Welcome Back Log In Create Account

Extractia... pentru incepatori

(19-08-2019, 11:47)coffeemilk Wrote: N3cks, am râs cu lacrimi, sper să nu fac parte din categoria aia. Smile 

​​​​Cip, ok, mersi de sfaturi, o să încerc să găsesc postările. 
După Yume o să încerc și Sarkis, poate până atunci 'îmblânzesc' și eu gustul, că oricum am luat și Etiopia Electic și cică e ca un leu îmblânzit :)..........

Tocmai termin eu o punga de Etiopia Eclectic  si intr-adevar se imblanzeste mai greu, am trecut rasnita de la 5 la 10, am setat 88-89C,  iar in sita am folosit 15-16g max ca sa pot obtine rezultatul dorit Wink

Reply
Mda, ieri am scris Electric și azi Electic, hai că e un progres. :)

Păi încep cu Guatemala și apoi trec la Etiopia.
Adică ai râșnit mai fin? Întreb că a mea nu e cu cifre, învârți de rotiță in blank.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
(19-08-2019, 12:16)coffeemilk Wrote: Mda, ieri am scris Electric și azi Electic, hai că e un progres. Smile

Păi încep cu Guatemala și apoi trec la Etiopia.
Adică ai râșnit mai fin? Întreb că a mea nu e cu cifre, învârți de rotiță in blank.

nu, am rasnit mult mai grosier, dupa o Columbia Estate natural si am redus cu 3g cantitatea de cafea, se pare ca are densitate mult mai mare/contine mai multe uleiuri decat precedentele

Reply
Am înțeles, mersi.

Reply
Astăzi am făcut o Guatemala de la Yume cu recomandările de mai sus și la primul shot am scos 45gr. in 30 sec iar la al doilea am scos 41gr. in 30 sec, așa că mâine setez și mai fin râșnița. 

Ce am observat e că de pe la sec. 25 începe să curgă mai repede, dacă aș opri acolo aș face 34gr. lejer.

E un upgrade și la gust, in combinație cu lapte e ce trebuie, deci avansăm. :)

Mulțumesc tuturor.

Reply
41 gr. in 30 sec suna destul de aproape de adevar (presupun ca doza de cafea rasnita e de ~18 gr.). Acum ramane sa lucrezi la temperatura (vezi sfaturile de mai sus despre temp surfing pe Gaggia si eventual mai cauta pe net), din pacate in orb, pana iti pui PID.
Profitec Pro 600 + Honne Slim + Kinu M47 + Bravo&Duomo + Aeropress + Comandante C40 MK3

Reply
17.5 gr. și 17.2 gr. la al doilea shot. Acum am tot citit despre PID dar cum sunt un pic habarnist la electronică, nu știu de unde să încep, dar mai săpăm.....

Reply
Iti tine temperatura constanta, e un regulator, el in sine nu e mare filozofie, ci plasarea sondelor conteaza... ca daca masori la baza boilerului, in grup o sa ai sauna.

Reply
Salutare. 

Aia am înțeles ce destinație are, problema e implementarea lui, așa cum spui și tu (să ai habar de unde te conectezi, cum și unde să îl pui, etc.). 

Am citit topicul despre PID dar sunt multe informații și unule linkuri nu mai sunt de actualitate.

​​​​​​Eu espressorul l-am desfăcut că am schimbat țeava de frotare și am crezut că e necesar acest lucru, deci nu pot spune că nu sunt în stare să bricolez un pic.

Reply
Mecoffee e un PID destul de destept si cred ca pt Classic are instructiuni destul de ok pt instalare. Poti face  destul de multe cu mecoffee. Alternativa mai capabila este ito, dar instalarea e mai complicata. Nickso are experienta cu instalarea mecoffee, in caz ca ai nevoie de ajutor.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
+1 Nickso
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Am citit topicul cu Mecoffee, pare interesant. Ideea e; merită? Am dat pe espressor 700 plus transport, mai dau pe Mecoffee 125 E, plus montaj, plus transport, nu mai degrabă cumpăr un espressor ce vine nativ cu PID?

Reply
Dificil de spus daca merita. Cel mai probabil, nu. Dar nu pt a face upgrade la un espressor cu PID nativ, ci daca te gandesti la alte upgrade-uri, gen rasnita sau la E61.

Reply
(21-08-2019, 22:27)coffeemilk Wrote: Am citit topicul cu Mecoffee, pare interesant. Ideea e; merită? Am dat pe espressor 700 plus transport, mai dau pe Mecoffee 125 E, plus montaj, plus transport, nu mai degrabă cumpăr un espressor ce vine nativ cu PID?
Eu am luat, de pe Ali, un PID care m-a costat 60 RON. Eu zic ca la prețul acesta e bun măcar pentru a vedea temperatura de start fără a mai fi nevoit sa faci temp surfing

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Lelit PL92 + Kinu M47 

Reply
Ăsta e ok? https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=...4274542960

cradun, deocamdată nu am în plan vreun upgrade, deocamdată, eventual doar o Niche Zero. :)

Reply
(22-08-2019, 20:17)coffeemilk Wrote: Ăsta e ok? https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=...4274542960

Eu l-am luat pe acesta, după ce l-am întrebat pe Nickso dacă e bun. Cred ca sunt la fel..

https://www.aliexpress.com/item/32845125282.html
Lelit PL92 + Kinu M47 

Reply
Ok, mersi. Rog un moderator să mute discuția in topicul dedicat și scuze pentru off topic.

Mersi.

Reply
La momentul cumpararii espressorului din semnatura cafeaua pe care o aveam la dispozitie era deja mai veche de o luna, deci nu am considerat ca fiind foarte concludente rezultatele obtinute.
Acum, daca am reinnoit provizia de cafea am facut noi incercari. Cafeaua pe care am folosit-o este Brazilia Mogiana de la Claro prajita luni 26.08.
Datele sint urmatoarele: 18 grame de cafea, 40 in cana, 32 secunde, 90 grade temperatura pa PID (inca nu am termometru de grup). Timpul de incalzire a fost peste 45 minute. Dupa gustul meu cafeua rezultate a fost buna, aromata cu toate ca nu prea disting eu tot felul de note. Nu s-a simtit gust de acru sau de sarat.
Am o nelamurire, primele picaturi au fost dupa 10-12 secunde. Presiunea pe manometru creste destul de lent. Se datoreaza acest lucru grupului E61? face acesta un fel de preinfuzie?
Alte informatii posibil utile, inca nu am schimbat sita pentru grup si cea pentru cafea.
Miine, alta zi , alte incercari. Daca cineva poate sa-mi dea niste sfaturi, ramin dator.
[Image: Oq4Dh7n.jpg]
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
Explicarea tehnica a functionarii grupului E61, inclusiv preinfuzia si restrictorul de debit:
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-A...9#pid64689
și câteva imagini în completare 
[Image: f5LYYxw.jpg][Image: dPsGE9t.jpg][Image: 3E6Xi1w.jpg][Image: 6sxbzja.jpg][Image: MzJ5hbk.jpg]
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
@Cip
Multumesc pentru informatii. Acum am inceput sa inteleg functionarea grupului E61. Sigur ca trebuie sa mai citesc pentru a intelege mai bine problema.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi

Reply
The Certified Italian Espresso and Cappuccino

Reply
Salutare. 

Am băut cafea în ultimile săptămâni cât nu am băut în jumătate de an dar parcă nu avansez deloc. Când nu e acru, e sărat, când nu e sărat, e amar, parcă nici cum nu îi dau de capăt. Am încercat și cu 17gr, 17.5gr., 18gr. cafea, raport 36-40gr. lichid, 28sec, 30 sec, 35 sec., 40sec. (aici am observat că e sărată).

Deși părea la început că e ok Guatemala, până la urmă nu prea am reușit să scot mare lucru din ea, nu am avut un feedback plăcut al gustului. Acum sunt cu Etiopia, gust mai floral dacă pot spune, dar acidă și sărată.......

Mai încerc cu Sarkis, dacă nici cu alea nu rezolv mare lucru, mă las păgubaș.

Reply
Cafea de la Sarkis + boabe in hopper + ceva temp surfing basic si cred ca rezultatele sunt garantate.

Rezultate cu mult mai bune probabil ca nu vei avea pana cand nu vei face upgrade la Niche Zero.

Reply
@coffeemilk Ai pus PID la aparat? E util. Vb cu Nikso
Poate ajuta si asta sa gasesti gustul dorit ...
[Image: GgDE3nt.png]

Reply
Cip, încă nu, am zis să mă mai familiarizez cu echipamentul și apoi să decid, montez PID clasic, Mecoffee.....

Eforturi eu zic că depun, plus că eu sunt un băutor de espresso cu lapte (fără zahăr de nici un fel de vreo 2 ani) dar am 'servit' la espresso chior săptămânile astea cât nu am consumat in 10 ani. :)

Mersi pentru sfaturi tuturor.

Reply
Folosește o linguriță și amestecă viguros lichidul din ceașcă. Ar trebui sa se echilibreze gustul.

Reply
(04-09-2019, 21:24)coffeemilk Wrote: Cip, încă nu, am zis să mă mai familiarizez cu echipamentul și apoi să decid, montez PID clasic, Mecoffee.....

Eforturi eu zic că depun, plus că eu sunt un băutor de espresso cu lapte (fără zahăr de nici un fel de vreo 2 ani) dar am 'servit' la espresso chior săptămânile astea cât nu am consumat in 10 ani. :)

Mersi pentru sfaturi tuturor.

Nu iti recomand sa comanzi Mecoffee... Am vrut sa iau legatura cu tipul respectiv si nu raspune la mesaje... Pe alte site uri sunt multe cazuri in care au comandat si nu au primit nimic... Asa ca atentie.
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 

Reply
Oh, ok, mersi de atenționare.  :az:

dev, trec pe listă și asta. Eu de obicei mut cafeaua din păhărelul gradat într-o ceașcă, apoi o agit în ceașcă înainte de a gusta.

Ieri și azi mi-a ieșit sărată, o pun pe seama lungimii extracției, aprx. 40 sec., apă Bucovina (am văzut că asta recomandați pe aici). Mâine am de gând să râșnesc mai grosier, pun 18 gr. și să extrag în 26-30sec., sper să și reușesc. :) 

Ce mă mulțumește e că îmi iasă laptele, de când am schimbat țeava nu am mai dat rateu. :)

Reply
Coffeemilk încerca să iei mai multe pungi din același tip de cafea și când schimbi vreo setare de exemplu temperatura apei notezi rezultatul. Nu schimbi niciodată și temperatura și gradul de râșnire, mergi pe rand și notezi rezultatul, daca nu ai experiența și schimbi doua chestii riști să te încurci și dacă îți iese ceva bun sa nu știi dacă e de la apa sau de la gradul de râșnire. Trebuie sa fii cat mai constant și calculat
Bianca V2, DF64 SSP cast, 078 sculptor,  Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60

Reply
(04-09-2019, 21:44)coffeemilk Wrote: Ieri și azi mi-a ieșit sărată, o pun pe seama lungimii extracției, aprx. 40 sec.

Felicitari pt identificarea gustului sarat, te poate ajuta mult sa constientizezi bine cum e gustul. Pt mine, o mare perioada de timp era "ok" sau "nu ok", fara sa pot sa pun degetul pe gustul identificat.

Ce e posibil sa se fi intamplat in cazul tau e ca, rasnind prea fin, s-a creat channelling, cu cafeaua per total subextrasa, ceea ce poate genera un rezultat sarat, asa ca sa rasnesti mai grosier mi se pare o idee buna. Numai sa fie si o cafea suficient de solubila pt a macina mai grosier. Cu Sarkis nu vei avea probleme.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)