29-12-2019, 16:56
Quote:De unde sunt fixismele astea așa universal valabile cu ...
... :) 30-45 minute incalzirea ?
De faza cu prosopul nu ati aflat inca ?
|
Extractia... pentru incepatori
|
(29-12-2019, 14:24)IonutMihail Wrote:Am reusit pana la urma sa scot 18.9gr in/37.6gr out / 28sec. Cred ca o parte din vina o are WDT cu ce am eu, imi face cafeaua foarte pufoasa dar pe alocuri parca pare ceva mai aglomerat, inca nu sunt sigur, am făcut ulterior WDT cu betisorul de plastic, am nivelat (aici parca a rămas in mijloc ceva suspect) apoi am tampat parca ceva mai tare. Channeling aproape deloc. Extractii reusite!(29-12-2019, 12:15)r1r2000 Wrote: Rasnita? Daca zici ca se ating cutitele cafeaua ar trebui sa fie pudra si asta ar trebui sa blocheze orice extractie, dar la tine curge de zbranaie.Salut,
Acum am rasnit mai spre grosier, undeva pe la 8, sunt 13 dinti intre 7 si 8, cam pe la 7:10 dinti se ating cuțitele daca merg spre fin, adica spre 7. Ideea este ca nu prea mai am channeling fata de primele dati unde imi dadea si pe langa tavita de la expresor ca sa iti faci o idee. O sa incerc mai spre fin si la fel sa pastrez ritualul, eventual renunt la RDT. Eu cred ca ceva din setup-ul meu nu se potriveste pe cafeaua asta, zic asta deoarece de 7 luni de cand sunt in aceasta lume am tot experimentat cafele de la diferiti prajitori Claro, Sloane, Sarkis, Yume, Guido si pot spune ca aproape orice cefea incercata de la ei am dus-o aproape unde am vrut cu echipamentul din dotare. Extractii reusite!
(29-12-2019, 13:38)dev Wrote: De unde sunt fixismele astea așa universal valabile cu 30 de secunde?
Sau cum să consumi 500 de grame de cafea fara sa încerci și o extracție de 40-50 secunde....
Câteodată, prea mult citit din "clasici" poate dăuna rezultatului.
(30-12-2019, 16:08)dev Wrote: Am incercat azi doua shoturi cu 17 si 17.5g, pastrand ceilalti parametrii la fel. Destul de substantiala diferenta data de cele 8 secunde in minus la extractia cu 17g.
renatoa Wrote:...30-45 minute incalzirea ?
De faza cu prosopul nu ati aflat inca ?
Deraiatu Wrote:... mitul 18g IN - 36 g Out in 30 sec
asta fac o mare majoritate a bautorilor de cafea, in general!

![[Image: BGCdYex.jpg]](https://i.imgur.com/BGCdYex.jpg)
) este simpla: vorbim de masini care opereaza inca in mod traditional; si o masina cu grup E61 este din aceasta categorie!
(30-12-2019, 17:53)radudani Wrote: ... cea mai buna metoda de a indulci o bautura care ti se pare prea acra, este de a folosi miere, sau macar zahar brun (adevarat)asta fac o mare majoritate a bautorilor de cafea, in general!
cand prajirea e usoara, sub City, cam toate cafelele sunt acre, cu atat mai mult cafelele acre si cand sunt prajite mediu; se poate gugla pentru a afla cauzele si ca sa fac pe documentatu' indic si eu "Importance of Espresso Coffee Machine Parameters on the Extraction of Chlorogenic Acids in a Certified Italian Espresso..." din Journal of Food Research; Vol. 2, No. 3; 2013
in cafelele arabica, acizii astia sunt in cantitate mai mare decat in cafelele robusta;
iar proportia de cofeina, acea discutabila cauza a palpitatiilor, e mai mare la cafelele prajite light;
iar o cafea arabica prajita light, dar subdezvoltata - prajita prost, in general - are un pronuntat gust de iarba (cine vrea sa se convinga, poate incerca in primul rand iarba, apoi sa se inscrie in trendul actual, in diminuare as zice, pentru cafele decolorate ...
... )
(30-12-2019, 18:24)Levo Wrote:(30-12-2019, 17:53)radudani Wrote: ... cea mai buna metoda de a indulci o bautura care ti se pare prea acra, este de a folosi miere, sau macar zahar brun (adevarat)asta fac o mare majoritate a bautorilor de cafea, in general!
cand prajirea e usoara, sub City, cam toate cafelele sunt acre, cu atat mai mult cafelele acre si cand sunt prajite mediu; se poate gugla pentru a afla cauzele si ca sa fac pe documentatu' indic si eu "Importance of Espresso Coffee Machine Parameters on the Extraction of Chlorogenic Acids in a Certified Italian Espresso..." din Journal of Food Research; Vol. 2, No. 3; 2013
in cafelele arabica, acizii astia sunt in cantitate mai mare decat in cafelele robusta;
iar proportia de cofeina, acea discutabila cauza a palpitatiilor, e mai mare la cafelele prajite light;
iar o cafea arabica prajita light, dar subdezvoltata - prajita prost, in general - are un pronuntat gust de iarba (cine vrea sa se convinga, poate incerca in primul rand iarba, apoi sa se inscrie in trendul actual, in diminuare as zice, pentru cafele decolorate ...
... +++ 1 ... ( Ahh , ce-mi plac adevarurile exprimate ... direct ...... )
(04-01-2020, 17:57)Deraiatu Wrote: Dupa acest test concluzia mea, cel putin pentru aceasta cafea este ca trebuie sa opresc extractia undeva la ratia1 la 2 extrasa in ~28 sec.De aceea ratiile mai mari de 1:2 nu sunt recomandate incepatorilor. O ratie mai mare de 1:2 presupune ca utilizatorul sa cunoasca destul de bine efectele fiecarei variabile pentru a putea adapta o reteta cu o ratie de 1:3, neffind deloc suficienta doar modificarea gradului de rasnire (in cazul in care la 1:2 s-a obtinut un gust bun).
(04-01-2020, 17:57)Deraiatu Wrote: Ceasca 1 - foarte concentrata, amara (desi ma asteptam sa fie mult mai amara aceasta doza)Daca ti s-a parut cea mai amara prima ceasca, sigur faci ceva gresit si supraextragi foarte mult (cafea foarte solubila, prea prajita, temperatura prea mare, macinata prea fin, doza incorecta, etc, etc). La o extractie corecta, prima ceasca ar fi trebuit sa fie cea mai dulce, chiar daca foarte concentrata si aromata, iar ultima cea mai amara, aproape doar amar intr-o apa colorata.
(06-01-2020, 18:12)coffeemilk Wrote: Nu știu ce cafea folosești dar încearcă una mai prăjită. E la selgros o cafea Rose Caffe Premium 100% arabica, vreo 35 lei kg, e prăjită mai mult față de ce găsești la Sarkis, Claro, ca ex., dar e super ok. Eu am încercat o grămadă de prăjitori și tot felul de origini și grade de prăjire, iar asta e una dintre cafelele bune în combinație cu lapte, prețul nu reflectă calitatea în acest caz.
Sau dacă ai alte preferințe, încearcă, găsește gustul care îți place ție, pentru că suntem tare diferiți la acest aspect.
(10-01-2020, 19:52)dannib Wrote: Încerc să răspund eu ca începător, dar cu siguranță sunt păreri mult mai avizate:
- 30ml in 30sec la 14 g de cafea in sita de câte grame?
- asa cum a spus și colegul @Rala , Kinu are un punct de zero diferit sa spunem asa. La al meu de exemplu este la - 0.9 și de acolo scot espresso la +2.0.0 pana la la +2.3.8 in functie de cafea.
O tura completa reprezinta 1, orice e intre sunt diviziuni de 1 cu subdiviziuni marcate din 0.2 în 0.2.
![[Image: Uw1U71M.jpg]](https://i.imgur.com/Uw1U71M.jpg)