Hello There, Guest! Login Register


Flair Espresso

(18-03-2021, 02:56)sochaux_ Wrote: E o metodă foarte cunoscută deja printre utilizatorii de Flair mai pasionați.
...

Cunoscuta, dar nepostata... = necunoscuta Smile
 
Reply
(07-04-2021, 02:36)sochaux_ Wrote: Cei care s-au obișnuit cu sita de duș care se așează peste pucul de cafea la alte modele Flair precendente ... dar n-aș vrea să stârnesc discuția asta aici).
Exemplu pe care îl văd eu e că poți să te joci mai mult cu doza pentru o anumită sită folosită, nu să respecți reguli, să nu fie prea mare (sau prea mic) golul/spațiul dintre sita de duș din grup și pucul de cafea.
Puck screen-ul care poate coborî în sită peste pucul de cafea ajută astfel încât se pot folosi doze mai mici (sau de ce nu, mai mari) într-o anumită sită de cafea(depinde desigur și de forma ei).

Uite ca mi-ai starnit mie curiozitatea, suficient incat sa scot inelul de silicon de la sita mea de dus, si sa o transform in puck screen... si am ramas cam nedumerit...  Huh Confused  
Extractia ca extractia, dar cand l-am demontat pentru spalare era o mocirla totala acolo, chestie care n-am avut-o niciodata cand sita statea pe garnitura la locul ei...
Am inteles eu gresit din procedura asta ? Sau aveti sitele care intra la fix in cilindru, fara nici o margine ?
Sita rezultata prin eliminarea siliconului are cam 0.5 mm gap totusi... s-ar putea elimina cu un filtru din hartie de aeropress ma gandesc...
Precizez ca e vorba de Classic.
 
Reply
Da, la mine e vorba de Pro (și Pro 2 e la fel) și e doar sită de duș metalică, fără garnitură, cu dimensiunea potrivită pentru interiorul sitei de cafea și intră cel mult până la zona conică din sită(din păcate există o zonă conică în sită și acolo se oprește sita de duș și tamperul; revin cu detalii mai jos). Deci dacă ai cafea în sită după tampare cel puțin până unde începe să se îngusteze sita(și trebuie să ai, altfel nu o poți tampa cu tamperul standard), sita de duș se va așeza chiar peste cafea.

Iar ca info adițional dacă poate ajuta pe cineva, sper să nu greșesc, acum pentru toate modelele sub Pro 2, sita de duș nu mai e cu garnitură, ci se așează doar pe marginea de sus a sitei de cafea. Varianta veche, care avea garnitură, o puteai păcăli și introduce cumva în sită peste cafea.
Sita de duș varianta nouă pentru modelele "sub" Pro/Pro 2: https://flairespresso.com/product/standa...on-screen/

Iar despre puc vorbind pe mine nu prea mă interesează cum arată după extracție. Nu avem nici valvă cu 3 căi la Flair să fiu obișnuit cu puc uscat după extracție și n-am neapărat pretenții în acest sens sau vreo problemă. Big Grin
Eu personal spăl sita de cafea și clătesc cilindrul/grupul după fiecare extracție.
Nici măcar apa din grup rămasă după extracție nu o scot prin apăsarea levierului, ci scot tot ansamblul cu grupul din aparat/cadru(înainte rămânea acolo până se răcea sau chiar mai mult timp, iar apoi îl curățam, asta până au apărut reclamațiile cu oxidarea stratului placat de la suport - și al meu avea/are 2 puncte mici - iar de atunci demontez imediat grupul și șterg suportul de orice urmă de apă). Apoi scot partea cu manometrul și golesc apa rămasă prin partea superioară a grupului/cilindrului. După care demontez sita de cafea din grup/cilindru. Evident, în acest caz pucul este ca mocirla cum spui și tu. Dacă aș vrea puc mai uscat în acest punct al procedurii aș putea să presez ușor(altfel nu știi prin ce direcție te stropește  Smile ) sita de duș pentru a compacta din nou cafeaua din sită și pentru a se scurge cât mai multă apă din ea. Această variantă nu prea se poate aplica dacă vrei să treci cât mai repede la altă extracție, fiindcă e logic că imediat după o extracție e destul de fierbinte sita, cafeaua și apa din ea.

Să rămână mai uscat pucul fără procedura anterioară, trebuie să fie cât mai plină sita de cafea după tampare, astfel sita de duș e cât mai sus posibil și cât mai apropiată de piston, iar după extracție se apasă pistonul pentru a curge restul de cafea/apă într-un alt recipient. Și asta înseamnă să cresc doza probabil peste 18g, în zona ~ 20g. 18g în sită de 46mm diametru(atât are sus, că de pe la jumătate în jos are mai puțin), mi se pare cam mult. Și așa cu ~ 16g cum fac eu, mi se pare cam multă, raportat la cât de mică e sita în diametru, cât de înalt e pucul de cafea și cum se modifică măcinătura, raportat la alte espressoare cu site mai standard.

Din acest motiv eu sunt mai de acord cu sita de 58mm - Flair 58, unde poți să alegi altă sită(model, cantitate suportată), decât sunt cu sita de 46mm - Flair Pro / Pro 2 (sau mai degrabă ~ 43mm dacă folosești o doză de ~ 16g, pentru că se umple doar partea de jos a sitei unde are cam 43mm diametru, ba chiar spre fund are din nou o micșorare la ~ 41,5mm, dar acesta să zicem că nu e importantă). Dacă în sita de 46-43mm puteam să dozez mai puțin, să zicem ~ 14g, să fie pucul mai subțire, măcinătura mai fină, cred că era altceva. Puteam să aleg eu dacă vreau cantitate mai mică de cafea, puc mai subțire, măcinătură mai fină sau dacă vreau cantitate mai mare, puc mai gros, măcinătură mai grosieră. Dar așa degeaba e sita mai mică, dacă prin zona conică din sita de cafea mă obligă să folosesc minim 15-16g. Probabil s-ar putea folosi cantitate mai mică cu ceva improvizații: tamper custom, eventual și sită de duș custom.
Nu spun că nu sunt mulțumit cu Flair Signature Pro, a făcut deja 2 ani de când îl folosesc, aproape zilnic, doar că am spus ce mă sâcâie: 1 - sita, 2 - eventual oxidarea de la suportul sitei(portafiltrului dacă s-ar putea spune și așa).

Nu sunt sigur, dar la Pro 2 e posibil să se fi mutat puțin mai jos acea zonă conică din sită. Cel puțin așa erau discuțiile din ce îmi amintesc. Chiar vreau să mă interesez de acest subiect, pentru că m-ar tenta să iau o sită de Pro 2, oricât de puțin ar fi mutat mai jos acea zonă, tot e o îmbunătățire. Plus partea perforată care e puțin mai "profesional" făcută, mai aproape de sitele standard de espressoare, și e dreaptă, nu e bombată ca la Pro 1.
Măcar acest mic upgrade să-l fac, dacă Flair 58 nu mă lasă "mintea" să iau și oricum nu prea cred că îl vedem până la vară. Smile
Vreo șansă să aibă cineva pe aici Flair Signature Pro 1 și să fi achiziționat sită de cafea de la Pro 2 pentru a putea compara sitele? Sau măcar cineva cu Pro 2 și le măsurăm cumva.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)