• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


SITE VST

#1
Doresc si eu sa stiu care este treaba cu sitele astea VST. Cu ce sunt mai bune decat cele de la mag-pro.ro de ex. Rezultatul din ceasca este diferit? Poate cineva sa ma lamureasca si pe mine?
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola+PID, Mahlkonig Vario, La San Marco SM95, Kinu M68, cantar Brewista, V60, Aeropress, Hario mini  
 
Reply
#2
Un articol de capatai, ar fi acesta, de pe coffeegeek.

In limba romana, a explicat Sirpet pe Softpedia candva, foarte frumos, aici.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Sa inteleg ca sitele VST sunt doar pentru dublu espresso ? Dublu adica 50ml sau 60ml ?
Expobar Brewtus IV + Mahlkönig Vario
 
Reply
#4
Exista site VST si de 7g. Deci poti face espresso clasic fara probleme. Apasa pe sagetuta de la SIZE si vei vedea toate variantele.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Bun, pt. simplu e sita de 7..

Dar pt. dublu de ce exista atatea variante ? 15 18 20 22.... Pt. un 22 banuiesc ca va iesi spre triplu-espresso nu ?
Expobar Brewtus IV + Mahlkönig Vario
 
Reply
#6
Diferite cafele cer diferite gramaje pentru a ajunge la rezultatul optim. Si pentru a putea folosi lejer 16g de exemplu, vei avea nevoie de o sita de 18.

Celelalte sunt pentru triple espresso.

Triple espresso este un subiect prea putin abordat de noi. De fapt nu l-am abordat deloc! Un triple nu inseamna continuarea unei relatii matematice, proportional cu double espresso. Din ce vorbeste lumea pe afara, ar fi cea mai buna modalitate de a profita de dulceata si aromele unei cafele prospete, excelenta calitativ. Mai exact inseamna un "triple ristretto" si printr-o tehnica desavarsita, din 20-21g de cafea vei obtine 45ml de creme de la creme, care pot veni si in 40 de secunde. Este ceva chiar interesant de incercat. Raducarutasu avea si alte tipuri de site VST fata de cele conventionale si chiar sunt curios daca are de 20 si a incercat triplu?!

Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Am , intr-adevar , sita de 21, insa este Faema ( VST am de 7, 15 si 18g ). Am folosit-o destul de rar deoarece este mai inalta decat celelalte site si se potriveste numai in portfiltru fara fund . Deasemenea incerc sa nu exagerez cu consumul de cafea iar in consecinta cantitatea de 20 +,-, g necesara a fi folosita in aceasta mi se pare cam mult . Prefer sita de 15 g ( in care dozez prin cantarire max 15g ) si sa beau 2 espresso pe zi .
Legat de rezultatele obtinute cu sita de 21g , asa este , daca vrei sa impresionezi pe cineva cu o curgere model atunci aceasta este sita potrivita . Acum obtin si acasa ce vedem prin acest gen de filmulete ! Eu am extras 60 ml. de crema densa cu gust foarte concentrat dar delicios .Memorabila este senzatia pe care o simt la impactul pe care il are crema aceea , foarte catifelata , cu papilele . Dupa ce bei genul acesta de shot este foarte bine ca timp de 15 min sa te relaxezi , sa nu bei nimic ci doar sa stai si sa savurezi retrogustul . Acesta este faza in care apar aromele care merita explorate . Mai beau asa ceva , rar , dupa masa , ca digestiv si desert laolalta . Pe nemancate sau dupa o masa subtire cam provoaca palpitatii ( de aceea zic ca este un pic cam prea mult ).
Am folosit sita si pentru 90 ml de lichid pe care le-am separat in 3 cescute si le-am machiat cu crema de lapte sau am facut cate un latte sau cappuccino mai concentrate . Foarte bun si asa . La graba sita este de folos insa este buna cu un portfiltru pe masura si , eventual cu un picurator cu 3 cai .
La alte site de 7g ( Expobar , Faema ) reglam mai greu curgerea .Sita , de 7 g VST , rezolva aceasta problema deoarece are o cavitate suficient de mare astfel incat cele 7-8 g sa formeze un puc inalt cu un singur trunchi de con , fata de celelalte site cu o forma diferita de dublu trunchi . De aceea colegii mai noi care se intereseaza de aceasta sita , de 7 g ,trebuie sa stie ca este nevoie si de un tamper mai mic , de 40,8-41 mm parca ( pe un post mai vechi am scris despre acest lucru si am pus si o poza ) dar si ca , folosind 8+g de macinatura se obtine un shot cu o curgere f frumoasa si gust pe masura . Pentru acelasi rezultat la sita de single Faema ,Expobar ( forma dublu con ) trebuia sa dozez pe la 10+g.
Din punctul meu de vedere sitele VST sunt un plus , fata de ce foloseam inainte , deoarece obtin rezultate foarte bune utilizeind exact doza inscrisa pe acestea ( nu este nevoie se supredozez ) , nu se mai infunda ( nu mai folosesc peria pentru a curata orificiile ) curgerea este mereu frumoasa ( daca si cafeaua este proaspata ).
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#8
Ce diametru au sitele VST ? Sitele presurizate sunt relativ cele mai mici , in comparatie cu cele nepresurizate oferite de magpro(diametru de 60mm si 60,5mm) sau varianta atasata portafiltrului fara fund (diametru 62 mm iar sita este ceva mai mare decat celelalte).
Gaggia Classic
 
Reply
#9
Sitele VST au diametrul de 58 mm si necesita un tamper de 58 mm cu exceptia sitei de 7g care are diametrul exterior tot de 58 mm dar cilindrul dedicat macinaturii este mai mic si are nevoie de un tamper de 40,8 - 40,9 mm .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#10
Sitele de la mag-pro pe care scrie 60mm sunt tot de 58. Pot sa bag mana in foc. Au o notatie foarte aiurea ei si nu stiu de ce o tin asa. Nici nu sunt espressoare cu site de 60mm.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
(18-10-2012, 21:03)Lyvyoo Wrote: Sitele de la mag-pro pe care scrie 60mm sunt tot de 58. Pot sa bag mana in foc. Au o notatie foarte aiurea ei si nu stiu de ce o tin asa. Nici nu sunt espressoare cu site de 60mm.

Eu le-am trimis un mesaj in care i-am intrebat daca sitele lor de 60 se potrivesc la Gaggia Pure al meu.
Mi-au raspuns ca ei nu stiu asta, dar sa masor eu Big Grin
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#12
(18-10-2012, 11:07)raducarutasu Wrote: Am , intr-adevar , sita de 21, insa este Faema ( VST am de 7, 15 si 18g ). Am folosit-o destul de rar deoarece este mai inalta decat celelalte site si se potriveste numai in portfiltru fara fund . Deasemenea incerc sa nu exagerez cu consumul de cafea iar in consecinta cantitatea de 20 +,-, g necesara a fi folosita in aceasta mi se pare cam mult . Prefer sita de 15 g ( in care dozez prin cantarire max 15g ) si sa beau 2 espresso pe zi .
Legat de rezultatele obtinute cu sita de 21g , asa este , daca vrei sa impresionezi pe cineva cu o curgere model atunci aceasta este sita potrivita . Acum obtin si acasa ce vedem prin acest gen de filmulete ! Eu am extras 60 ml. de crema densa cu gust foarte concentrat dar delicios .Memorabila este senzatia pe care o simt la impactul pe care il are crema aceea , foarte catifelata , cu papilele . Dupa ce bei genul acesta de shot este foarte bine ca timp de 15 min sa te relaxezi , sa nu bei nimic ci doar sa stai si sa savurezi retrogustul . Acesta este faza in care apar aromele care merita explorate . Mai beau asa ceva , rar , dupa masa , ca digestiv si desert laolalta . Pe nemancate sau dupa o masa subtire cam provoaca palpitatii ( de aceea zic ca este un pic cam prea mult ).
Am folosit sita si pentru 90 ml de lichid pe care le-am separat in 3 cescute si le-am machiat cu crema de lapte sau am facut cate un latte sau cappuccino mai concentrate . Foarte bun si asa . La graba sita este de folos insa este buna cu un portfiltru pe masura si , eventual cu un picurator cu 3 cai .
La alte site de 7g ( Expobar , Faema ) reglam mai greu curgerea .Sita , de 7 g VST , rezolva aceasta problema deoarece are o cavitate suficient de mare astfel incat cele 7-8 g sa formeze un puc inalt cu un singur trunchi de con , fata de celelalte site cu o forma diferita de dublu trunchi . De aceea colegii mai noi care se intereseaza de aceasta sita , de 7 g ,trebuie sa stie ca este nevoie si de un tamper mai mic , de 40,8-41 mm parca ( pe un post mai vechi am scris despre acest lucru si am pus si o poza ) dar si ca , folosind 8+g de macinatura se obtine un shot cu o curgere f frumoasa si gust pe masura . Pentru acelasi rezultat la sita de single Faema ,Expobar ( forma dublu con ) trebuia sa dozez pe la 10+g.
Din punctul meu de vedere sitele VST sunt un plus , fata de ce foloseam inainte , deoarece obtin rezultate foarte bune utilizeind exact doza inscrisa pe acestea ( nu este nevoie se supredozez ) , nu se mai infunda ( nu mai folosesc peria pentru a curata orificiile ) curgerea este mereu frumoasa ( daca si cafeaua este proaspata ).


Folositi sita de 18g pentru 2 ristretto iar cea de 15 gpentru espresso ? Sau invers ? Cea de 18 g este utila doar in cazul in care se doreste supradozare ?

Ma pregatesc sa achizitionez si eu o astfel de sita si parerile celor care le utilizeaza sunt mai mult decat utile. Iar cele de pe acest forum sunt oneste.
Gaggia Classic
 
Reply
#13
Am site de 7, 15 si 18 g .
Sita de 7 g este utila doar daca vreau sa extrag un singur shot , de 30 ml . La inceput , din placerea de a ma juca cu espresorul o foloseam foarte des si executam separat cafelele din timpul zilei .
Cu aceasta sita este cel mai greu de lucrat si de aici si satisfactia cand ajungi la rezultate bune , constante. Afirm ca este cel mai dificil de lucrat datorita particularitatii acestei site , particularitati generate de forma acesteia si care impun dzaje rasniri distributii si tampari foarte atente . Pucul este mult mai mic decat in cazul folosirii celorlalte site , cu un diamertu mediu de 41 mm fata de cam 58 , si de aici si influenta pe care o are precizia manoperei .
Nu l-as recomanda decat pentru procesul de invatare si daca esti singur si vrei sa bei un shot single . Calitatea cafelei este identica cu cea obtinuta cu celelalte site.

Sita de 15 g este preferata mea si in consecinta cea mai folosita .
La inceput asa zicem cam toti ca vrem un aparat pentru una maxim 2 cafele pe zi . Dupa ce descoperim cam cat de buna poate fi aceasta ( rezultate obtinute respectand etapele si ingredientele dezbatute si comentate pe acest forum si nu numai ) incepem sa ne acordam derogari de la ce , singuri , ne-am propus si vrem mai multe .
Shotul acela de 30 ml a devenit prea mic , sotia bea cappuccino si atunci am majorat cantitatea la 60 ml .
Cu aceasta sita obtin constant rezultate foarte bune fara sa fie nevoie sa majorez cantitatea de macinatura , 14 g ( foarte rar 15 si doar la boabele prajite light ) si astfel sa nu fac excese , avand in vedere ca beau 2 pe zi . Pentru nuante de gust reglez din temperatura si nu din doza .
Recomand aceasta sita pentru uzul curent . O consider foarte buna pentru un shot de espresso sau un cappuccino cu 1/3 espresso si 2/3 crema de lapte .

Sita de 18 g o folosesc mai rar deoarece , repet , nu vreau sa supradozez macinatura .
Am luat-o , totusi , deoarece sunt situatii in care prietenii care ma viziteaza prefera bauturile pe baza de lapte ( mai multa crema ) caffe latte , latte machiatto si atunci am nevoie de o cantitate mai mare de cafea , avand in vedere ca folosesc si cani sau pahare specifice mai mari si nu doresc sa le ofer o bautura diluata , fara gust ( asa cum se intampla prin barui si restaurante )

Sita de 20 g o achizitionez din aceleasi considerente si in plus vara o bautura cu gheata este minunata .

Deoarece am mai multe portfiltre si nu am nevoie sa schimb sitele , am mers pe varianta ridged care se fixeaza mai bine sita si nu exista riscul ca aceasta sa cada cand scutur pucul . De cele mai multe ori acesta este foarte uscat si trebute scuturat mai serios pentru a se desprinde .

Legat de ristretto nu beau asa ceva . Am incercat insa nu este ceea ce eu vreau de la un epresso.
Un astfel de shot se poate obtine cu oricare din aceste site , respectand aceleasi manopere si dozaje de macinatura reducand , insa , timpul de extractie 15-17 sec cu obtinerea unei cantitati la jumatate dintr-un shot normal . Se elimina , astfel , partea finala a extractiei care este in general mai amara si contine si cea mai mare parte a cofeinei dn doza respectiva . Ramane esenta , foarte concentrata in gust si arome si foarte apreciata de multi dar nu si de mine .

Prefer sa beau un espresso foarte repede pentru a ma delecta cu crema matasoasa de deasupra si care raspandeste mult mai bine aromele decat o face lichidul care se lasa la fundul cestii .
De multe ori trisez si beau imediat dupa extractie toata crema iar lichidul il alint u o lingurita de crema de lapte ( pe care oricum o pregatesc deoarece sotia bea numai cappuccino ) .

Sper sa te ajute aceste consideratii si sa alegi ce crezi tu ca ti se potriveste.

Extractii reusite !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#14
Quote:Pentru nuante de gust reglez din temperatura si nu din doza

Ai zis bine! Deci daca nu ai un espressor cu PID la care sa reglezi temperatura digital, una din solutii va fi supradozarea. Si la un 15.5-16 s-ar putea ca o sita de 18g sa fie mai ok.

Oricum, sita de 18 nu e mult mai mare decat cea de 15. Eu o compar cu sita mea originala Bezzera de 14g si nu vad deloc o mare diferenta de capacitate.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Sita VST de 7g incape in portafiltrul standard cu care vine BZ10 sau e nevoie de portafiltru fara fund pentru ea?
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#16
Nu stiu daca si-a luat cineva cu Bezzera sita VST de 7g, dar cea de 18g incape fara probleme in oricare dintre portafiltre. In mod normal, daca portafiltrul fara fund este original (deci nu exista dubii asupra vreunei deficiente de constructie) sitele VST au 58mm si ar trebui sa se potriveasca pe oricare dintre portafiltre.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
Exista site dinastea de 57mm(pt lelit) ?
 
Reply
#18
Mersi Liviu,
Am uitat sa mentionez ca ma intereseaza daca sunt probleme pe inaltime nu cu diametrul. Smile

22-g & 7-g fits all La Marzocco and Synesso and most Nuova Simonelli models using their standard portafilters.
Faema, La Cimbali, Rancilio require a bottomless portafilter.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#19
@hateganul - VST sunt doar pe 58mm
@zuluafonu - E destul de adanc deci nu au de unde sa apara probleme. Eu am o sita single La Marzocco, ce seamana izbitor la forma cu VST 7g si intra fara probleme. E chiar mai putin adanca decat cea de 18g.
Daca iti iei, posteaza un nou topic pe achizitii de grup mai intai, poate mai sunt doritori si iesiti mai ieftin la transport.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#20
Se vorbea despre Nouva Simonelli ca al meu, unde distanta intre grup si tavita de scurgere este atat de mica, incat au fost nevoiti sa faca portafiltre la comanda. Sunt foarte inguste pe inaltime si sitele sunt iarasi custom. Eu am evitat problema asta facandu-mi unul dintre portafiltrele cu care a venit aparatul bottomless.
Ontopic: nu cred ca vei avea probleme cu inaltimea.
Scule: Rancilio S26, Mazzer Superjolly, Kinu M47, VST 18g ridgeless, IMS 22g
Brew: Aeropress
 
Reply
#21
(30-11-2012, 14:34)Lyvyoo Wrote: @zuluafonu - E destul de adanc deci nu au de unde sa apara probleme. Eu am o sita single La Marzocco, ce seamana izbitor la forma cu VST 7g si intra fara probleme. E chiar mai putin adanca decat cea de 18g.
Daca iti iei, posteaza un nou topic pe achizitii de grup mai intai, poate mai sunt doritori si iesiti mai ieftin la transport.

Nu e mare afacere sa cumparam mai multi site VST intr-o comanda comuna. Pentru 2 site transportul in Romania e 10$, pentru 4 e 20$ iar pentru 8 e 75$. Alte cantitati nu am mai verificat.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#22
S-au schimbat conditiile de transport la VST-Store. Se pot cumpara acum 1 sau 2 site la 10$ transport, cum bine a notat si @zuluafonu.
Problema e daca platesti TVA-ul sau nu. La posta vamala de care apartin, nu am reusit sa ma "imprietenesc" cu vamesul. Cum ma prinde cum ma taxeaza 24%.Sad
Pentru o sita din SUA+transport si TVA, pretul este echitabil cu cel de pe Has Bean.
 
Reply
#23
Eu am cumpărat 2site și vamesul nu mi-a cerut nimic. Parcă la fel a făcut și @Alex pentru cele 5site când au făcut acea comanda de grup.
Expobar Brewtus IV-R | Mahlkonig Vario | Tamper dinam. Concept-Art | GC CBR-101
 
Reply
#24
Vreau sa comand si eu 2 site pt expobar IV .Una de 7g , alta de 15 folosesc 8g respectiv 16g.Poate are cineva de vanzare sau imi recomanda sa iau de pe site-ul lor si stie cam cat m-ar costa in total.
Expobar IV + Mahlkonig Vario + VST 7 ,15 Ridged, Roaster GeneCafe CBR 101
 
Reply
#25
Colegii care si-au luat au comandat din America si au iesit la 120 lei de sita. Mi-ar trebui si mie una de 7g.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#26
poate cineva sa ma lamureasca care este diferenta intre ridged si rigedless si care dintre ele s-ar potrivi la ce expresor folosesc eu , expobar IV.
MS
Expobar IV + Mahlkonig Vario + VST 7 ,15 Ridged, Roaster GeneCafe CBR 101
 
Reply
#27
Cea de sus este ridged si cea de jos ridgeless. E vorba de acel sant din peretele sitei care ajuta la fixarea acesteia in portafiltru. Ar trebui sa mearga amandoua tipurile in acelasi portafiltru.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#28
Ma poate ajuta cineva sa cumpar o sita VST de 7 g si un portfiltru fara fund pentru un Gaggia Classic? Trebuie sa-mi iau si un alt tamper mai mic pentru sita VST de 7 g? Tamperul meu are diametrul de 58 mm.
Dum vivimus, vivamus!
Lelit PL41TEM, Gaggia Classic, Mahlkonig Vario, Zassenhaus Santiago, Zassenhaus Panama, Hario Skerton, VST: 7, 15, 18, 21, Motta 58, Concept Art 41, Ascaso 53-58, Ascaso 58 dinamometric, etc..
 
Reply
#29
Site VST gasesti pe site-ul fabricantului, un USA. Ca sa iesi mai ieftin la transport, poti initia un topic pe aria de achizitii de grup si poate mai gasesti vreun doritor.

Despre portafiltru fara fund se discuta aici.

Tamperul potrivit pentru sita VST de 7g este de 40.7-40.9mm. Pe aria de Bursa/Vanzari vei gasi un user care fabrica tampere pe comanda.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
Am comandat doua site VST, de pe site-ul fabricantului, pe 11 Decembrie anul trecut. Problema este ca nu mi-au ajuns nici acum. Am vorbit cu americanii si mi-au trimis acest raspuns: "We believe your package is being help at the POST or CUSTOMS. PLEASE CONTACT your LOCAL POST and or CUSTOMS to see if they are waiting for any Import Taxes to be paid. Bring the tracking number. LN 375 886 560 US".
Pe site-ul de urmarire a comenzii inca nu a aparut ca ar fi ajuns in Romania. Ar fi trebuit sa apara, nu?
Am fost la posta de langa mine si mi-au zis ca coletele din afara Uniunii Europene nu ajung la ei. Cum pot sa aflu la ce oficiu i-mi vine coletul? Cei de la posta nu au stiut sa-mi spuna. Sa mai astept? In mod normal ar fi trbuit sa ajunga intre 21 si 30 de zile. Intarzie din cauza sarbatorilor?
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)