09-07-2018, 11:37
(09-07-2018, 08:24)RaduCarutasu Wrote: Am observat si eu ca pe Brewtus si nu numai (in general pe toate expresoarele reglate la 9 barr), apare problema descrisa de tine.
La GS3AV fac acest lucru (cobor presiunea) si rezolv curgerea pe durata extractiilor cafelelor prajite light, degazate mai mult timp, cu solubilitatea redusa. Ce e drept, GS3-ul ofera si varianta modificarii timpului de preinfuzie cu adaptarea macinaturii si in functie de asta.
Scaderea presiunii pompei, de la classicul 9 bari la 6 7 bari am vazut o initial in coffeeshop urile de specialitate din Bucuresti, unde cele mai bune in mod constant fac asta. In timp, extinzandu-mi cunostintele prin experimente, am constatat un lucru interesant, si anume de ce pe anumite marci de espressoare se face un channeling mai putin pronuntat si oarecum e o constanta in extratii o idee mai buna decat pe altele. Concluzia a fost aceasta : dimensiunea portafiltrului ( diametrul) conteaza!! :)
Lucrand pe Dalla Corte am avut mult timp doar varianta lor de portafiltru, cu diametru de 54 mm. Initial mi s a parut destul de ciudat insa in timp m am adaptat. Ulterior, existand si posibililitatea portafiltrului de 58 mm la Dalla Corte, am facut ceva teste si inca nu am facut schimbarea, am ramas pe 54 mm, mi s a parut ca imi ies shot urile bune mai usor si mai constant. Cumva si mai multa crema, in medie, fata de cele pe 58 mm.
Explicatia tehnica e asta : forta de apasare pe portafiltrul de 54 mm, la 9 bari e aproximativ 15% mai mica decat la 9 bari pe 58 mm. E o formula matematica simpla : Presiunea=Forta/Arie . Am testat si la nivel senzorial si cu refractometru si sunt in medie valori/perceptii care confirma aceasta teorie. In viata de zi cu zi asta se traduce prin faptul pe un portafiltru de diam mai mic poti merge linistit cu 9 bari presiune si s ar putea sa nu ai nevoie sa scazi, poate minim 8 bari ast spune, din experienta. Nu vei avea channeling asa pronuntat ca pe 58 mm ( in conditii similare evident, ceea ce e f greu de replicat) in viata de zi cu zi, fara a intra in super detalii.
Am facut aceasta "paranteza" mai mult pentru utilizatorii de 53 mm sau mai mic ( Pavoni ) care poate e mai raspandit decat 54 mm, pot incerca linistiti la 9 bari extractii, nu ar fi recomandat sa scada presiunea. Asa pe 58 mm, scaderea presiunii e clar o solutie insa vine la pachet cu un mic compromis de corpolenta si crema, de regula, nu mereu evident, depinde de cafea.
In concluzie, pe langa cele deja fff multe variabile cu care putem profila o extractie, chiar si diametrul portafiltrului e una din ele :) Nu exista mai bun sau mai rau, ci pur si simplu diferit, trebuie doar sa stii ce ai de facut cu fiecare variabila in parte.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only)
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only)

sau asta inseamna ca avantajul flexibilitatii pe care il ofera Bianca e pus in balanta de obligativitatea folosirii padelei pentru o preinfuzie la peste 0 bar, in caz contrar avand fie o preinfuzie la 9 bar (sau cat permite padela deschisa la maxim), fie o preinfuzie de tip start&stop, care, desi programabila, inteleg ca nu se face cu presurizarea camerei cu extractie, ci pompa se opreste dupa un anumit debit pompat in grup.![[Image: 5fcBIyd.jpg]](https://i.imgur.com/5fcBIyd.jpg)
![[Image: ClvpG0v.jpg]](https://i.imgur.com/ClvpG0v.jpg)