• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Chiar e nevoie de 14 g de cafea minim pentru un doppio?

#1
Chiar e nevoie de 14 g de cafea minim pentru un espresso dublu ?

Azi am incercat sortimentul Java de la Mihai .
Intr-adevar Okayo avea dreprate sa-i duca dorul . Este foarte buna !
Este prmal single origin pe care nu simt nevoia sa-l amestec. Mi s-a parut atat de bun , de echilibrat incat am vrut sa vad ce se poate obtine , maxim , dupa gustul meu .
Am exagerat , stiu , dar am facut 3 duble una dupa alta si am baut , sec , mai mult de jumatate din primele 2 si tot pe ultimul ( am baut inainte o jumatate de litru de apa si inca un sfert intre ele )
Am folosit 14 g , la primul , 13 g la al doilea si ...10 g la al trelea si de VST 15 g .
Am macinat din ce in ce mai fin pentru a compensa .
Dupa gustul meu cel mai bun rezultat l-am obtinut din 10 g .M-am incadrat in ceilalti parametri , 60 ml in 25 sec si tampare 14, 5 kgf .
Nu am mai incercat varianta aceasta , pana acum , deoarece nu imi place ca un espresso sa fie apos , sa nu aiba corp . Imi place consistenta unui espresso si cremozitatea lui .
Apropo , la mine nu conteaza numai gustul final ci si aspectul , curgerea si corpul cafelei .
Posibil ca un shot sa fie gustos dar daca nu este si aspectuos nu nu voi fi pe deplin multumit ( ca la mancare , apreciez o farfurie frumos prezentata mai mult decat una neglijenta si consum continutul cu mai multa placere in primul caz ) .
Revenind la extractia realizata din cele 10 grame de macinatura pot sa afirm , si nu-mi este teama ca voi gresi , ca rezultatul a fost peste asteptari .
Curgere cremoasa, frumoasa ( blondirea a aparut cu vreo 3-4 secunde mai devreme ) , iar gustul deosebit .
Acum , abia , am inteles la ce se referea colegul hadriano cand vorbea despre un shot lejer si care sa nu fie ca un pumn in gura .
Nu este vorba de o extractie apoasa , diluata ci mai degraba de o cafea in care aromele nu mai sunt atat de concentrate , de strans imbinate incat sa fie dificil de explorat . Astfel nuantele de gust le pot identifica mult mai usor iar savurarea lor devine si mai placuta .
Este evident , pentru mine , ca un shot este mai gustos si mai usor de consumat daca este preparat in acest mod .
Cafeaua proaspata si rasnita sunt foarte importante si cred ca va fi dificil de obtinut un astfel de rezultat cu o cafea mai veche si o rasnita ce nu permite reglaje foarte fine .
Cantitatea mica de macinatura subtiaza mult pucul si atunci trebuie compensat cu ceva . Aici , probabil , au avantaj cei cu espresoare care folosesc site mai mici .

Merita incercat !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#2
(02-03-2013, 10:55)raducarutasu Wrote: Merita incercat !

Radu, la ce temperatura ?
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#3
(02-03-2013, 11:09)sorin2505 Wrote:
(02-03-2013, 10:55)raducarutasu Wrote: Merita incercat !

Radu, la ce temperatura ?

In final m-am oprit la 94 grade .
Cu Lelit incearca la 95 , deoarece ai scaderea din timpul extractiei .
Posibil sa impiedici , astfel , sa ai prea multa aciditate.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#4
(06-12-2012, 21:50)raducarutasu Wrote: La o extractie corecta , si ma refer aici la cafea proaspat prajita , rasnita , dozata si presata corespunzator , si extrasa la 8,5-9,5 atm in 25-28 sec , proportia de crema este de cam 2/3 din din volumul extras...

Pun si eu o intrebare de neofit: cum se simte cind bei acea crema de espresso?
Ca nu mi-a cazut norocul in cap la vreo cafenea sa vad asa ceva.
Cu ce seamana, ca si perceptie gustativa, crema asta? In definitiv este 2/3 din obiectul muncii noastre.

In alta ordine de idei, le spui atit de clar si precis, esti atit de hotarit pe ce ne povestesti, incit parca reciti STAS-ul espressomanului. Super interesante aparitiile tale.
Ai putea deschide un topic-curs pentru greenhornes, like myself. Idea.
 
Reply
#5
Crema este , practic , lichid aerat.
Lichidul , foatre fin amestecat cu aer devine pufos iar gustul transmis este mai delicat si mai putin agresiv ca in cazul lichidului .
Imagineaza-ti marita o astfel de bula , ca o minge . Aer inauntru si cafea invelisul . Gustul este raspandit pe toata sfera si ne ofera , noua , o suprafata mai mare pe care este desfasurat permitandu-ne sa-l descompunem mai usor cu ajurorul papilelor si astfel sa-l simtim diferit ca intr-un lichid . Pune alaturi multe multe astfel de sfere si imagineaza-ti , din nou , efectul multiplicat !
Tocmai de aceea mie imi place ca dupa ce am baut crema shotului sa adaug 1-2 lingurite de crema de lapte , tocmai pentru a prelungi efectul .
Daca vrei este diferenta pecare o simti atunci cand pipai matase fata de catifea . Ambele sunt placute la atingere , dar ce diferenta ....

In cafenele nu vei gasi asa ceva !!
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#6
Ma faci sa pastrez sita de 12g pe care vroiam sa o dau Smile Chiar o sa fac ceva experimente in acest sens. Insa neaparat trebuie cafea prajita de cateva zile si cam la nivelul lui EQ. De exemplu cu tipul de prajire a lui Radu Papajacques (care mie imi place mult) la 10-12g espresso-ul va fi apos.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
(02-03-2013, 13:35)Lyvyoo Wrote: Ma faci sa pastrez sita de 12g pe care vroiam sa o dau Smile Chiar o sa fac ceva experimente in acest sens. Insa neaparat trebuie cafea prajita de cateva zile si cam la nivelul lui EQ. De exemplu cu tipul de prajire a lui Radu Papajacques (care mie imi place mult) la 10-12g espresso-ul va fi apos.


Asa este , cafeaua trebuie prajita ca la Mihai .
Am uitat sa precizez un lucru foarte important , PRESIUNEA .
Pentru 10 grame am folosit 8 bari . O presiune mai mare ar distruge pucul mai fragil.
Oricum foloseam un maxim de 8,5 bari si pentru cantitatea de 14 grame .

Si eu as pastra sita de 12 g . Mare afacere nu faci , in schimb te poti juca cu cantitatile .

Daca totul e ok vei fi placut surpris de rezultat !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#8
Exista topic dedicat, aici.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)