Hello There, Guest! Login Register


La Pavoni Europicolla - Zen in espresso

De curiozitate...colegii cu LaPavoni Milennium, pentru cafeaua de la Yume, ce gramaje folosiți?

Eu merg pe 14.5-15.2 funcție de cafea, prăjire, vechime, etc...dar citeam pe alte forumuri ca unii merg cu doze de 17 gr.? (Pe alte cafele, evident)

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
Sita dubla "inghite" undeva intre 13 si 15 grame de cafea. 17g e foarte mult, ar echivala cu 20 de grame intr-o sita de 16g pe grup de 58mm, pentru ca apare riscul de channeling din lipsa de spatiu necesara dilatarii pucului in timpul extractiei. 

In sita dubla IMS, eu folosesc 14 sau 14.5g, in functie de cafea.
 
Reply
Eu merg pe 15 pe sita ims și la pavoni millennium.
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
SaluTare,

Rog utilizatorii cu experienta sa-mi recomande un tamper pentru LaPavoni Europiccola Millennium.
Diametru 51.5 sau 52mm?

Multumesc anticipat pentru amabilitate.
 
Reply
Pentru sita originala 51.5, in sita IMS intra si 52. 

Cel mai sigur e sa masori inainte diameterul sitei fiindca exista variatii.
 
Reply
(21-09-2019, 15:37)dev Wrote: Pentru sita originala 51.5, in sita IMS intra si 52. 

Cel mai sigur e sa masori inainte diameterul sitei fiindca exista variatii.
Intra si in sita originală cel de 52. Pe probate. Zilnic. Smile)

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
Radudani, multumim pentru explicatiile mai mult decat clare si foarte importante pentru un aparat a carei stabilitate termica este un mic dezastru.
Referitor la cate grame incap in sita, si eu merg pe 14. Am obs ca orice peste aceasta cantitate, in sita IMS, nu merge.
Referitor la camasa din alama, am mers pana acum pe varianta cu canal exterior exact ca si Ryton.
Pana acum rezultatele sunt foarte bune, respectiv temperatura de extractie este mai liniara, nu avem cresteri bruste insa posibil in idle sa sara mai rapid grupul peste 100 grade.

Acum am trimis un alt sleeve in Italia, la cineva cu scule profesionale atasate unui LP Mill, sa vedem exact si in cifre, diferenta dintre Ryton si alama.
Abia dupa aceea voi putea sa fac o revenire asupra subiectului, si sa vedem daca alama este ok, sau experimentam si un SS304.

Vor urma si alte produse pentru LP, cum sunt placile din SS304 pentru tra-urile de plastic, prosoape cu LP pe ele care chiar imi plac si vreau sa utilizez personal unul, precum si group head sinks si sleeve-ul.
Cam acestea sunt planurile de viitor, respectiv prototipuri care usor usor devin final version.

Ref la E61, acolo am mare distractie cu flow device-ul prototip.
Va tin la curent...220.
May God be with us.
 
Reply
(in continuare la postarea #1168 de mai sus)

"... La cat de putin costa un regulator electronic mi se pare absurd ca se mai foloseste ceva mecanic in orice electrocasnic cu pretentii care costa peste 100$.
...Te-ai saturat de surubelnita, treci la un model cu senzor de presiune electric/electronic... sau la controlul direct al temperaturii in boiler, nu indirect prin intermediul presiunii. "


ca informatii ajutatoare (ok, redundante pentru cei mai multi!):

"cand incalzim apa, temperatura ei creste continuu pana cand se atinge punctul de fierbere la presiunea respectiva; aburul care exista la aceeasi temperatura cu apa din care se formeaza este aburul saturat;
aburul saturat apare atunci cand fazele lichida si gazoasa ale apei  exista simultan, la o aceeasi temperatura si presiune;
in timpul starii de saturatie rata la care apa se vaporizeaza este egala cu rata la care se condenseaza;

una din caracteristicile principale ale aburului saturat este ca el e uscat - nu contine nici un fel de picaturi de apa; o alta proprietate a aburului saturat este ca e invizibil; cand aburul saturat iese printr-un orificiu in atmosfera, temperatura lui scade si apare condensarea vaporilor, manifesta ochiului prin aspectul de nori albi de picaturi de apa si cunoscut sub denumirea de abur umed!"


sigur, totul e un joc cu cuvintele, dar un common sens tehnic e acela ca presiunea la care ajunge aburul prin fierberea apei intr-o incinta inchisa (boiler) determina temperatura la care ajunge apa si nu invers, adica, nu temperatura determina presiunea!

cand - printr-o nenorocire - presiunea din boiler scade brusc la nivelul celei atmosferice, apa trece in decurs de zeci de milisecunde, de la faza lichida, la cea de vapori; adica e o fierbere fulger in masa, o fierbere exploziva, ce mai - o explozie!
pentru ca un ml de apa lichida, genereaza aproximativ, 1700 ml de apa in faza de gaz, adica abur!
daca in boilerul unei La Pavoni Pro avem - sa zicem - 1 l de apa si boilerul... crapa, in mai putin de o secunda, locul va fi invaluit in aproape 2 m3 de abur, fierbinte si el, inspre 100C! si sigur, aerul dislocat va fi impins cu o anume forta (!)...
n-am auzit inca de asemenea intamplari in realitate, si asta probabil si fiindca boilerele sunt fabricate (inca) in Italia si masinile espresso sunt inca scumpe... ca de, una-i ce fac si alta-i ce beau... italienii! Smile

boilerele de abur din masinile espresso au cel putin 2 sisteme de siguranta: o supapa de presiune si un declansator termic (thermal trip), cel din urma cu utilitate practica mai ales cand se incalzeste boilerul fara, sau cu putina, apa...
din nou deci, presiunea e prioritara!
la La Pavoni millenium, supapa de siguranta inglobeaza si o supapa contra vacuum, iar declansarea termica de siguranta e in talpa, la baza boilerului;

primul lucru care se intampla cand deschidem un robinet de abur al unui boiler, este ca presiunea scade, urmata imediat de scaderea temperaturii si generarea de abur!
acum, fie avem un presostat, care va sesiza imediat scaderea de presiune, fie avem un PID, care, cu ceva intarzaiere, va fi informat de senzorul din masa de apa din boiler, de scaderea temperaturii...
ar rezulta deci, dupa intelegerea mea, ca solutia tehnica mai buna e un senzor de presiune, nu de temperatura, si un PID, desigur, care nu are practic histerezis si nici nu scoate zgomot la comutare (SSR-urile acelea, relee electronice, nu fac nici un zgomot!);
dar, ca performante standard, un senzor de presiune costa mult mai scump decat unul de temperatura etc.

despre toate astea s-a discutat cu ani in urma in forum, atunci cand mai multi incercau sa inteleaga cum se pune si la ce foloseste un PID in cazul unei masini espresso HX!

@decadurabolin:  da, e piccola in stabilitate termica, dar asta ar fi o consecinta a masei termice mici a grupului si a felului in care e incalzit grupul (tot felul de chinuieli in jurul ideii de dipper...);
o masa termica marita artificial - neaparat, IMO, cu cupru/alama, nu cu SS! de ex., un radiator masiv, nu un fluturas cu lamele multe si subtiri...
un mod de incalzire cu termosifon explicit (deci 2 tuburi, cu corespondenta la inaltimi diferite in boiler - corelat cu un nivel minim de apa in boiler!) si poate o izolare termica mai buna, sau din contra, o conectare termica mai buna (de experimentat) intre boiler si grup!

dar astea toate sunt doar vorbe, cu siguranta c-ai facut experimente in ideile respective...


ceea ce insa nu prea s-a discutat aici (dar circula idei si realizari mai multe...) si imi pare o idee suficient de buna ca sa merite tot efortul, este modificarea unui la Pavoni - merge foarte bine si piccola, cu 800 ml boiler - in open boiler!

se remonteaza grupul cu capul in jos, se demonteaza talpa si se degaja baza boilerului (indepartand tot ce tine de presiune...) si se intoarce masina intreaga apoi cu capul in jos; sunt de rezolvat 2 probleme:
- o fixare mecanica adecvata pentru a prelua eforturile de apasare piston
- o montare a elementului de incalzire ... mai jos, in noua baza (fostul 'top') a boilerului!

- sigur, un PID pe incalzirea boilerului ar fi o suplimentare necesara si de asemenea modificarea modelelor pre-millenium pentru incalzire cu apa, nu cu abur, deasupra pistonului;
- la modelele millenium, camasa interioara din alama, cu 4 gauri laterale (nu acea canelura cu deschidere pe muchia de sus) ar fi de asemenea o ultima modificare mai importanta, rolul acelei camasi fiind doar de ghid pentru piston (am tot zis despre asta!)

oricum, eu nu mai sunt posesor direct de La Pavoni, am pe langa Strega si ACS Minima de... chinuit cu masuratori si - sigur - cu montarea unui control de debit - nu pentru profilare, ci pentru conditionarea extractiei;
o sa incerc pe un alt La Pavoni modificarea in open boiler, dar probabil inainte, am sa intru in posesia unui open boiler mic, dar gata facut - Cafelat Robot (BarShaker)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
nu ma dau batut, ca am ceva timp liber azi

[Image: 28060_img_5719.jpg]
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
cine ma poate indrepta unde se vinde sticker din asta ce se lipeste pe grup, pentru temperatura?
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
(17-10-2019, 16:49)maki Wrote: cine ma poate indrepta unde se vinde sticker din asta ce se lipeste pe grup, pentru temperatura?

BarShaker
V60, April Brewer, AeroPress, M47 Phoenix brew, 1Zpresso Q, Xeoleo 50
 
Reply
Doream doar sa va indrum, in cazul in care nu ati avut poate timp in ultima vreme, sa verificati afirmatiile lui Bong, de pe grupul FB La Pavoni lever machines. Etse un baiat extraordinar, cu care eu colaborez de ceva vreme, si cu care mai avem cateva idei de imbunatatire a unui LP.
Sunt foarte importante si interesante in acelasi timp ideile, testele si concluziile lui, in utilizarea unui Pavoni.

Totodata, daca aveti nevoie, am pe stoc pe langa produsele clasice, niste prototipuri de covers pentru sight glass, un drip tray din inox, precum si prinderi din inox cu termometre, pentru masurarea temperaturii grupului. De asemenea am facut si ceva prosoape speciale LP, le trimit cu drag impreuna cu comenzile voastre.

Spor.
May God be with us.
 
Reply
Niste imagini ar ajuta destul de mult....
 
Reply
Poze poze.... Ca vine Crăciun!
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
Am postat trei poze in threadul Produse cnc La Pavoni pre și Millenium models. 
Va multumesc.
May God be with us.
 
Reply
Salut

Mi-am cumpărat un La Pavoni pre-millenium, cel cu 2 comutatoare şi respectiv 2 rezistenţe.
Am impresia că nu aştept suficient de mult să se facă presiune în boiler. Adică curge apă prea puţină, şi pentru a obţine 20-24ml de cafea trebuie să trag şi a doua oară de levier. Forţă la apăsare resimt puţin doar a doua oară.
Nu ştiu ce să cred deoarece mi se pare că am aşteptat suficient de mult, se încinge aparatul considerabil, la un moment dat cafeaua a ieşit uşor amară. În rest iese cam acră. Cafeaua e ceva penal, am luat-o pe cea mai proaspăt râşnită (3 luni) dintre cele ieftine din supermarket, e pentru experimente, n-am pretenţii de la ea.

Întrebare punctuală: să aştept până când pe OPV iese abur la greu, ca la un ibric nepresurizat? Sau ce alte sugestii aveţi.

Cum procedez:
La pornire, las aparatul să se încălzească pe 1000W până clocoteşte şi şuieră pe supapă (dar nu se vede abur). Trec pe 200W şi las să se încălzească până când şuieră din nou.
Scot nişte apă pe tubul de frotare până iese constant abur.
Ridic levierul până curge apă, iniţial doar şuieră. Las să curgă nişte apă, nu are cine ştie ce debit. Aduc levierul mai jos până când nu mai curge apă.
Apoi montez portafiltrul, ridic levierul până sus, aştept 5-10 secunde, nu se aude nimic, apăs şi rezultatul e minim - sub 10ml de cafea. Nici o forţă la apăsare.
Ridic din nou levierul până sus (dacă îl apăsasem complet până jos simt un uşor vid), aştept din nou câteva secunde, acum parcă se aude ceva gâlgâit, apoi apăs din nou. Rezistenţă foarte mică, spre final, când apare şi foarte puţină spumă.

Pucul are un aspect ok, infuzat uniform, fără crăpături. Folosesc 12gr de cafea (se umple complet) iar pe BPlus Apollo sunt cred la gradul cel mai fin (10 şi ceva, din păcate nu am manualul). Coşul se umple complet, la ras, aşa îl şi uniformizez, apoi când îl tampez scade cu vreo 5mm, pare ok.

Vă mulţumesc!
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
(06-11-2019, 13:04)ghrt Wrote: Scot nişte apă pe tubul de frotare până iese constant abur.

la modelul asta e de prisos.


ai testat garniturile pistonului, din grup? pot avea crapaturi/rupturi si de aia nu ai apa destula pentru un shot.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
Le pot testa şi altfel decât demontând grupul?
Am suflat pe tubul de frotare, iese aer pe OPV până când ridic destul de mult levierul (poate 20* peste orizontal), apoi iese prin grup, la fel şi apa din boiler, dar nu ştiu cât este de concludent.

Este normal să iasă aer pe OPV când suflu prin tubul de frotare? Adică nu ar trebui să declanşeze mai sus?
N-am la îndemână un manometru, dar stiu că la snorkel îmi era greu să respir prin furtun la o adâncime f mică, gen 1 metru, aşa că nu cred că pot sufla aer cu o presiune peste, să zic, 0,3 bari (3 metri adâncime).
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
Modelul pre milenium are partea de deasupra pistonului incalzita cu abur.

Dupa ce ridici de levier si lasi sa curga putina apa trebuie sa lasi levierul jos si sa astepti o perioada sa se incalzeasca grupul.

Prin ridicarea levierului (pana cand se elimina putina apa) se elimina aerul din partea superioara a grupului iar apoi acolo patrunde aburul incalzind grupul.

Ideal ar fi sa ai un termometru atasat de grup pt. a monitoriza temp. acestuia. Daca grupul este prea rece nu vei avea un volum decent de apa pt. extractie. Eu de ex ma joc cu temp in jurul valorii de 85c.

De asemenea ar fi bine sa verifici cursa pistonului, poate nu sunt suficient de stranse piulitele.
 
Reply
Îţi mulţumesc. De ce o temperatură scăzută a grupului duce la puţină apă pentru extracţie? Mi se pare că nu ar avea legătură, deoarece apa e împinsă de presiunea din boiler.

Am modificat rutina în sensul că am păstrat încălzirea pe 1000W, am făcut flush şi am lăsat grupul să se încălzească bine, apoi un nou flush şi cu el plin de apă am pus portafiltrul şi am avut apă suficientă.

Nu am avut presiune la apăsarea pe levier, dar pentru asta trebuie să mă lămuresc cu râşniţa şi o să mai fac un test după ce se răceşte - voi încerca să aspir aer / apă prin grup, poate garniturile izolează doar într-un sens (probabil că nu, dar o să testez).

Cu elementul de 1000W aburul a avut presiune suficientă astfel încât să învârtă laptele în latieră. Nu am reuşit să frotez dar e un prim pas Smile
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
In momentul in care vine apa din boiler in camera de brew se produce un efect de vaporizare care impinge aerul de sub piston. Daca grupul e prea rece acea vaporizare nu se va produce, aerul nu va fi eliminat iar apa nu va patrunde in volum mare in camera de brew deoarece este oprita de aer.

Nu ma pricep la fizica sau chimie dar asta am inteles eu din ceea ce am citit pe alte forumuri.

Imi cer scuze pt. eventualele greseli.
 
Reply
Îţi mulţumesc! Învăţ lucruri noi - sau uitate Smile)
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
Stie cineva de unde pot cumpara un nivelator pentru pre-milenium?
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc
 
Reply
Barshaker.ro, găsești nuvelator Motta pe 49 mm. Poți sa folosești formular de reduceri... Îți recomand și Pulycaff și pliculețele pentru decalcifiere.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=...2775054945

Sau asta, când va reintra în stoc.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
Multumesc pentru raspunsuri. Am pullycaf acasa si pt decalcifiere folosesc sare de lamaie Smile .
Am instalat pe al meu La Pavoni kitul de profilare presiune de la TudorP(coffee-sensor) si il recomand cu incredere.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc
 
Reply
Plecand de la "post-ul" lui @renatoa despre cum sa-ti faci garnituri de silicon am dat peste asta:
https://www.instructables.com/id/Vintage...storation/
Restaurarea unui "1979 La pavoni europiccola".
■  ARCO220V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
"Auzi, stii ce, fa-l ce culoare vrei tu, dar pune-i un pic de mov!" Big Grin
 
Reply
Da' o picat ca musca in lapte, da'i important ca explica cat de cat ce face si pune si poze destul de clare.
Asta e.
■  ARCO220V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
Daca vrea cineva sa schimbe un Kribli Grabli de 58mm cu unul de 51mm, pentru Pavoni sau similar, let me know.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)