Hello There, Guest! Login Register


Extractia... pentru incepatori

Daca nu vei cantari de fiecare data, atat ce bagi, cat si ce scoti si nu vei masura precis timpul si temperatura, nu iti vei da seama niciodata ce trebuie sa imbunatatesti in practica ta. Sfaturile primite aici vor ramane fara sens. Tolerantele sunt sau ar trebui sa fie mai mici decat crezi acum. In plus, rasnita pe care o folosesti nu cred ca este atat de exacta in dozarea cantitatii.

Referitor la temperatura, setarile PID-ului sunt gresite, trebuie sa ii modifici offsetul. Citeste mai mult pe topicul dedicat si incearca sa aprofundezi putin si functionalitatea grupului E61, ca sa intelegi cand termometrul Eric masoara temperatura apei (in extractie sau flush) si cand a aerului din grup (in idle).
Cu offsetul corect setat, trebuie sa arate aproximativ asa:
https://www.youtube.com/watch?v=knAxqECSFnw

Cafea de la Florescu eu nu as folosi, indiferent de "asigurarile" date de vanzator si de "poezia" compusa in jurul boabelor.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
@Geretus
Ciudatele temperaturile tale... Am montat si eu termometrul aseara si, cu masina lasata la incalzit o ora, cu PID setat pe 93 gr, aveam in idle pe termometru cam 88 de gr. Dupa un warming flush de 4-5 sec, am simulat o extractie, lasand apa sa curga liber prin portafiltru cam 30 de sec. Temperatura mi-a urcat rapid pe la 93,7 si a ramas aproape neschimbata pana la sfarsitul extractiei (indicatii termometru).
Profitec Pro 600 + Honne Slim + Kinu M47 + Bravo&Duomo + Aeropress + Comandante C40 MK3
 
Reply
Korbus - avem aparate diferite , e normal sa arate alte temperaturi Smile 

Krissskros - lamureste-ma ca nu mi-e clar de ce-ar trebui sa modific offset-ul? Doar ca sa-mi afiseze aceeasi temperatura cu termometrul Eric la extractie? Nu-i suficient ca stiu diferenta dintre ele si ulterior setez temp in PID tinand cont de ea? Nu de alta - dar nu stiu cum sa fac sa-l modific ( nu are in manual meniu pentru asta - doar sa fie unul ascuns). Am intrebat la importator - astept sa-mi raspunda ( dar posibil ca raspunsul sa fie negativ). In plus, de unde stiu in care dintre cele 2 sa ma incred? Termometru ERIC sau PID-ul? Smile

Am citit despre E61 ( sigur ca mai sunt lucruri de citit - dar stiu cum functioneaza) . 

Video din link e al tau? Tu ai un DB dupa cate observ- dupa parerea mea se comporta diferit fata de SBDU-ul meu. De ex - nu pot sa-i dau flush mai lung pentru ca in mod evident aportul de apa rece in boiler raceste sistemul...


Ref la cafea - din ce-am luat pana acum doar de la Sarkis si Divin-ul de la Florescu mi-au placut. Mai am de incercat in mod evident - insa nu l-as exclude pe Florescu doar pentru ca, dintre toti, e prea "in your face" Smile. Poate peste ceva timp o sa-mi schimb parerea - insa acum asta cred.
Bezzera Unica, Fiorenzato F 64, Tamper Motta 58 mm, Tamper 58.4 mm, nivelator MOTTA 58,5mm, sita IMS 24.5 mm, sita VST 18g 
 
Reply
(15-11-2018, 12:56)Geretus Wrote: Korbus - avem aparate diferite , e normal sa arate alte temperaturi  

Chiar si cu diferenta SBDU/DB tot mi se par prea mari, ale tale aducand mai mult cu cele de pe HX, dar e foarte posibil sa ma insel si sa fie normale... In plus, ma gandesc ca daca temperatura de extractie ar fi fost realmente 100 gr, ar fi trebuit sa-ti iasa cafele foarte amare.
Profitec Pro 600 + Honne Slim + Kinu M47 + Bravo&Duomo + Aeropress + Comandante C40 MK3
 
Reply
@korbus - urmeaza sa ma edific in weekend daca ce am avut aseara  si astazi dimineata e constant sau nu. Deocamdata nu as trage nici-o concluzie pana nu incerc cu diverse setari din PID ca sa vad ce se intampla in idle/extractie in grup. Ulterior ar trebui sa vad care e diferenta intre PID si Eric si sa setez offset-ul ( daca mi-o explica cineva cum intre timp - pentru ca nu ma prind) sau pur si simplu sa tin cont de ea.
Singura concluzie pe care am tras-o e ca timpul de incalzire tre' sa fie de min 45 de minute - preferabil 60 ( cum am avut pana cum) chiar daca in 30 de min temperatura pare ok.
Bezzera Unica, Fiorenzato F 64, Tamper Motta 58 mm, Tamper 58.4 mm, nivelator MOTTA 58,5mm, sita IMS 24.5 mm, sita VST 18g 
 
Reply
(15-11-2018, 14:31)Geretus Wrote: ...sa setez offset-ul ( daca mi-o explica cineva cum intre timp - pentru ca nu ma prind)...

Poate te ajuta cu ceva topicul asta: https://www.kaffee-netz.de/threads/bezze...ern.91812/

E in germana, deschide-l in Chrome.
Profitec Pro 600 + Honne Slim + Kinu M47 + Bravo&Duomo + Aeropress + Comandante C40 MK3
 
Reply
@ Korbus - merci Smile fix ce trebuie Smile
... doar ca vad ca implica desfacerea carcasei... astept raspunsul de la importator si-l intreb daca pot sa fac asta.  N-as vrea sa pierd garantia ( il am de cca 1 luna)...

Merci inca o data Korbus - am citit tot thread-ul... Se pare ca setarile stock ale PID-ului la UNICA sunt destul de aiurea. @KrisssKros avea dreptate - trebuie modificat.  Partea proasta e ca trebuie instalat un jumper care sa-ti dea acces la menu-l de service. La unele aparate ( 2017) sunt utilizatori care au reusit sa intre in menu fara jumper ( si implicit fara sa deschida aparatul). Incerc diseara sa vad daca al meu intra in menu sau nu.
Bezzera Unica, Fiorenzato F 64, Tamper Motta 58 mm, Tamper 58.4 mm, nivelator MOTTA 58,5mm, sita IMS 24.5 mm, sita VST 18g 
 
Reply
Eu cred ca Unica sufera de aceleasi "boli" care orice SBDU: nici macar grupul E61 nu poate compensa scaderea de temperatura in momentul in care intra apa rece in boiler. Un simplu PID nu poate gestiona suficient de rapid aceasta scadere.
 
Reply
@Geretus
N-ai pentru ce, ma bucur ca te ajuta!
Profitec Pro 600 + Honne Slim + Kinu M47 + Bravo&Duomo + Aeropress + Comandante C40 MK3
 
Reply
@dev - daca ai timp intra pe linkul de mai sus. Sunt cateva pagini de citit. Nu-i vb despre scaderea de temperatura cand intra apa rece in boiler ( lucru inevitabil si normal - dar irelevant daca vb de 1-2 espresso cat imi trebuie mie sa fac pe zi) ci de comportament ciudat al PID-ului cu setarile stock.
Bezzera Unica, Fiorenzato F 64, Tamper Motta 58 mm, Tamper 58.4 mm, nivelator MOTTA 58,5mm, sita IMS 24.5 mm, sita VST 18g 
 
Reply
(15-11-2018, 17:10)Geretus Wrote: @dev - daca ai timp intra pe linkul de mai sus. Sunt cateva pagini de citit. Nu-i vb despre scaderea de temperatura cand intra apa rece in boiler ( lucru inevitabil si normal - dar irelevant daca vb de 1-2 espresso cat imi trebuie mie sa fac pe zi) ci de comportament ciudat al PID-ului cu setarile stock.

Salut @Geretus. PID-ul nu cred ca are nimic, trebuie sa tii cont de diferentele dintre un SBDU cu E61 si un HX cu E61. Regimul termic al aparatelor este putin diferit. Aparatul nu dezvolta masa termica necesara pentru a putea sustine caldura relativ constanta a grupului. Ce poti incerca, este sa cresti temperature la brew, in asa fel ca in momentul extractiei sa poata compensa apa venita din boiler temperature putin mai scazuta a grupului, si astfel sa obtii o medie de 91-92 gr in extractie. .. poate iti e de ajutorSmile
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

 
Reply
(15-11-2018, 12:56)Geretus Wrote: Krissskros - lamureste-ma ca nu mi-e clar de ce-ar trebui sa modific offset-ul? Doar ca sa-mi afiseze aceeasi temperatura cu termometrul Eric la extractie? Nu-i suficient ca stiu diferenta dintre ele si ulterior setez temp in PID tinand cont de ea? Nu de alta - dar nu stiu cum sa fac sa-l modific ( nu are in manual meniu pentru asta - doar sa fie unul ascuns). Am intrebat la importator - astept sa-mi raspunda ( dar posibil ca raspunsul sa fie negativ). In plus, de unde stiu in care dintre cele 2 sa ma incred? Termometru ERIC sau PID-ul? Smile
Modificarea offsetului aduce un plus de confort. E suficient si sa retii diferenta si sa faci calculul mental, dar sa ii stii valoarea reala, nu ca la inceputul topicului... Smile
Termometru Eric poate fi usor verificat prin metoda apei cu gheata, respectiv a apei fierte, tinand cont de altitudinea la care te afli cand faci testul. Gasesti multa informatie pe net in acest sens.
 
(15-11-2018, 12:56)Geretus Wrote: Video din link e al tau? Tu ai un DB dupa cate observ- dupa parerea mea se comporta diferit fata de SBDU-ul meu. De ex - nu pot sa-i dau flush mai lung pentru ca in mod evident aportul de apa rece in boiler raceste sistemul...
Da, clipul este al meu si nu are relevanta ca este un Expobar DB. Testul a fost facut fara a porni boilerul de abur (vezi butonul din stanga sus + presiune 0 abur), asa ca practic este un SBDU la fel ca al tau. Este adevarat ca are un boiler mai mare si este mai stabil termic (boilerul) la un aport de cca 400ml apa rece (6-7ml/sec), ca in testul filmat. Dar in practica, la extragerea unui espresso, unde aportul de apa rece este mai mic de 40-60ml, ar trebui sa se comporte si al tau la fel ca "sbdu-ul" meu. Este mai importanta inertia termica a grupului decat temperatura din boiler (pana la un punct...), pentru ca grupul este in stare sa corecteze temperatura apei ce trece prin el, daca este bine incalzit.
 
(15-11-2018, 12:56)Geretus Wrote: Ref la cafea - din ce-am luat pana acum doar de la Sarkis si Divin-ul de la Florescu mi-au placut. Mai am de incercat in mod evident - insa nu l-as exclude pe Florescu doar pentru ca, dintre toti, e prea "in your face" Smile. Poate peste ceva timp o sa-mi schimb parerea - insa acum asta cred.
Cand spunem ca ceva este bun, de obicei avem un element de comparatie. Bun fata de...? Smile Oricum, gustul este o notiune total subiectiva... ceea ce e important, mai ales la inceput de drum, este sa folosesti o cafea de buna calitate, pentru a elimina riscul de nu iti iesi espresso-ul din cauza calitatii cafelei si a putea testa in liniste celelalte variabile.
Florescu este evitat de foarte multi, inclusiv de catre mine, pentru ca sunt mari dubii asupra sinceritatii lui referitoare la data prajirii si a calitatii, prospetimii, pastrarii, etc. materiei prime.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
(21-11-2018, 11:17)KrisssKros Wrote: ...
Florescu este evitat de foarte multi, printre care si eu, pentru ca sunt mari dubii asupra sinceritatii lui referitoare la data prajirii si a calitatii, prospetimii, pastrarii, etc. materiei prime. 

...identitatii prajitorului... Wink
 
Reply
Da - faptul ca Florescu nu pune data prajirii am observat-o si eu ( i-am si spus). Dar la momentul respectiv ma interesa sa incerc si alte cafele care sa nu fie acre. Divinu-ul nu este. Altele ( gen Rwanda de la el etc) sunt. Pentru gustul meu ( si al nevestii) probabil inca ne-educat in ceea ce priveste cafeaua ( la vin de ex - este complet altceva in ceea ce ne priveste) aciditatea excesiva este de evitat. 

Cum ziceam - deocamdata cele mai bune cafele descoperite pana acum sunt cele de la Sarkis ( unde data prajirii este mentionata fara nici un fel de dubiu). Mai incercam - dar ca sa nu o arunc ( cum am facut pana acum ) prefer saptamana si cafeaua Smile. In felul asta mai ajustam din macinatura, din temperaturi etc si vedem cum ne place. Am incercat pana acum Guido ( nu mi-a placut ce-am incercat - insa portofoliul de cafele este vast, le voi incerca pe toate in timp ) Sarkis -  f bun, Florescu ( doar Divin-ul e relativ ok). Mai am un amestec de la Claro ( neincercat - probabil in weekend) .  

Temperaturile mentionate initial ( Eric + PID) au fost reale la momentul respectiv. Ce am observat insa este ca cel putin la espressorul meu, exagerand cu flush-ul faci mai mult rau ( in sensul ca o iau rara temperaturile). Am deja mai mult de o saptamana de cand am ERIC-ul montat si asta am observat. Flush-ul tre sa fie f scurt si nu neaparat la fiecare shot ( bine daca sunt la 1-2 ore distanta - e altceva). Probabil tine de capacitatea mica a boilerului.  Am incercat initial sa micsores timpul de incalzire de la 1h la 40 de min bazandu-ma pe faptul ca Eric imi indicat 92-93 grade dupa 30 min. Nu e ok - nu are stabilitate termica ( scad temperaturile in timpul extractie cu 2-3 grade). Am revenit la 1h - e ok acum.

Citind discutia din linkul pus de Korbus ( unii utilizatori au observat un comportament ciudat al temperaturii afisate al PID-ului) am ajuns la concluzia ca PID-ul trebuie setat altfel, si nu e vb doar de offset. Din pacate pentru asta trebuie desfacut aparatul , montat un jumper care-ti da access la menu-ul de service. Aparatul are cateva saptamani - cred ca o sa incerc sa ma descurc asa cum e el, lucrand cu diferentele pe care le afiseaza PID-ul fata de Eric intrucat nu am primit un raspuns de la importator daca pot face chestia asta fara sa pierd garantia sau nu.
Bezzera Unica, Fiorenzato F 64, Tamper Motta 58 mm, Tamper 58.4 mm, nivelator MOTTA 58,5mm, sita IMS 24.5 mm, sita VST 18g 
 
Reply
Poate nu e neapărat pentru începători dar e o "lectură" utilă pentru toate vârstele:

https://youtu.be/2lPGf1gM9nA
 
Reply
Postez si eu aici, pentru ca inca ma consider incepator.
Azi a sosit primul espressor serios. Inca nu am scazut presiunea si nu am schimbat sitele. Lucrurile astea le voi face in timp.  In schimb am cumparat un portafiltru fara fund si un tamper Motta de 58,4 mm. Mai am un cintar de buzunar si un cronometru.
La inceput am facut trei incercari cu o cafea comerciala.
La urmatoarea incercare am folosit Brazilia Mogiana de la Claro. Din 18 grame si sita am obtinut 33 grame in ceasca in 25 secunde. Curgerea a fost una corecta. Daca prelungeam extractia la 30 secunde  era numai bine. Temperatura a fost 90 grade pe PID si presiunea 12 bari.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
Salutare!
Am facut prima extractie cu portafiltru buttomless si as avea nevoie de niste sfaturi.
Echipamentul este un Lelit PL92T cu Kinu M47 Pheonix, iar cafeaua folosita ethiopia king solomon.
Aparatul il am de aproximativ o saptamana, abia azi insa a venit si portafiltrul buttomless.
Extractia in sine a fost 5 secunde preinfuzie cu boilerul de aburi la 120 grade~0.7 bar pe manometru si 25 secunde extractie cu pompa pornita in jur de 9 bar, 19g de cafea din care au iesit 38 si un pic grame cafea la 95 grade pe aparat, incalzit cam 30-40 minute inainte.
Dupa cele 5 secunde de preinfuzie si pornirea pompei, cafeaua a inceput sa curga dupa cum se observa in clip.
Nu sunt bautor de espresso dar am zis sa degust pentru a incerca sa stiu ce va trebui sa corectez pe viitor. Gustul in prima secunda a fost unul de acru de iti venea sa-l scuipi, care insa dupa acea secunda initiala a disparut fiind de ciocolata amaruie. Nu as putea descrie alte arome fiind un bautor de cafea cu lapte de fel.
Pucul in sine nu era nici uscat dar nici malos....ceva intre, care cand l-am scos s-a rupt bucati. 
Extractia in sine in video de mai jos:
https://www.youtube.com/watch?v=pMRsEkptNkE
Din pacate nu am avut ceva mai jos de paharul respectiv sa pot filma din alt unghi dar sper sa rezolv si problema asta in zilele ce urmeaza.
Ideea e ca nu stiu daca sa maresc doza de cafea si sa rasnesc mai grosier o idee pentru a corecta pucul ca si consistenta, daca sa mai cobor temperatura din PID.
Apreciez orice sfat.
Si o poza cu extractia rezultata.
 
Reply
Sita cat are? Mai degraba as merge pe mai fin decat pe grosier.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
Sitea e cea care a venit cu portafiltrul naked si in a carui cutie era o hartie pe care scria 18-21g.
 
Reply
Pai atunci poti incerca sa pastrezi aceeasi reteta dar rasnire mai fina. Daca tot e amar, scade temperatura cu cate 1 grad si reincearca. 

Cafeau de unde e ?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
Cafeaua este de la coffee Story. Urmează să încerc și de la Maisonducafe.
Lelit PL92T, Kinu M47 Phoenix
 
Reply
Extractia a fost ok, daca e sa imi dau cu parerea. Vei vedea ca majoritatea video-urilor tip coffee-porn sunt asemanatoare cu cei ti-a iesit tie.

Gustul acru e de la educarea papilelor sa fie sensibile la zahar - cel din lapte, nu insinuez ca ai pune de obicei zahar in cafea Smile
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
Zahar niciodată. Dulceața laptelui este arhisuficientă, fiind obișnuit să mănânc ciocolata cu 99% cacao. Îmi făceam griji în principal pentru pucul care nu era chiar compact.
Lelit PL92T, Kinu M47 Phoenix
 
Reply
Raneste mai fin. Si nu strica ceva mai multa atentie la prepararea pucului, spargerea eventualilor bulgarasi cu o agrafa sau ceva asemanator. Cu temperatura te joci dupa ce obtii o curgere fara channeling. 

Cafeaua de la Maison e ceva mai bine prajita si s-ar putea sa fie mai usor de extras.
 
Reply
Pentru prepararea pucului am modificat un mini tel și folosesc și distribuitor Motta de 58.4.
[Image: 14df4da6bf9b5fc6f96c9c7814496776.jpg]
Lelit PL92T, Kinu M47 Phoenix
 
Reply
Nivelatorul nu distribuie. Pentru asta ai nevoie de ceva gen kribli:

http://barshaker.ro/Kazak-Poland/Kribli-Grabli-58mm
 
Reply
Cum stă râșnița aia la capitolul retenție? Ai încercat de curiozitate să cântărești cafeaua și după râșnire?
Izzo Alex Duetto III & Honne Slim /nivelator Bravo / Panthera Tamper by Milan/ IMS-uri.
 
Reply
Fiind la inceput cantaresc dupa fiacare rasnire si retentia pana acum a fost +- 0.3g maxim. Ceva mai mult 0.5-0.7g cand rasnesc prima data dupa ce o curat complet.
 
Reply
(01-08-2019, 13:57)dannib Wrote: Pentru prepararea pucului am modificat un mini tel și folosesc și distribuitor Motta de 58.4.
[Image: 14df4da6bf9b5fc6f96c9c7814496776.jpg]

Am incercat si eu cu telul taiat, dar daca nu il blochezi cumva in zona despartitorului acela, o sa se destrame destul de des. Poate chiar la fiecare folosire.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
Nu zgarie sita?
ECM Synchronika cu robinet, DF64V + SSP, M47, ECM S-automatik 64
in trecut: df64, K30, Vario Home, Bezzera BB005, si Bezzera Mitica Top
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)