Quote:am cumparat de la o cafenea micuta din Brasov, si anume de la "casa cu cafea"...mult peste ce am cumparat de la cafeteca
mai demult am cumparat
cafea verde buna de la cafeteca - scumpa, desigur, cel putin atunci insa, cafeaua prajita si prepararea espresso (pe o Aurelia!) erau chiar slabe... altfel, clientii beau incantati - probabil de ambianta realmente placuta;
cum cafeaua boabe proaspat prajita nu e ceva ce gasesti usor in Bv, da-ne te rog niste detalii despre casa asta cu cafea - la o prima cautare n-am gasit nimic pe net; daca o prajesc ei, poate vand si cafea verde...
altfel, cu parere de rau: Saeco si atatea altele ce-si zic espressoare, fac extractii de cafea, daca e o cafea buna in sursa, e foarte baubila si extractia; dar nu e vorba de espresso, cel despre care se cam vorbeste aici (!)
exista atatea metode alternative, de sine statatoare, nu inlocuitori, pentru extractia cafelei...
acum niste ani, am schimbat 5 panarello Krups, in 6 luni de "exploatare"; acum stiu ca independent de materialul prost made in PRC, cu panarello acela nu se poate face microspuma pentru latte!
Quote:Am inteles din cele scrise de voi,ca un espresso reusit este atunci cand curg 60 ml de lichid cu tot cu spuma in 25 sec.Asta la un espresso simplu.Dar la dublu cum e,trebuie in acelasi interval de 25 sec sa curga 2x60 ml de lichid?
nu indici sursa unde ai citit cele de mai sus;
50-60 ml dublu si 25-30 ml simplu; dar astea sunt valori orientative, plecand de la definitia de standard a
espresso-ului italian certificat; poate merita reprodusa partea de parametrii tehnici:
Quote:Necessary portion of ground coffee 7 g ± 0,5
Exit temperature of water from the unit 88°C ± 2°C
Temperature of the drink in the cup 67°C ± 3°C
Entry water pressure 9 bar ± 1
Percolation time 25 seconds ± 5 seconds
Viscosity at 45°C > 1,5 mPa s
Total fat > 2 mg/ml
Caffeine < 100 mg/cup
Millilitres in the cup (including froth) 25 ml ± 2,5
e normal ca tara care a creat espresso si care si acum furnizeaza inca imensa majoritate a echipamentelor destinate producerii espresso, sa isi protejeze paternitatea bauturii;
doar ca, in afara unui hard-core din zona napolitana, espresso-ul e peste tot adaptat, transformat, pretins redescoperit, baut in cani congelate sau trecut prin filru, bagat in cialde sau stors cu pompa de bicicleta, etc.
in Italia, espresso e single, in restul lumii, e in majoritate double;
nu vad o problema in diversitate, dar vad o problema in folosirea abuziva si neautorizata a numelui espresso...
nici sa stai langa un 'espressor' si sa masori volume si timpi, ca sa numesti bautura ce se extrage, daca e conforma cu niste numere, espresso!
exista un volum imens de informatie in forumuri si documentatie; o scurta frecventare a acestor surse ajuta pe oricine sa inteleaga ca de ex., supradozarea, sita tripla nu mai sunt 'trendy', ca se descrie un shot mai putin prin volumul de lichid rezultat, cat prin 'rata de extractie' in care sunt implicate numai greutati, ca foarte multi folosesc cca. 16g de macinatura, pentru a obtine cca. 32g de lichid espresso si ca in majoritate se prefera rate de extractie 50-100%, deci de la
normale spre
ristretto; in varanta
3-rd wave;
bottom line:
nu sfatuiesc pe nimeni sa se straduiasca sa obtina 60 ml la o dubla!
si nici cele 25 sec: la mine timer-ul suna la 26 sec, dar numai informativ; opresc extractia mai devreme, sau mai tarziu, functie de greutatea de lichid extras in ceasca sau de starea conului de extractie sub sita, care din 2 ajunge mai repede la o limita propusa;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)