Welcome Back Log In Create Account

Espressorul Lelit PL 41TEM PID

(19-06-2013, 00:38)Cosminp Wrote: Exact, insa am presupus ca nu apuca sa se investească
Ar fi si culmea dupa semnatura :P
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
" Mi se pare impresionant ca obtii un espresso cu 14,5g. Eu la 14g, minim macinatura (am un Vario) si maxim tampare obțin ciorba. "

Cu o manopera corespunzatoare se obtine un espresso foarte bun .
Curgere , corp , gust si miros foarte bune .

Nu la fel de bune ca atunci cand folosesc 18+ grame .
Nu mai cantaresc insa cu siguranta am peste 18 g .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
(19-06-2013, 00:40)baloozzy Wrote:
(19-06-2013, 00:38)Cosminp Wrote: Exact, insa am presupus ca nu apuca sa se investească
Ar fi si culmea dupa semnatura :P

Invecheasca vroiam sa scriu. Spell check-ul de pe iphone :)
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...

Reply
(19-06-2013, 01:00)RaduCarutasu Wrote: " Mi se pare impresionant ca obtii un espresso cu 14,5g. Eu la 14g, minim macinatura (am un Vario) si maxim tampare obțin ciorba. "

Cu o manopera corespunzatoare se obtine un espresso foarte bun .
Curgere , corp , gust si miros foarte bune.
Nu-mi dau seama de legătura dintre paragraful tau si comentariul meu.
Sunt mulțumit cu ce imi iese astăzi la 18-19g in sita. Imi vine greu sa cred ca dacă mie imi curge frenetic espresso-ul in cana la 14g, cu macinatura pe Vario la minim, se va găsi cineva sa poată scoate un espresso foarte bun cu aceeași rasnita.
Din discuțiile cu voi imi dau seama ca rasnita nu este calibrata sa macine suficient de fin.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...

Reply
"Nu-mi dau seama de legătura dintre paragraful tau si comentariul meu. "

Am folosit citatul pentru a face legatura intre postul meu si o situatie relatata de tine in aceasta sectiune .
Am vrut si eu , alaturi de alti colegi , sa ajut la clarificarea unor aspecte care se dicuta pe acest forum si sa incurajez un demers , acela de a consuma zilnic cat mai putina cafea fara a afecta , semnificativ , calitatea rezultatului din ceasca .
Am considerat ca atata timp cat , la randul meu , am primit de la colegi preocupati de dorinta de a bea zilnic " espresso-ul perfect " multe informatii la intrebarile postate sa contribui si eu , in masura in care cred ca am aflat niste raspunsuri si solutii posibile , la clarificarea unor aspecte ce ma preocupa , sa impartasesc din experienta proprie .

Nu inseamna ca experientele personale , ale oricui , se potrivesc asteptarilor celorlalti dar pot clarifica , lamuri sau scurta perioadele de cautari.

Aici, http://www.espressoman.ro/forum/Thread-C...-un-doppio , s-a dezbatut acest subiect si s-au transmis mai multe informatii , la subiectul abordat si de tine prin aprecierea din citatul care a generat discutia.

Mi-as dori sa cred ca interpretez , eu , incorect interventia ta .
Daca , insa , nu este asa imi cer scuze si te asigur ca niciodata nu am dorit decat sa comunic cu cei care posteaza pe teme de interes comun , fara niciun alt scop in afara aceluia de a gasi dar si de a impartasi informatie si experienta .

Extractii reusite !
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
@RaduCarutasu - multumesc pentru mesaj. Am interpretat eu greșit din secvența de paragrafe. Foarte bun link-ul. Merci. Voi încerca si eu cu mai puțin de 14g după ce voi rezolva cu rasnita.
Din răspunsurile voastre imi este clar ca rasnita nu-mi macina suficient de fin.

Reply
Calibrarea este foarte simpla si o poti face singur .
Gasesti o astfel de surubelnita , imbus , ( de 2,5 mm parca ) in Brico etc .
Trebuie sa fie scurta ca sa intre in spatiul dintre baza si zona de sus , cu orificiul de ajustare.
Daca surubelnita nu este destul de scurta poti sa o tai la ei ( Brico ) la standul de service .
Atentie , insa , daca gaura este sigilata pierzi garantia rasnitei .
La mine nu a fost !
Sunt si o multime de clipuri pe youtube care arata cum se face operatiunea .
De ex :
http://youtu.be/0kukm0-azoM

Reply
Nu pot face singur calibrarea pentru ca as pierde garantia. Sper sa-i conving pe cei de la service sa o calibreze.

Reply
Bun gasit! De cateva zile am primit noile "jucarii": Lelit PL41TEM, Lelit PL043MM, Lelit PL100. Bucuria a tinut 2 zile, cand am observat ca, bolul rasnitei este fisurat + nu gasesc faimoasa gradatie 1 pe scala de macinare, (lucru confirmat si de un coleg f. amabil de pe forum, care intre timp, mi-a venit in ajutor. Si pe aceasta cale ii multumesc!), iar la espresso, portafiltrul nu sta in pozitia corespunzatoare, oricat de mult incerc sa-l trag spre dreapta, (necesita o forta exagerata la fixare!!). Poate imi impartasiti si mie din experienta voastra, vis-a-vis de aceste aparate. V-ati confruntat cu aceste neplaceri, sau numai eu sunt atat de ghinionista?? Numai bine!
Lelit PL41TEM + Lelit PL043MM

Reply
(20-06-2013, 12:37)Magda Wrote: iar la espresso, portafiltrul nu sta in pozitia corespunzatoare, oricat de mult incerc sa-l trag spre dreapta, (necesita o forta exagerata la fixare!!).
[/u]

Bun venit si felicitari pentru achizitii.

Daca nu scapa apa pe langa portafiltru e ok chiar daca nu sta in pozitia "corespunzatoare". De fapt odata cu timpul garnitura devine mai "moale", portafiltrul se mai uzeaza si o sa stea din ce in ce mai bine/drept. Asta nu e o problema atata timp cat la presiune nu scapa apa pe margine.

La restul problemelor nu am nici o idee. :)
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper

Reply
(20-06-2013, 12:37)Magda Wrote: Bun gasit! De cateva zile am primit noile "jucarii": Lelit PL41TEM, Lelit PL043MM, Lelit PL100. Bucuria a tinut 2 zile, cand am observat ca, bolul rasnitei este fisurat + nu gasesc faimoasa gradatie 1 pe scala de macinare, (lucru confirmat si de un coleg f. amabil de pe forum, care intre timp, mi-a venit in ajutor. Si pe aceasta cale ii multumesc!), iar la espresso, portafiltrul nu sta in pozitia corespunzatoare, oricat de mult incerc sa-l trag spre dreapta, (necesita o forta exagerata la fixare!!). Poate imi impartasiti si mie din experienta voastra, vis-a-vis de aceste aparate. V-ati confruntat cu aceste neplaceri, sau numai eu sunt atat de ghinionista?? Numai bine!
[/u]

La partea cu pozitia portafiltrului ti-a raspuns Serban.
Bolul fisurat - probabil la transport, deci cred ca nu este acoperit de garantie. Daca observai atunci cand ai primit coletul, cred ca se rezolva.
Incearca totusi.
PL 043MM nu are nici o gradatie.
S-a mai scris pe forum, testezi pana ajungi la pozitia in care rasneste exact cum iti trebuie si faci acolo un semn cu pasta corectoare. ;)
Sa le stapanesti sanatoasa. Ai facut o alegere buna. Si eu am aceeasi combinatie.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM

Reply
Ai putea face un semn pe rasnita (cu pasta alba corectoare) acolo unde se unesc cutitele, ca sa stii sa nu revii niciodata in respectivul punct, altfel riscand ruperea dintilor. Se cheama punctul zero. Alt mic semn il poti face acolo unde obtii 60 ml de lichid in 25 de secunde, folosind 14g de cafea (cu sita mare), adica echilibrul pentru un "espresso perfect", dublu.
In rest nu mai ai nevoie de semne. Fiind o rasnita stepless, ai avantajul ca poti sa te misti oricat vrei, inc e parte vrei, nu ca la cele in trepte unde poti sa te misti doar intre punctele in care doreste producatorul. E drept, vei strica ceva cafea la inceput pana inveti si pana iti dai seama cum functioneaza aparatele, dar asta e ceva normal. Rasnita Ascaso de exemplu nu are nicio roata suplimentara vizibila pe care sa poti face semne.
Portafiltrul nu trebuie fortat. Il infiletezi atat cat e nevoie sa nu curga apa pe langa, asa cum spuneau colegii forumisti, si mai departe nu mai conteaza in ce pozitie sta.
Pentru bol, eu cred ca poti lejer sa rezolvi pe garantie, daca te tii tare... Nu se poate dovedi nici ca transportul roman nici ca cel italian l-au fisurat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Va multumesc pt. sfaturile utile. Mi-am facut semn pe rasnita; macina relativ silentios. Cei de la Gaggia-Lelit au fost "domni": mi-au propus inlocuirea bolului, dar nu stiu daca merita, avand in vedere ca, fisura nu este prea mare.
As mai avea o intrebare de NOVICE, legata de filtre: am primit 3 buc., doua f. asemanatoare, doar ca unul este mai mare, si al 3-lea, diferit de celelalte. Logica imi dicteaza ca, cele aseman. sunt pt. 1cana, resp. 2 cani. Asa o fi? (din pozele manualului nu-mi dau seama)
p.s.:citesc cu placere comentariile voaste; zilnic invat cate ceva nou. Ma bucur ca am gasit pe acest forum niste oameni sufletisti si deosebit de amabili.

Reply
http://www.coffeeco.com.au/articles/filterbaskets.jpg
In ordinea din poza
cialde/ESE Pods
14g (pentru espresoo dublu, deci 60ml)
7g (pentru espresso clasic, deci 30ml)

Corespund?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Vezi si la pag 6 la comentariul nr 117. S-a discutat acest aspect. Sa le stapanesti sanatoasa!
Expobar Brewtus IV, site IMS Competition/VST/EP HQ, Ceado E5P / Kinu M47

Reply
In sfarsit, mi-a cazut fisa cu filtrele! Multumesc.

Reply
A facut decalcifiere cineva dintre posesori Lelit PL41 TEM? Daca da, puteti sa-mi spuneti cum ati procedat?
Lelit Bianca V3, Niche Zero, Honne Slim, Mahlkonig Vario

Reply
Ar trebui sa se aplice regulile generale - http://www.espressoman.ro/nu-neglijati-d...essorului/

Reply
(25-06-2013, 22:46)Lyvyoo Wrote: Ar trebui sa se aplice regulile generale - http://www.espressoman.ro/nu-neglijati-d...essorului/
Cum spune si Lyvyoo asa am facut: decalcifiere si backflush. Am facut si cu un produs de la Sano prima data (mai aveam de la un espressor mai vechi) si apoi am cumparat sare de lamaie. Dureaza, dar e simplu.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Bine v-am regasit! Dupa primele 10 zile de testari Lelit, (PL41TEM + PL043MM + PL100), iata cateva obs.+nelamuriri:
1. in timpul extractiei, tem. scade de la 95 la 88-89grade, apoi iarasi creste la cca 92gr.; presiunea este ~9,5--11,5bar; (las aparatul sa se incalzeasca 15-18minute, altfel temp. din timpul extractiei scade sub 80 gr.!)
2. uneori, dupa extractie, cand scot portafiltrul, "turta de cafea" ramane lipita de inel si este destul de umeda; (la espressorul vechi, era aproape uscata!)
3. filtrul, avand gaurile f.f. mici, se infunda repede, iar curatirea este anevoioasa (ma refer la deblocarea gaurilor)
4. cand ating aparatul, parca simt o mica intepatura (oare curenteaza ?). Astept sfaturi, sugestii,...

Reply
1. e normal sa scada temperatura, boilerul e mic si apa care vine din rezervor e la temperatura camerei, aprox. 25-27. Presiunea variaza si din forta de tampare sau poate fi influentata si de gradul de macinare. E un topic unde am explicat cum poti seta presiunea la 9 bari.
2. eu patesc acest lucru in functie de cafea.
3. poti sa cureti relativ usor sita daca o ti sub jet de apa cu capul in jos, eventual chiar lipita de robinet, astfel presiunea apei o sa-ti desfunde sita foarte bine.
4. priza ta nu are impamantare
Starseeker (AK74 & Edge Plus) + Rocket R58 + Hottop

Reply
(28-06-2013, 12:13)Magda Wrote: 4. cand ating aparatul, parca simt o mica intepatura (oare curenteaza ?). Astept sfaturi, sugestii,...

(12-07-2013, 16:11)CosminN Wrote: 4. priza ta nu are impamantare

@Magda
Dacă oricine atinge aparatul simte o ușoară înțepătură, este posibil ca aparatul să aibă un defect și să fie/devină periculos. Dacă priza are împământare și simți că te curentează, atunci este posibil ca defectul să fie deja grav. În cazul în care priza nu are împământare îți recomand să îl folosesti în una care are. Dacă doar tu simți această înțepătură și eventual auzi si un mic sunet, poate câteodată vezi și un arc electric, înseamnă că tu ești încărcată cu electricitate statică și te descarci când îl atingi. Sunt prea mulți de dacă...

Apelează la cineva care poate verifica aceste lucruri deoarece un defect de izolație coroborat cu o priză fără împământare sau cu un defect pe circuitul de protecție poate fi letal.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
(28-06-2013, 12:13)Magda Wrote: 3. filtrul, avand gaurile f.f. mici, se infunda repede, iar curatirea este anevoioasa (ma refer la deblocarea gaurilor)
Nu trebuie sa deblochezi gaurile manual. Dupa folosire, portafiltrul si sita vor fi clatite la robinet, cum spunea si CosminN, si apoi poti sa-l infiletezi inapoi in espressor si sa dai drumul la pompa. Atat. Sa nu folosesti NICIODATA ace sau alte obiecte cu varf subtire si ascutit caci strici sita, largind gaurile.

Reply
Multumesc pt. sfaturi. Din cate stiu, priza este cu impamantare, dar mai incerc si de la o alta sursa. Daca tot curenteaza, voi lua legatura cu service-ul. Mai am o nelamurire: pe fundul espressorului, (jos, fata, dreapta) este o supapa (?), care picura in timp ce aparatul este in functiune. Nu stiu daca este in regula sau nu..., iar in manualul de utilizare (troubleshooting), nu am gasit referire la acest aspect.

Reply
Este normal sa picure.
Cand puck-ul de cafea opune rezistenta mai mare decat este setat OPV-ul, apa impinsa de pompa refuleaza prin acel furtun in tava.
Dupa ce opresti pompa, surplusul de apa ramas in sita este aspirat si evacuat tot prin acel furtun in tava.

Reply
(17-07-2013, 18:55)CosminN Wrote: Este normal sa picure.
Cand puck-ul de cafea opune rezistenta mai mare decat este setat OPV-ul, apa impinsa de pompa refuleaza prin acel furtun in tava.
Dupa ce opresti pompa, surplusul de apa ramas in sita este aspirat si evacuat tot prin acel furtun in tava.

Huh

Cand pucul de cafea opune rezistență mai mare decât cea setată la opv, apa refulează...prin opv înapoi în rezervor...

Dacă este vorba de valva cu 3 căi, probabil nu etanșează foarte bine. Eu nu am lelit și acum nu sunt acasă dar o să mă uit când ajung și la classic-ul meu să văd dacă picură pe la solenoidă în timpul extracției.

Reply
(17-07-2013, 21:20)nickso Wrote: Cand pucul de cafea opune rezistență mai mare decât cea setată la opv, apa refulează...prin opv înapoi în rezervor...

Da, ai dreptate, scuze pentru dezinformare.
Dar evacuarea apei dupa ce opresti pompa se face pe acel furtun, asta-i clar :)

Reply
Clar..:)

Reply
(29-11-2012, 12:24)hateganul Wrote: concret ?
buna ziua-daca m-a poate ajuta cineva posesor de lelit 41 tem -apa in rezervor -pid-ul arata94 -cand curge cafeaua pid-ul nu mai arata valori descrescatoare 94-93-92----84 ci arata A-8-A7-A6-----A1 -nu stiu ce se intampla si cum se remediaza problema-multumesc
LELIT 41 TEM-MAHKLONING VARIO-TAMPER INOX LELIT-knockbox-sita BLIND-portafiltru fara fund

Reply
(13-10-2013, 10:25)popvasiletiberiu Wrote: cum se remediaza problema-multumesc

Service.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM

Reply

Forum Jump:

Browsing: 127 Guest(s)