@Daaaaan:
cele de mai jos nu sunt incercari de a corecta cele spuse de tine! nici pe departe!
sunt doar comentariile mele, care reflecta, sper, ideea „Câte bordeie, atâtea obiceie...“
intr-un forum, monotonia acordului unanim arata urat pentru mine...
"Mi-a rezultat o cafea sub-extrasa rău, si acră la modul ca puteam acri ciorba cu ea"
cam toate cafelele ce le facem noi sunt sub-extrase; asta in termeni de EY;
mai ales cand lucrezi cu cafele prajite usor, greu solubile...
intrebarea ce se pune aici este:
ce cafea ai folosit!?
altfel, ramane ideea ca o cafea ce-ti place tie e tare greu de evanghelizat altora!
daca n-ai un forum la-ndemana!

bine ca-ti place tie! fiecare isi face cafeaua cei place lui mai mult!
asta pare sa fie o motivatie pentru prepararea cafelei acasa... in afara de confort si... economie (?)
"Pavoni-ul nu mai e "dragon" și nu scoate apa cu presiune și abur...doar scoate apa. Calda. Plus de asta, nu mai cobor sfinții daca îmi ajunge apa pe mâna...deci, de aici rezultă că i-a scăzut mult temperatura. Q.E.D. "
chestia cu 'dragonul' e bine de aplicat la masinile HX (
Ideal brew temperature management by HX espresso machine type)
aici, daca iti curge apa cand cobori levierul inseamna ca e apa impinsa din boiler, deci in boiler ai suprapresiune (presiune mai mare decat cea atmosferica) si ai si temperatura peste 100C!
si cu cat tii mai mult levierul sus (in flush), cu orificiul de comunicare cilindru-boiler deschis, cu atat apa va fi mai fierbinte, ajungand tot mai aproape de temperatura celei din boiler!
cand o asemenea apa, la peste temperatura de fierbere in atmosfera normala, ajunge pe piele, zicem ca ne-am oparit
"daca îmi poate spune cineva ce greșesc sau ce nu iau în considerare de voi trageți shoturi bune la 0.8 și mie îmi ies acre rau v-as mulțumi anticipat.
Menționez că al meu Pavoni e Millenium - daca asta contează la ceva."
experienta mea de lucru cu Pavoni e putina si greu generalizabila, deci nu-ti pot spune daca si ce ai gresi in procedura ta!
ce am tot spus, este ca masurarea temperaturii pe peretele cilindrului grupului este o informatie care trebuie corelata cu
setarea de presiune din boiler pentru a avea relevanta si a duce la ceva consistenta intre shoturi...
un PID pe boiler pastreaza
in idle o temperatura mult mai constanta in boiler!
eu am completat acest PID cu un control de - sa-i zicem - supratemperatura in grup (da, sensorul e pe suprafata cilindrului grupului, dar e in acelasi loc si da rezultate cu noima - ca sa nu tot zic, relevanta

) : deci daca apa s-a racit putin in boiler, PID-ul intervine si o incalzeste la loc; imediat; dar, daca temperatura a crescut foarte mult in grup, incalzirea e deconectata si PID_ul isi pierde... obiectul muncii

e un fel de lucru cu taierea cracii de sub picioare, dar asa am incercat sa compromit ideea cu un
PID care controleaza boilerul dar are senzorul pe grup... si sa am mai multa independenta de reglaj/experimentare;
la millenium-ul pro al meu, problema e supraincalzirea, ca la toate dipper-ele; doar ca Pavoni e un dipper care nu are rezolvata pre-incalzirea cat de cat constanta a grupului (unii chiar 'rup' conexiunea termica intre boiler si grup - nu zic nimic, poate e mai bine asa... pentru ei) si a carui grup are o masa termica jalnic de mica...
dar tocmai aceasta masa termica mica pare sa fie o solutie: contributia termica a grupului la temperatura de extractie imi pare mai mica decat se spune... hotaratoare pare sa fie ponderea aportului de caldura al apei din boiler...
dar daca nu sunteti de acord cu cele de mai sus, aveti cel putin la fel de multa dreptate
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)