Espressoman infocat
Medias
(16-04-2021, 16:27)dragos.stoian Wrote: (16-04-2021, 16:23)Dan_R Wrote: Ca sa fiu concis, Ascaso ofera un pic mai multa corpolenta si mi s-a parut ca necesita o rasnire ceva mai fina. De exemplu : daca folsesti boabe de cafea in general mai prajite, atunci gustul amar va fi un pic mai evident decat la sita standard Lelit. Asta este parerea mea. Poate colegii gandesc altfel.
La unele cafele o sa se simta diferenta in bine cu sita ascaso, la altele mai puțin in experienta mea, dar da, e mai buna decat cea stock. Surprinzător mie mi-au ieșit cafele mai puțin amare pe ascaso cu unele prajite bine de tot (italiene), dar na, gustul e subiectiv. Mi se pare ca cea mai slaba e sita dubla stock, cea tripla lelit (18-21g) care vine cu portafiltrul bottomless e mai ok si ascaso e cea mai buna
Si ims competition e la fel de buna ca cea de la ascaso. Doar ca intra mai putina cafea. O folosesc cu 16 grame cafea. De cateva luni tot ims o folosesc
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /
Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
Espressoman infocat
Bucuresti
21-04-2021, 19:56
(Edited 21-04-2021, 19:57 by mynameismada.)
Am găsit asta la Lidl, 14.99 ron. Stie care daca se potrivește vreunul pentru PL41TEM? Oring-ul de la duza de aburi?
Par un pic cam groase totusi
Lelit PL41TEM + Eureka Mignon SD , sita IMS 12/18 g / Ascaso 14-20 g
Espressoman infocat
Iași
E posibil ca nu toate o-ringurile sa fie rezistente termic. Mai bine ia legătura cu importatorul, iti poate aduce orice ține de aparat, pe comanda. Eu asa am procedat când aveam lelit
Bezzera Unica PID | Eureka Atom65 Touch| Kinu Phoenix | Loveramics | VST
Ax
Constanța
la temperaturi mari acele O-ringurile alea Parkside nu duc cel mai bine schimbi cu unul original sau un O-ring la fel dar rezistent la temperatură mare
Lelit Mara X, Eureka Turbo, EurekaXL, GENE CBR101
Espressoman infocat
Bucuresti
Mda, nici nu m-am gândit la partea de temperatura. FYI - Oricum nu se potrivesc ca marime.
Fără zahăr
București
Mădă, scrie clar și pe cutie că nu se folosesc pentru aplicații alimentare (apă, mâncare).
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
Espressoman infocat
Bucuresti
Asa e, mulțumesc.
Am gasit între timp si codul pentru oring de la steam wand (MC044) si vad ca e 0.45 euro pe lamacchinadelcaffe.com. Si cum am in plan sa fiu vreo Italia vreo 2-3 săptămâni in iulie, probabil o sa dau o comanda acolo de tot felul de garnituri
..sa fie.
Espressoman infocat
Brasov
Am o problema, în special când fac backflush îmi iese apă, pe sub boiler, în cutia aparatului.
Sfaturi?
Lelit Bianca V3 Black, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, VST15G, Outin nano. Anterior: Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Lelit PL042TEMD
Espressoman Administrator
Bucuresti
Trebuie desfacut capacul espressorului si apoi urmareste cu atentie pe unde iesie pentru a inlocui acea garnitura / valva.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Otopeni
25-04-2021, 21:20
(Edited 25-04-2021, 21:33 by Dan_R.)
Daca apa apare sub aparat numai cand faci backflush, inseamna ca a iesit din valva de suprapresiune (OPV) furtunul care merge in rezervorul de apa. Desfa cele doua suruburi care prind capacul de deasupra si vizualizeaza cele doua furtunase care duc spre rezervor. Unul din ele este iesit (cel de la valva). Sigur ai pierdut apa si atunci cand extractia a atins presiunea maxima la care este reglata valva. Poti face o verificare inainte : fa un backflush si vezi daca iese apa pe furtunul de retur (cel fara filtru in capat). In mod normal toata apa trimisa de pompa dupa ce umple port filtrul cu blind, trebuie refuleze prin acel furtun in rezervor.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Espressoman infocat
Brasov
Apa iese și când dau drumul la pompă pe liber, fără portafiltru montat. Nu știu cât se vede din poze, dar sunt 4 șuruburi care prind boilerul. Apa iese încet de sub boiler și se extinde în jurul boilerului. Nu este nici un furtun desfăcut la exterior
![[Image: ff1b92e9a9f2828c8c6186cb86dae5ac.jpg]](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210426/ff1b92e9a9f2828c8c6186cb86dae5ac.jpg)
Lelit Bianca V3 Black, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, VST15G, Outin nano. Anterior: Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Lelit PL042TEMD
Ax
Constanța
26-04-2021, 08:58
(Edited 26-04-2021, 08:59 by lig76ct.)
nu se vede foarte bine din poze unde curge,a mai fost reparat la el că OPV-ul este pus pe boiler cu teflon și ăla normal se îfileteaza cu pastă pe boiler, sună la service cremaperfecta.ro
*admin edit
Espressoman infocat
Otopeni
26-04-2021, 09:24
(Edited 26-04-2021, 09:26 by Dan_R.)
Initial am inteles ca pierderea apei are loc mai ales la backflush. Daca se intampla in mod curent, sub boiler, atunci este posibil sa fie garnitura de silicon care etanseaza capacul boilerului (in care se prinde porta filtrul si care este prins cu 4 suruburi de corpul boilerului). In cazul asta trebuie demontat boilerul si schimbata garnitura. Daca nu mai este in garantie, poti incerca tu sa faci operatia, si ca ajutor, ai in urmatorul filmulet, toate operatiile care trebuiesc facute :
https://youtu.be/oN6Ny3zo96M.
Ax
Constanța
Sa te apuci singur de schimbat garnitura ai o groază de treabă am făcut-o eu la Lelit 41 Tem care îl dețin,ai grijă scoate capacul de inox de deasupra și fă poze cu telefonul la toate firele de acolo și marcat pe ele să nu le pui greșit la loc, dacă crezi că nu te descurci mai bine apelează serviciile cuiva care se pricepe.Succes!!!
Espressoman infocat
Brasov
28-04-2021, 15:05
(Edited 28-04-2021, 15:09 by iliescu.iulian.)
(26-04-2021, 09:24)Dan_R Wrote: Initial am inteles ca pierderea apei are loc mai ales la backflush. Daca se intampla in mod curent, sub boiler, atunci este posibil sa fie garnitura de silicon care etanseaza capacul boilerului (in care se prinde porta filtrul si care este prins cu 4 suruburi de corpul boilerului). In cazul asta trebuie demontat boilerul si schimbata garnitura. Daca nu mai este in garantie, poti incerca tu sa faci operatia, si ca ajutor, ai in urmatorul filmulet, toate operatiile care trebuiesc facute : https://youtu.be/oN6Ny3zo96M.
De unde iau garnitură? Am sunat Luni la service-ul lelit, unde mia răspuns o doamnă înțepata care mi-a cerut să îi trimit codul pe SMS, urmând să mă contacteze cineva din service. De atunci liniște.
(26-04-2021, 13:19)lig76ct Wrote: Sa te apuci singur de schimbat garnitura ai o groază de treabă am făcut-o eu la Lelit 41 Tem care îl dețin,ai grijă scoate capacul de inox de deasupra și fă poze cu telefonul la toate firele de acolo și marcat pe ele să nu le pui greșit la loc, dacă crezi că nu te descurci mai bine apelează serviciile cuiva care se pricepe.Succes!!!
Aparatul ăsta a mai fost în service în luna decembrie, trimis de vechiul proprietar. În plus, în Brașov nu există service și nu vreau să mă complic să îl trimit la București. Prefer să mă descurc singur, de aia am optat și pentru un aparat second.
Espressoman infocat
Otopeni
Incearca dupa 3 Mai aici :
https://www.ricambiservice.ro. Pana atunci sunt in inventar. Alte variante ar fi ebay sau diverse site-uri de piese de schimb din Italia. Am vazut ca nu costa (fara transport) mai mult de 4 Eur. Poate ai noroc si te suna doamna de la reprezentanta.
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Am si eu urmatoarea problema si as dori un sfat: sunt posesorul unui PL41TEM de aproximativ 6 luni care a fost utilizat in regim de ~ 4 flatwhite/zi cu backflush simplu la sfarsitul zilei si Pully o data pe saptamana ( apa folosita fiind filtrata Brita + filtru Lelit). Temperatura la PID este setata la 98 grade de 2-3 saptamani deoarece am observat in urma unor teste, ca e mult mai ok, mai pe gustul meu ( am incercat un offset de pid insa la frotare lapte imi scadea puterea de abur destul de rapid, nereusind sa termin frotarea).
De aproximativ 2 saptamani am observat ca in momentul extractiei presiunea nu ramane stabila de-a lungul extractiei la 9 - 9.5 bari cum era inainte ci urca destul de greu dupa inceperea extractiei pana pe la 9 bari dupa care coboara la 8 bari si cateodata scade si sub 8. Gradul de rasnitare al cafelei nu l-am modificat si nici nu am schimbat cafeaua ( folosesc Etiopia/ Columbia de la yumee care necesita cam acelasi grad de rasnitare), care sa necesite o rasnitare mai fina.
Sa fie pompa in acest caz factorul? Sau altceva?
De aproximativ aceeasi perioada am observat un zgomot mult mai ‘corpolent’ al pompei care parca se ‘chinuie’ sa pompeze apa.
Dat fiind faptul ca aparatul este aproximativ nou, daca il deschid in vederea inlocuirii pompei spre exemplu, imi pierd garantia la el?
Expobar Brewtus IV & IMS Precision Group Shower Screen, portafiltru naked & IMS Competition Precision Filter Ridged Basket 16/20 gr - B70 2T H26.5 M, Eureka Mignon & espresso burrs, Kinu M47 Phoenix, Fuego coffee scale, tamper 58,5mm
Espressoman infocat
Otopeni
Daca la backflush presiunea creste la peste 9,5bari si ramane constanta pana cand opresti curgerea, atunci nu ai nicio problema cu pompa. Scaderea presiunii in timpul extractiei de la 9,5 la 8 bari sau mai putin, tine de modul de preparare a pucului chiar si atunci cand folosesti aceeasi cafea. Nu ezita sa reglezi rasnita spre un pic mai fin ( sunt multi factori care pot influenta necesitatea unei granulatii mai fine la acelasi tip de cafea).
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Inainte la backflush presiunea crestea pana la 11-12 bari. De cand am observat acest comportament, nu creste peste 10 bari.
Reglarea rasnitei a fost si primul meu instinct, de aceea am rasnitat mai fin si am obtinut un timp mai lung pana cand incepe sa curga cafeaua. Insa dupa ce incepe sa curga, la fel presiunea scade de la 9 bari catre 8 si usor sub cateodata.
Pentru prepararea pucului folosesc si un wdt tool improvizat de mine care m-a ajutat mult, deci tind sa cred ca nu tine de modul de preparare a pucului.
Expobar Brewtus IV & IMS Precision Group Shower Screen, portafiltru naked & IMS Competition Precision Filter Ridged Basket 16/20 gr - B70 2T H26.5 M, Eureka Mignon & espresso burrs, Kinu M47 Phoenix, Fuego coffee scale, tamper 58,5mm
Espressoman infocat
Bucharest
(03-05-2021, 21:01)ovidiut Wrote: Inainte la backflush presiunea crestea pana la 11-12 bari. De cand am observat acest comportament, nu creste peste 10 bari.
Reglarea rasnitei a fost si primul meu instinct, de aceea am rasnitat mai fin si am obtinut un timp mai lung pana cand incepe sa curga cafeaua. Insa dupa ce incepe sa curga, la fel presiunea scade de la 9 bari catre 8 si usor sub cateodata.
Pentru prepararea pucului folosesc si un wdt tool improvizat de mine care m-a ajutat mult, deci tind sa cred ca nu tine de modul de preparare a pucului.
Dar la backflush ramane presiunea in 10 bari sau scade?
#Lelit Mara X #Mazzer Mini G #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero #Eureka Mignon XL)
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
La backflush se stabilizeaza cateva secunde si sta la 9, cateodata 9.5 insa nu scade.
Espressoman infocat
Otopeni
Eu nu cred ca trebuie sa te ingrijoreze pompa. La mine de cand am cumparat aparatul (acelasi model 41 tem), presiunea maxima la backflush a fost aprox. 10bari. Scaderea presiunii in timpul extractiei cu cca. 0,5-1 bar, mie mi se pare normala. Sunt convins ca dupa ce ai rasnit mai fin, ecartul de presiune s-a decalat. Nu uita ca in ultimul timp ai marit temperatura, un factor care influenteaza extractia si timpul (la fel am procedat si eu). Mie nu mi se pare nimic anormal. Eu ca sa fiu sigur daca procedez corect cu prepararea pucului, mi-am luat un portafiltru fara fund. Am avut mereu curgeri fara probleme (cred ca si tu prepari corect pucul dar treci printr-o faza de exigenta extrema). Oricum daca cumva pompa iti va face probleme, este in garantie, iar daca totusi vrei tu sa o schimbi este foarte usor (capacul nu are niciun sigiliu, asa ca nu ai cum sa pierzi garantia).
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
(03-05-2021, 21:20)Dan_R Wrote: Eu nu cred ca trebuie sa te ingrijoreze pompa. La mine de cand am cumparat aparatul (acelasi model 41 tem), presiunea maxima la backflush a fost aprox. 10bari. Scaderea presiunii in timpul extractiei cu cca. 0,5-1 bar, mie mi se pare normala. Sunt convins ca dupa ce ai rasnit mai fin, ecartul de presiune s-a decalat. Nu uita ca in ultimul timp ai marit temperatura, un factor care influenteaza extractia si timpul (la fel am procedat si eu). Mie nu mi se pare nimic anormal. Eu ca sa fiu sigur daca procedez corect cu prepararea pucului, mi-am luat un portafiltru fara fund. Am avut mereu curgeri fara probleme (cred ca si tu prepari corect pucul dar treci printr-o faza de exigenta extrema). Oricum daca cumva pompa iti va face probleme, este in garantie, iar daca totusi vrei tu sa o schimbi este foarte usor (capacul nu are niciun sigiliu, asa ca nu ai cum sa pierzi garantia).
Multumesc frumos de clarificari, foarte posibil sa fiu eu prea atent la schimbari si sa le interpretez gresit.
Espressoman infocat
Otopeni
Zgomotul mai puternic pe care il auzi in timpul functionarii pompei, poate fi amplificat de vibratia furtunului de aspiratie (mai ales de sita din capatul lui care vibreaza, fiind lipita de peretele recipientului de apa). Ca sa diminuez acest zgomot, am pus doua paduri de mouse (fiindca au burete pe ele) pe ambele parti ale rezervorului iar furtunele am incercat sa le pozitionez la lungimea optima pt un zgomot cat mai mic (am facut tot felul de incercari, deh, exigent si eu). Acest "zgomot" se amplifica mai ales cand scade nivelul apei in rezervor. Eu am luat partea pozitiva, ca ma "anunta" cand se apropie nivelul apei de minim.
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Foarte buna ideea cu mouse pad-ul, o voi incerca si eu ;) La fel incerc si eu sa pozitionez cat mai ok furtunele dupa fiecare spalare de recipient, am facut teste cu si fara filtru Lelit iar zgomotul este identic in ambele scenarii.
Ax
Constanța
(03-05-2021, 21:28)ovidiut Wrote: (03-05-2021, 21:20)Dan_R Wrote: Eu nu cred ca trebuie sa te ingrijoreze pompa. La mine de cand am cumparat aparatul (acelasi model 41 tem), presiunea maxima la backflush a fost aprox. 10bari. Scaderea presiunii in timpul extractiei cu cca. 0,5-1 bar, mie mi se pare normala. Sunt convins ca dupa ce ai rasnit mai fin, ecartul de presiune s-a decalat. Nu uita ca in ultimul timp ai marit temperatura, un factor care influenteaza extractia si timpul (la fel am procedat si eu). Mie nu mi se pare nimic anormal. Eu ca sa fiu sigur daca procedez corect cu prepararea pucului, mi-am luat un portafiltru fara fund. Am avut mereu curgeri fara probleme (cred ca si tu prepari corect pucul dar treci printr-o faza de exigenta extrema). Oricum daca cumva pompa iti va face probleme, este in garantie, iar daca totusi vrei tu sa o schimbi este foarte usor (capacul nu are niciun sigiliu, asa ca nu ai cum sa pierzi garantia).
Multumesc frumos de clarificari, foarte posibil sa fiu eu prea atent la schimbari si sa le interpretez gresit.
Poate să fie pompa,dacă este în garanție cel mai bine ar fi să_l trimiți la garanție pentru verificarea lui.Spor!!!
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
Date fiind experientele colegilor de pe grup cu firmele de curierat, indiferent de calitatea ambalarii produsului din partea lor, prefer daca e o problema de pompa sa o schimb eu singur, dat fiind faptul ca se schimba usor, sa nu ma risc. Voi monitoriza comportamentul si voi vedea pe viitor, mersi.
Fără zahăr
București
@
ovidiut: scoate filtrul Lelit de pe furtun și vezi dacă se ameliorează problema. Este posibil să fie încărcat și să nu-i permită pompei să se alimenteze cu apă în mod corespunzător.
Dacă eliminarea filtrului nu rezolvă problema, verifică și furtunele de tur/retur și asigură-te că nu-s sugușate cumva.
Eu pariez pe filtru, dar este posibil să fie și pompa, dacă zici că a scăzut presiunea cu filtrul blind și că ajunge foarte greu la presiunea de lucru. Sau OPV-ul, poa' să fie și p-acolo ceva.
Oricum, nu e normal. LEM-ul meu este fix în același loc pe manometru, cu sita blind, din 2019 de când l-am cumpărat. 4 flat white-uri pe zi și aici.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
Espressoman infocat
Brasov
Pe instructiunile de service de la lelit era specifica Molykote G-1502 FM ca vaselina de dat pe robinetul de control al aburului. Nu gasesc nicaieri la noi aceasta vaselina, in schimb gasesc o multime de vaselina siliconica, care din cate am inteles nu e buna pentru metale. Poate cineva sa-mi recomande un inlocuitor pentru aceasta vaselina?
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
04-05-2021, 16:37
(Edited 04-05-2021, 16:45 by ovidiut.)
(04-05-2021, 10:23)TVTVTV Wrote: @ovidiut: scoate filtrul Lelit de pe furtun și vezi dacă se ameliorează problema. Este posibil să fie încărcat și să nu-i permită pompei să se alimenteze cu apă în mod corespunzător.
Dacă eliminarea filtrului nu rezolvă problema, verifică și furtunele de tur/retur și asigură-te că nu-s sugușate cumva.
Eu pariez pe filtru, dar este posibil să fie și pompa, dacă zici că a scăzut presiunea cu filtrul blind și că ajunge foarte greu la presiunea de lucru. Sau OPV-ul, poa' să fie și p-acolo ceva.
Oricum, nu e normal. LEM-ul meu este fix în același loc pe manometru, cu sita blind, din 2019 de când l-am cumpărat. 4 flat white-uri pe zi și aici.
Am scos filtrul însă doar pentru o zi însă problema a persistat. O sa îl scot eventual câteva zile sa văd dacă se ameliorează. Furtunurile de tur/retur sunt ok, le așez cât mai bine de fiecare data.
Oricum și mie nu mi se pare normal comportamentul și vroiam sa găsesc motivul. Mulțumesc