mai jos noile exemplare pentru teste
valori mari de proteine inscriptionate pe ele (5,9 respectiv 3,4).....daca vrea cineva de prin Timisoara sa testeze mai pot aduce cand ma mai excursionez extern :)

Reply
laptele 3.5 de la unicarm e ok,poti face si crema iar daca ii dai aer face un cappuccino de sta lingurita in picioare
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

Reply
Exact Unicarm am cumparat vineri (sa mai incerc si alteva decat Raraul la care ma stablisem de ceva timp )si sambata am dat peste Bardezzi la selgros.

Dupa cum ziceam nu m-a convins Bardezzi de pretul extra dar e totusi o gaselnita de marketing inspirata pentru segmentul celor pasionati ca noi si binenteles pentru Horeca.
Lelit Bianca PL162T,Eureka Helios 65 Giallo,Mahlkoning Vario,Tamper Concept Art Dinamometric,Motta Europe Pitcher,Aeropress,Hario Skerton,Bialetti Moka Express

Reply
O mica precizare, pe cutia Pilosului scrie in Poloneza si tara de origina Polonia :)
S-au schimbat, sau se gaseste si mixt?
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2

Reply
Cel de 3.2 este polonez iar cel la sticla de 3.5 este facut la Brasov...parca asa ceva
Gastroback Dual Boiler, Porlex Tall

Reply
Eu folosesc lapte bio de la Olympus si Monor, ambele de 3,5 % grasime. Rezultatul este o crema foarte dulce si se prepara destul de bine si facil.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI

Reply
Încearcă de la unicarm, profi și pentru, eu fac cu cel fără grăsime de 1,5 (ma rupe colesterolul) și e ok
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

Reply
Dragi colegi. Pe un Lelit PL41TEM nu reusesc sa frotez nicicum. Nu stiu daca e de la lapte. Tind sa cred ca nu. Pe Gaggia Evolution de acasa a mers din prima. Este un lapte UHT de la Albalact. Please help.
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /
Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2

Reply
Nu, nu este de la lapte :)

Mie m-a ajutat mult acest ghid:

http://www.espressoman.ro/forum/showthre...0#pid15910
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
(12-10-2018, 10:33)slavic1983 Wrote: Zuzu

... Si eu tot Zuzu folosesc ... si merge bine ( mana nu prea ma asculta ... Cool ... ) am folosit si Napolact Bio si alte marci si tot merge bine , cu oricare ar fi dar , ... o parere pers. - ocoliti cat puteti ambalajul de plastic ( odata desfacuta sticla nu tine mai mult de 2 zile max. ) - ambalajul tetra e superior ... Cool ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Daca ai "mana" , oare mai conteaza laptele?

https://www.youtube.com/watch?v=60_XOaIVNXg
Decent, Comandante, etzmax, bentwood

Reply
(12-10-2018, 13:15)miro Wrote: Daca ai "mana" , oare mai conteaza laptele?

... Nu-l contest , dar tin cu @Raducanu ... clar (o) , ( e splendid omul ...  Cool  ...  )

Altfel conteaza si laptele - finul meu are reactie alegica la enorm de multe alimente , a umblat pe la multe clinici , analize , medici ...etc ... si Zuzu este singurul lapte pe care-l tolereaza bine ... nu stu de ce . Cool
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
(12-10-2018, 13:15)miro Wrote: Daca ai "mana" , oare mai conteaza laptele?

https://www.youtube.com/watch?v=60_XOaIVNXg

La "mana" nu prea conteaza... dar in gura cam da...  Smile
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
In incercarea de a gasi un lapte cat mai potrivit pentru cafea, potrivit in sensul de complement discret nu dominant, am observat niste aspecte, evident subiective:

- sunt situatii in care lapte este procesat in acelasi loc dar este vandut sub banduri diferite, eu nu am reusit sa gasesc diferente sesizabile intre ele ( de exemplu: Dorna ambaleaza pentru Kaufland, Olympus pentru Lidl, Monor pentru Carrefour etc )
- exista diferente de gust intre UHT vs pasteurizat sau UHT Bio vs pasteurizat Bio si evident Bio vs neBio. Dupa mine, gustul laptelui Bio domina o cafea prajita mediu. Poate fi ok pentru cine e obisnuit cu gustul laptelui de tara.
- am in frigider un lapte cu 3.6g proteine pe care nu il gasesc superior unui lapte cu 3-3.5g proteine, pentru cafea

Am gasit si un lapte, pasteurizat la temperatura joasa, care se spumeaza foarte bine si e foarte placut, fara note de lapte de tara:

https://laptariacucaimac.ro/produse/#lapte

Din pacate e mai greu de gasit.

Reply
Da si mai greu de gasit si mai scump.Aproximativ 8 lei litru.
Il gasesc de obicei la Cora
Lelit Bianca PL162T,Eureka Helios 65 Giallo,Mahlkoning Vario,Tamper Concept Art Dinamometric,Motta Europe Pitcher,Aeropress,Hario Skerton,Bialetti Moka Express

Reply
E si la Mega si e foarte bun
Il recomand

Reply
Este si in Carrefour. Cateodata. 

Mai exista o varianta de lapte livrat in sticla, de sticla, pentru cine vrea sa scada consumul de plastic:

https://artesana.ro/lapte-proaspat-bio-ecologic/

Din pacate pretul, undeva la 8 lei, si cantitatea, 750ml, il arunca la categoria "moft". Gustul e bun dar mai inspre laptele de tara.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)