CatalinH: "Din punctul meu de vedere manometrul de pe grup este o "fereastra" catre camera de extractie.
Daca il dai jos vei face manevre "in orb"."
da, manometrul ofera o informatie in timp real care nu poate fi echivalata/proportionata cu nimic altceva; in orice caz, nu cu pozitia padelei; si mai ales in extractie!"
si eu spuneam:
"ceea ce are operatorul la dispozitie e acel manometru pe camera de extractie! dupa mine, asta e principala caracteristica specifica a masinii; deci in timp real, pe durata preinfuziei si a extractiei, poti stii si actiona in sensul 'profilarii' de presiune!)
informatia de presiune reala asupra pucului este foarte pretioasa in preinfuzie si ajuta enorm si in extractie;
in ambele cazuri, ca informatie de feedback, pentru un control manual asupra unor parametrii din extractie, recte debitul in acest caz;"
Lyvyoo: "Termometrul eric la DB nu spune adevarul neaparat (asta o face SCACE 90%), iar pe profilare de debit gaselnita cu manometru in grup este sfanta. si indispensabila."
SCACE e o scula pronuntat imperfecta, care spune adevarul său, dar nu cel al unui puc de cafea in timp real!
face doar o simulare de extractie, o simulare calibrata; deci foarte importanta in mentenanta, tuning si standardizare!
SCACE ofera un model propriu de comportament in extractie, care poate fi comparat cu altele, in alte conditii, pe o aceeasi masina, sau pe alte masini; dar tot cu SCACE, nu cu cafea!
SCACE simuleaza un debit 'standard', constant, calibrat pentru o presiune nominala; in conditii de presiune variabila, debitul devine si el altul si de aici si indicatiile de temperatura nu mai sunt fidele unui proces real; mai intervin
headspace-ul la puc (proprietatile sitei), doza, granulatia macinaturii s.a.m.d.
apropo de jocul cu padela vs. levierul la La Pavoni: sigur, La Pavoni te trimite cu gandul la sala de forta, in comparatie cu datul din padela, dar altfel? un levier manual cu kit de indicare presiune in incinta cilindrului (chestia aia cam nesimtit de scumpa de la Gabor...) face cam acelasi lucru; si spun asta nu in defavoarea Biancai, ci pentru a accentua ca procesul de variatie debit in extractie (comandat sau implicit) e insotit de variatie de temperatura si desigur, de presiune! Bianca e o masina cu profilare de parametrii in extractie, dar o profilare hibrida! si trebuie tinut cont de asta:
de ex., o preinfuzie lunga poate da rezultate neasteptat de slabe daca nu se tine cont ca ea va duce la o racire pronuntata a apei de extractie; probabil, e nevoie de o temperatura de extractie mai mare decat cea folosita la o extractie normala! s.a.m.d.
carcotelile mele critice la adresa Biancai, erau destinate fazei de tatonari si supozitii;
acum, ca a venit trenul in gara, si au urcat in el 'fericitii posesori' (cum spunea si
Levo), nu mai zabovesc pe aici, de fapt nu am nici permis de peron
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)