IndreiR Wrote:... mai multa atentie prepararii pucului, daca tampezi de mai multe ori se poate crapa pucul ....
si mie mi s-a parut la fel: prea multa insistenta (si apasare) pe tampare!
si ca un detaliu mai putin semnificativ: eu sterg in final buza sitei cu toata palma;
altfel, o tampare simpla, poate asa cum a ramas pucul dupa prima faza de tampare din clip, mi se pare suficienta!
e chiar mai importanta decat strangerea portafiltrului numai dupa o prima absorbtie a aerului pe langa sita;
adica, un puc mai poros, permite trecerea aerului, dar si iesirea excesului de presiune -
flash boiling - imediat la deschiderea orificiului
dipper-ului de la boiler (pe urma, dupa umezirea suprafetei pucului, acesta devine temporar etans, favorizand presurizarea in incinta de extractie)
si poate mai e ceva, mai mult in capitolul ergonomie: WDT-ul n-ar trebui sa fie necesar daca folosesti o rasnita care livreaza o macinatura normalizata (omogena in distributia dimensionqala a particulelor);
pe de alta parte, ref la capacitatea 'optima' a diverselor site ('cosuri'), eu o determin ca fiind aceea pentru care pot nivela usor (fara compresie, cu o spatula in contact cu buza sitei) NSEW ca sa ajung la o umplere 'la buza' a sitei;
cand sita e mai mare si macinatura nu ajunge sus, mi se pare suficienta o nivelare grosiera obtinuta pein agitarea scurta , pe orizontala (nu ciocanit!) a portafiltrului cu sita in el;
apoi aplic o tampare usoara, sa zicem 5-8 Kg cel mult!
restul, e o problema de
temperatura si de
granulatie macinatura;
a si desigur pentru unii, chestia cu profilarea de presiune in timpul apasarii;
in ce ma priveste, nu prea pun pret pe profilare, ca si control 'la manometru';
ceea ce mi se pare important este
debitul; acesta il urmaresc, in ideea ca il mentin cat de cat constant!
interesant, pe La Pavoni am facut extractii bune, cu cafele prajite
dark (
full city e suficient!) si cantitati mici, adica 12-14g in sita dubla, sau 7-8g in sita simpla (nu stiu ce site am, trebuie sa le compar cu ce se vede pe gugle sau aiurea...) ; altfel, si eu merg pe doze mai mari, 10-12g in single, la cafelele prajite de mine (
city - city plus)
disclaimer: nu sunt un utilizator vechi, cu experienta, de La Pavoni - nici nu credeam ca voi ajunge vreodata la masinile astea care ocupa toate subforumurile cu leviere

fac diverse experiente, cu masuratori de temperatura, dar cred ca (1) o metoda de racire eficienta grup, cu rezultate reproductibile (la shoturi multiple!) , plus (2) o proba de temperatura pe grup si (3) manometrul existent pe boiler, sunt necesare si suficiente pentru a ajunge la rezultate bune...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)