Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
04-11-2022, 16:02
(Edited 04-11-2022, 16:04 by renatoa.)
(04-11-2022, 12:34)luciancerbu87 Wrote: ...
Chiar si ultimul post cu temperatura apei m-a pus putin pe gandit, tot bagam apa la 92-93 de grade si treapta 3 de pe Flair, acum ca m-am reuitat la postul lui Hendrik intr-adevar trebuie apa mai calda, imi iesea cv cafea prin cana cat de marunt o macinam.
Cu temperatura, vezi doua pagini in urma, de la postul #136, realitate masurata/calculata, nu pareristica de influencer de youtube.
[/quote]
Espressoman infocat
Târgu-Mureș
Cred că exagerezi. Totuși acel influencer a folosit SCACE pentru testare temperatură, nu cred că e de ignorat. Păreristica e peste tot așadar.

Vezi de la postul 116, pagina 4.
Espressoman infocat
Timisoara
05-11-2022, 00:01
(Edited 05-11-2022, 00:08 by luciancerbu87.)
(10-08-2022, 02:14)sochaux_ Wrote:
Da pe asta il stiu si eu, dar am uitat ca baga apa la 100 grade, eu cumva bagam la 92-94, si imi adaptam extractia dupa temp asta.
Nu stiu de ce am ales sa bag temp asa mica ca pe Flair Pro 2 aveam banda exterioara termosensibila si o ridicam pe la 90 de grade si turnam si apa la 100 grade dupa ce l-am incalzit direct pe fierbator, imi parea ca iasa prea amară uneori.
Sent from my iPhone using Tapatalk
(07-09-2022, 09:49)renatoa Wrote: Baga un termometru in interior, cat se poate de adanc, sa atinga pistonul cu el coborat, si spune-ne ce citesti acolo.
Chiar sunt curios...
In momentul in care ai turnat apa fiarta in el, apa aia a scazut la 60 grade. Deci ai de recuperat 30-35 grade.
Cu o rezistenta de 75W ca sa cresti temperatura a 80 ml apa cu 30-35 grade necesita 3 minute, asta daca incalzesti doar apa, adica ai termoplonjon imersat, iar peretii sunt de termos, adica ai pierderi minimale.
La masinile astea, fie F58/Strietman, etc. e invers, rezistenta este incorporata in pereti, un bloc masiv de inox de vreo 500 grame, care se incalzeste in prima faza absorbind caldura de la apa, apoi de la rezistenta si de abia in final cedand-o inapoi apei.
Greu de convins ca in 5 minute ai ajuns la o temperatura acceptabila de espresso... @cradun zice ca lui ii trebuie 20.
5 minute ia si la un class/signature, dar pe bune 
Si zau daca pricep unde vedeti diferenta de workflow... asta fac si eu, prima oara pun apa cu grupul la fiert...
Cantarirea, macinare, preparare puc sunt tot aia... vorba vine, ca pucul de 58 e kinu de pe lume...
Extractia e tot aia, curatarea la fel... 
Factorul Mano pesemne... la unii a ajuns sa insemne doar apasare pe buton...
In seara asta am tras 2 shot-uri cu treapta 3, lasat la incalzit 20 min si adaugat apa la 98 de grade, cu cafea mai putina si macinata mai fin( kinu 1.1.2, si am o decalatie la 0 de -0.0.4 ) si chiar am ramas impresionat de gust.
Ms @
renatoa de informatii
Oare recomanzi un portafiltru de 18-20g mai buc decat cel standard high flow de la flair?
Flair 58 - 18g VST basket, 9Barista - 18g IMS basket, Flair Pro 2, Kinu M47 Simplicity, Stagg EKG Kettle, Gene Cbr 101
Espressoman
Iasi
Ca sa nu mai fie amar ce făceai? Mai reduceai din temperatura? Era spupraextrasa?
Bianca V3 Black <> FlairPro3 <> Ikape58<>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <> Paragon Nucleus <> Refractometru <> Prajitor Nucleus Link
Past : Mara X
Espressoman infocat
Timisoara
(05-11-2022, 00:46)Kosti Wrote: Ca sa nu mai fie amar ce făceai? Mai reduceai din temperatura? Era spupraextrasa?
La Flair pro 2 era simplu, ba râșneam mai grosier sau/si reduceam uneori din temp dar aveam un fierbator analog ala se oprea doar cand fierbea apa… f greu ma bazam pe el, consistenta 0, aveam si 2 portafiltre si 2 site si trebuia rapid un shot dupa altul sa nu pierd din temperatura la grup [emoji28], multa bataie de cap, sa nu mai zic cand era prea fina cafeaua si se facea un blocaj la extractie, am vopsit tot blatul de bucatarie intr-o zi, ca la filmele cu prosti nu alta.
Flair 58 - 18g VST basket, 9Barista - 18g IMS basket, Flair Pro 2, Kinu M47 Simplicity, Stagg EKG Kettle, Gene Cbr 101
Espressoman infocat
Timisoara
Din ce spuneti voi pe aici sa inteleg ca un cafflano ar fi mai indicat pentru cineva care ar face espresso ocazional si nu vrea neaparat sa-si dea si doctoratul in domeniu? :) Ma tenta un flair sau un rok, dar necesitatea a tot felul de proceduri de preincalzire ....
Espressoman infocat
Timisoara
(05-11-2022, 09:54)edri Wrote: Din ce spuneti voi pe aici sa inteleg ca un cafflano ar fi mai indicat pentru cineva care ar face espresso ocazional si nu vrea neaparat sa-si dea si doctoratul in domeniu? :) Ma tenta un flair sau un rok, dar necesitatea a tot felul de proceduri de preincalzire .... 
Depinde foarte mult de cum vrei sa aibe gust cafeaua facuta, preincalzirea grupului exista de cand sunt espresoarele, la mine de exemplu totul a inceput cand tot mergeam prin oras la cafenele de specialitate iar cand a trebuit sa lucrez de acasa aveam un nespresso, pai o diferenta enorma la gust, aveam zile cand nu mai beam cafea din cauza asta.
Ca idee targetul meu era sa am putina aciditate si o aroma la inceput, sincer acum cu orice bean 2 cup bati gustul la nespresso dar sunt mai perfectionist si am vazut ca e putin hype cu lever machines, am mers pe Flair pro 2 si sincer a fost cea mai buna decizie la momentul respectiv cam acum 11 luni.
Daca incepeam treaba asta cu Flair 58, renuntam repede … foarte repede dai in defectele pregatirii pucului… sunt multe de invatat.
Oricum la Flair Pro 2 nu o sa renunt, chiar e montat si sta ca un obiect de mobila, cand mai merg pe la uni prieteni il iau cu mine, mai fac un espresso aromat.
Craiova
05-11-2022, 12:16
(Edited 05-11-2022, 12:20 by renatoa.)
(05-11-2022, 09:54)edri Wrote: Din ce spuneti voi pe aici sa inteleg ca un cafflano ar fi mai indicat pentru cineva care ar face espresso ocazional si nu vrea neaparat sa-si dea si doctoratul in domeniu?
Ma tenta un flair sau un rok, dar necesitatea a tot felul de proceduri de preincalzire .... 
Vezi topicul de Staresso Mirage, eu o consider masina ideala de inceput.
De preheat nu scapi nici cu aia, dar are multe alte plusuri, la un pret imbatabil.
Plus ca avand spatiu ultrageneros in rezervor, faci preheat lejer cu un cartus de 1-200W imersat direct in apa ca termoplonjon miniatura.
Espressoman infocat
Ardeal
05-11-2022, 14:38
(Edited 05-11-2022, 14:39 by alex_b.)
Portafiltru presurizat……..staresso
Profitec Go, Mazzer Philos
Espressoman infocat
Timisoara
Nu m-am gandit sa evit preincalzirea, dar pentru flair am vazut pe internet tot felul de solutii, cu coada de la lingura de lemn, grupul tinut cu o sarma in oala in care fierbe apa, etc. Multumesc pentru ideea cu Staresso.
MarSv
Suceava
(05-11-2022, 14:49)edri Wrote: Nu m-am gandit sa evit preincalzirea, dar pentru flair am vazut pe internet tot felul de solutii, cu coada de la lingura de lemn, grupul tinut cu o sarma in oala in care fierbe apa, etc. Multumesc pentru ideea cu Staresso.
Eu aiplic metoda acessta fara stress... La foc mic pt. a proteja garniturile nițel.
Rezultatele sunt foarte bune.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu.
Espressoman infocat
Milano
05-11-2022, 15:40
(Edited 05-11-2022, 15:40 by vlaicu.)
Și cu o plita mica din inducție (la cât e gazul acum s-ar putea sa ieși mai ieftin) rezolvi și neliniștea de a arde ceva deasupra. Presupunând ca vasul de jos este oarecum magnetic ca să funcționeze cu plita.
Cel din poza pare AL
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Craiova
05-11-2022, 15:48
(Edited 05-11-2022, 15:56 by renatoa.)
(05-11-2022, 14:38)alex_b Wrote: Portafiltru presurizat……..staresso
Depresurizarea este o joaca... fact of life.
Ca accepta sita standard de 51/53 ar trebui sa iti sune mai pozitiv decat presurizarea...
Daca il pui la abur intr-un capac de shaker, pe post de palnie, il protejeaza si de flacara, si poate fi manipulat cu mana goala, in timp ce interiorul e expus la abur.
Quote:...la cât e gazul acum...
Nu pricep partea asta... gazul continua sa fie mai ieftin decat electricitatea, nu de 5x ca iniante, dar de 2-3x tot e mai ieftin.
Un kW pe gaz te costa 31 bani, indiferent cat consumi ! pe cand electric costa minim 68/80 bani, in functie de ce transa de consum esti.
Nu mai zic daca esti din aia care consuma peste 255 kW, ca cei pe inductie cam acolo se duc...
Espressoman infocat
Bucuresti
(05-11-2022, 09:54)edri Wrote: Din ce spuneti voi pe aici sa inteleg ca un cafflano ar fi mai indicat pentru cineva care ar face espresso ocazional si nu vrea neaparat sa-si dea si doctoratul in domeniu?
Ma tenta un flair sau un rok, dar necesitatea a tot felul de proceduri de preincalzire .... 
Pai si nu te uiti exact si la contextul situatiei?
Acest thread e despre 58 care are incalzire electrica sau in cel mai prost caz despre 58x la care da, trebuie incalzit grupul.
Un om zice ca punea apa la sub 100 de grade la 58, iar cei care au pus impresii respectiv poze dupa au aparate complet diferite care nu sunt dotate cu incalzire din fabrica, deci fara relevanta in acest context.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William
Espressoman infocat
Milano
05-11-2022, 18:33
(Edited 05-11-2022, 18:34 by vlaicu.)
(05-11-2022, 15:48)renatoa Wrote: Quote:...la cât e gazul acum...
Nu pricep partea asta... gazul continua sa fie mai ieftin decat electricitatea, nu de 5x ca iniante, dar de 2-3x tot e mai ieftin.
Un kW pe gaz te costa 31 bani, indiferent cat consumi ! pe cand electric costa minim 68/80 bani, in functie de ce transa de consum esti.
Da, acum m-am uitat pe factura. Nu m-a interesat subiectul pentru ca nu îl mai folosesc de vreo doi ani dar primisem o "super oferta" de la o firma anume cu 4ron /kw (si, da, pe KW nu mc standard)
Scuze de off topic..
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Aero...
Bucuresti
(05-11-2022, 15:48)renatoa Wrote: Nu pricep partea asta... gazul continua sa fie mai ieftin decat electricitatea, nu de 5x ca iniante, dar de 2-3x tot e mai ieftin.
Nu mai zic daca esti din aia care consuma peste 255 kW, ca cei pe inductie cam acolo se duc...
Cel putin in cazul asta, ai pierderi foarte mari pe gaz. Energia provenita prin ardere nu ajunge integral in echipament din doua motive:
- neizolarea procesului (multa caldura se duce pe langa vas)
- capacitatea limitata de preluare a caldurii
Daca ai compara rezultatele cu ce ai obtine cu o rezistenta electrica montata la interior, s-ar putea sa constati ca ai ars gazul degeaba… [emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Bucuresti
Se scoate foarte usor presurizarea.
Doar scoti valva si ori gasesti o sita de 51 care sa potriveasca ori, cum am facut eu, adaptezi o sita de 53 :)
(05-11-2022, 14:38)alex_b Wrote: Portafiltru presurizat……..staresso
Espressoman infocat
Bucuresti
Are cineva o opinie cumva legata de ridged vs ridgeless la sitele VST si cum ar sta ridgeless in portafiltrul de 58? Merci
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William
Espressoman infocat
Bucuresti
Sta foarte bine, nu se misca. Normal, iese mai usor din portafiltru comparativ cu cea ridged. Nu imi plac sitele ridged pt ca mereu ramane cafea in canalul respectiv dupa tampare si cand asez puck screen-ul se imprastie peste tot. Folosesc VST 20g ridgeless.
Pietro, Kinu Simplicity, DeLonghi, V60, Aeropress
Espressoman infocat
Bucuresti
Mulțumesc, sună foarte bine și cumva chiar sita menționată de tine am și comandat-o.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William
Espressoman infocat
Timisoara
22-11-2022, 09:51
(Edited 22-11-2022, 09:53 by edri.)
(25-09-2022, 07:25)alex_b Wrote: Nu sunt un mare cunoscator trebuie sa recunosc, primul meu espressor (ceva mai decent desigur) a fost un flair classic. Apoi direct lelit pl91t. Asta a fost problema mea cu flair am deschis cutia pandorei, pur si simplu nu am reusit sa scot aceleasi extractii cu lelit, lipsa controlului ......
OT: Ce control suplimentar aveai la Flair clasic fata de Lelit pl91T? Daca inteleg bine, dupa o vizualizare sumara a paginii producatorului, la Lelit se poate regla temperatura, seta o preinfuzie si manometrul este doar ca sa vezi cat e presiunea, zice producatorul ca stie el ce e de reglat pe acolo. La Flair clasic in afara de reglarea din muschi a presiunii ce mai poti face?
Craiova
22-11-2022, 12:47
(Edited 22-11-2022, 12:49 by renatoa.)
Control total... nu numai suplimentar.
Doar al presiunii si e suficient ca sa faci diferenta.
La Lelit ai presiune flat, cat o fi acolo, chiar si 9 bar e prea mult.
"nine flat" posibil sa fie una din cele mai mari greseli care a fost bagata in capul iubitorilor de cafea, mai ales care incearca sa reproduca acasa ceva baut la bar, unde sigur nu se mai trage la modul asta de mult.
Espressoman infocat
Ardeal
(22-11-2022, 09:51)edri Wrote: OT: Ce control suplimentar aveai la Flair clasic fata de Lelit pl91T? Daca inteleg bine, dupa o vizualizare sumara a paginii producatorului, la Lelit se poate regla temperatura, seta o preinfuzie si manometrul este doar ca sa vezi cat e presiunea, zice producatorul ca stie el ce e de reglat pe acolo. La Flair clasic in afara de reglarea din muschi a presiunii ce mai poti face?
Tocmai reglarea din muschi a presiunii face diferenta dintre cer si pamant
Profitec Go, Mazzer Philos
Espressoman infocat
Bucuresti
(22-11-2022, 12:47)renatoa Wrote: La Lelit ai presiune flat, cat o fi acolo, chiar si 9 bar e prea mult.
La Lelit Anna al meu ca sa iasa ceva, presiunea nu trebuie sa fie o variabila, ci o constanta, orice altceva mai putin de 9 (sau cat o fi real ce arata la 9) inseamna cafea pe care o arunci, pe cand la Flair cata vreme esti in marja de espresso de pe manometru, ceva decent de baut tot iese.
Flair 58, DF83V
Lelit Anna, William
Craiova
Mai e si preinfuzia ca factor, poate secundar, poate determinant...
Espressoman
Bucuresti
23-02-2023, 16:49
(Edited 23-02-2023, 16:50 by cradun.)
Adaug la thread o informatie interesanta pe care am descoperit-o azi. E adevarat ce zis @
Darsidius intr-un post, ca se muta spre partea anterioara "codita de soricel" si ca nu ramane centrata, din cauza flexarii grouphead-ului, adica din cauza fortei exercitate asupra levierului. Insa nu cred ca are relevanta asupra extractiei, atat la Pavoni, cat si la Flair 58, pentru ca azi am observat ca punctele de iesire a lichidului sunt tot in zona centrala, ceea ce ar indica o extractie corecta, dar, din cauza inclinarii, lichidul se aduna spre partea anterioara. Cu alte cuvinte, iese pe unde trebuie, chiar daca se scurge ca si cum ar exista channelling. Azi am avut posibilitatea sa observ acest lucru pentru ca nu eu am apasat pe levier, doar am observat felul cum iese lichidul din sita (cu PF-ul bottomless de la Flair).
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Espressoman infocat
Timisoara
Asta cu inclinarea in fata e numai la Flair 58, sau e valabila pentru toate modelele Flair?
Espressoman infocat
Bucuresti/Pitesti
Toate flair-urile flexeaza, dar 58 e cam singurul la care poți și vedea asta.
WPM Primus | Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Kinu | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE, J64V
Craiova
Cu varsta, se vede si la celelalte. La al meu se vede, la un an si ceva.
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Se flexează, dar ai avantajul mentenanței reduse. Cât costă o revizie la un E61?