cradun Wrote:Cand lovesti in blat, e posibil ca fines-urile sa migreze spre partea inferioara a sitei si sa creeze, astfel, zone de densitate diferita in plan vertical, ceea ce ar putea favoriza channelling-ul. Speculez, nu am dovada nici un studiu.
WDT e suficient, nu mai bate portafiltrul.
In al doilea rand (si asta stiu din experienta proprie), o rasnire prea fina poate genera channelling, dar de asta am mai zis.
Si inca ceva. Fara portafiltru fara fund, nu poti sti ca ai channelling, observarea pucului post factum e ca ghicitul in zaţ.
foarte adevarate , cel putin in felul in care le gandesc si eu!
o singura observatie, dar ca si tine, n-am dovada unui studiu... stiintific:
ciocanitul portafiltrului - practica obisnuita la barista - e un obicei prost pentru ca mareste sansa de a se creea canale de fuga pentru apa...
si da, prin scuturarea
fines-urilor care alunca printre particulele mai mari in jos, apar zone de densitate diferita pe verticala; dar atentie, nu vad in asta un lucru rau: atata timp cat in orice sectiune transverslaa prin puc, apa intalneste aceeasi rezistenta, acelasi nivel de omogenitate, nu are cum sa o ia pe vreo scurtatura, nu are cum sa formeze un canal de fuga...
e importanta deci, asa cum inteleg eu,
omogenitatea radiala! orice portiune mai putin compacta, sau cu mai putine
fines decat celelate zone, dintr-o anume sectiunea transversala, deci orice neomogenitate in plan transversal, inseamna o cale de mai mica rezistenta pentru apa, deci o cale pe care o va alege apa!
ce face WDT-ul si de asta il vad necesar la macinaturi care curg prost in sita, sau la rasnite care nu au macinatura
normalizata (omogena in ce priveste distributia dimensionala a particulelor) este tocmai un fel de omogenizare radiala: greu de crezut ca prin WDT, aduc
fines-urile inapoi sus in puc, dar mi se pae credibil sa vad in miscarea circulara
cu un singur ac in macinatura, un efect de omogenizare radiala... cat de cat!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)