Welcome Back Log In Create Account

Espressorul WPM Primus

On topic va rugam!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
[Image: iTtWHyV.jpeg]

Îmi face cineva o poză similară? Ms.
ECM Classika PID, DF64V, Kinu.

Reply
N-am apucat sa il curat pentru poza, e un espressor muncit si tras de el in toate felurile posbile ca sa pot sa scriu in final cateva vorba bine articulate:

[Image: DYPWVWY.jpeg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Mda, cred că-i pot spune ”înălțimea sa”. Păcat că toată treaba asta e făcută să înghesuie în interior termoblocul pentru aburi, exteriorizând rezervorul de apă... Pentru cine nu folosește defel aburi e destul de frustrant, au mai pus și țeava aia de juma' de metru... 

În rest, s-au mai așezat concluziile? Ar putea să „țină„ pe termen lung? N-am înțeles cât se oferă garanție ...

Reply
Teava de aburi lunga e inspirata din espressoarele profesionale, am vazut pe mai multe, dar nu as putea spune care este utilitatea caci fac latte-uri doar ocazional.  Oricum, pentru incadrarea in design, nu ar fi avut sens sa puna teava scurta.

E cu dus si intors ideea cu rezervor in exterior pentru ca la proiectare iti ies niste dimensiuni finale ale aparatului cu tot cu piese si ai de ales daca faci tot espressorul mai lung sau mai lat pentru un rezervor incapator, daca te folosesti de un gol din centrul espressorului ca sa pui un minirezervor de juma, de litru ca acel Wendougee de 3-4k Euro, daca pui un rezervor exterior ce poate fi mutat pe orice parte, ca cel de pe Bianca sau daca pui un rezervor exterior tip cilindru, ca in cazul WPM. Nu as putea spune ca am o preferinta si cred ca raspunsul se gaseste mai degraba in aprecierea subiectiva a fieacruia, in functie si de locul amplasarii espressorului. Spre exemplu nu mi-ar fi placut ca Primus sa fie mai lung de atat si sa fi avut rezervor in spate. Nu mi-ar fi placut nici sa fie mai lat caci espressorul este destul de slim si minimalist si ii stricai proportiile pentru un rezervor. Raman "la bataie" cele doua solutii, una tip Bianca si cealalta cu rezervor cilindric exterior ca aici. 

Garantia e obligatoriu sa fie 2 ani la orice importator roman de rasnite si espressoare.

Despre fiabilitate nu stiu cat se poate spune atunci cand avem un espressor nou, pana acum, in cele cateva luni de folosire, chinuind aparatul in fel si chip, nu resimt niciun blocaj de software sau restartare, niciun zgomot ciudat, tot ansamblul merge ca la inceput. 

[Image: itE6gC4.jpeg]

Reply
După câteva luni de utilizare și accesorizari sunt incantat de tot ce îmi oferă WPM ul. Bianca a rămas și ea și nu va mai reintra la vânzare pentru ca este favorita soției. Când folosește WPM ul o face tot acționând padela, toate funcțiile de pe ecran devenind inutile. Generația mai tânără din familie preferă noua tehnologie. Având în vedere faptul ca am telefoane chinezești care încă funcționează perfect după mai bine de 10 ani, cred ca la nivelul actual al tehnologiei aparatul acesta va livra rezultate perfecte ani buni de acum înainte. Portafiltru fără fund WPM este puțin mai înalt și exercita o presiune mai mare asupra garniturii. După câteva luni, portafiltru standard trebuie strâns spre capăt pentru a nu avea scurgeri pe lângă în timpul extracției. Înălțătoare de ceașcă sunt un must buy pentru aparat. În plus se poate accesoriza cu un set de piciorușe înălțătoare pentru a pune un cantar sub el.

Attached Files Thumbnail(s)

WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
(24-03-2026, 14:40)mihneasusan Wrote: După câteva luni de utilizare și accesorizari sunt incantat de tot ce îmi oferă WPM ul. Bianca a rămas și ea și nu va mai reintra la vânzare pentru ca este favorita soției. Când folosește WPM ul o face tot acționând padela, toate funcțiile de pe ecran devenind inutile. Generația mai tânără din familie preferă noua tehnologie. Având în vedere faptul ca am telefoane chinezești care încă funcționează perfect după mai bine de 10 ani, cred ca la nivelul actual al tehnologiei aparatul acesta va livra rezultate perfecte ani buni de acum înainte. Portafiltru fără fund WPM este puțin mai înalt și exercita o presiune mai mare asupra garniturii. După câteva luni, portafiltru standard trebuie strâns spre capăt pentru a nu avea scurgeri pe lângă în timpul extracției. Înălțătoare de ceașcă sunt un must buy pentru aparat. În plus se poate accesoriza cu un set de piciorușe înălțătoare pentru a pune un cantar sub el.
arata super pe banc langa Bianca, inca n-am reusit sa imi photoshopez unul pe banc sa vad cu arata. Se incalzeste partea de sus destul cat sa lasi cupe acolo?

Also, da si tu link de picioruse, te rog :) in caz de... ?
SBE BES875 // Niche Zero // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max // Kingrinder K6

Reply
Ceștile numa' ca nu sunt reci. Mult spus încălzit... Piciorușe pe Temu. [Image: Ztprki3.jpeg]
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
Pad-uri antivibratii sunt si la noi, in multe locuri, pe alese, la preturi pentru toti:
https://www.leroymerlin.ro/produse/prote...buc/202593
https://www.emag.ro/4-suporturi-antivibr...DP1C79YBM/

Reply
pentru cine mai vrea "in depth":

explica destul de ok functionalitatile aparatulu si ce mai trebuie + accesorii compatibile (sau nu). As zice ca e destul de informativ.
SBE BES875 // Niche Zero // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max // Kingrinder K6

Reply
Care mai e situatia cu procesul de decalcifiere? Trebuie facut in continuare des?
Dalla Corte Studio & F74 Navigator / Timemore 078s

Reply
Depinde de apa folosita. În București, Sectorul 1, pe timpul iernii am avut perioade în care apa a avut un ppm 200. În ultimul timp am verificat și era 150. Încă nu sunt motive pentru o noua procedură dar procesul este foarte facil. Poate ca ar trebui să mă gândesc la un filtru anticalcar la un moment dat.

Reply
Nu vad de ce ar trebui facuta mai rar sau mai des, fata de oricare alt DB. Softul e facut pentru preventie si iti poate aduce aminte uneori, dar fiecare trebuie sa fie constient de apa folosita si duritatea ei.

Reply
La espressorul meu am legatura directa la un filtru Bestmax Premium, astfel ca apa vine "tratata", si ceva similar cred ca as face si cu WPM daca l-as inlocui. De asta intreb.
Dalla Corte Studio & F74 Navigator / Timemore 078s

Reply
Eu am acelasi filtru ca al tau si de aprox 5 luni nu simt in niciun fel ca ar fi cazul de vreo decalcifiere. Pe de alta parte, daca era deja cazul ma ingrijoram ca nu am reglat bypass-ul cum trebuie la filtru sau nu mai da randament. Multi oameni din domeniul cafelei sunt de parere ca mai bine decalcifiezi anual dar ai plus de arome in ceasca datorita mineralelor, decat sa decalcifiem mai rar si sa nu beneficiem de acel "boost" in arome si gust dat de catre o apa mineralizata. Aici e mai mult o chestiune de decizie personala. Personal am un target de max doi ani pentru decalcifiere.

Reply
(26-03-2026, 00:39)Lyvyoo Wrote: Eu am acelasi filtru ca al tau si de aprox 5 luni nu simt in niciun fel ca ar fi cazul de vreo decalcifiere. Pe de alta parte, daca era deja cazul ma ingrijoram ca nu am reglat bypass-ul cum trebuie la filtru sau nu mai da randament. Multi oameni din domeniul cafelei sunt de parere ca mai bine decalcifiezi anual dar ai plus de arome in ceasca datorita mineralelor, decat sa decalcifiem mai rar si sa nu beneficiem de acel "boost" in arome si gust dat de catre o apa mineralizata. Aici e mai mult o chestiune de decizie personala. Personal am un target de max doi ani pentru decalcifiere.

Cred ca colegul se referea la discutiile ca mici depuneri pot duce la disfuncționalitatea gear pump- ului , nu la gust
Profitec Go, Fiorenzato Allground Sense

Reply
Asta am inteles si eu.
Si e clar ca depunerile sunt influentate de duritatea apei, plus cantitate, adica frecventa folosirii.
Plus temperatura apei, iarna la 15-20 grade avem depuneri mai mici ca vara, la 20-25 grade.
Daca nici unul din factorii acestia nu se schimba, intervalul de decalcifiere ramane acelasi.
Adica definitia pe care o dau cercetatorii... comportamentului anormal... sa nu schimbi datele experimentului si sa te astepti la rezultate diferite.
Asa ca, ce poti schimba: apa filtrata, mai putin dura, racita, si... bei cafea mai putina Tongue

Posibil ca setarea la cati litri sa faci decalcifierea sa depinda si de piata unde se vinde masina...
Germania de exemplu are apa mult mai dura ca Europa de Est, aproape dubla in medie.

Reply
M-am tot jucat cu aparatul si nu prea gasesc lucruri de transmis catre fabrica pentru viitoare update-uri software. Cei de acolo sunt foarte comunicativi din ce inteleg si asteapta feedback pentru analiza. 

Singurul lucru la care ma gandesc e debitul maxim in gol, pe care l-as potoli la un 5ml/s in loc de 6.4 cat pare sa fie acum la peste 3 bar. Astfel espressorul ar deveni si mai iertator. Daca mai aveti si voi altele, scrieti aici.

Reply
Se recomandă purjarea unei anumite cantități de apă sau un anumit timp înaintea unui shot?

Reply
@mihneasusan procedura de decalcifiere din manual spune să nu treci soluție prin brew group ci doar apa curata.
Tu ai urmat procedura din manual? Sau ai trecut soluția și prin grup? 
Întreb deoarece ieri am făcut și eu comanda și aș vrea să știu la ce să mă aștept.

[Image: f2HXVCs.jpeg]
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
Din cele de mai sus eu inteleg ca nu de grija pompei se face curatarea asta, ci a termoblocurilor.
Pompa beneficiaza de curatire numai daca cureti circuitul de abur, alfel nu apuca sa vada prafuri nici dupa un an, daca nu folosesti de loc aburul. Huh
Asa ca tot ce am presupus pana acum despre sensibilitatea rotitelor la depuneri pare fals.

Si totusi... ce curatire e aia a grupului cu apa chioara ? Confused
Depunerile de uleiuri cine le indeparteaza ?

Foarte intrigat de ultima linie din tabel...

[Image: 1edRxCu.png]

Adica stie cum sta treaba cu apa romaneasca ? !!! Huh
Care din ele, cea de Transilvania, sub 100ppm, sau cea de Moldova, peste 200 ppm ?

Reply
Aia de CT care are 600ppm

Reply
Apa, nu apa de mare Smile

Reply
Măsurată de mine ieri și azi are 550-600 după filtrare cu Aquaphor Crystal Eco.

Reply
Acum am aflat si dau mai departe - Razvan e la fabrica la WPM si pana la alte vesti se pare ca ne paște un update major care va permite si reglare de debit. Moment in care espressorul devine full control si as zice imposibil de bătut prea curand. Foarte tari băieții astia! Problema va fi la livrări, inteleg ca mai au cateva masini nerezervate in RO iar din cauza războiului s-ar putea sa dureze alte luni bune pana vine alt transport.

Reply
@renatoa
(28-03-2026, 16:10)renatoa Wrote: Adica stie cum sta treaba cu apa romaneasca ? !!! Huh
Care din ele, cea de Transilvania, sub 100ppm, sau cea de Moldova, peste 200 ppm ?
RO (Reverse Osmosis)
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Pai si dupa osmoza nu vine o remineralizare, care o aduce la o "tarie" in jur de medium?
De ce ai face cleaning de 3x mai rar ? Confused Huh

Reply
(28-03-2026, 17:42)Lyvyoo Wrote: Acum am aflat si dau mai departe - Razvan e la fabrica la WPM si pana la alte vesti se pare ca ne paște un update major care va permite si reglare de debit. Moment in care espressorul devine full control si as zice imposibil de bătut prea curand. Foarte tari băieții astia! Problema va fi la livrări, inteleg ca mai au cateva masini nerezervate in RO iar din cauza războiului s-ar putea sa dureze alte luni bune pana vine alt transport.

Update de software? Sau update de aparat?
Profitec Go, Fiorenzato Allground Sense

Reply
Software

Reply
Am mutat discutiile offtopic aici.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)